Autor: PORUMBOIU DENISA – DUMITRA

INTRODUCERE

Pandemia de COVID-19 a adus schimbări în viața multor indivizi, la nivel social, economic, profesional, personal. Acest fapt a produs diferite efecte atât la nivel psihic, emoțional și fizic prin schimbările și regulile la care indivizii au trebuit să se adapteze, cât și la nivel global prin informațiile ce apar zilnic în mass-media.

Controversele ce au apărut, măsurile adoptate de către guvern pentru a opri răspândirea virusului au fost considerate de unii prea drastice, iar de alții prea indulgente. ,,Formatorii de opinie’’ ce au apărut pe rețelele de social media și știrile false au avut ca rezultat împărțirea populației în două tabere, cei ce cred în existența pandemiei și a virusului COVID-19 și cei care consideră totul ca fiind o manipulare la nivel mondial care are scopul de a controla indivizii.

În România, pandemia de COVID-19, a dus la numeroase păreri contradictorii în ceea ce privește existența virusului, măsurile luate de guvern, sfaturile reprezentanților sistemului medical, dar și a vaccinului. Apariția vaccinului împotriva COVID-19 a dus la revolte din partea populației, moment în care s-au format alte două tabere: pro-vaxerii și contra-vaxerii. Când certificatul verde a devenit obligatoriu pentru intrarea în spații comerciale, restaurante, activități culturale și sportive, o parte din populație și-a manifestat furia prin organizarea protestelor susținând că dreptul lor la libertate este încălcat.

Campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 nu are succesul dorit, iar decizia populației de a se vaccina fiind condiționată mai mult de restricțiile promulgate de guvern.

Veridicitatea informațiilor este anulată de o intensă campanie de dezinformare în mediul online și mass-media, rezultatul fiind îngrijorarea populației cu privire la viața lor și a celor din jur. Totodată, campania de dezinformare aduce după sine atacuri la adresa instituțiilor statului, a medicilor, dar și atacuri verbale și fizice între indivizi.

Această lucrare ca scop prezentarea succintă unor știri și situații în care dezinformarea și propaganda au răspândit informații ce au produs panică în rândul populației, dar și informații ce i-au făcut să nu aibă încredere în campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

PROPAGANDA   ȘI      PROPAGANDA   CULTURALĂ,          DIPLOMAȚIA CULTURALĂ ȘI DIPLOMAȚIA PUBLICĂ

Propaganda poate fi definită ca: ,,tehnică importantă, utilizată în strategiile de politică externă pentru atingerea unui scop.” (Dungaciu și colab., 2017, p. 174). Propaganda mai este și: ,,o încercare sistematică de a influența mințile și emoțiile unui grup specific, cu un scop anume”, dar și ,,care utilizează mijloacele de comunicare masă cu radioul, televiziunea, presa scrisă sau internetul.” (Chatterjee, 2018, p. 81 apud Dungaciu și colab., 2017, p. 174).

Când discutăm despre diplomație publică și propagandă diferențele între cele doua sunt semnificative. Propaganda este bazată pe: ,,forme secrete, cognitive și înșelătoare, pe când diplomația publică utilizează o formă de comunicare deschisă către public.” Cele două utilizând tehnici opuse de interacțiune cu publicul. Propaganda se bazează pe manipularea și dezinformarea publică, pe când, diplomația publică se bazează pe tehnici de comunicare transparente (Dungaciu și colab., 2017, p. 175).

Propaganda include: ,,acțiuni sistematice, prestabilite strategic pentru difuzarea unor idei sau doctrine, cu scopul de a convinge, de a câștiga aliați, o comunicare persuasivă de informare și influențare a atitudinilor și comportamentelor (nu doar politice).” (Dungaciu și colab., 2017, p. 176).

Diferențele dintre propaganda culturală și diplomația culturală constau în: ,,scopuri, mijloace, actori, mod de expunere, tipologia limbajului utilizat.” Propaganda culturală va politiza cultura cu scopul de a obține efecte imediate, dorind să provoace emoții și trăiri, trecând peste dezbatere și argumente, astfel, sunt construite mesaje propagandistice. (Dungaciu și colab., 2017, p. 177).

Diplomația culturală este definită ca: ,,o cale utilă și eficace de demonstrare a personalității fiecărui popor, a constituirii patrimoniului universal din contribuția tuturor țărilor și, astfel, a promovării unui climat de înțelegere și colaborare.” (Malița, 1960, p. 365 apud Dungaciu și colab., 2019, p. 187). În schimb, diplomația publică este definită de Hans Tuch astfel: ,,Eforturile guvernamentale oficiale de a forma mediul de comunicare de peste hotare, în care politica externă americană se desfășoară, pentru a reduce gradul în care neînțelegerile și erorile de Percepție complică relațiile dintre SUA și alte națiuni.” ( Tuch, 1990 apud Dungaciu și colab., 2019, p. 242).

,,Gheorghe Piperea: Efectele adverse severe ale serurilor care au împărțit lumea și istoria în două. Mai aveți încredere în știință?’’

Gheorghe Pipera este profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, avocat.

Un articol de pe site-ul activenews.ro, scris de avocatul și profesorul Gheorghe Piperea, relatează că: ,,În timp ce astfel de reacții adverse sunt oficial raportate, iar efecte așteptate sunt aproape de zero în raport de valul V, confortabil instalat în Vestul bogat și ultra    –   “imunizat”      al         Europei,          noua tulpină/variantă/agent patogen fiind complet insensibil la marile seruri experimentale, peste tot în Europa, birocrații și politicienii impun înțeparea cu aceleași inutile și nocive seruri, ca “singura soluție” contra plandemiei. ‘’. Datele menționate de Gheorghe Piperea au fost folosite pentru dezinformare, așa cum relatează și science.org: ,,A fost o declarație înșelătoare. Raportarea unui deces către VAERS nu indică nimic despre ceea ce l-a cauzat, iar investigațiile ulterioare ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu au găsit niciun indiciu că decesele au fost cauzate de vaccinurile COVID-19…’’.

Eficiența vaccinurilor este una foarte eficientă, arată un studiu realizat de cercetătorii francezi, france24.com a relatat într-un articol că: ,,Vaccinarea este extrem de eficientă în prevenirea cazurilor severe de Covid-19, chiar și împotriva variantei Delta, a arătat un studiu vast din Franța. Cercetarea publicată luni — axată pe prevenirea Covid -ului sever și a decesului, nu a infecției — a analizat 22 de milioane de persoane de peste 50 de ani și a constatat că cei care au primit lovituri aveau cu 90% mai puține șanse de a fi spitalizați sau de a muri. Rezultatele confirmă observațiile din SUA , Marea Britanie și Israel, dar cercetătorii spun că este cel mai mare studiu de acest gen de până acum.’’.

Articolul activenews.ro prezintă discursul anti-vacciniștilor, ce diseminează dezinformare, iar acest fapt are ca efect panicarea indivizilor prin informații false.

Iulian Capsali: ,,Omicron e fix pix, nimic. O răceală.’’

Într-o postare publică pe pagina sa de facebook, regizorul, publicistul și candidatul independent, pentru Alegerile pentru Parlamentul European din 2014, Iulian Capsali, a declarat că: ,,Omicron e fix pix, nimic. O răceală. Nu coboară la plămâni, rămâne sus, la căpățână Cred că  două doze de  antivirale  sunt megasuficiente. Ceai cu miere, lămâie, vitamine. Odihnă. Light. … Acceptarea codului  QR  CA       REFERINȚĂ   DE NORMALITATE SOCIALĂ. Practic, din oameni deveniți o piesă pe care demenții acestei lumi o mută și o conduc spre ceea ce doresc: creditul social vă pune în condiția de sclaveți, pe model asiatic.’’.

În România, codul QR atestă schema de vaccinare completă sau trecerea prin boală, acesta verifică

valabilitatea datelor și autenticitatea acestora, datele nu sunt înregistrate într-o bază de date menită ierarhizării indivizilor, acestea sunt doar citit. Pe site-ul Ministerului Sănătății, ms.ro, fiind puse la dispoziție o categorie special dedicată informării populației cu privire la modul în care codul QR funcționează: ,,Prin scanarea codului QR de pe certificat, aplicația Check DCC verifică autenticitatea, valabilitatea și integritatea certificatelor care atestă că o persoană este vaccinată, recuperată după COVID-19 sau deține un test negativ. Reamintim că aplicația Check DCC (mobile sau web) nu înregistrează și nu reține datele certificatelor digitale UE COVID verificate.’’.

Așadar, probabilitatea de a deveni ,,o piesă pe care demenții acestei lumi o mută și o conduc spre ceea ce doresc: creditul social vă pune în condiția de sclaveți, pe model asiatic.’’ nu este o ideea atestată, iar realitatea relatată nu este una adevărată.

,,Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!’’

Într-un articol postat  pe site-ul activenews.ro, Vlad Pârău, a scris despre înfrângerea Simonei Halep de la Australian Open 2022. În articol este susținut faptul că Simona Halep a pierdut pentru că s-a vaccinat, iar Novak Djokovic, nu a avut probleme de sănatate pentru că este nevaccinată.

,,Întrebată dacă ea consideră că Novak Djokovic ar fi trebuit să joace de la Australian Open, Halep a răspuns cinic, cu o totală lipsă de solidaritate inter-sportivă:

„Eu am fost mereu pro-vaccin. M-am și vaccinat când a trebuit, de la început. Mereu am      ascultat   părerea    doctorilor    și   a specialiștilor. Sunt în totalitate de acord cu ei”.

Acum, face declarații colegiale față de jucătoarea franceză care a învins-o pe motiv de incapacitate fizică, la câteva luni după doza 3. Așa-i în tenis! ‘’ relatează activenews.ro.

Din nou se poate menționa studiul cercetătorilor francezi cu privire la vaccinul împotriva COVID-19, france24.com a relatat: ,,Vaccinarea este extrem de eficientă în prevenirea cazurilor severe de Covid-19, chiar și împotriva variantei Delta…’’

În schimb, The Times, thetimes.co.uk, a descris, în 2019, condițiile nefavorabile de la Australian Open, unde temperatura a atins pragul de 32, 5 °C, acela a fost un moment în care Simona Halep a declarat că este epuizată din cauza temperaturilor înalte. Australian Open fiind cunoscut ca unul dintre cele mai dure turnee de tenis, temperaturile înalte fiind un factor prezent.

CONCLUZII

Dezinformarea și propaganda au ca efect diminuarea drastică a nivelului de încredere a poporului în guvern, instituțiile statului și știință. Prin articole, postări pe rețelele de social media populația ajunge în incertitudine, iar informarea, deși necesară, ajunge să nu mai fie o variantă pentru indivizi, fiind parte a unor realități ce nu sunt adevărate.

Dezinformarea și propaganda îi vizează pe indivizii cu o stabilitate emoțională scăzută, a căror principii și valori pot și manipulate, în situația în care acestea sunt prezente ca parte a individului.

În acest articol am ales să prezint 3 știri, a căror sursă principală este site-ul www.activenews.ro, un site ce poate să fie considerată o platformă pentru răspândirea dezinformării și propagandei. Deși articolele prezente pe site sunt menite pentru a o campanie împotriva vaccinului și a măsurilor luate pentru diminuarea răspândirii indivizilor cu virusul COVID-19, articolele prezente pot fi depistate ca fiind articole de dezinformare și propagandistice prin verificarea informațiilor din surse avizate.

BIBLIOGRAFIE

  1. Dungaciu, D. și colab., 2017. Enciclopedia relațiilor internaționale., vol.2, București: RAO, pp.174, 175, 176, 177.
  2. Dungaciu, D. și colab., 2019. Enciclopedia de diplomație. București: RAO, pp.187, 242.
  3. Maliţa, Mircea (1975), Diplomația. Școli și instituții, București, Editura Didactică și Pedagogică.
  4. Tuch, Hans. N., Communicating with the World: U.S. Public Diplomacy

Overseas, New York, St. Martin’s Press, 1990

Djokovici-ce-a-pierdut-nevaccinandu-se-172281

  1. https://www.thetimes.co.uk/article/simona-halep-heat-exhaustion-from-austral ian-open-final-affected-me-for-months-9mkfwcxsw