Sursă foto: AFP

Cristina Melnic*

Eliberarea localităților din apropierea capitalei Kiev de către forțele ucrainene au dezvăluit atrocități și crime împotriva civililor realizate de soldații ruși greu de imaginat în secolul în care trăim. Însuși președintele Ucrainei a prezentat în cadrul discursului său în fața Parlamentului României o serie de imagini dramatice din Bucha care vorbesc de la sine.

Între timp comunitatea internațională a reacționat dur și pregătește o nouă serie de sancțiuni împotriva Federației Ruse, iar organizațiile care apără drepturile omului, Human Rights Watch și Amnesty International susțin că Bucha arată un tipar mai larg de crime de război realizate de Rusia în Ucraina.

De partea cealaltă, la Moscova, diplomația rusă împreună cu mass-media favorabilă Kremlinului, răspândesc în mod activ dezinformarea conform căreia masacrul civililor din regiunea Kiev ar fi „o insinuare a serviciilor ucrainene”. Mai jos poate fi consultată reacția oficială a Ministerul Apărării al Federației Ruse.

https://www.facebook.com/mod.mil.rus/posts/3197015560541178

De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că masacrul de la Bucha este un „atac fals”, cu imagini „înscenate”, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „secvența calendaristică a evenimentelor nu mărturisește în favoarea acestor acuzații”. În aceeași zi, Rusia a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu „provocarea flagrantă a radicalilor ucraineni la Bucea”. În continuare vom analiza dovezile care demontează fake-news-urile Rusiei în privința acestui subiect și vom demonstra săvârșirea crimelor fără discernământ ale soldaților ruși împotriva civililor din regiunea Kiev, respectiv Bucha.

Captură: RIA Novosti

          După cum s-a văzut, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că fotografiile și videoclipurile publicate de la Bucha sunt „o provocare la adresa Rusiei”, iar în perioada în care orașul a fost sub controlul Forțelor Armate Ruse, nici un civil nu a suferit vreo acțiune violentă. În opinia lor, dovezile acestor crime în masă împotriva civililor sunt necredibile fiindcă au început să apară abia în a patra zi de la eliberarea orașului de către forțele ucrainene.

Deși Ministerul Afacerilor Externe rus a susținut în comunicatul său din Telegram că forțele ruse s-au retras din Bucha pe 30 martie, echipa de investigații Bellingcat a adunat dovezi din surse deschise care ridică întrebări cu privire la această cronologie, deoarece în dimineața zilei de 1 aprilie mass-media rusă Zvezda TV susținea că soldații ruși „au respins cu succes acțiunile forțelor inamice” pe lângă Bucha. În aceeași zi, pe Telegram a fost distribuit o înregistrare video în care secretarul Consiliului Municipiului Bucha, Taras Shapravsky, susținea că orașul încă este sub ocupație rusească.

În altă ordine de idei, contrar poziției ruse, imagini dramatice din Bucha, care arată persoane decedate în haine civile, au apărut pentru prima dată pe rețelele de socializare încă de la 1 aprilie.

Mai mult decât atât, după starea cadavrelor de pe străzi se poate pretinde că acestea zăceau de câteva zile. În susținerea acestui argument The New York Times a realizat o analiză a imaginilor din satelit care confirmă acest lucru, astfel trupuri ale civililor au fost detectate pe străzile din Bucha încă în urmă cu mai bine de trei săptămâni când armata rusă deținea controlul asupra orașului.

          Chiar și așa, propagandiștii de la Kremlin infirmă implicarea armatei ruse în execuțiile în masă ale civililor din așezările ocupate din regiunea Kiev. Spre exemplu, Alexander Koț distribuie pe Telegram imagini și videoclipuri prin care atrage atenția publicului rus asupra faptului că trupurile civililor de pe străzile din Bucha poartă banderole albe – aceasta este culoarea banderolei folosită de armata rusă ca marcă de identificare – iar acest lucru indică faptul că acești oameni au trecut de partea armatei ruse și ar fi fost împușcați de forțele ucrainene pentru „colaborare” cu trupele ruse.

Totuși există numeroase mărturii ale oamenilor care au supraviețuit ocupației și relatează faptul că armata Federației Ruse a forțat populația civilă să poarte banderole albe, conform Reuters și Suspіlne.Media. Iată, de asemenea, câteva dintre mărturiile înspâimântătoare ale localnicilor care au supraviețuit miraculos.

Conform estimărilor preliminare, cel puţin 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse doar la Bucha. Necesitatea înființării unei anchete internaționale despre masacrul de la Bucha și crimele de război din alte zone a fost exprimată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, astfel Curtea Penală Internațională și autoritățile ucrainene vor putea colabora pentru a aduna dovezi și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității întreprinse de Federația Rusă în Ucraina.

*Cristina Melnic este cercetător asociat al Centrului de studii sino-ruse din cadrul ISPRI.