Autor: Petcu Crina-Andreea

Virusul Covid-19, cunoscut sub numele de sindromul SARS-COV 2 sau coronavirus, o boală a sistemului respirator foarte gravă și ușor transmisibilă, a fost depistat pentru prima dată în orașul Wuhan, China, în anul 2019, pornind de la răspândirea unei pneumonii foarte ciudate printre locuitorii orașului într-un ritm alert, urmând ca la scurt timp să fie declarată o problemă de sănătate publică de interes internațional pentru a oferi asistența medicală tuturor statelor europene aflate în cauză.

În România, virusul a apărut la începutul anului 2020, în luna martie, destul de târziu, în timp ce foarte multe țări europene au fost afectate. Acesta a crescut rapid în numărul de cazuri cu infectări, decese și stări de sănătate grave printre cetățeni la nivelul țării. Astfel, au apărut o serie de măsuri de protecție precum: purtarea măștii obligatorie în spațiile închise și publice, carantine de două săptămâni pentru a trece prin boală, carantina de noapte pentru interzicerea circulării, distanțarea socială în spațiile publice, interzicerea evenimentelor, oricărei organizări în care se putea forma un grup, dezinfectarea regulată și evitarea contactului fizic cât mai mult posibil cu alți oameni.

Aceste măsuri au fost impuse cu strictețe încă de la începutul perioadei pandemice și s-a promovat ideea de protejare permanentă a propriei sănătăți și a celor din comunitate pentru a nu degenera în situații mult mai grave. În ajutor au venit centrele medicale de testare împotriva Covid-19, sub forma de teste rapide antigensau teste de tip RT-PCR ce aveau rolul de a identifica numărul de anticorpi din corp și cantitatea de SARS-COV 2, urmând ca rezultatul final de infectare să fie unul pozitiv sau negativ. În scurt timp, au devenit și ele necesare pentru accesul în anumite locații de interes personal sau profesional.

Mai târziu, însă, s-au dovedit a fi nu suficient de eficiente în prevenirea infectării cu virusul, așa că cercetătorii și medicii au lucrat la crearea unor vaccinuri pentru a eficientiza procesul de anti îmbolnăvire. Prin urmare, au apărut pe piață vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, fiecare în parte având o compoziție diferită, dar aceeași eficiență împotriva infectării. 

Campania vaccinării s-a desfășurat în trei etape: prima etapă a cuprins vaccinarea persoanelor care lucreaau în domeniul medical, a doua etapă a cuprins vaccinarea persoanelor cu grad de risc ridicat și a treia etapă a cuprins vaccinarea întregii populații, Tot procesul de vaccinare la nivelul indivizilor a stârnit diverse controverse, confuzii, indignări, revolte și proteste, de aceea, presa, mass-media, internetul și transmisiile de televiziune nu au încetat să apară cu diverse informații și știri în legătură cu vaccinurile și efectele lor.

În prima fază, cea mai mare problemă în legătură cu vaccinul împotriva virusului Covid-19 a fost apariția lui prea rapidă pe piață, având în vedere că un vaccin necesită mulți ani de studiu și de experimente în cadrul acestuia, pană să fie distribuit mai departe populației. De aceea, eficacitatea și siguranța acestuia nu pot fi sigure și nici de încredere. 

Acest lucru l-a afirmat doamna doctor Monica Pop în cadrul unei conferințe televizate de știri pe Antena3 – atunci când a fost întrebată dacă se va vaccina – în care a spus că: „ Vă dați seama că nu și pur și simplu…categoric nu mă voi vaccina și nu voi da vreun sfat cuiva să se vaccineze, atâta timp cât acest vaccin este făcut în trei luni. Cum știți dumneavoastră dacă în 3 ani nu faceți leucemie, doamne ferește, după vaccinul ăsta? Cum poți să știi inducția genetică pe care o face ăsta atât de scurt? Despre asta vorbim!”. În completarea ei a intervenit un alt domn prezent cu următoarele afirmații: „Este mult prea repede” […] „Doctorii spun că durata, pentru a fi siguri de vaccin, este între 5 și 10 ani. Așa că mai aveți de așteptat un pic!” (Sinteza Zilei cu Mihai Gadea, 2020) 

Astfel, prin mesajul transmis către toate persoanele care urmăreau în acel moment știrea, a indus o opoziție categorică față de vaccinare și fiind medic în domeniu, ideea de a nu avea un efect mai grav după vaccin a fost cu atât mai mult întărită. Însă, informația și punerea în problemă a fost falsă și necercetată în amănunțit pentru a avea o bază sigură și clară de a fi transmisă mai departe. 

O doamnă doctor din cadrul Spitalului Regina Maria a făcut o cercetare mai amănunțită și a explicat de ce aceste vaccinuri au apărut așa de repede pe piață. Potrivit unor articole „ vaccinurile anti COVID-19 Pfizer/BioNTech și Moderna au fost realizate folosindu-se o tehnologie nouă pentru vaccinuri – ARN mesager (ARNm) – totuși, aceasta era deja cercetată de peste 10 ani de zile, astfel încât companiile farmaceutice au putut începe procesul de dezvoltare a vaccinului chiar la începutul pandemiei. Mai mult, „cercetătorii chinezi au identificat și au făcut publică secvențierea materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 pe 11 ianuarie 2020, la doar o lună de la raportarea primul caz de boală. Acest lucru a făcut posibil ca firmele producătoare să înceapă crearea vaccinurilor bazate pe ARNm imediat; de exemplu, Moderna a început studiile pre-clinice întra-un timp record, la doar 2 luni după această informare.” (Andreescu, 2021)

De asemenea, „ producătorii de vaccin nu au omis niciun pas al procesului de testare, însă au efectuat unele studii în paralel, în loc să le efectueze consecutiv. Experiența de-a lungul multor ani în ceea ce privește studiile despre vaccinuri a permis să se dezvolte modalități mai rapide de desfășurare a trialurilor clinice. De exemplu, majoritatea studiilor privind vaccinurile anti COVID19 au conceput faza 1 (vaccinul este administrat unui număr mic de voluntari pentru a evalua siguranța acestuia) si faza 2 (vaccinul este administrat mai multor sute de voluntari pentru a se evalua in continuare siguranța, precum si doza care produce efectul așteptat si imunogenitatea) intra-un singur studiu.” (Andreescu, 2021)

În a doua fază, s-a semnalat că vaccinul împotriva covid-19 a fost dezvoltat ca o modalitate de a controla oamenii, fie prin introducerea unor microcipuri de urmărire, fie a unor nano transductori care vor ajunge în creierele oamenilor și se vor transforma în roboți, dar și prin rețeaua 5G, în spatele ei aflând-se co-fondatorul Bill Gates.

O postare pe pagina de socializare Facebook  făcută de către un utilizator influent spunea că ”rușii au reușit să scoată nano cipuri din vaccinul Pfizer și au publicat o schemă cu funcții! Te voi plimba prin toate în scurt timp. Cipul este format din doar 4 procesoare și 4 tranzistoare. Semnalul prin rețeaua de 5 G intră la stânga pe INPUT. Așa te controlează ei. Puterea se face prin căldura corpului și toate părțile sunt conectate la tensiunea respectivă. Semnalul este procesat în primul procesor cu un filtru de frecvență și tranzistor, care îl întăresc. Semnalul crescut continuă să meargă către un alt procesor care controlează MT-2 GAIN sau cât de mult impact va avea asupra psihicului tău. Acest control este variabil și îl poate consolida sau reduce la dorință” (Virgin Radio, 2020)

Această postare pe internet a creat confuzie și teroare printre milioanele de oameni, mai ales că includea o poză cu schema completă prin care urma ca oamenii să fie controlați. Astfel, informația a fost asimilată repede de publicul speriat despre ce urma să se întâmple și au comentat că nu se vor vaccina sub nicio formă, alții au făcut glume pe tema acestui subiect. 

Potrivit unui articol pe BBC, Bill Gates și Melinda Gates au afirmat că știrea precum că va exista

„o implantare ascunsă de cip în masă la care ar putea recurge în timp sub pretextul unei vaccinări obligatorii împotriva coronavirusului” este complet falsă. El a spus de fapt, într-un interviu, că în cele din urmă vor fi niște certificate digitale, ce vor putea fi folosite pentru a arăta cine s-a recuperat, cine a fost testat și cine a primit vaccin. A mai susținut că tehnologia nu este bazată pe un microcip și nu ar permite urmărirea oamenilor și a informațiilor personale introduse într-o bază de date. Mai exact, prin „certificatele digitale” s-a referit la eforturile de a crea o platformă digitală open-source cu scopul de a extinde accesul la teste sigure, de la domiciliu. (Godman et al., 2020) În a treia fază, foarte mulți din populația României s-au temut  de vaccinurile împotriva Covid-19, deoarece considerau că acestea pot afecta fertilitatea oamenilor, în special la femei. Această afirmație a vehiculat foarte mult timp pe internet, iar femeile, chiar și cele însărcinate, au fost speriate de ideea că nu vor mai putea rămâne însărcinate.

”Un articol care punea în evidență vaccinul Pfizer, avertiza că vaccinul covid care va fi lansat în

Marea Britanie poate împiedica dezvoltarea în siguranță a placentei la femeile însărcinate, ceea ce duce la „femeile vaccinate să devină, în esență, infertile”. Doctorii cercetători care au studiat procesul în cadrul articolului au spus că: „Syncytin-1 […] care este derivat din retro virusuri endogeni umane (HERV) și este responsabil pentru dezvoltarea unei placente la mamifere și oameni și, prin urmare, este o condiție prealabilă esențială pentru o sarcină de succes, se găsește și în formă omoloagă în vârf. proteine ale virusurilor SARS”. Aceștia au mai spus că: „nu există nicio indicație dacă anticorpii împotriva proteinelor spike ale virusurilor SARS ar acționa, de asemenea, ca anticorpi anti-Syncytin-1. Cu toate acestea, dacă acesta ar fi cazul, atunci ar preveni și formarea unei placente, ceea ce ar duce la femeile vaccinate, în esență, să devină infertile.” (FLUX ON-LINE, 2021)

Aceste informații au indus foarte multă panică printre oameni în privința sănătății lor, însă este o știre cat se poate de falsă. Pe site-ul oficial al Guvernului României, doamna Victoria Male, lector în imunologie reproductivă, a explicat de ce este bine se te vaccinezi în timpul sarcinii, dar și înainte de aceasta și mai ales că vaccinul nu poate afecta fertilitatea. 

„ La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte și după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Puteți accesa studii efectuate asupra persoanelor supuse FIV aici și aici, și unul realizat pe voluntarii care nu urmau niciun tratament aici. Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecția SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal.

În acest studiu, un sfert dintre participanți au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.” În legătură cu vaccinarea în timpul sarcinii, aceasta a mai adăugat ca: „bebelușii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Puteți vedea datele despre acest lucru aici și aici, cu o explicație despre interpretarea studiilor aici.  Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară”. (Male, 2021)

Mai mult, privind vaccinarea în timpul sarcinii, a mai adăugat că: „ În SUA, siguranța noilor vaccinuri COVID-19 este monitorizată în mai multe moduri. Unul dintre acestea este un program de supraveghere activ numit V-safe. V-safe recrutează oameni la vaccinare și îi monitorizează în mod activ. Registrul de sarcini V-Safe a înscris 3958 de participanți în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021. Până la 30 martie, 827 dintre aceste persoane și-au încheiat sarcina, dintre care 712 cu succes. Rata de evenimente adverse în sarcină fost aceeași la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii cu cea din populația generală însărcinată, dar vaccinată.” (Male, 2021)

În a patra fază, persoanele cu afecțiuni grave de sănătate s-au temut să facă vaccinul, deoarece considerau că vor muri. Din cauza, nesiguranței eficienței vaccinului împreună cu problemele de sănătate foarte grave, oamenii refuzau să se vaccineze, pentru că nu aveau garanția ca vor trăi în continuare sau că nu se va agrava situația.

Într-un interviu despre oamenii decedați după ce au efectuat vaccinul, în cadrul unei știri televizate la telejurnal pe TVR Craiova, reporterii au anunțat că un bărbat a mers pe 2 martie la un centru de vaccinare din Mioveni, Județul Argeș pentru a i se administra prima doză de Pfizer BioNTech, potrivit Comitetului de Coordonare a Vaccinării. În urma triajului medical și a examenului clinic de specialitate au fost indicate probleme cronice de sănătate după administrarea dozei de vaccin. Conform procedurii, bărbatul a rămas in spațiul de supraveghere postvaccinală fără a prezenta simptomatologie și a părăsit centrul. La 4 ore distanță a fost adus de urgență la Spitalul Orășenesc Mioveni, iar la scurt timp a decedat. (TVR Craiova, 2021)

Această știre care a vehiculat printre oameni a provocat panică și multiple idei despre efectele vaccinului, însă este a fost o prelucrare a informației în așa fel concepută de a transmite ideea morții imediate după efectuarea dozei împotriva Covid-19. 

Într-un articol publicat pe site-ul oficial al Spitalului Regina Maria, doctorul Gabriel Gurguta a discutat despre vaccin și efectele acestuia pe termen scurt și termen lung, unde, printre altele a pus în evidență și problema ideii de un posibil deces după administrarea vaccinului. „Nu din cauza vaccinului. De murit, o sa murim cu toții într-o zi, dar nu din cauza acestui vaccin. Tehnologia care stă la bază e una sigură. Nu există riscuri de deces, de moarte subită, de deces de orice altă cauză legată de vaccinarea cu acest vaccin. Nu cred că se pune problema nici la alte tipuri de vaccinuri care să provoace moartea. Ca să provoace moartea, trebuie să avem un mecanism, trebuie să avem o justificare. Inima nu se oprește pur și simplu. Trebuie să existe totuși o bază științifică pe care să ne susținem în clipa în care ridicăm această supoziție. Ori aceasta nu există. Nu există niciun fel de îngrijorare în direcția aceasta. Dacă există alte comorbidități, daca există pacienți care au alte boli și se vaccinează, cu siguranță deznodământul nefericit nu va fi din cauza vaccinării, ci probabil din cauza patologiei de fond.” (Gurguta, 2021)

În a cincea fază, s-a pus problema că virusul Covid-19 nu este mai periculos decât un virus gripal, iar majoritatea oamenilor au susținut ca noul virus este la fel ca toate celelalte virusuri apărute dea lungul timpului și că nu este necesar efectuarea unui vaccin. 

În cadrul unei știri difuzate pe Digi24, unde îl includea pe managerul Institutului de Boli

Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel a declarat, într-un interviu, că noul virus COVID-

19 este “de 10 ori mai slab decât virusul gripal”. Medicul a mai subliniat că igiena este foarte importantă, în astfel de cazuri. El a mai spus că: „ Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui. Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru că noi trebuie să știm și să verificăm de fiecare dată cu ce venim în contact (…) Noi avem pe teritoriul României cel puțin patru coronavirusuri, altele decât noul coronavirus care dau infecții de tip respirator sau digestiv, fără niciun fel de problemă, în timpul anului. Deci nu se pune problema că nu știm de coronavirus și că nu ar fi în România. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decât noul coronavirus.” (DIGI 24, 2020)

Această știre i-a liniștit într-o oarecare măsură pe oamenii din România și li s-a întărit ideea că nu au nevoie să efectueze un vaccin, dacă este mult mai puțin periculos decât virusul gripal și cel mai probabil vor apela la leacuri băbești. Însă nu este nimic mai fals, deoarece virusul Covid-19 este mult mai contagios și periculos decât alte virusuri existente până în prezent, cauzând foarte multe decese în lipsa unor precauții sau tratamente corespunzătoare.

Astfel, „cercetările actuale sugerează că noul coronavirus conduce la o rată de deces în rândul persoanelor infectate de 6 până la 16 ori mai mare decât virusul gripal. Aceasta este o estimare a ratei de deces, însă se va actualiza pe măsură ce metodele de colectare a datelor legate de numărul persoanelor infectate și numărul persoanelor decedate în urma infecției se vor îmbunătăți. 

Cercetătorii estimează că aproximativ o persoană dintr-o mie de persoane infectate cu gripă comună sezonieră, adică 0.1%, moare din cauza bolii. Acest procent poate sugera un risc scăzut pentru persoanele infectate, dar cu toate acestea, conduce la un număr total de decese de câteva sute de mii anual pe plan mondial. 

Conform studiilor recente, noul coronavirus are o rată de deces de șase până la 16 ori mai mare decât gripa comună, ducând la decesul la aproximativ 0,6–1,6% dintre cei infectați. Riscul de a muri din cauza COVID-19, ca și în cazul gripei comune, crește odată cu vârsta – până la 3% sau chiar mai mult în cazul persoanelor care au peste 60 de ani, dar există încă multă incertitudine în jurul acestor estimări.” (UK Research and Innovation, 2020)

Și în a șasea fază, s-a dezbătut în nenumărate rânduri ideea că vaccinurile împotriva Covid-19 au fost concepute pentru uciderea vârstnicilor – numită și Marea Resetare -, dorindu-se printr-o strategie globală că o parte din populația actuală să se diminueze mai rapid, bătrânii fiind prima țintă urmărită.

O știre în mediul online a pus în vedere această idee. „[…]Cu COVID sau fără COVID, cu vaccin sau fără vaccin, bătrânii par iremediabil condamnați la moarte. După ce au fost secționați cu atenție de restul corpului social, izolați prin măsuri de restricție speciale, rupți de familie, zăvorâți în case și aziluri, alungați din biserici și cimitire, bătrânii par să fie principala țintă a acestei pandemii. O pandemie ideologizată, văzută ca unică oportunitate pentru instaurarea unei Noi Ordini Mondiale. Bătrânii sunt singura generație ruptă de internet și nedependentă de telefonul mobil sau de computer. Prin urmare, inaccesibilă valului de propagandă otrăvită care se revarsă din rețea.

[…] Bătrânii au o relație specială cu copiii, generația cea mai expusă la internet. Bunicii sunt singurii care au puterea să-și scoată nepoții de sub vraja demonică a ecranului. Sunt singurii care îi pot îndemna să iasă la aer, să bată mingea, să spargă geamurile. Să încalce regulile.[…]” (Gomboș, 2021)

„ Toate aceste narațiuni apar în cadrul unor teorii ale conspirației care nu au fost probate vreodată și se bazează pe un amestec de informații scoase din context, dezinformări, insinuări și minciuni […] Doar câteva exemple legate de articolul din Evenimentul Zilei: este menționată ca probă o anchetă care vizează echipa guvernatorului democrat al statului New York, Andrew Cuomo, pentru că a dispus ca pacienți de Covid în vârstă care erau în convalescență au fost trimiși în cămine de bătrâni. Se afirmă, corect, că numărul morților în vârstă a fost cu aproximativ 50% mai mare decât cel publicat anterior de autorități, dar nu se face și precizarea că diferența e dată de faptul că nu au fost trecuți, la bilanțul căminelor, și acei locatari ai lor care au decedat în spitale (dar au fost prinși în bilanțul general). Totodată, este ignorată explicația oferită de echipa democrată – că decizia de trimitere a convalescenților în cămine a fost luată pentru a elibera paturi pentru cazuri grave în spitalele supra-solicitate.  În mod similar, este prezentat cazul persoanelor în vârstă moarte după administrarea vaccinului în Norvegia, deși ancheta autorităților nu a găsit vreo legătură între vaccin și decese.” (Barrabi, 2021)

Aceste informații au lămurit într-o mare măsură asumpția despre vârstnicii care sunt folosiți pentru experimentele planetei și au eliminat ideea de ucidere în masă prin vaccinuri, neexistând nicio corelație între cele două.

În concluzie, virusul Covid-19 a provocat foarte multă panică, confuzie, indignare și paranoia în rândul oamenilor de pretutindeni, fiecare pornind de la o teorie conspiraționistă pentru a descoperi marile planuri macabre ale lumii. Însă, acestea nu au provocat decât multă dezinformare, teamă și ură asupra indivizilor și au degenerat în mase mari de fake news, care au fost foarte credibile pentru cei ce nu erau suficienți de informații și au adus de la sine complicații și pași grei către o reîntoarcere la normalitate. De aceea, specialiștii și oamenii care lucrau în domeniul științei și sănătății au adus la suprafață informațiile brute și adevărate de care oamenii aveau nevoie, diminuând procesul de teamă și de neîncredere.

BIBLIOGRAFIE

  1. Andreescu I., 2021, ‘25 mituri despre vaccinul anti COVID-19’, Reteaua Privata de Sanatate REGINA MARIA, valabil pe: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/25-mituri-desprevaccinul-anti-covid-19 , văzut la data de: 11.01.2022
  2. Sinteza Zilei cu Mihai Gadea, 2020, ‘Monica Pop: ”Categoric NU mă voi vaccina! Dacă peste 3 ani faceți leucemie? Efectele pe termen’, Youtube, valabil pe: https://youtu.be/mIrrRgN3W7c, văzut la data 11.01.2022
  3. Virgin Radio, 2020, ‘5G REVINE ÎN VACCINUL ANTICOVID. O SCHEMĂ CU CIPURI A

AJUNS VIRALĂ ÎN GRUPURILE ANTI-VACCINARE DIN ROMÂNIA’, Virgin Radio, valabil pe: https://virginradio.ro/5grevineinvaccinulanticovid-o-schemacucipuriaajunsviralaingrupurileantivaccinaredinromania/, văzut la data de:11.01.2022

COMITETUL      NAȚIONAL     DE     COORDONARE     A     ACTIVITĂȚILOR    PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19, valabil pe: https://vaccinare-covid.gov.ro/wpcontent/uploads/2021/07/30.07_Vaccinare-COVID-19-fertilitate-sarcina-si-alaptare-final.pdf , văzut la data de:13.01.2022

  • TVR Craiova, 2021, ‘A MURIT LA O ZI DUPĂ VACCINARE’, Youtube, valabil pe:

https://youtu.be/4gJRG872ww4 , văzut la data de:13.01.2022

să ne spălăm  cu  apă și săpun pe mâini’, DIGI 24, valabil pe:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/streinucercelcoronavirusulde10orimaislabdecatvirusulgripaltrebuiesanespalamcuapasisapunpemaini1267382,      văzut   la             data     de:

13.01.2022  

  • UK Research and Innovation, 2020, ‘Is the new coronavirus more deadly than common flu?’,

UK Research and Innovation, valabil pe: https://coronavirusexplained.ukri.org/en/article/cad0002/, văzut la data de:14.01.2021

  1. Gomboș C., 2021, ‘FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu

coronavirus și vaccinuri’, Veridica Vstand for Facts, valabil pe:  https://www.veridica.ro/ro/stirifalse/fakenewsmarearesetareurmaresteucidereabatranilorcucoronavirussivaccinuri , văzut la data de: 14.01.2022

  1. Barrabi T., 2021, ‘Cuomo administration’s nursing home coronavirus crisis handling investigated by FBI, US Attorney: report’, Fox News, valabil pe:

https://www.foxnews.com/politics/fbi-us-attorney-investigating-ny-gov-cuomo-handlingnursing-home-crisis-report , văzut la data de:15.01.2022