UE reprezintă o garanție a democrației, chiar dacă nu va deveni o putere globală, pandemia, criza economica și corupția sunt cele mai mari amenințări la adresa României, iar producția de armament pentru armata română ar trebui sa fie locală

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și cu sprijinul Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin, au lansat Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021.

Conform datelor culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic, UE este văzută ca o garanție a democrației, prosperității și a libertății de mișcare, desi 70% din respondenți consideră că UE nu va deveni o putere globală, puterea aparținând mai degrabă statelor independente din Uniune.

Criza economică și pandemia sunt de departe văzute drept cele mai mari amenințări la adresa UE, urmate la mare distanță de grupările islamiste radicale, migrația din afara UE, certurile dintre statele membre și Rusia.

Cele mai importante amenințări la adresa țării noastre sunt, în ordine: criza, corupția, lipsa de educație, pandemia, scăderea populației, clanurile interlope, Rusia, partidele extremiste, eventualele certuri cu țările vecine.

In ceea ce privește apărarea, 83,4% sunt adepții producerii în țară, chiar de către companii străine, a armamentului pentru armata română.

80 % din respondenți consideră că industria navală și producția de nave militare sunt industrii strategice; iar statul trebuie să sprijine această industrie.

Barometrul complet este disponibil aici.

Percepții ale amenințărilor

Cei mai mulți români văd un viitor multipolar (cu mai multe puteri concurente) pentru sistemul internațional (58,9%), în timp ce 12% văd în viitor un sistem dominat de SUA și 11% un viitor împărțit între SUA și China.

Criza economică și pandemia sunt de departe văzute drept cele mai mari amenințări la adresa UE, urmate la mare distanță de grupările islamiste radicale, migrația din afara UE, certurile dintre statele membre și Rusia. Cele mai importante amenințări la adresa țării noastre sunt, în ordine: criza, corupția, lipsa de educație, pandemia, scăderea populației, clanurile interlope, abia apoi Rusia, partidele extremiste, eventualele certuri cu țările vecine.

21,4% dintre români cred ferm că există pericolul ca UE să dispară într-un viitor apropiat. Altfel, percepția Uniunii Europene este foarte pozitivă, ea fiind văzută ca o garanție a democrației, a prosperității și bază a libertății de mișcare. 70% dintre români cred însă că UE nu va fi niciodată o putere globală, ei asociind probabil statutul de putere mai degrabă cu state individuale din interiorul UE decât cu construcția instituțională a Uniunii.

Înzestrarea militară și industria de apărare

83,4% dintre români sunt adepții producerii în țară, chiar de către companii străine, a armamentului pe care îl cumpărăm pentru armata română.

89% consideră că este important sau foarte important să avem producție de armament în țară.

80% și peste din public are aceeași părere despre industria navală și producția de nave militare: sunt industrii strategice; navele trebuie produse în țară; statul trebuie să sprijine această industrie.

Pentru mai multe detalii: CCSLarics.ro

Iuliu Maniu 1-3, Corp A, Et. 7, Sector 6, București

Tel./Fax: +40 21 316 96 61

e-mail: office@larics.ro