Autor: Gheorghe Monica – Geanina
Cuprins:
- Introducere. Pandemia Covid-19.
- Fenomenul Fake News și rolul rețelelor de socializare în răspândirea acestora.
- Fake News și Pandemia Covid-19.
- Concluzii
1. Introducere
Lumea așa cum o știm astăzi era foarte diferită acum doi ani, înainte de apariția și răspândirea virusului Covid-19, care e declanșat într-un timp scurt o pandemie. Astfel, tot ceea ce vedem și trăim astăzi este o consecință a încercării de adaptare și supraviețuire la acest virus. Pandemia
Covid-19 a schimbat total lumea, fie că ne referim le aceasta ca un întreg, fie că vorbim de fiecare individ în parte. Aceasta a produs efecte devastatoare la nivel social, economic, politic, professional, precum și personal, întreaga populație a globului fiind afectată. Sentimentul de teamă care s-a instalat odată cu declararea stării de Pandemie la nivel Mondial a dominat în primele lunii ale anului trecut, fiind ulterior înlocuit de cel de neputință, dar și de frustrare. Odată cu declararea „Stării de urgență” în lume, dar și a temrenului de „Lockdown” oamenii au avut parte de un șoc, un sentiment care a reprezentat mai degrabă o trezire la realitate și la necesitatea de schimbare și de adaptare la noua situație, deoarece lumea se confrunta cu o amenințare nouă, necunoscută și destul de gravă, pe care initial nu au putut- define și accepta. Cu toate acestea, lumea a reușit în mare parte să creeze reguli noi pentru a reuși să supraviețuiască în fața acestui nou virus care continuă să se răpândească și astăzi. Astfel, singura opțiune valabilă a rămas aceea de a ne adapta din punct de vedere social, economic, politic și profesional și de a ne imuniza din punct de vedere medical, biologic. Aparaiția mai multor forme de contracarare a acestui virus, dar și de tartare, a reușit însă să creeze o oarecare balanță în lupta omenirii cu acest virus și să ofere speranța posibilității revenirii la „normal”, un termen ce a căpătat astăzi conotații diferite de cele deja cunoscute. Acest „normal” este astăzi utilizat pentru a ne referi la felul în care funcționau lucrurile înainte de instalarea acestei pandemii. Cu toate că acest termen este utilizat destul de des de foarte mulți oameni, un lucru cert este faptul că lumea nu mai poate reveni niciodată la ceea ce a fost atunci. Acest lucru poate fi considerat atât un lucru pozitiv, cât și un lucru negative, perecepțiile și părerile fiind foarte subiective. Certitudinea că acest lucru nu s emai poate întâmpla însă. Este data de faptul că orice astfel de fenomen care creează o „Stare de urgență” în lume, nu poate trece fără să lase urme în toate aspectele vieții umane. Vom dezvolta însă acest subiect în rândurile ce urmează.
Deși termenul și fenomenul de Pandemie nu era ceva necunoscut omenirii, Pandemia în secolul 21 este totuși un fenomen cu totul diferit și nou, față de cee ace știm astăzi din istorie.
Tehnologia și evoluția omenirii au făcut ca această pandemie să fie un fenomen unic până astăzi,
Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, mass- media a avut un rol esențial în informarea populației în legătură cu toate aspectele sitauației actuale. Necesitatea informării nu poate fi contestată, însă, odată cu informarea există și dezinformarea, iar aceasta din urmă a căpătat proporții uriașe în toată această perioadă. Cele mai folosite metode informare, dar și dezinformare din present sunt: Mass-media ( reprezentată astăzi de TV și radio și mai puțin de presa scrisă, desi putem include aici și presa online) și rețelele de socializare ( Facebook, Instagram, Twitter, Tiko-Tok). Toate aceste platforme sunt astăzi surse de informare și dezinformare în același timp, creând un haos informational și social, datorită fluxului imens de informații din cadrul acestora. Rapiditatea cu care sunt răspândite informațiile în mediul online astăzi poate fi deopotrivă și un avantj șu un dezavantaj. Avantajul desigur este unul evident, suntem la un click distanță de orice eveniment, informație care se poate petrecere la mii de km distanță. Dezavantajul acestei rapidității îl întâlnim atunci când ne confruntăm cu dezinformarea, cu informațiile false și cu prezentarea unor lucruri ireale, care ajung și ele cu aceeași rapiditate ca și cele reale la audiență, fiind astfel mult mai ușor să manipulezi și să creezi haos. Termenul de „haos” reușește să ajuungă la adevaratul lui sens în acest context, deoarece dezinformarea în cazul pandemiei, a condus la adevărate revolte de stradă[1].
În acest articol doresc să menționez și analizez câteva exemple legate de dezinformare și de rolul platformelor de social media în campaniile de dezinformare în contextual Pandemiei de Covid19, deoarece reușind să ajungă la într-un mod facil la fiecare individ, a reușit să creeze reale probleme de siguranță.
2. Fenomenul Fake News și rolul rețelelor de socializare în răspândirea acestora.
Fake News sau dezinformarea este un fenomen destul de cunoscut în domenii precum spionajul, informații militare, strategii și propaganda. Astăzi însă, acest fenomen este întâlnit în toate domeniile fiind o armă puternică și importantă de manipulare a maselor.
Deși dezinformarea a luat amploare odată cu evoluția tehnologiei datorită existenței internetului și a multiplelor platforme de răspândire a informațiilor, Pandemia Covid-19 a dus acest fenomen la un alt nivel.
O să încep prin exemplul mass-media, al televizorului și presei și mă voi referi strict la presa locală, din România, deoarece consider că pe durata acestei Pandemii fenomenul dezinformării s-a simțit puternic, fiind adoptat atât de oamenii de presă, caât și de oamenii de rând.
Lockdown-ul a reprezentat o perioadă destul de dificilă în viața tuturor având efecte negative la nivel social, economic, dar și psihic, oamenii fiind nevoiți să își petreacă tot timpul închiși în case, unii pierzându-și chiar și locurile de muncă. Creșterea cazurilor de covid-19, dar și creșterea numărului celor decedați de la o zi la alta a făcut acest lockdown să fie din ce în ce mai greu de suportat, iar singurul mod de a reuși să se liniștească și adapteze la noua situație a fost urmărirea îndeaproape a tuturor programelor de știri de la TV și Radio, precum si a celor din online. Deși am putea spune că nu este nimic rău în a dori să fii la curent constant cu tot ceea ce se întâmplă în lume într-o astfel de situație, adevărul este că o parte aceste surse de informație au profitat de audiența crescută pentru a crea campanii de dezinformare. Pe lângă sursele menționate mai sus, în aceste campanii de dezinformare au fost folosite și sursele online precum rețelele de socializare, care au beneficiat și ele de un număr crescut de utilizatori odată cu acest lockdown. Astfel, oamenii au ajuns să își petreacă aproape tot timpul pe internet, dar și în fața televizorului fiind din ce în ce mai ușor de manipulat.
Avalanșa de informații care ne-a cuprins pe toți a reușit să creeze o stare de confuzie, ca mai apoi să împartă lumea în mai multe tabere, care ar avea la bază două tabere mai mari și anume: tabăra celor care cred în existența și gravitatea acestei pandemii și tabăra celor care nu cred și consideră că totul este o minciună, ajungând chiar la teorii conspiraționiste. Deși poate părea un lucru inofensiv, adevărul este că toate aceste campanii de dezinformare au avut un succes neașteptat, ajungând să pună în pericol vieți umane.
5. Fake News și Pandemia Covid-19.
Începutul acestei pandemii a venit cu imagini apocaliptice din mai multe țări unde virusul a reușit să se răspândească foarte rapid și să facă victime care au sfârșit tragic. Deși pericolul era unul real, iar populația trebuia să știe asta, a existat o campanie de dezinformare menită să instaleze sentimentul de frică în rândul oamenilor prin exagerarea și prezentarea unor imagini și informații ireale sau tăiate din context. Ulterior aceste campanii menite să facă oamenii să creadă în acest virus și în faptul că acesta poate fi letal pentru o mare parte din populație, a urmat campania care contrazicea toate acestea, campanie în care au fost prezentate imagini cu paturi de spital goale sau medici care asigurau că nu este atât de grav, oameni care susțineau că numărul de cazuri sunt inventate etc. Acesta a fost momentul în care populația lumii s-a împărțit, fiecare formându-și propria opinie despre cee ace reprezintă acest virus, punând astfel în pericol viețile tuturor. Astăzi, sunt din ce în ce mai puțini oameni dispuși să asculte sau să caute singuri informații reale.
Pericolul dezinformării crește din ce în ce mai mult atunci când ajungem în mediul online deoarece aici foarte puține personae sunt cu adevărat capabile să filtreze informațiile pe care le primesc. Mai mult, faptul că fiecare utilizator de aceste platforme are posibilitatea de a-și exprima atât de ușor propriile păreri, face ca existența unui filtru sau creearea unui filtru propriu să fie destul de greu. Desigur, mă refer aici la mase și pot da exemple chiar din propria experiență, folosind platforme precum Facebook am citit o multitudine de Fake News răspândite atât de publicații online, cât și de anumite personalități autohtone, dar și de oameni de rând, colegi, cunoștințe. Acest tip de platforme au fost adevărate scene de prezentare a Fake News-urilor și teoriilor conspiraționiste. Oameni care până în acest moment nu au avut nici o legătură sau nu auziseră vreodată de aceste teorii au devenit adevărați „ formatori de opinii” ajungând să prezinte constant informații false despre pandemia de covid-19, creânduși propria campanie de „informare” din punctul lor de vedere pentru a „deschide ochii” populației. Acest lucru a condus la inversarea lucrurilor, informatiile reale fiind considerate false și forme de manipulare, iar cele false considerate reale. Din această cauză există astăzi ideea că acest virus nu există și nu a existat niciodată, că totul a reprezentat o formă de manipulare a „celor care conduc lumea”, „ Teoriile conspiraționiste, cum ar fi afirmația potrivit căreia coronavirusul este „o infecție cauzată de elitele lumii pentru a reduce creșterea populației”. Dovezile științifice sunt clare: acest virus provine dintr-o familie de virusuri răspândite de animale, printre care și SARS și MERS.”[2] Afirmații care bineînțeles nu au putut fi susținute de dovezi niciodată, dar care au reușit totuși să adune zeci de mii de adepți.
Adepți care încearcă să convingă pe toată lumea să renunțe la respectarea normelor și regulilor create special pentru siguranța tuturor în timpul Pandemiei. De exemplu, o normă importantă impusă la nivel global a fost purtarea măștii chirugicale care ajută la protejarea fiecarui individ în spațiile publice a condus la o serie de controverse răspândite bineînțeles pe toate platformele online. Astfel au existat oameni care au numit-o „botniță”, referindu-se binînțeles la modul în care suntem cu toții manipulați și tratați ca niște câini în lesă, cee ace a reprezentat o altă repercusiune a dezinformării. Au existat, de asemenea oamenii care au crezut că masca are în componența sa lucruri care ne fac mai rău, deoarece se dorește „minimzarea populației lumii” sau lucruri cu care cei care ne conduc doresc să ne „urmărească tot timpul și să ne controleze”, „ Afirmația potrivit căreia „instalațiile 5G ar răspândi virusul”. Aceste teorii nu au nicio bază și au dus la acte de vandalism asupra antenelor 5G.” 3De altfel, dezinformarea legată de pandemie a reușit să impregneze ideea că totul reprezintă o formă de control a populației, oamenii ajungând astfel să facă revolte în stradă împotriva măsurilor luate de fiecare țară.
Un alt aspect al pandemiei care a generat revolte și care a fost folosit în campaniile de dezinformare a fost apariția vaccinului anti-covid. Deși apariția unui vaccin care să ne ajute să supraviețuim unui virus letal ar trebui să reprezinte un lucru bun, s-a întâmplat contrariul. Dezinformarea legată de vaccin început cu ceva timp înainte ca acesta să fie oficial scos pe
piață, iar oamenii și-au format o părere încă de atunci, astfel că în momentul în care acesta a fost aprobat oficial o mare majoritate a populației era deja împotriva acestuia. Iată câteva exemple ale unor tipuri de Fake News legate de vaccin car ei-au făcut pe oameni să nu dorească să se vaccineze și să contribuie astfel la perpetuarea acestui virus:
- „Vaccinul COVID-19 conține software / microcipuri utilizate pentru supraveghere.”
- „Mai mulți oameni vor muri din cauza efectelor secundare negative ale vaccinului decât din cauza COVID-19 în sine.”
- „Guvernul folosește lansarea vaccinului ca acoperire pentru a vă colecta / modifica ADN-ul.”
- „Virusul suferă mutații atât de repede încât un vaccin nu va funcționa niciodată.”[3]
Un lucru pe care îl consider destul de grav în toată această campanie de dezinformare creată, atât legată de virus, cât și de vaccinul împotriva acestuia, este faptul că a reușit să scadă încrederea populației în medici și în oamenii de știință. Toate aceste informații false, au fost percepute ca reale, iar oameni care nu au studii în domeniu formează și răspândesc continuu astfel de informații false, online-ul fiind acum un loc plini de informații contradictorii, false și periculoase.
Desigur, ne-am putea gândi că vinovați sunt cei care cred și aleg să nu cerceteze în spatele ficărei informații pe care o primesc, iar acest lucru este adevărat, însă greu de aplicat atunci când vorbim de mase. Mai ales, atunci când vorbim de o situație ca cea a Pandemiei apărute în urma unui virus nou și necunoscut cum este Covid-19. Este un lucru deja știu că oamenii se tem de necunoscut, iar acest lucru a facilitat răspândirea de Fake News și manipularea. Desigur, un rol important îl are și cultura și educația fiecărui stat. De aceeas, când vorbim de mișcările împotriva normelor adoptate de guvern în timpul pandemiei, incluzând desigur neceistatea vaccinării,
România este țara în care acestea au avut un adevărat succes, succes determinat desigur și de cultura, dar și de educația populației, românul fiind adeptul auto-diagnosticării precum și autotratării acasă cu diferite remedii „băbești”. Un alt aspect care a determinat succesul dezinformării în România este legat de cultura și religia țării, deoarece mulți dintre cei care nu cred în acest virus și în remediile medicale ale acestuia sunt religioși, existând chiar și membrii ai clerului
bisericesc care au susțiunt astfel de campanii de dezinformare și care au sifdat regulile impuse de govern.
Deși au exsitat și campanii serioase de informare coduse de Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și chiar si de Ministerul Apărării Naționale, cel din urmă fiind chiar coordonatorul campaniei de vaccinare, populația României a fost din ce în ce mai neîncrezătoare în tot ceea ce este legat de această Pandemie. Alegând să aibe încredere în tot felul de „personalități” și „oameni publici” care nu și-au susținut niciodată cu dovezi reale afirmațiile false legate de aceste aspect, românii conduc și azi revolte de stradă împotriva Certificatului Verde, împotriva campaniei de vaccinare și a măsurilor anti-covid încă in vigoare. Un articol de pe site-ul Larics.ro prezintă o astfel de revoltă care a avut loc în data de 2 octombrie 2021 în Piața Victoriei, unde oamenii au adus toate informațiile false din social media scrie pe pancarte și broșuri care au fost împărție pe stradă. Una din informațiile prezente atât pe pancarte, cât și în broșuri este aceea că vaccinul conține o așa-numită substanță otrăvitoare menită să decimeze populația lumii.[4] Articolul din Larics citează din pancartele protestatarilor :„STOP otrăvirii obligatorii” sau „Foarte recent, echipa de cercetători de la Departamentul de Inginerie al Universității din Almeria a publicat un raport (…). În acest studiu, cercetătorii spanioli au descoperit că fiecare doză de vaccin Pfizer pe care au examinat-o conținea aproximativ 747 de nanograme de oxid de grafen”, anunță broșura care promite „adevărul despre noul vaccin ARN Covid 19 mărturisit de oameni de știință și duhovnici cu frică de Dumnezeu”6 informații care la o primă vedere pot crea stare de confuzie și panică în rândul populației mai puțin convinsă de aceste teorii. Însă, articolul merge mai departe și explică faptul că dacă aceste informații ar fi cu adevărat cercetate mai amănunțit, adică un simplu „search” pe Google, am afla adevărul din spatele dezinformării. Desigur, nici unul din oamenii prezenți la acel protest nu au făcut asta, altfel nu s-ar fi aflat acolo, deoarece, aflăm din acest articol, că astfel de dezinformări pornesc totuși de la un fapt real. Cu alte cuvinte, a existat într-adevăr un studiu pe această temă, dar protestatarii omit să menționeze câteva informații importane legate de acest studiu și voi cita din articolul menționat:
„Studiul a fost realizat de un singur cercetător, chimistul spaniol Pablo Campra Madrid, care a spus că a analizat o singură doză de presupus vaccin, pe care a primit-o printr-un mesager, fără să știe de unde exact provine mostra.
Cercetătorul Campra Madrid a menționat în raport că analiza i-a fost cerută de Ricardo Delgano Martin, un cunoscut antivaccinist din Spania, acuzat că publică informații false anti vaccin.
De altfel, chiar studiul precizează că nu se poate trage o concluzie generală: „Analizele din acest raport corespund unui singur eșantion, deci o cantitate limitată în volumul total disponibil pentru procesare. Prin urmare, este necesar să se efectueze o eșantionare semnificativă a fiolelor similare pentru a trage concluzii generalizabile la probe comparabile, înregistrarea originii, trasabilitatea și controlul calității”.
Universitatea Almeria, unde lucrează Campra Madrid, a dezmințit că instituția ar fi realizat un astfel de studiu, explicând că a fost intițiativa privată a unui cercetător, fără ca studiul să aibă vreo legătură cu instituția. Instituția a subliniat că nu există o trasabilitate a fiolei analizate, fapt ce pune la îndoială rezultatele studiului.
Compania Pfizer a respins acuzația și a subliniat că vaccinul nu conține o astfel de substanță, care nu se regăsește pe lista de ingrediente din prospect.
Potrivit informărilor Food and Drug Administration, agenția americană responsabilă cu reglementarea medicamentelor, oxidul de grafen nu se numără printre substanțele conținute de vaccin. Nici celelalte vaccinuri anti-Covid nu conțin oxid de grafen.
Grafenul este o substanță nou descoperită în 2004, prin exfolierea grafitului, de un grup de cercetători condus de profesorul olandez Andre Geim. Grafenul a fost folosit pentru depistarea coronavirusului.
Informația falsă că vaccinurile anti-Covid ar conține grafen a fost deseori demontată, dar dezinformarea a continuat să se rostogolească în online.”
3. Concluzii
Deși cel mai important lucru din acești doi ani ar fi trebuit să fie Pandemia de coronavirus și cum să ne ferim și tratăm în cazul în care contactăm virusul, iar sănătatea noastră să fie principalul motor care să ne directioneze acțiunile, consider că omenirea a fost mai preocupată de răspândirea fake news-urilor pe toate platformele digitale, de creare de teorii conspiraționiste și de încercarea de a diminua gravitatea acestei boli.
Cu toate că ne confruntăm constant cu fenomenul de dezinformare, iar acesta a existat și înainte de această pandemia și va exista și după, cu siguranță, nivelul ne manipulare atins în această perioadă este unul colosal, făcând oamenii să își piardă total încrederea în autoritățile avizate, în medici și în oamenii de știință. De asemenea, dezinformarea a fost atât de puternică și bine gândită, încât a reduc considerabil scepticismul oamenilor cu privire la cee ace văd și citesc pe internet. Precum putem citi într-un alt articol postat pe site-ul larics.ro : „ Scepticismul îți ridică niște semne de întrebare, te face conștient că ai putea fi victima unei posibile manipulări și te împinge să cauți adevărul. Cine ar avea de câștigat de pe urma convingerii unor familii să declare că apropiatul lor a murit de COVID? Dar are oare familia vreun cuvânt de spus în privința cauzei decesului? Dacă ai fi sceptic, acestea ar fi unele dintre întrebările pe care ai începe să ți le pui înainte să crezi și să distribui o astfel de informație.”[5] Această lipsă de scepticism a devenit din ce în ce mai normală, oamenii nemaifiind tentați să caute adevărul sau ceva ce are putea să susțină măcar afirmațiile pe care le citesc și răspândesc mai departe prin intermediul social media.
Consider că ceea ce s-a reușit în toată această perioadă prin campaniile de dezinformare reprezintă o problemă și pentru viitor, oamenii fiind atât de obișnuiți cu informațiile false, încât nu vor mai cerceta aboslut nimic din ceea ce văd sau citesc, iar fiecare va rămâne la adevărul propriu, își va crea adevărul propriu pe care va continua să îl împărtășească iresponsabil cu ceilalți creând un abis imens între ceea ce este real și ceea ce este fals, reprezentând un real pericol la adresa sănătății și vieții noastre.
Bibliografie
- https://larics.ro/stop–coronavirus–disinformation–cand–dezinformarea–anti–vaccin–coboara–depe–facebook–in–strada/
- https://larics.ro/larics–edu–psihologia–dezinformarii–si–cum–ne–putem–apara–de–continut–fals/
- https://covid19inlanguage.homeaffairs.gov.au/ro/dezinformare–si–adevaruri–despre–coronavirus
[1] https://larics.ro/stop–coronavirus–disinformation–cand–dezinformarea–anti–vaccin–coboara–de–pe–facebook–instrada/
[2] https://ec.europa.eu/info/live–work–travel–eu/coronavirus–response/fighting–disinformation/tacklingcoronavirus–disinformation_ro#exemple–de–dezinformare 3 Idem.
[3] https://covid19inlanguage.homeaffairs.gov.au/ro/dezinformare–si–adevaruri–despre–coronavirus
[4] https://larics.ro/stop–coronavirus–disinformation–cand–dezinformarea–anti–vaccin–coboara–de–pe–facebook–instrada/ 6 Idem.
[5] https://larics.ro/larics-edu-psihologia-dezinformarii-si-cum-ne-putem-apara-de-continut-fals/