Maria Caimeanu*

Sursa: Realitatea.md

Aeroportul Internațional Mărculești din Republica Moldova s-a aflat în ultimii ani în atenția presei. Fondat în 2004, Aeroportul Mărculești era utilizat de Forțele Armate pentru deservirea aeronavelor militare. Parlamentul Republicii Moldova promulgă Legea nr. 178 din 10.07.2008 cu privire la Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, unde este prevăzută crearea unei zone economice libere, care este gestionată alături de aeroport de Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Mărculești” în calitate de Investitor General.

În perioada ce a urmat imediat după crearea zonei economice libere, adică între anii 2009-2015 s-au semnalat numeroase nereguli cu privire la existența unui management defectuos în cadrul aeroportului, care a produs pierderi financiare semnificative. Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova publică o analiză operațională cu privire la activitatea care contravine normelor stabilite din cadrul Aeroportului Mărculești.

Presupusul trafic ilegal de armament

Din 2018 aeroportul a trecut sub patronajul Ministerului Economiei și Infrastructurii, însă fără a se efectua verificări de teren și fără a se face vreo inventariere a bunurilor aflate în posesia aeroportului.

Desfășurarea activităților clandestine pe teritoriul Aeroportului Mărculești se pare ca sunt pe departe de a se încheia, astfel că în 2019 izbucnește un nou scandal. De această dată se sugerează faptul că aeroportul este locul din care se transferă muniție, arme și aeronave către organizația teroristă Statul Islamic.

/var/folders/70/xn6lhtg955n8mj1l4r8xksgh0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/1111nf711-222.jpg

Sursa: News Front

Site-ul de propagandă pro-Kremlin Fond Strategiceskoi Kulturî, susține faptul că în timpul mandatului Ministrului Apărării, Anatol Șelaru, au fost vândute trei rachete S-125 Neva/ Peciora (sistem de apărare antiaeriană sol-aer) în Ucraina pentru 600.000$. Publicația notează și că după spusele fostului director interimar pe o perioadă de 6 luni al Aeroportului Mărculești, Vladimir Maiduc, rachetele au fost cumpărate de către o companie ucraineană pentru 6 milioane de dolari. Această așa-zisă companie ucraineană, al cărei nume a rămas necunoscut, este responsabilă pentru vânzarea ilegală de armament Statului Islamic, astfel Ucraina fiind pasibilă de a fi suspectată pentru finanțarea actelor de terorism și a organizațiilor teroriste.

Image result for s 125

Sistemul de apărare antiaeriană sol-aer S-125 Neva/Peciora. Sursa: Wikipedia

Maiduc dezvăluie într-un interviu acordat celor de la Clubul Jurnaliștilor de Investigație că în urma unui control pe care l-a efectuat în aeroport a descoperit existența unor „arme de asalt, mitraliere, muniții, rachete Vozduh-Vozduh” (numărul rachetelor de luptă depistate ajungând la 15.000). Fostul director interimar precizează că în perioada martie-mai 2019 aeronave de tip MIG au fost dezasamblate, iar piesele acestora au fost exportate în Bulgaria, Indonezia și Afganistan. Costurile de pe piața neagră s-ar ridica la suma de 4 milioane de euro. Maiduc aduce în atenția publicului și faptul că piesele aeronavelor au fost vândute unei întreprinderi offshore gestionată de Sergiu Ciobanu, fost director al aeroportului și în prezent directorul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei).

/var/folders/70/xn6lhtg955n8mj1l4r8xksgh0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/2138(810,455).jpg

Vladimir Maiduc, fostul director al Aeroportului Mărculești, interviu pentru Clubul Jurnaliștilor de Investigație. Sursa: Anticorupție.md

/var/folders/70/xn6lhtg955n8mj1l4r8xksgh0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/arme.jpg

  O parte din armamentul descoperit de Maiduc în urma efectuării controlului de rutină de la Aeroportul Mărculești. Sursa: Anticorupție.md

Mai multe publicații de propagandă, precum Moldavskie Vedomosti, News Front, Planet Today și altele susțin ipoteza conform căreia Ucraina furnizează ilegal armament organizației teroriste ISIS contra unor sume uriașe de bani.

Se pare că nu este prima dată când Ucraina este acuzată de colaborare cu organizațiile teroriste prin vânzarea ilegală de armament. Acuzații similare asupra Ucrainei au mai fost făcute de propaganda rusă atât în 2015, cât și în 2017. În 2015 se specula faptul că Ucraina vinde Statului Islamic rachete chinezești FN-6, însă Ministerul Apărării din Ucraina a negat vehement acuzațiile aduse (Sursa: Medium). În anul 2017, Ucraina era acuzată de vânzarea în Coreea de Nord a unor motoare pentru constuirea unor super-rachete; bineînțeles, nu au existat dovezi în acest sens (Sursa: The New York Times).

Situația de facto de la Aeroportul Mărculești

În noiembrie 2019, Președintele Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Chiril Moțpan, a efectuat o vizită la aeroport în urma acuzațiilor de trafic de arme și delapidare făcute de ex-directorul interimar al aeroportului, Vladimir Maiduc. Moțpan organizează un briefing unde vorbește despre delapidările de milioane de euro de la Aeroportul Mărculești care se află aproape de pragul falimentului, însă nu face nicio referire cu privire la transportul de arme către DAESH, întrucât nu există evidențe în acest sens.

Veniturile Aeroportului Internaţional Mărculeşti au scăzut de 6 ori

Statistică care indică scăderea veniturilor Aeroportului Mărculești de 6 ori mai mult în anul 2018, decât în anii precedenți. Sursa: Mold Street

Mai mult, actualul director al Aeroportului Mărculești, Nicolae Clichici contraargumentează acuzațiile ex-directorului Maiduc, afirmând: „Faptul că a venit un avion să încarce rachetele și să le ducă nu știu unde este o plină aberație. Armament acolo pe teritoriul Aeroportului la momentul actual nu este, nu era armament explozibil. Era doar o mitralieră tăiată în jumătate pentru a demonstra soldaților care este construcția mitralierei” (Sursa: ProTv Chișinău).

Maia Sandu, Prim Ministrul Republicii Moldova, pare să nu aibă cunoștință despre nimic din cele întâmplate la Mărculești: „Nu am auzit despre așa ceva și nici declarațiile nu le-am văzut. O să investigăm și vom sesiza organele competente” (Sursa: ProTv Chișinău).

În prezent, Aeroportul Internațional Mărculești se află sub patronajul Agenției Proprietății Publice, iar la începutul anului 2020 s-a decis fuziunea prin absorbție cu Aeroportul Internațional Chișinău. După terminarea procesului de fuziune dintre cele două, Aeroportul Internațional Mărculești se va reorganiza prin transformare din întreprindere de stat în societate pe acțiuni printr-o Hotărâre de Guvern.

Prin urmare, numele Aeroportului Mărculești a fost folosit drept instrument cu ajutorul căruia s-au fabricat narațiuni strategice malițioase, având diverse scopuri, printre care și conturarea unor imagini defectuoase la nivel global ale celor două state — Republica Moldova și Ucraina.

Activități clandestine recente pe Aeroportul Mărculești

Se pare că, din nou, o altă aeronavă care aparține unei companii aeriene ucrainene este implicată într-o nouă controversă la o distanță de un an de la ultimele activități clandestine de pe a. Conform Ziarului de Gardă, „avionul UR-CPV, de tip Ilyushin IL-76T, operat de compania aeriană Yuzmashavia, a decolat la 15 iunie, aproximativ ora 16:47, de pe Aeroportul Gostomel din Ucraina și a aterizat la scurt timp pe Aeroportul Internațional Mărculești”.

Aeronava a staționat șase zile pe Aeroportul Mărculești, apoi a decolat către Egipt, dar la un moment dat a dispărut de pe radare, însă există indicii care arată că avionul de tip cargo s-ar fi îndreptat către zona Libiei.

Sursa imaginii: ZdG.md

Staționarea timp de aproximativ o săptămână a unui avion ce aparține companiei aeriene Yuzmashavia ridică cele mai multe suspiciuni, întrucât este cunoscut faptul că această companie a fost legată de numele traficantului rus de arme, Viktor Bout, după cum este demonstrat în nota de informare a Președintelui Consiliului de Securitate al ONU din anul 2000 (Mecanismul de Monitorizare pentru sancțiunile asupra Angolei stabilite prin rezoluția 1295, anul 2000).

Sursa: undocs.org, p. 35

„Ulterior, Irina Bodolica, șefa Serviciului de presă al Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), a confirmat pentru ZdG că aeronava IL-76 UR-CPV a companiei aeriene Yuzmashavia a sosit pe aeroportul Mărculești din Gostomel (Ucraina) la data de 16 iunie. Totodată, potrivit informației oferite, avionul avea la bord un elicopter Mi-8, dezasamblat, care aparține aceleiași companii” (Sursa: Zdg.md).

Cine este Viktor Bout?

Viktor Bout.jpg

  Conform ONU (undocs.com), Viktor Anatolievici Bout s-a născut în 1967 în Dushambe, Tajikistan. Este cunoscut sub numele de Viktor B. în cercurile de aplicare a legii, întrucât de-a lungul timpului acesta s-a folosit de numeroase pseudonime pentru a-și proteja activitățile ilegale. Câteva dintre alias-urile pe care Viktor Bout le-a folosit sunt: Butt, Bont, Butte, Boutov, Sergitov (Sursa: ONU).

Bout, supranumit „negustorul morții” a fost translator în armata sovietică, cunoscând mai multe limbi străine (rusă, engleză, franceza, portugheză, arabă și persană), și fost ofițer operativ al KGB-ului. Acesta era implicat în activități ilegale internaționale, printre care: trafic de arme și diamante, sponsorizarea unor grupări teroriste.

Un articol din data de 23 decembrie 2000 al publicației The Guardian relatează faptul că Peter Hain (fost Ministru de Externe al Marii Britanii) declară că Bout era conducătorul activităților infracționale de trafic de armament și echipament militar din Estul Europei, răspunzător de transportul acestora din Bulgaria, Moldova și Ucraina către Liberia și Angola. De asemenea, acesta a fost văzut în compania unor membrii ai grupării teroriste Hezbollah, în timpul Războiului din Liban, 2006. Totodată structurile de Intelligence britanice i-au comunicat fostului șef al serviciilor secrete libaneze (anul 2003), Musa Kusa, faptul că Bout întreprindea numeroase activități de tip comercial pe teritoriul Libiei și că avea în plan extinderea activității sale ilegale pe pământ libanez.

În 2012 a fost condamnat la închisoare pentru o perioadă de 25 de ani sub mai multe capete de acuzare, precum: spălare de bani; achiziționare ilegală de aeronave; sponsorizarea terorismului și distribuția de resurse către diverse organizații teroriste; plănuire de asasinare a unor cetățeni americani civili, precum și a unor ofițeri sau angajați ai statului; conspirare în vederea achiziționării și utilizării unor sisteme anti-rachetă și altele. În prezent, Bout se află în Penitenciarul Statelor Unite din Marion, Illinois.

Aeroportul Mărculești – instrument indispensabil?

În anul 2019 acuzațiile legate de faptul că Aeroportul Mărculești este un punct strategic pentru transportul de armament și echipament militar către organizațiile teroriste din Orientul Mijlociu, în special către DAESH, nu au putut fi apreciate ca fiind valide din lipsa unor probe concrete. La un an distanță, în 2020, Aeroportul Mărculești este din nou ținta unor acuzații, însă fără a exista dovezi concrete în acest sens.

Totodată, în vârtejul războiului informațional, nu putem ignora faptul că, în prezent, Libia urmează să fie împărțită în două sfere de influență – rusă și turcă. Rusia sprijină regimul Haftar, în aceeași măsură în care sprijină regimul Assad, iar bătălia, de fapt, se derulează pentru controlul conductelor de petrol, la fel ca în cazul Siriei. Regimul mareșalului Haftar nu este sprijinit doar de Rusia, ci și de Egipt și Emiratele Arabe Unite.

  • Staționarea aeronavei de tip cargo pe Aeroportul Mărculești timp e 6 zile, având la bord un elicopter Mi-8, dezasamblat;
  • Legăturile companiei aeriene Yuzmashavia (Ucraina) care deține aeronava care a staționat pe Aeroportul Mărculești cu traficantul de arme rus, Viktor Bout;
  • Legăturile lui Viktor Bout cu Rusia (fost ofițer KGB) și Emiratele Arabe Unite (rezident);
  • Egipt – destinația avionului cargo care a decolat de pe Mărculești;
  • Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite – sprijină regimul Haftar din Libia;

Toate cele enumerate anterior reprezintă piesele potrivite pentru a sublinia scenariul propus de narațiunile strategice malițioase care au ca scop conturarea unei imagini benigne, de ansamblu, a Republicii Moldova și Ucrainei pe plan internațional.

Nu există dovezi concrete care să ateste faptul că prin Aeroportul Mărculești se derulează o serie de transporturi ilegale de armament și echipament militar, ci doar speculații dezinformatoare pentru a putea servi scopurilor unor state direct interesate de zona Republicii Moldova și Ucrainei.

Maria Caimeanu* este studentă la Masterul de Studii de Securitate al Universității din București și participantă la programul Internship LARICS.