Radu Cupcea*

Cu câteva zile în urmă, premierul Republicii Moldova a transmis o scrisoare prim-ministrului României. De data aceasta nu a mai solicitat bani pentru a continua așa-zisele reforme europene. Supărat, nevoie mare, premierul de la Chișinău s-a apucat să o mustre public pe doamna Dăncilă, după ce i-au „parvenit semnale despre aglomerația excesivă la punctele de trecere ale frontierei” cu România, iar cel mai îngrijorat era, din câte a vrut să dea de înțeles, de familiile cu copii minori și oamenii vârstnici. Iată ce spune comunicatul guvernului de la Chișinău: „Premierul a efectuat recent o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli, din cauza cărora timpul de așteptare în vamă creștea semnificativ. Atunci Pavel Filip a cerut demisia șefului postului vamal și șefului Poliției de Frontieră de la punctul de trecere Leușeni. Ca urmare, cei doi au demisionat”.

După această măsură extraordinară ne spune, făcând apel la un studiu realizat de autoritățile republicii, că noi românii suntem cei care ne mișcăm cel mai greu în punctele de frontieră din toată Uniunea Europeană. Probabil acesta o fi și motivul pentru care Republica Moldova o duce atât de rău. Iată ce spune premierul:

Studiul „Evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei” realizat cu suportul USAID arată că „timpul total de așteptare la hotar pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE.” Nu mai spunem că Studiul USAID discută multe probleme, inclusiv problemele grave de infrastructură internă ale R. Moldova, plus faptul că autoritățile de la Chișinău sunt incapabile să oprească contrabanda și că nu vor să securizeze frontierele. Despre asta premierul Filip nu vorbește. Așa că după ce și-a „rezolvat” toate problemele pe care le avea de rezolvat în stat, șefului Cabinetului de miniștri din Republica Moldova nu i-a mai rămas decât să de-a lecții României despre cum să-și gestioneze frontierele și cum să realizeze controlul vamal. Evident, gestul este mai mult decât unul ipocrit, lipsit de tact diplomatic și populist. Mai ales că a fost făcut asta, repetăm, în public, să vadă „moldovenii” năpăstuiți de români cum îi apără premierul lor cel viteaz și neînfricat.

Vlad Filat s-a întors. Cu chipul lui Pavel Filip!

Un gest aproape similar l-a făcut, în trecut, fostul prim-ministru Vladimir Filat. În anul 2010, când oamenii erau disperați să părăsească Republica Moldova și alcătuiau coloane extrem de mari la Consulatul României din Chișinău pentru a primi permisiunea de călătorie în România, fostul premier moldovean condamnat la 9 ani de închisoare de către justiția reformată sub propria oblăduire, s-a deplasat la cozile respective, cu tot cu cortegiul de presă după el, pentru a le spune oamenilor că „ministerele de Interne și Externe de la Chișinău vor discuta despre aspectele tehnice defectuase cu instituțiile omoloage de la București”.

f2

Sursa foto: eleonora-lisnic.blogspot.com

România acorda vize și cetățenii pentru o populație care vroia asta cu disperare. Filat nu i-a întrebat pe oameni de ce erau atât de disperați să plece, de ce își doreau cu atâta ardoare permisul de a călători fără viză în zona de frontieră din România. La fel, nu a îndrăznit să le spună oamenilor care stăteau la coadă că Bucureștiul este cel care depune cele mai importante eforturi în favoarea liberalizării vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. Filat nu le spunea asta, juca și el același teatru prost al apărătorului „moldovenilor” în fața asupritorilor români. Bucureștiul îi asuprea cu cetățenii, vize și permise de frontieră. Și Vlad Filat, la fel ca și Pavel Filip azi, făcea asta de față cu presa, să vadă poporul cine e tătucul care îl apără. Mesajul lui Filat era clar, ca și cel al lui Filip astăzi: „România e o problemă, nu „România e singura soluție”.

În prezent, Pavel Filip, face același lucru, iar în cele ce urmează vom demonta punct cu punct perversitatea acestui gest.

Cum mușcă premierul Filip mâna întinsă care dă bani, burse, cetățenii și cumpără produse moldovenești

  1. Republica Moldova are parte astăzi de aglomerație la punctele de trecere a frontierei cu România pentru că România a avut o implicare determinantă în liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Trebuie să spunem direct, fără ocolișuri, că fără România șansele Republicii Moldova de a beneficia de un asemenea regim de vize cu UE încă din anul 2014 erau aproape de zero. Bucureștiul a reușit la Bruxelles un joc diplomatic prin care, treptat, toate opreliștile au fost înlăturate. Nu e cazul să intrăm acum în detalii dar o putem face, cum România a introdus dosarul liberalizării vizelor aproape pe ușa din dos, evitând entitățile de la Bruxelles care s-ar fi opus ireversibil acestui proces. A găsit alte soluții, ingenioase, și a reușit. Asta trebuie să știe toți cetățenii R. Moldova, dacă oficialii se pare că au uitat.
  2. Mai trebuie amintit aici și faptul că datorită presiunilor exercitate de autoritățile de la București, Comisia Europeană a acceptat liberalizarea vizelor fără îndeplinirea tuturor condițiilor din partea Guvernului Republicii Moldova. În primul rând, una din condiții era extinderea aeroportului Chișinău, iar asta nu s-a făcut în ciuda promisiunilor mincinoase ale liderilor de la Chișinău. Oare îmbulzeala de la aeroportul Chișinău tot vameșilor români se datorează? În al doilea rând, îi amintim domnului Filip că la acea dată am permis ca avioane din Republica Moldova să aterizeze în aeroporturi din Uniunea Europeană pe timp de ceaţă, în condițiile în care aceste avioane nu erau modernizate și dotate conform cerințelor europene. Ori asta a fost un rabat de la regulile noastre, deoarece avioanele moldovenești constituiau și încă mai constituie un pericol pentru călători și pentru aeroporturile unde solicită să aterizeze de urgență. Normal era ca Republica Moldova să nu poată liberaliza regimul de vize cu UE până nu modernizează aeroportul, aşa cum s-a impus României, aşa cum ar fi normal ca nici în România să nu zboare avioane „Air Moldova” nemodernizate, care nu pot ateriza şi decola pe timp de ceaţă.
  3. România a acordat mii de cetățenii românilor din Republica Moldova, un factor care a contribuit la libera circulație a unei părți importante din populația acestui stat. Toți cei care dețin în Republica Moldova cetățenia română dețin cetățenia europeană, iar asta înseamnă că se bucură de drepturi depline, în special, dreptul la libera circulație, care le permite să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE. Având în vedere numărul mare al celor plecați este normal ca în perioada concediilor să crească traficul la frontieră. Nu de puține ori auzim în perioada sărbătorilor că punctele de frontieră cu Ungaria se aglomerează foarte mult. Cu toate acestea, Guvernul de la București nu se apucă să trimită scrisori la Budapesta, ci încearcă să fluidizeze traficul prin suplimentarea agenților poliției de frontieră și să-și informeze corect proprii cetățeni.

f3

Sursa foto: ziarulnational.md

  1. Având în vedere punctele 1 și 2 e clar că România a devenit victima propriului său succes și aglomerația se datorează acordării de către autorități a liberei circulații a moldovenilor în UE. Privind situația din alt punct de vedere, putem spune că este strict problema României cum își verifică proprii cetățeni atunci când pleacă sau se întorc în țară din Republica Moldova, deoarece numărul celor care traversează frontiera în baza altui act decât cel românesc este din ce în ce mai mic.
  2. Revenind la scrisoarea domnului Filip putem întreba de ce nu s-a gândit domnia sa că poate controalele durează mai mult pe partea română din cauza contrabandei cu țigări la care se dedă „narco-statul” Republica Moldova, fie cu țigări autohtone produse la S.A. „TUTUN CTC”, controlat de șeful său Plahotniuc, care nu se miră unde se duc TIR-urile de țigări și de ce nu le preiau dealeri ai companiei de tutungerie din Republica Moldova. Țigările străine vin din modificările Codului Fiscal efectuate chiar de Filip, de către Plahotniuc, prin care se aprobă magazine Duty Free în Transnistria. Țigările la intrarea în Republica Moldova nu sunt supuse plății taxelor și accizelor pentru că ar merge la Duty Free, dar în realitate sunt destinate contrabandei în UE. O analiză realizată în anul 2017 în România demonstrează că zonele cu cea mai intensă activitate de contrabandă cu țigări rămân cele de la frontiera de nord, cu Ucraina şi la frontiera de est, cu Republica Moldova. Analiza arată că în anul 2016 cele mai multe ţigări de contrabandă au intrat din Republica Moldova, peste 19 procente. Alte 17 procente, adică 750 de milioane de ţigarete, au intrat ilegal din Ucraina. Dacă Vladimir Plahotniuc va reduce contrabanda se va reduce corespunzător și timpul alocat controalelor vamale.

Așteptăm o scrisoare din partea domnului Filip și-n acest caz.

f4

Sursa foto: Direcția Generală a Vămilor

  1. Libera circulație a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un dar din partea României ca urmare a lobby-ului pentru liberalizare cât și ca urmare a simplificării procesului de redobândire a cetățeniei române, respectiv, europene. Românii din aici au trebuit să facă eforturi, sacrificii, cheltuieli extraordinare pentru a obține ceea ce românii moldoveni au primit gratis de la România. Și, ar trebui să știți că, nimănui nu-i pare rău pentru asta, dar nici nu vor accepta să prostiți cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului.

Asta ar fi trebuit să spună premierul Dăncilă!

Acest soi de răzvrătire sau frustrare, numiți-o cum doriți, vine frecvent de la Chișinău. Publicul din România nici nu bagă în seamă asemenea jocuri meschine. Clasa politică, din păcate, cu atât mai puțin. Nu e prima dată când guvernanții din Republica Moldova transferă vina propriei incompetențe statelor europene, în special, României. Ultimul episod s-a consumat după ce Parlamentul European a considerat că, în urma deciziei de invalidare a alegerilor din Republica Moldova, nu mai sunt îndeplinite condițiile politice de acordare a asistenței macrofinanciare, în tranșă de 100 de milioane de euro. Atunci, ca și-n cazul scrisorii de acum adresate doamnei Dăncilă, Pavel Filip s-a plâns că blocarea finanțării îi va face să sufere pe cetățenii republicii, că banii erau destinați suplimentării hranei copiilor din grădinițe. Declarația a fost percepută drept o acuzație la adresa Uniunii Europene. „Din cauza UE vor muri copiii de foame”!

f5

Sursa foto: captură mamaplus.md

Chiar așa, domnule Filip?! Noi, de exemplu, știm că România a reparat zeci de grădinițe integral în Republica Moldova, când putea foarte bine să continue să le repare doar pe cele de pe teritoriul său, dar a făcut-o și o mai face. Guvernul Republicii Moldova oare câte grădinițe repară integral? Oare cât vor mai suferi copiii de pe urma ipocriziei binomului prădător Plahotniuc-Dodon? Când întoarceți banii furați generațiilor viitoare ce cresc în Republica Moldova? Unde e miliardul, domnule Filip?

Bucureștiul nu mai vede demult nimic

Dacă e să fim foarte concreți, evident că cea mai bună soluționare a chestiunii frontierelor ar fi, evident, UNIREA celor două state. Acesta este răspunsul la scrisoare pentru domnul Filip și toți cei preocupați.

Dar premierul României nu va da acest răspuns. Dar ceea ce am subliniat noi mai sus trebuia să fie spus răspicat și explicit premierului Filip după obrăznicia de a certa public România după câte a făcut și face țara mamă pentru R. Moldova. Doar că Bucureștiul acum nu mai spune nimic, nici cui, niciodată, oricâte injurii și jigniri i s-ar aduce. Și de la Est (R. Moldova) și de Vest (Ungaria), vecinii României se comportă cu România cum vor și cum le place. Nu-i pedepsește nimeni.

Chișinăul va deveni, treptat, o nouă Budapestă, ambele capitale trase de sforile lui Vladimir Putin. Și noi ne prefacem în continuare că nu vedem asta.

*Radu Cupcea este doctorand la Universitatea din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“al Academiei Române.