sursa foto: captură Strategic Culture Foundation

Pandemia de coronavirus este folosită cu succes de Federaţia Rusă pentru a construi şi desfăşura operaţiuni complexe de dezinformare în statele membre ale Uniunii Europe, cât şi la nivel global, pentru a submina dezbaterea democratică, şi a accentua şi mai mult polarizarea socială. În acest context, „coloana a cincea a putinismului” din aceste state foloseşte cu succes „reţetarul de rostogolire al acestor minciuni”, patentat cu succes la Kremlin pentru a pune sub semnul întrebării credibilitatea măsurilor anti-COVID 19, şi a întări totodată convingerea celor mai puţini informaţi din aceste state în teoriile conspiraţioniste. În acest sens, o ştire despre un document controversat din Germania în legătură cu coronavirusul de acum o lună, prelucrată de site-urile afiliate propagandei putiniste, a fost preluată de presa din România şi R.Moldova, prezentând-o ca fiind reală, şi având la bază un raport al Ministerului de Interne al Germaniei. În schimb, mass-media din Germania, oficialii Ministerului şi organizaţiile de fact-checking au demonstrat deja că este un fals grosolan.

În urmă cu două zile, mai multe site-uri din R. Moldova (Știri.mdTV8ZugoEmedicina.mdPRO TV ChișinăuNordNews.mdNews.24.mdBasarabia Literară și Jurnal.mdau distribuit o ştire despre un raport realizat chipurile de Ministerul de Interne din Germania, unde se susține că „pandemia de coronavirus este o alarmă falsă și că majoritatea celor care au murit oricum ar fi decedat din cauza comorbidităților”.

Această ştire este o dezinformare grosolană care s-a răspândit cu rapiditate în spaţiul media de peste Prut în contextul în care jurnaliştii moldavi nu au verificat sursele primare din spatele acestei ştiri şi astfel această minciună grosolană a ajuns să fie răspândită pe reţelele sociale şi pe agregatoarele de știri. În articol se mai menționează că raportul „Analiza KM4 a Managementului Crizei (versiunea scurtă)” (KM4 Analyse des Krisenmanagements ) ar fi produs în cadrul unei unități a Ministerului de Interne german cu denumirea KM4, fiind publicat inclusiv pe „site-uri de specialitate medicală”.

Stephan Kohn, un politolog excentric, angajat al Ministerului de Interne al Germaniei

În realitate, versiunea prescurtată a documentului de 93 de pagini nu fusese emis de către Ministerul de Interne al Germaniei și nici o unitate a ministerului nu a participat în redactarea acestuia. Documentul în cauză există, numai că reprezintă opinia personală a lui Stephan Kohn, un politolog excentric, angajat de Ministerul de Interne al Germaniei în cadrul departamentului KM4 specializat în protecția infrastructurii critice, fără a avea vreo legătură cu combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Desigur că unele aspecte din document pot fi luate în considerare, mai ales în ceea ce privește problemele întâmpinate de suferinzii de boli cronice, sau de pacienții cu probleme psihice, în contextul măsurilor de carantină luate de guvernul german. Cu toate acestea, documentul conține și o serie întreagă de exagerări precum că: „pericolul covid-19 este supraestimat” sau că „oamenii care mor de covid-19 sunt, în esență, cei care ar muri statistic anul acesta”. În timp ce unele surse indicate sunt bloguri cu conținut dubios și date pseudo-științifice, fără a fi validate pe cale experimentală sau metodologică.

În acest context, expertul LARICS, sociologul Nicolae Ţîbrigan, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că întreaga operaţiune de dezinformare a pornit de la materialul publicat pe 29 mai de un oarecare Daniele Pozzati (pseudonim) pe site-ul Strategic Culture Foundation înregistrat în 2010, administrat direct din Federația Rusă și identificat de experții EUvsDisinfo ca fiind parte a rețelei pro-Kremlin care distribuie narațiuni propagandistice și teorii ale conspirației traduse din surse rusești: „The Skripal Affair – Another False Flag in NATO Litany to Criminalize Russia”, „Strange Things Happen to European Countries Resisting George Soros’ Assault”, „The EU’s Architects: Nazis and Nazi Collaborators”, etc.

Potrivit acestuia, documentul original al lui Kohn are 192 de pagini și a fost folosit de către acesta pentru a încerca să-i convingă pe șefii din minister, recurgând la un fals grosolan în acte.

„Pentru a-și valida documentul, acesta trimite pe 8 mai e-mailuri către mai multe direcții în care „documentul” sau este prezentat drept „recomandare” pentru Ministerul de Interne din partea unității KM4 (această unitate neocupându-se de combaterea pandemiei de coronavirus). Pe 10 mai, Ministerul de Interne a publicat și un comunicat de presa unde se preciza că angajatul ministerului a distribuit o „opinie personală asupra gestionării crizei de coronavirus” și că „elaborarea [documentului – n.a.] fusese realizată în afara domeniului de responsabilitate, fără existența unor atribuții sau autorizații”. Chiar dacă excentricul politolog este suspendat din funcție, acesta devine erou pentru negaționiștii pandemiei de coronavirus și ultraconservatorii germani, aceștia din urmă îi publică inclusiv raportul integral (de 192 de pagini) pe blogul Tichy Einiblick unde Kohn e promovat ca „avertizor de integritate”. Însuși ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a ținut să sublinieze că: „[…] Ceea ce nu e în regulă e că [Kohn -n.a.] a folosit infrastructura și antetul oficial instituției pentru a crea aparența unei poziții oficiale a ministerului”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, sociologul Nicolae Ţîbrigan.

În acest sens, acesta a mai spus că documentul lui Kohn nu a fost emis de Ministerul de Interne al Germaniei şi nu are nicio legitimitate întrucât la elaborarea acestuia nu a participat nicio echipă de experţi, cum s-a precizat pe portalurile de ştiri care au preluat această dezinformare cu iz putinist.

„Reacțiile publice de pe urma conferinței de presă organizate pe 11 mai de câțiva virusologi germani, cum ar fi Sucharit Bhakdi și Stefan W. Hockertz, cunoscuți pentru critica adusă măsurilor de carantină și a „panicii provocate de coronavirus”, a pus guvernul în și mai mare dificultate. Aceștia criticau reacția instituțiilor de resort, solicitând acordarea unei atenții și mai mari din partea autorităților asupra documentului realiza individual de politologul Kohn. Astfel, documentul „secret”, prezentat ca „obținut pe surse”, n-a făcut altceva decât să dea apă la moară nu numai teoreticienilor conspirației, inclusiv grupărilor extremei drepte care contestă măsurile de carantină impuse de guverne sau negaționiștilor existenței coronavirusului, dar și surselor pro-Kremlin interesate să accentueze și să promoveze astfel de narațiuni în rândul democrațiilor occidentale. Miza e de a submina încrederea cetățenilor în capacitatea guvernelor naționale de a face față crizei provocate de pandemia noului coronavirus”, a subliniat expertul LARICS.

De asemenea, acesta a mai spus că articolul despre documentul lui Kohn este realizat profesionist şi-n spaţiul online a avut peste 60.000 de vizualizări.

Fundaţia Pozzati are numai contribuţii propagandistice pro-Kremlin

„Articolul mai e însoțit și de o prezentare colaj video despre „documentul” lui Kohn realizat profesionist și cu impact de peste 60.000 de vizualizări. Chiar dacă pe fundației Pozzati are doar două contribuții propagandistice, la o căutare mai atentă pe Google îl putem identifica și pe Sputnik International cu o serie de „materiale” pe subiecte strategice arzătoare pentru Kremlin. Textul aceluiași Pozzati, despre controversatul raport, este preluat integral de către un alt site din rețeaua pro-Kremlin cu sediul în Canada – GlobalReasearch.ca abia pe 12 iunie (adică la 15 zile distanță de la publicarea materialului original). GlobalReasarch.ca fusese fondat în 2001 de economistul Michel Chossudovsky și este cunoscut pentru publicarea/distribuirea de teorii ale conspirației, informații false și teorii pseudo-științifice despre vaccinuri, 9-11, operațiuni „steag fals”. Nemaivorbind de mulțimea narațiunilor dezinformatoare anti-ucrainene distribuită de acest site în contextul anexării ilegale a Crimeii de către Rusia și a conflictului militar din regiunile estice ale Ucrainei”, a arătat Nicolae Ţîbrigan.

În România, site-ul Capital.ro citează din articolul publicat de GlobalResearch.ca pe 12 iunie, insistând asupra faptului că e vorba de „un document intern de 93 de pagini” realizat de mai mulți experți externi (nu de Kohn!) „la comanda Ministerului de Interne de la Berlin”. Rolul „oficialului german” Kohn se rezumă la contribuție și „scăparea în presă” a raportului. Autorul articolului (Alecsandru Ion) ajunge la concluzia că „statul german a produs fake-news” și că „a ignorat sfaturile experților”, dar fără a verifica știrea din mai multe surse, sau a analiza textul prin prisma gândirii critice.

sursa foto: captura capital.ro

De asemenea, textul tradus de pe GlobalResearch.ca este montat astfel încât afirmațiile din text să susțină titlul, iar cititorul să aibă impresia că respectivele pasaje ar fi cele mai relevante. Pe 12 iunie, Știrileprotv.ro a preluat  știrea cu titlul: „Raport controversat, realizat la comanda Ministerului de Interne german: „Coronavirusul a fost o alarmă falsă globală”, iar de aici dezinformarea ajunge în „ecosistemul mass-media mainstream” cu un impact pe offline.

În acest sens, sociologul Nicolae Ţîbrigan a spus că la o verificare a autenticității textului, paragrafele materialului PRO TV este similar cu cel de publicat de Capital.ro.

„Asta însemnă că autorul n-a făcut altceva decât să copieze știrea integral de pe internet. De asemenea, materialul publicat de PRO TV obține peste 5.862 de reacții pe Facebook și este expus unui public de peste 6,6 milioane de utilizatori. Drept consecință, la protestul de sâmbătă (13 iunie) din Piața Victoriei, organizatorul acestuia aducea drept argument frânturi din aceste știri: „Pentru un virus care există, dar nu este nici pe departe așa de primejdios așa cum a fost prezentat; coronavirus este o alarma falsa, pericolul nu este mai mare decât nivelul considerat normal în cazul epidemiilor în general. Şi asta o spune o agenție guvernamentală din Germania și o confirmă realitatea!”, iar participanții la protest nu respectau măsurile de distanțare, printre aceștia fiind mulți vârstnici și copii”, a adăugat expertul LACRIS.

„Articolele despre „documentul” lui Stephan Kohn cu privire la COVID-19, o manipulare grosolană”

De asemenea, „raportul” a fost „consultat” și de jurnaliștii de la Mediafax, pe 13 iunie, prin traducerea în română a unei părți din materialul dezinformator semnat de anonimul Pozzati. Aici redactorul-șef alege să prezinte doar un rezumat al aspectelor dezinformatoare publicate de GlobalResearch.ca, folosind tehnica-standard denumită „card stacking” (aranjarea cărților – ro.) sau „manipulare prin omisiune”.

Practic, se manipulează prin prezentarea unor părți/paragrafe ale sursei originale pentru a confirma o concluzie prestabilită („măsurile de carantină sunt exagerate” și „guvernul vrea să ascundă adevărul).

„Articolele despre „documentul” lui Stephan Kohn este o manipulare. În articolele apărute în presă, unele fapte sunt omise intenționat pentru a legitima narațiunile conspiraționiste referitoare atât la guvernul german, cât și la alte guverne occidentale (dar fără guvernului rus!). Cei doi „pacienți zero” (Strategic-culture.org și GlobalResearch.ca) au lansat și respectiv reciclat materialul manipulator la un interval prestabilit de timp, prin metoda copy-paste. Ambele site-uri au o credibilitate redusă, mai ales că o serie de organizații de fact-checking au demontat și le-au expus ca surse de fake-news, conspirații și propagandă pro-Kremlin. În goana după senzațional, sursele de știri din „ecosistemul mass-media mainstream” s-au intoxicat mediatic cu această manipulare preluată fie direct de pe GlobalResearch, fie prin copierea și adaptarea interpretării făcute de site-ul Capital.ro”, a arătat sociologul Nicolae Ţîbrigan.

În ceea ce priveşte situaţia mediatică din R.Moldova, sursele de limbă rusă (MejdureciyeAlfaNews și Point.md) preiau știrea manipulatoare via GlobalResearch.ca sau agenția TASS. De asemenea, spaţiul informațional comun de limbă română între România și R. Moldova a facilitat transferul acestei dezinformări și în ecosistemul informațional din republică, amplificând și mai mult teoriile conspirației pe acest subiect. Potrivit ultimului sondaj realizat pe 5-11 mai de CBS-Axa la comanda WatchDog, 33% din respondenți consideră coronavirusul un mit sau o minciună, în timp ce unul din doi moldoveni e de părere că virusul SARS-Cov-2 nu e mai periculos decât gripa și că totul este făcut intenționat pentru a distruge economia țării. (Digi24 și PRO TV Chișinău au venit cu o erată referitor la preluarea știrii fără verificarea sursei inițiale, iar TV8.md a șters știrea integral).

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat un raport în care detaliază planul său de a contracara dezinformările și informațiile false propagate în timpul pandemiei de coronavirus. Planul Comisiei Europene, prezentat oficial miercuri de biroul Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borell, în subordinea căruia se află și unitatea specializată în lupta împotriva dezinformării venite dinspre Rusia – East StratCom Task Force, descrie măsurile pe care Comisia le va lua pentru a combate „info-demia”, așa-numita pandemie de dezinformări și știri false care au învăluit informațiile factuale și din surse verificate, despre noul coronavirus și boala provocată de el, Covid-19.

„Am fost martorii unui val de informații false sau înșelătoare, farse sau teorii ale conspirației, precum și operațiuni țintite de influență, ale unor actori străini. Unele dintre acestea au ca scop vătămarea UE și a statelor sale, încercând să submineze democrațiile noaste, credibilitatea UE și a autorităților naționale. Mai mult, dezinformarea în timpul coronavirusului poate ucide”, a declarat şeful diplomaţiei comunitare, Joseph Borell.

Borell: „Am fost martorii unui val de informații false sau înșelătoare”

Potrivit acestuia, Rusia și China au desfășurat operațiuni coordonate de dezinformare, atât în UE, cât și la nivel global, pentru a submina democrațiile și a diviza societățile.

„Actori străini și anumite state terțe, mai ales Rusia și China, s-au implicat în operațiuni de influență țintite și în campanii de dezinformare despre Covid-19, în UE, în vecinătatea sa și global, urmărind să submineze dezbaterea democratică și să exacerbeze polarizarea socială, pentru a-și îmbunătăți propria imagine în contextul Covid-19”, se arată în textul raportului Comisiei Europene.

Planul se referă mai ales la întărirea cooperării și acțiunilor comune împotriva dezinformării, pentru statele UE, dar ridică și probleme precum campanii de informare ale UE în țări non-membre, colaborarea și înăsprirea cerințelor pentru platformele online, grija guvernelor de a proteja presa și libertatea de exprimare, în goana măsurilor luate pe timpul stării de urgență, precum și protejarea consumatorilor în fața reclamelor și produselor false sau periculoase, legate de coronavirus.

Sebastian Rusu- Jurnalistii.ro