Autor: Tichie Andra Roxana
Pandemia reprezintă una dintre cele mai actuale probleme ce pune securitatea națională, ba chiar mondială sub semnul întrebării. Este clar faptul că situația este de o gravitate considerabilă însă dezinformarea face valuri printre cei care urmăresc presa, ori care citesc anumite știri care circulă pe diferite rețele de socializare. Publicul este sensibil la presă mai ales că cei mai mulți nu pot face diferența între ce e real sau fals. Trăim într-un mediu dominat de tehnologie iar timpul petrecut în fața dispozitivelor crește în mod considerabil mai ales în contextul actual al pandemiei, unde oamenii urmăresc diferite știri cu scopul informării. Sunt multe aspecte care stau la baza acestor dezinformări din mediul online, unele fiind reprezentate de clickbait-uri, pentru unele persoane fiind suficiente doar titlurile știrilor pentru a se convinge de informație și a împrăștia mai departe ceea ce au citit, neluând în considerare faptul că s-ar putea să fie fals. Alte aspecte țin strict de informații prelucrate eronat din mediul online, sau chiar false, pe care oamenii le cred și le împărtășesc altor persoane fără a verifica dacă este adevărat ce au citit. Iar alte aspecte țin de informațiile propagate de către influenceri, oameni cu un anumit grad de notorietate pe care populația îi consideră un exemplu, iau anumite decizii pe care le exprimă public, ori dau anumite informații fără o bază concretă, iar audiența le ia în considerare, le pune în aplicare, ba chiar le transmit mai departe prin diferite mijloace.
În ceea ce privește cel din urmă, Gigi Becali, fost politician și deținător al clubului sportiv FCSB, susține pe postul Antena 3 faptul că el nu se vaccinează și că familia sa îi urmează exemplul. Acesta adaugă la un moment dat: „Pentru ce să-mi fac vaccin? Ca să îmi fac modificare genetică, sau ce?”, fapt care distribuie informația eronată conform căreia vaccinul conduce la modificări genetice.
(Captură de ecran din videoclip, sursă: https://youtu.be/s6U7OBDg_J4)
În momentul în care a fost chestionat despre vaccinul în familia sa, acesta a răspuns „Nu îi las”, încă o acțiune ce determină dezinformarea. Declarația sa cu privire la vaccin a fost postată pe platforma youtube pe data de 24 ianuarie 2021, la momentul actual având 452 000 de vizualizări, pe lângă audiența din timpul transmisiunii de la TV. Acest fapt denotă un public de un număr considerabil printre care persoane care iau în considerare cuvintele spuse de Becali fără a avea vreun fundament științific, fapt ce reiese din numeroasele comentarii care susțin afirmațiile sale. Cele mai multe reacții din comentarii au fost de confirmare a declarațiilor lui Gigi Becali.
Acestea reprezintă faptul că o parte dintre oameni reacționează pozitiv la ceea ce persoanele publice spun cu privire la vaccin. Pe lângă acestea, au existat comentarii precum: „Respect d-le Becali, nici eu nu mă voi vaccina nici daca voi muri” sau „te respect, ai ochii deschiși” ceea ce denotă ideea că oamenii sunt obedienți la ideile promovate de persoanele publice.
În detrimentul influenței anti-vaccinare menționate mai sus în ideea că vaccinul poate modifica genetic, luând în considerare sursele oficiale, pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății se specifica faptul că vaccinul împotriva Covid 19 este incapabil de a produce modificări în ADN.
(Captură de ecran a postării de pe facebook, link: https://m.facebook.com/MinisterulSanatatii/photos/a.175201909501249/1354571551564273/)
Tot pe aceeași idee a modificării genetice, ba chiar fiind vorba despre împrăștierea ideii de infertilitate provocate de vaccinul anti Covid 19, Senatorul Diana Iovanovici- Șoșoacă afirmă la un post de televiziune, și anume b1, cele menționate. Într-un videoclip pe youtube se prezintă declarația sa : „Modifică genomul uman ceea ce înseamnă că se modifică structura
voastră, vă scurtează viața […] sunt cercetători care spun că dau sterilitate pe trei generații”. (sursă: https://youtu.be/sWoGbqlAAfM ). Videoclipul are la momentul actual 15 000 de vizualizări postat pe 1 Octombrie 2021.
(Captură de ecran din videoclip, sursa: https://youtu.be/sWoGbqlAAfM )
Au fost de asemenea în comentarii reacții care susțin ideea senatorului: „reprezentanta a 72% din societatea românească a grăit adevăr si înțelepciune”, de asemenea „rade acela ce rade la urma” referitor la comentariile care au ironizat afirmațiile sale.
O sursă oficială, susținută de date statistice prezintă faptul că vaccinul nu influențează fertilitatea: „Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea.” (vaccinare-covid.gov.ro). În continuare: Nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu.” (vaccinare-covid.gov.ro), de unde reiese faptul că ceea ce a exprimat public Diana Șoșoacă este o dezinformare.
(Captură de ecran din știre: https://vaccinare–covid.gov.ro/vaccinarea–impotriva–covid–19fertilitatea–sarcina–si–alaptarea/ )
De asemenea, nu exista vreo sursă oficială care să afirme că acest vaccin scurtează viața. Credibilitatea Dianei Șoșoacă este marcată și de faptul că se știe că este fiica unui medic. Astfel, dezinformarea circulă prin intermediul unor persoane care în rândul unei anumite audiențe are credibilitate, lumea nu mai verifică astfel dacă informația este corectă sau eronată, iar consecințele sunt evidente.
Tot în ideea dezinformării despre probleme de fertilitate cauzate de vaccin, o altă sursă de dezinformare este cântăreața Nicky Minaj care a susținut că are cunoștințe care în urma vaccinului au devenit impotente, această afirmație a fost demontată de mai multe surse: „Nicky Minaj a susținut că vaccinul anti-Covid provoacă impotență, povestind de cazul unui bărbat din Trinidad şi Tobago. Ce au declarat autoritățile din acest stat”(m.adevărul.ro)
(Captură de ecran din știre, sursa: https://m.adevarul.ro/international/in–lume/nicky–minajsustinut–vaccinul–anti–covid–provoaca–impotenta–povestind–cazul–unui–barbat–trinidadtobago–declarat–autoritatile–stat–1_614323f35163ec42714ae29f/index.html )
Deci o altă persoană cu notorietate reușește să răspândească informații false cu privire la vaccinare, ceea ce periclitează siguranța populației, mai ales a celor care iau în considerare toate cuvintele persoanelor publice. Conform articolului prezentat: „Ministerul Sănătății din statul insular a respins afirmațiile vedetei pentru că nu s-a descoperit niciun caz în care vreun pacient ar fi acuzat asemenea efecte adverse, informează The Guardian.” (m.adevarul.ro). Așadar, făcând trimitere la alt site pe care s-a publicat informația răspândită de Ministerul Sănătății, dezinformarea legată de vaccin a fost anulată.
Alte surse demontează afirmația cântăreței: „Trinidad și Tobago desființează afirmația cântăreței Nicky Minaj, care susținea că vaccinul anti-COVID provoacă impotență” (m.digi24.ro). Așadar, cu toate că informația a fost demontată, există totuși un public larg sensibil la incertitudine și multe variante ale unei singure narațiuni.
Cu cât mai multe știri au în prim plan un subiect anume, cu atât acel subiect ajunge la mai multe persoane.
(Captură de ecran din știre, sursa: https://m.digi24.ro/stiri/externe/trinidad–si–tobagodesfiinteaza–afirmatia–cantaretei–nicky–minaj–care–sustinea–ca–vaccinul–anti–covid–provoacaimpotenta–1670143 )
Digi24 prezintă afirmațiile artistei dar și demontarea lor prin argumentele oferite de oficialii din Trinidad și Tobago : „Nicky Minaj a postat în data de 14 septembrie un mesaj pe Tweeter în care scria că un prieten al vărului său din Trinidad și Tobago a devenit impotent după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar ulterior a fost părăsit de viitoarea sa soție.” (m.digi24.ro). De asemenea: „Oficialii din statul insular au anunțat că situația a fost investigată și nu s-a descoperit niciun caz în care vreun pacient ar fi acuzat asemenea efecte adverse.” (m.digi24.ro).
Acestea fiind menționate, afirmațiile cântăreței nu au o bază credibilă sau științifică cu ajutorul căreia să aibă o credibilitate solidă de la bun început, însă zvonurile circulă rapid în rândul oamenilor cu nivel de educație scăzut, ori lipsa informării, fapt ce poate provoca o influență asupra deciziilor ce prevăd vaccinarea. Chiar și demontarea știrilor prezintă un anumit subiect al dezinformării, iar oamenii cu o credință puternică în sursele celor care dezinformează îi face să acționeze ca atare. Mai jos, pe site-ul Digi24 este prezentată captura de ecran din publicația cântăreței pe rețelele de socializare a informației dovedită ulterior a fi falsă de unde reiese faptul că rețelele de socializare contribuie masiv în dezinformare, sursa imaginii : https://m.digi24.ro/stiri/externe/trinidad–si–tobago–desfiinteaza–afirmatia–cantareteinicky–minaj–care–sustinea–ca–vaccinul–anti–covid–provoaca–impotenta–1670143
De asemenea, tot legat de un presupus pericol provocat de vaccin, pe rețelele de socializare au circulat speculații care prevăd implantarea unui cip prin intermediul acestui vaccin. Aceste informații false au fost demontate printr-o știre de pe France24, tradusă din franceză în română și pentru cititorii noștri intitulată „ Un test pentru depistarea ”cipurilor” din vaccin? Fals!” (https://m.rfi.ro/social–134403–test–pentru–depistare–cipuri–vaccin–fals).
Conform publicației, într-un videoclip, o persoană a demonstrat atracția magnetică față de brațul său, iar acest fapt a condus la o serie de controverse, chiar și la distribuirea pe facebook a unei postări susținând această ipoteză. Știrea a fost demontată prin intermediul explicațiilor oamenilor de știință. Varianta tradusă a fost publicată pe 26 mai 2021, la 5 zile după publicarea sursei originale la care face trimitere.
(Captură de ecran din varianta tradusă, sursa: https://m.rfi.ro/social–134403–test–pentrudepistare–cipuri–vaccin–fals).
Chiar și prin demontare, această știre ce are în centru dezinformarea pe baza unui experiment cu microcipul din vaccin, face subiectul să fie și mai controversat. Această teorie a fost demontată și de o știre conform digi24: „Poate fi implantat un cip în organism prin intermediul vaccinului? Explicațiile fizicianului Cristian Presură”. Acest articol a fost publicat 7 ianuarie 2021 înainte de postările și publicațiile pe această temă din Franța, de unde reiese faptul că speculațiile unei posibile existențe a unui microcip în vaccin au existat dinaintea videoclipului cu experimentul.
Astfel de dezinformări fac posibilă materializarea deciziilor în urma unor credințe fără fundament științific. Populația poate fi sensibilă la incertitudine, astfel este dispusă să creadă validă o afirmație des contrabătută prin diverse știri în detrimentul informării în prealabil despre vaccin. De ținut cont totuși de faptul că există persoane care nu au un nivel cel puțin mediu de educație, ceea ce le permit formularea propriilor ipoteze bazate pe ceea ce aud sau văd, de asemenea, distribuind zvonuri mai departe. Persistența știrilor despre informațiile false propagate au capacitatea de a provoca diverse gânduri despre subiectul în sine și considerații personale mai ales în cazul antivacciniștilor care sunt eronate.
O altă știre care induce în eroare cu privire la vaccinul anti-Covid este reprezentată de un clickbait al cărui titlu conține ambiguitate și lasă loc de interpretări: „Ministerul Sănătății: Armata va fi implicată în vaccinarea populației” (digi24.ro). Acest tip de știri în care titlul sugerează o idee falsă contribuie masiv la dezinformări. O parte din populație citesc titlurile știrilor sau nu în întregime știrea, ceea ce îi face pe oameni să dețină percepții eronate cu privire la subiectul expus.
(Captură de ecran din știre, fotografie: arhivă MApN, sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministerul–sanatatii–armata–va–fi–implicata–invaccinarea–populatiei–1396329)
Potrivit știrii aduse în discuție, prezintă afirmațiile fostului Ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, deoarece a fost publicată pe data de 4 noiembrie 2020 ce are în prim plan planificarea unei strategii de vaccinare în momentul in care vaccinurile vor ajunge în țară. Nelu Tătaru, conform publicației a afirmat: „Va fi invitată și Armata, și DSU, și spitalele județene, și medicii de familie”. (digi24.ro). Aceste afirmații exemplifică faptul că armata va fi invitată, nu că va fi realizată de către armată ceea ce sugerează titlul articolului la prima vedere. Acest titlu, dar și poza din știre induce ideea efectuării vaccinului sub obligație, iar oamenii pot considera cu ușurință ca li se încalcă anumite drepturi, de asemenea, îi pot influența să își diminueze încrederea în armată. Ambiguitatea unor fraze care circulă în mediul online înseamnă dezinformare, iar ca o știre să fie corectă trebuie să conțină claritate în exprimare. De asemenea, poate conduce atât la neîncrederea în instituțiile sanitare cât și neîncrederea în ceea ce privește vaccinul în sine mai ales că în articol nu s-au specificat și informații clare despre vaccin.
Oamenii sunt ființe sociale care interacționează și împărtășesc idei personale, având capacitatea de persuasiune, totodată, sunt ființe care funcționează și psihologic, iar acest fapt le permite să fie influențați de o informație neclară, ori de o imagine impunătoare precum cea de mai sus. Toate aceste aspecte se pot manifesta în spectrul dezinformării iar consecințele sunt considerabile.
Prin urmare, trăim într-un univers al tehnologizării, unde mass-media, mediul online și folosirea rețelelor de socializare sunt consumate la ordinea zilei. Prin acest mediu, informațiile de orice tip circulă fără a fi verificate în prealabil ca fiind adevărate, de aceea există problema dezinformării ce stă la baza chiar a unor acțiuni ale populației, ori este vorba despre o dezinformare intenționată. Presa este un factor care permite atât informarea cât și dezinformarea ce lasă loc de interpretări și atitudini celor care urmăresc. Știrile false prezentate mai sus, ori dezinformările de natură diferită, au fost demontate de alte știri sau de surse oficiale ceea evidențiază persistența propagării informațiilor false.
Bibliografie
- Antena 3 (2021) „Gigi Becali: Mai bine mor decât să mă vaccinez. N-am niciun cunoscut care a murit de Covid.” [Online] Disponibil pe:
https://youtu.be/s6U7OBDg_J4 [Accesat la: 27.01.2022]
- Ministerul Sănătății-România (2021) „Vaccinarea îmi modifică ADN-ul?” [Online] Disponibil pe:
https://m.facebook.com/MinisterulSanatatii/photos/a.175201909501249/13545715515 64273/ [Accesat la: 27.01.2022]
- Octavian Gabriel Diaconescu (2021) „Sosoaca: Vaccinul da sterilitate pe trei generatii” [Online] Disponibil pe: https://youtu.be/sWoGbqlAAfM [Accesat la:
27.01.2022].
- Guvernul României (2021) „Vaccinarea împotriva COVID-19, fertilitatea, sarcina și alăptarea” [Online] Disponibil pe: https://vaccinare–covid.gov.ro/vaccinareaimpotriva–covid–19–fertilitatea–sarcina–si–alaptarea/ [Accesat la: 27.01.2022]
- Maria Țaga (2021) „Nicky Minaj a susţinut că vaccinul anti-Covid provoacă impotenţă, povestind de cazul unui bărbat din Trinidad şi Tobago. Ce au declarat autorităţile din acest stat” [Online] Disponibil pe:
https://m.adevarul.ro/international/in–lume/nicky–minaj–sustinut–vaccinul–anti–covidprovoaca–impotenta–povestind–cazul–unui–barbat–trinidad–tobago–declarat–autoritatilestat–1_614323f35163ec42714ae29f/index.html [Accesat la: 28.01.2022]
- Digi24 (2021) „Trinidad și Tobago desființează afirmația cântăreței Nicky Minaj, care susținea că vaccinul anti-COVID provoacă impotență” [Online] Disponibil pe: https://m.digi24.ro/stiri/externe/trinidad-si-tobago-desfiinteaza-afirmatia-cantareteinicky-minaj-care-sustinea-ca-vaccinul-anti-covid-provoaca-impotenta-1670143 [Accesat la: 28.01.2022].
- RFI România (2021) „Un test pentru depistarea ”cipurilor” din vaccin? Fals!” [Onlime] Disponibil pe: https://m.rfi.ro/social-134403-test-pentru-depistare-cipurivaccin-fals [Accesat la: 29.01.2022]
- Digi24 (2020) „Ministerul Sănătății: Armata va fi implicată în vaccinarea populației” [Online] Disponibil pe: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministerul-sanatatiiarmata-va-fi-implicata-in-vaccinarea-populatiei-1396329 [Accesat la: 29.01.2022]