Autor: Andreea-Maria Ion

Contextul:

În luna decembrie a anului 2019, în orașul Wuhan din China a apărut un focar de boală, focar cauzat de un nou coronavirus. Acesta se răspândește rapid în restul lumii și este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății ca SARS-CoV-2, boala numindu-se Covid-19. În luna februarie a anului 2020, numarul de cazuri de Covid-19 este în continuă creștere în Uniunea Europeană. 

România nu este nici ea ferită de noul virus și apar primele cazuri de Covid-19 pe teritoriul nostru in luna februarie 2020. În lunile ianuarie – februarie 2020 apar și primele măsuri de prevenție ale acestui virus. În luna martie, sunt luate măsuri mai drastice și sunt interzise manifestările publice sau private. La finalul lunii martie, inceputul lunii aprilie au apărut primele decese cauzate de această boală în România și a fost declarată stare de urgență. În mai 2020, starea de urgență a fost înlocuita de starea de alertă. De atunci, stare de alertă se prelungește, iar în present (ianuarie 2022) ne aflăm în valul 5 al pandemiei de Covid-19. În decembrie 2020 au apărut primele vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Acest lucru a sțârnit un val de nemultumiri pe plan mondial, din cauza neîncrederii oamenilor în eficiența și siguranța administrării acestor vaccinuri. Atât pe plan mondial, cât și în România, au apărut campanii pro și contra vaccinării împotriva Covid-19.

Fake News:

Încep prin a da o definiție termenului de „fake news” sau „știri false”. Știrile false reprezintă un tip de propagandă, ce răspândește cu ajutorul mass-mediei informații false. Aceste știri sunt false intenționat și au ca scop inducerea în eroare a publicului pentru a obține un câștig.

Pandemia de Covid-19 a stârnit un mare val de știri false. Multe dintre acestea se referă la efectele adverse pe care vaccinul împotriva virusului le va avea asupra oamenilor (de exemplu: cauzează infertilitate), dar și despre obligativitatea acestui vaccin. De asemenea, există știri false cu privire la măsurile luate de autorități pentru a contola această pandemie, știri ce susțin instaurarea unei dictaturi sanitare. Aceste știri false se extind prin ajutorul mass-mediei, în special a posturilor TV sau rețele sociale precum Facebook. Ele au ca scop alimentarea neîncrederii față de măsurile luate de guvern pentru a gestiona pandemia de Covid-19. Astfel, apar teorii ale conspirației conform cărora măsurile luate sunt nejustificate, ba mai mult, au ca scop controlul sau reducerea populației. Persoanele cu o educație slabă sunt mai vulnerabile în a crede aceste dezinformari din mediul online. Au apărut proteste în mai multe state europene împotriva mărurilor de prevenție luate de autorități. În România, au avut loc astfel de proteste în Piața Victoriei, unde protestatarii susțineau că drepturile și libertățile le-au fost încălcate și că se dorește instaurarea dictaturii sanitare, dictatura organizată de Organizația Mondială a Sănătății

Un caz recent în care s-a discutat despre dictatura sanitară a fost cazul tenismenului sârb, Novak

Djokovic. Acesta urma să participle anul acesta la turneul Australian Open din Australia, țară în care se poate intra exclsiv cu Certificat Verde. Tenismenul obținuse o visa temporara pentru a participa la turneu, însă nu îndeplinea condițiile pentru a intra în țară fără carantină deoarece nu era vaccinat împotriva virusului  SARS-CoV-2. Djokovic a arătat dovada trecerii prin boală, lucru ce i-ar oferi dreptul de a intra în Australia. Pe perioada în care acesta era infectat, a participat la evenimente în care nu a ținut cont de normele de siguranță. De asemenea, a declarant faptul că nu a călătorit în ultimele două săptămâni înainte să intre pe teritoriul Australian, însă s-au descoperit imagini cu el în Spania în acea perioadă de timp. Odată cu ajungerea sa în Australia este plasat într-un hotel și îi este revocată visa, deoarece faptul că a trecut prin boală nu este sufficient. Începe, astfel, un process prin care urma să se determine dacă tenismenul va fi sau nu deportat. Rezultatul final al acestui process este unul negative pentru sportiv, acesta fiind deportat.

Acest scandal l-a transformat pe Novak Djokovic într-un simbol al mișcării anti-vacciniste. Acesta a fost considerat “om liber”, “curajos”, “demn” și “un exemplu”. Activenews scrie despre români că sunt “o populație blândă, acomodată rapid cu sclavia, obedientă și aflată în pragul stingerii identitare…”. În presă au apărut articole conform cărora Djolovic a învins dictatura sanitară și a fost persecutat de autoritățile australiene din cauza religiei sale. Astfel de știri sunt false, deorace sportivul nu a încercat sa modifice politisile sanitare ale Australiei, astfel neputând fi vorba de învingerea unei “dictaturi sanitare”. De asemenea, nu există nicio dovadă conform căreia acesta a fost persecutat pe seama religiei sau naționalității sale. Site-uri precum “deinteres.ro” au numit turneul australian “turneul vaccinaților” și Australia „Coreea de Nord multiplicată” și „lagăr”, fapt ce îi induce în eroare pe cititori.

O altă știre falsă ce a ajuns virală în România este cea în care se presupune că armata și poliția austriacă și-au anunțat prezenta la protestele anti-Covid. Titluri ale acestor știri erau „Armata și Poliția din Austria și-au anunțat prezența la un protest masiv împotriva carantinării nevaccinaților” sau „Austria se ridică împotriva dictaturii sanitare, Armata și Poliția se solidarizează cu cetățenii și vor participa ca protestatari la marea manifestație de sâmbătă de la Viena”. S-a dovedit că cei ce au făcut respectivele afirmații nu aveau nicio autoritate în domeniu, deci, astfel, știrea era falsă. Viral a devenit și un video din 2019 în care fanii a două echipe de fotbal s-au întâlnit. Acest video a fost prezentat ca fiind o manifestație împotriva dictaturii militare.

Au fost, însă si proteste reale împotriva așa zisei dictaturi sanitare. Mai multe state europene au avut proteste în care participanții nu erau de acord cu vaccinarea obligatorie pentru anumite profesii și Certificatul Verde. În Franța, de exemplu, manifestațiile au avut loc după ce în data de 12 iulie președintele Emmanuel Macron a luat decizia ca personalul medical sa fie vaccinat obligatoriu. Astfel de proteste au avut loc și în Olanda, Austria, Anglia, Italia, dar și România.

În 2020, a fost publicat un articol intitulat „Infodemia COVID-19 în România. O Analiză a Dezinformării în Spațiul Digital” ce discută despre informațiile false despre pandemia de Covid-19 din România. Din acest articol aflăm faptul că știrile false din România sunt în mare parte aceleași cu știrile din restul Europei. Pentru a se afla acest lucru au fost analizate articole, imagini și postari din 82 de surse ce au postat știri false sau dăunătoare. Au fost colectate și analizate 150 de astfel de materiale din mediul online din perioada 15 martie – 9 octombrie 2020. Principalele idei regasite în aceste fake news sunt: „introducerea vaccinării obligatorii”, „dictatura COVID”, „mascarada

COVID”, „microciparea populației” și „virus fabricat”.

Posibil una dintre cea mai dăunătoare știre falsă este cea legată de o „dictatură sanitară”. Această dictatură ar fi planificat pandemia și are ca scop instaurarea unei „Noi Ordini Mondiale”. Dumitru

Bălan definește acest tip de dictatură ca un „genocid asupra umanităţii”.

În România, cele mai frecvente discursuri sunt cele ce fac referire la dictatură. Narativa este că se atentează la libertate și se încearcă cenzura „oamenilor lucizi care resping dictatura medicală” (STOP 5G România, 09.07). Prin astfel de știri false se încurajează nerespectarea recomandărilor date de autorități și, astfel, se îngreunează comunicarea dintre instituții și cetățeni.

Oricine poate da naștere unor știri false, însă acestea sunt cu atât mai puternice cu cât sunt transmise de persoane ce dispun de o platformă mai mare. Senatorul Diana Șoșoacă a împărțit de mai multe ori știri false, chiar din incinta Parlamentului. Aceasta a susțiunut faptul că guvernul Ciucă va impune dictatura sanitară în România și că Raed Arafat va trimite 90.000 de afgani să intre peste oameni în casă și să îi vaccineze forțat. De asemenea, a instigat poporul la proteste și a declarat de la tribuna Parlamentului că „veţi avea parte de cea mai mare nesupunere civică prin care poporul român îşi va redobândi libertatea”. Diana Șoșoacă a împărțit știri false și cu alte ocazii. A susținut că Franța „e liberă” deoarece a renunțat la lockdown când, în realitate, președintele francez Emmanuel Macron anunțase că Franța intră în lockdown general. Senatorul Diana Șoșoacă a numit „dictatura sanitară” și o „dictatură arafatiană” după ce a fost amendata de

CNCD pentru afirmațiile discriminatorii aduse la adresa lui Raed Arafat.

Concluzii și recomandari:

Știrile false au fost și vor fi prezente întotdeauna, acestea neputând fi oprite, însă putând fi demontate. Acest tip de știri au adesea consecințe, în contextual actual al pandemiei de SARSCoV-2, consecințele fiind neîncredera populației în măsurile luate de govern, măsuri ce au ca scop protejarea indivizilor. În urma acestor știri, anumiți oameni devin mai înclinați în a nu respecta indicațiile autorităților, a îi pune pe alții în pericol, ba chiar pe ei înșiși primn refuzarea tratamentelor. Astfel de comportamente îngreunează încercările statului de a combate pandemia și nu fac altceva decât a o prelungi. Pentru a minimalize impactul știrilor false, statul are datoria de a le combate. Un bun exemplu în acest sens este Marea Britanie, stat ce a înființat o structură specializată ce colaborează cu media pentru a monitoriza și înlătura dezinformarea legata de Covid-19. Un alt mod prin care statul ar putea lupta împotriva știrilor false este prin intermediul unei platforme online unde trusturile media, ONG-urile și chiar influencerii pot educa cetățenii cu privire la fake news, deoarece aceștia pot influența segmente largi ale populației. Indivizii pot lupta și ei împotriva fake news fară ajutorul statului. Aceștia trebuie în primul rând să verifice veridicitatea informațiilor pe care le citesc, prin verificarea credibilității sursei. Dacă această sursă nu este de încredere, atunci informația nu trebuie distribuită, ba chiar trebuie combatută folosind alte surse de încredere.

Bibliografie:

  • Achim, M.I. (2021). ”Realitatea paralelă” a Dianei Șoșoacă. Senatoarea, la protest: „Franța a renunțat la lockdown! E liberă!” / Macron: Franța intră în lockdown total. Vom pierde controlul dacă nu facem asta (VIDEO). [online] B1TV.ro. Available at:

https://www.b1tv.ro/stiri/politica/realitatea-paralela-a-dianei-sosoaca-senatoarea-laprotest-franta-a-renuntat-la-lockdown-e-libera-macron-franta-intra-in-lockdown-totalvom-pierde-controlul-daca-nu-facem-asta-video-364155.html [Accessed 29 Jan. 2022].

  • Despa, O. (2021). Fake News cu armata și poliția austriacă la proteste anti-Covid, devenit viral în online-ul românesc. [online] Europa Liberă România. Available at:

https://romania.europalibera.org/a/fake-news-cu-protestele-austriece/31570698.html [Accessed 27 Jan. 2022].

  • Ghinea, A. (2021). Proteste violente în Franța față de “dictatura sanitară”. Poliția a îndepărtat mulțimea cu apă. VIDEO. [online] Stirileprotv.ro. Available at:

https://stirileprotv.ro/stiri/international/proteste-violente-in-franta-fata-de-dictaturasanitara-politia-a-indepartat-multimea-cu-apa-video.html [Accessed 27 Jan. 2022].

  • Gomboș, C. (2022). FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate. [online] www.veridica.ro. Available at:

https://www.veridica.ro/ro/stiri-false/fake-news-djokovic-a-invins-dictatura-sanitara-iarserbia-a-dat-o-lectie-de-demnitate [Accessed 27 Jan. 2022].

  • Holdean, M. (2022). EXCLUSIV! Prima reacție a senatoarei Șoșoacă la amenda CNCD, acuză „dictatura arafatiană”. [online] Sputnik Moldova-România. Available at: https://ro.sputnik.md/20220112/exclusiv-prima-reactie-a-lui-sosoaca-la-amenda-cncdacuza-dictatura-arafatiana-47956733.html [Accessed 29 Jan. 2022].
  • Octombrie           2020.   (2020).            [online]           Available        at: https://www.antifake.ro/wpcontent/uploads/2020/11/Eurocomunicare_Raport-Infodemia-COVID-19-inRomania_octombrie-2020-1.pdf.
  • PREDA, A.-E. (2020). PROIECT COFINANȚAT DIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN. [online] Available at: https://uefiscdi.gov.ro/resource-824228-policy-brief_fake-news-si-sharp-power_adrianpreda.pdf.
  • SpotMedia.ro (2021). Arhive Diana Șoșoacă dictatură sanitară. [online] spotmedia.ro. Available at: https://spotmedia.ro/tag/diana-sosoaca-dictatura-sanitara [Accessed 29 Jan.

2022].

  • staff, C.N.N. (2022). What we know: Novak Djokovic and Australian Open timeline. [online] CNN. Available at: https://edition.cnn.com/2022/01/12/tennis/timeline-novakdjokovic-australian-open-spt-intl/index.html [Accessed 27 Jan. 2022].
  • www.deinteres.ro. (2022). Decizie finală: Novak Djokovici a pierdut „meciul” politic cu

Australia. Dictatura continuă … oamenii cer ajutor! [online] Available at: https://www.deinteres.ro/news/decizie_finala_novak_djokovici_a_pierdut_meciul_politic _cu_australia_dictatura_continua_oamenii_cer_ajutor/2022-01-16-8285 [Accessed 27 Jan. 2022].