*Nicolae Țîbrigan

 Nu întotdeauna cifrele par a fi date abstracte și lipsite de viață. E important să nu uităm că oamenii sunt cei care strâng, folosesc datele și le dau viață. Oamenii aleg ce să calculeze și cum să folosească rezultatele, iar cel din urmă aspect e și mai important atunci când avem de-a face cu cifre despre numărul participanților la o manifestație publică.

Detractorii încearcă să minimalizeze acest număr prin erori deliberate de calcul, iar susținătorii să-l amplifice în mod artificial. Ideea e că atât unii, cât și alții vă pot manipula.

De cele mai multe ori, numărul participanților la un miting este aproximat de presă și/sau jandarmerie. Uneori, cifra totală a participanților poate fi pur și simplu eronată și, de cele mai multe ori, cel mai indicat este să încercăm să ne dăm seama dacă cifra vehiculată este măcar plauzibilă.

Nu vă mulțumiți să luați de bun un număr de participanți, analizați datele.

Pe 26 august site-ul bilingv Hirado.hu, care face parte din rețeaua agenției maghiare MTI controlate de guvernul lui Orban, transmisese că la ceremonia de comemorare a bătăliei de la Valea Uzului „au participat peste 5000 de persoane, cu mult mai mult față de comemorările din anii anteriori”. În aceeași zi, știrea despre cei „circa 5000 de participanți” este preluată în doua zi de G4Media, HotNews.ro, Adevărul.ro și Realitatea.net.

În niciuna din aceste știri nu apar poze de la fața locului, ceea ce m-a pus automat în gardă.

Colaj cu știrile apărute în presa românească despre ceremonia ecumenică de la Cimitirul de la Valea Uzului (județul Bacău)

 Subiectul este cu atât mai interesant mai ales că acum două luni, pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, cimitirul din Valea Uzului se transformase în câmp de luptă între naționaliștii români și etnicii maghiari din zonă. Evenimentul era pe cale să provoace un plin scandal diplomatic, iar sursele pro-Kremlin n-au ratat ocazia să speculeze pe seama acestor tensiuni.

De data aceasta, manifestarea de comemorare a soldaților fusese iniţiată de Primăria comunei Sânmartin (Harghita), în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita, întrucât cei comemoraţi sunt tinerii ostaşi secui căzuţi în timpul asaltului armatei sovietice la trei zile după ce România a trecut de partea Aliaţilor.

În data de 26 august 1944, armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din tineri de 17 şi 18 ani.

Am vrut să văd câți participanți au fost în realitate la slujba ecumenică din Cimitirul Internațional din Valea Uzului, așa că am descoperit câteva fotoreportaje publicate de site-urile de limbă maghiară MASZOL.ro, Székelyhon.ro și uz-volgye.ro.

Neavând la dispoziție o imagine de sus, am folosit metoda reconstituirii a zonei populate.

În primul rând, am identificat câteva puncte de reper din poze pentru a le suprapune cu cele menționate de planul de amplasament de la cadastru.

Puncte de reper identificate în poze și pe planul de amplasament de la cadastru.

Sursa: b1.ro

Am delimitat zona populată pe o fotografie a cimitirului făcută de la înălțime în baza reperelor identificate.

După care, am folosit aplicația Mapchecking.com astfel încât să estimez aproximativ numărul participanților la eveniment, delimitând zona populată:

Dacă admitem că în perimetrul de circa 780 m² identificați avem 1 persoană/m², vom constata că la eveniment n-aveau cum să participe nici „5000 de cetățeni români de etnie maghiară”, și nici „câteva mii”, ci doar câteva sute (600-800 persoane).

Chiar și în condițiile în care mărim baza de calcul la 2 persoane/m², vom obține un total de circa 1500 de participanți, nicidecum „câteva mii”.

Totuși, dacă vrem să vedem cum ar arăta slujba ecumenică din Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, putem extinde zona populată la 5000 de m², ceea ce ar reprezenta 62,5% din suprafața totală a cimitirului (circa 8000 m² ).

De aici constatăm că la 5000 de participanți, fotograful trebuia să urce pe ceva mai înalt pentru a face poze de ansamblu, ceea ce nu s-a întâmplat pe 26 august. Mapchecking a afișat un perimetru mult mai mare pentru acei „circa 5000 de participanți” la slujba în aer liber.

Revenim la câteva poze de ansamblu pentru a estima gradul de „ocupare” a cimitirului:

Poze de ansamblu ilustrând gradul de „ocupare” a cimitirului de către participanții la slujba ecumenică din Cimitirul de la Valea Uzului

Sursa: www.uz-volgye.ro

Vedem că perimetrul populat nu depășește linia copacului și a monumentului din stânga porții de intrare. În același timp, pozele ilustrează mai degrabă o ocupare de 10-15%, și nu de 3/5 din suprafața totală.

Quod erat demonstrandum.

Pur și simplu presa de la noi a luat de bun ce a stransmis agenția MTI, fără a verifica informația și din alte surse, iar sursa maghiară reprezintă o portavoce a regimului Orban, care prin denaturarea adevărului (exagerarea numărului de participanți) urmărește să întrețină artificial clivajele etnice și culturale din zonă folosind cazul din Valea Uzului pentru a evidenția așa-numitele „probleme” cu care se confruntă maghiarii din România.

*Nicolae Țîbrigan este membru al Consiliului de Experți LARICS.