cristian-diaconescuCristian Diaconescu este diplomat român, de formație jurist. A fost Vicepreședinte al Senatului României, Ministru al Justiției (martie–decembrie 2004) și Ministru de Externe (2008–2009, 2012).

În anul 2000, a fost numit Secretar general adjunct al Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). În mai 2012, Cristian Diaconescu a devenit şeful Administraţiei Prezidenţiale, funcție deținută până în aprilie 2014. Din anul 2013 până în prezent, Cristian Diaconescu este membru al “UN CTBTO Eminent Group”. În anul 2007, Cristian Diaconescu și-a dat doctoratul în dreptul comerţului internațional la Academia de Studii Economice. În paralel cu cariera profesională, Cristian Diaconescu a desfășurat și activitate didactică și științifică ca membru fondator şi profesor al Fundației Colegiului Național de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar științific al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale și profesor în cadrul Institutului de Drepturile Omului.

Începând cu 2016 este profesor asociat al Universităţii Americane din Kuweit. În octombrie 2016 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa.