Autor: DUDĂU Andrada-Alexandra

 Una dintre cele mai mari probleme ale secolului 21, începând cu anul 2020, este decretarea pandemiei globale cu virusul SARS-COV-2. Aceast eveniment nefericit și influent a schimbat perspectiva societății asupra unor multitudini de opinii sau credințe, dar a și accentuat părerile concludente sau neconcludente ale indivizilor. Opiniile neconcludente au la bază doi factori total diferiți, unul la nivel micro și altul la nivel macro. În primul rând, la nivel micro opiniile neconcludente sunt generate de lipsa de informare, dar în special de lipsa de educație, existând statistici la nivel mondial despre faptul că majoritatea persoanelor cu păreri neconcludente au un nivel de educație mai scăzut decât cele cu păreri concludente. De asemenea, la nivel macro, lucru ce afectează societatea per ansamblu, avem știrile false, creeate de autori, fie din cauza dezinformării, fie din zvonuri care nu s-au adeverit, fie din dorința de promovare a articolului respectiv. Acești factori duc la două evenimente și ideologii dezavantajoase pentru societate, precum dezinformarea. Dezinformarea poate duce ideile indivizilor spre două direcții total opuse, aflate în antiteză, scăderea sau lipsa încrederii în decretările, propunerile și recomandările date de autoritățile competente și isteria în masă. Aceste două perspective, chiar dacă sunt total opuse, duc la degradarea atât pe termen scurt, cât și lung a societății în care trăim.

 De la faptul că virusul SARS-COV-2 nu există și că este doar o invenție pentru a manipula populația, până la faptul că măștile sunt purtate de persoane supuse guvernului și conțin cip-uri pentru a urmări activitatea populației, aceste informații de tip fake news au umplut internetul în ultimii doi ani, atât la nivel global, cât și la nivel național. Probabil cea mai longevivă și revoltătoare este informația legată de vaccinul anti-Covid-19. Din anul 2020, de când s-a dezvoltat un vaccin, și mai ales de la sfârșitul anului 2020, când a început vaccinarea, au apărut numeroase controverse legate fie de utilitatea acestuia, fie de pericolul la care se expun cei care se vaccinează. Perspectivele și ideile pe care indivizii le-au aflat din diverse știri au alimentat dezinformarea acestora încă de la început, existând persoane care nu au dorit să se informeze, persoane care s-au informat și au decis să nu aibă încredere în autorități și persoane care au ajuns sub influența știrilor false.

 Fenomenul fake news a apărut odată cu invenția tiparului ca metoda de raspândire a informatiilor. Știrile false au fost  lansate ca fiind senzationale, spectaculoase sau  chiar extreme pentru a crea disensiuni, nelinisti, panică, dezinformare sau propagandă. Acest fenomen a luat amploare odată cu dezvoltarea tehnologiei, ușurând și diversificând metodele prin care știrile pot fi transmise, cu rapiditate la indivizi. Fake news este o informație total sau parțial falsă sau cu un conținut de informații distorsionate, exagerate sau scoase din context. (SRI, 2021) Credibilitatea știrilor de tip fake news variază în funcție de mai multe dimensiuni. În primul rând, de gradul de informare al individului, dar și de educația acestuia. În al doilea rând, de modul scrierii articolului, pornind de la corectitudinea tehno-redactării articolului, până la nivelul fake news-ului, dacă este o știre total falsă sau doar distorsionată.

 Printre website-urile care fie prezintă știri false, fie distorsionează realitatea prin preluarea informațiilor dezavantajoase, fără a le pune în balanță cu cele avantajoase pentru autoritățile competente se află website-ul de știri activenews.ro, care are motto-ul „Știri fără cenzură”. Acesta cuprinde multiple articole, care blamează problemele globale contemporane, precum Covid-19, vaccin, căsătoria între persoane de același sex sau situația politică din diverse țări. Prin căutarea unor cuvinte cheie legate de subiectul vaccin și Covid întâlnim aproximativ 24.500 de cuvinte, respectiv aproximativ 58.300. Căutând Vaccin Covid întâlnim aproximativ 22.000 de articole, deci aproximativ 90% dintre articolele despre vaccin sunt referitoare la vaccinul anti-Covid-19 și 38% dintre articolele despre Covid-19 sunt despre vaccin, ceea ce evidențiază amploarea cu care este discutată actual acest subiect. (ActiveNews, 2021)

Figura 1. Captură de ecran cu numărul articolelor întâlnite pe website-ul activenews.ro

 Unul dintre cele mai vizionate și influente articole de pe activenews.ro este denumit „1889 de morți după vaccin „fără legătură cu vaccinul” Covid și peste 179.000 de infectați după vaccinare au fost recunoscuți de INSP în România. Cum se manipulează datele”.Încă din titlu, acesta are o nuanță puternic negativă asupra vaccinului. Fără a citi articolul, din prima parte a titlului acestuia se înțelege ca 1889 de persoane au murit după ce au facut vaccinul, cauza fiind vaccinul, ghilimelele ulterioare fiind o satiră adusă asupra faptului că autoritățile au afirmat că vaccinul nu a influențat cu nimic decesul acestora. De asemenea, în continuare, ne este adus la cunoștință faptul că 179.000 de persoane au fost infectate cu SARS-COV-19 după vaccin, înțelegând că vaccinul a cauzat infectarea cu virusul. De asemenea, menționarea

Insitutului Național de Sănătate Publică (INSP) conferă credibilitate articolului, sursa numerelor fiind una oficială, de la o instituție publică competentă. (ActiveNews, 2021)

Figura 2. Captură de ecran cu titlul articolului de pe website-ul activenews.ro

 În continuare, primul paragraf ne este prezentată situația generală, raportată până la data de 1 noiembrie 2021, legată de numărul persoanelor testate și depistate pozitiv cu virusul SARS-COV-2, nefiind pus în balanță acest număr cu cel al persoanelor confirmate în total. De la sfârșitul lunii decembrie 2020, când a fost vaccinată prima persoană în România, până pe data de 1 noiembrie 2021, au fost raportate, în România, în total 1.036.595 de cazuri de Covid19 (conform worldometers.info). Conform articolului aproximativ 180.000 de persoane vaccinate au fost depistate cu virusul. Aproximativ 18% din totalul persoanelor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV-2 erau vaccinate, deci aproximativ 82% nu erau, un procent semnificativ mai mare. De asemenea, autoritățile competente au subliniat, de nenumărate ori, faptul că vaccinul nu elimină în totalitate probabilitatea de a fi infectat cu acest virus, ci diminuează șansele și gravitatea stărilor, în cazul contaminării cu acesta. Scoțând din context numărul de cazuri 180.000 pare un număr exorbitant, însă comparându-l cu totalul persoanelor contaminate, procentul nu este așa mare. Spre exemplu, conform cnscbt.ro,  un număr de

140.470 de persoane, adică 2,2% din totalul persoanelor vaccinate cu schema completă, au fost confirmate pozitiv. (ActiveNews, 2021)

 În același paragraf ne sunt prezentate și numărul deceselor datorate infectării cu SARSCOV-2, până la data de 1 noimebrie 2021. Conform worldometers.info numărul total al deceselor de la sfârșitul lunii decembrie 2020, când a fost vaccinată prima persoană în România, până la data de 1 noiembrie 2021, a fost de 32.136. În prezentul articol ne este prezentat numărul persoanelor vaccinate decedate, respectiv 1889. Aproximativ 6% dintre persoanele decedate, ca urmare a contaminării cu virusul SARS-COV-2, erau vaccinate, în timp ce aproximativ 94% nu erau vaccinate. Asemănător comparației privind cazurilor persoanelor vaccinate confirmate, numărul deceselor persoanelor vaccinate pare mare, neprivind din perspectivă, însă acesta se micșorează din punct de vedere psihologic, punândul în comparație cu numărul total al deceselor. Nu în ultimul rând ne este prezentat, într-o modalitate satirică, că INSP a confirmat faptul că nici măcar o persoană din cele vaccinate nu a decedat din cauza administrării vaccinului, neexistând nicio dovadă științifică care să prezinte vaccinul drept o cauza directă a decesului. Într-o situație ipotetică și imposibilă, atât de imaginat, cât și de demonstrat, în care toate cele 1889 de persoane decedate din cauza Covid19 au decedat de fapt din cauza vaccinului, un procent 0,029% dintre persoanele vaccinate au decedat, la data de 1 noiembrie 2021, conform vaccinare-covid.gov.ro, dintr-un număr de

6.334.747 de persoane vaccinate cu schema completă. Concluzionanând, din punct de vedere științific și realist, doar 0,029% dintre persoanele vaccinate au decedat din cauza contaminării cu virusul SARS-COV-2. (ActiveNews, 2021)

 Tot Active news ne prezintă situația pacienților confirmați pozitiv, după administrarea primei doze de vaccin, în cazul vaccinurilor Pfizer Biontech, Moderna și Astra-Zeneca. 0,6% (34.101) din totalul indivizilor aflați în situația de mai sus, au fost confirmați pozitiv, un procent extrem de scăzut. De asemenea, de reținut faptul că pentru ca o persoană să fie imunizată, este necesar să treacă 10 zile de la administrarea celei de a doua doze. Astfel, cele 34.101 persoane, erau egale cu cele care nu au fost imunizate cu nicio doză, nefiind imunizați complet. (ActiveNews, 2021)

 De asemenea, articolul prezintă un comentariu al unui cititor ActiveNews, în care acesta își exprima opinia, prin statistici, asupra situației vaccinaților decedați. Nu este menționat dacă cititorul este o persoană de specialitate, cunoscătoare a subiectului sau informată, ceea ce reduce credibilitatea articolului, fiind strict părerea personală a unui cetățean. Procentul de 0,2% reprezintă totalul decedaților dintre cei vaccinați, pentru a evidenția numărul scăzut al deceselor persoanelor vaccinate, în timp ce cel de 0,9% este procentul persoanelor decedate vaccinate din totalul persoanelor depistate pozitiv, nemenționând faptul că procentul persoanelor decedate nevaccinate este considerabil mai mare. Acesta este o altă dovadă a dezinformării populației. De asemenea, la sfârșit se menționează faptul că numărul cazurilor depistate prin testare este mult mai mic decât persoanele care sunt purtătoare de virus, fapt adevărat, însă vaccinul este unul din motivele pentru care aceștia au avut simptome în de ajuns de ușoare cât să nu apeleze la autorități pentru testare, în special al variantei Delta, dominantă în valul 4 al pandemiei. (ActiveNews, 2021)

Figura 3. Captură de ecran a comentariului cititorului activenews.ro

 Paragraful final reprezintă o antiteză față de restul articolului, arătând statistici pozitive pentru vaccin. Aceștia afirmă că dintre persoanele vaccinate, confirmate pozitiv 86,1% au fost confirmate în primele 14 zile de la vaccinare (în primele 10 zile fiind perioada de incubație), 13% dintre persoane au fost confirmate între 14-28 zile (o perioadă scurtă pentru instalarea imunității de durată) și doar 0,9% dintre persoane au fost pozitive la mai mult de 28 de zile de la vaccinare. Aceste procente progresive arată faptul că vaccinul și implicit instalarea imunității date de acesta, crește progresiv. (ActiveNews, 2021)

 Aritcolul prezentat mai sus reprezintă dovada clară a fenomenului dezinformării, prin fake news, prin scoaterea din context al unor informații și numere, corect scrise, dar prezentate eronat, scoase din context, fără a fi prezentate și avantajele vaccinării, ci doar dezavantajele, avantaje care conform specialiștilor sunt net superioare dezavantajele. Dovada dezinformării realizate atât în articol, cât și de alte știri de tip fake news este prezentă și în comentarii.

 Primul comentariu care atrage atenția este cel din figura 4. Cititorii, prin dezinformare, nu cunosc faptul că atât efectele secundare ușoare și comune, precum și cele grave, sunt atât menționate on-line, cât și statisticile acestora pe website-uri oficiale precum vaccinarecovid.gov.ro. De asemenea, precum este menționat și anterior, cele mai multe cazuri de decese s-au întâlnit la persoane nevaccinate, numărul persoanelor vaccinate fiind considerabil mai scăzute. De asemenea, este menționat faptul că rata de deces este mai mare față de cea din anul

2019, lucru evident, având în vedere că până în luna februarie a anului 2020, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz de infectare cu SARS-COV-2. De asemenea, cum nicio persoană vaccinată neconfirmată nu a murit din cauza vaccinului, afirmația finală este invalidă.

Figura 4. Captură de ecran a comentariului unui cititor de pe activenews.ro

În esență, informațiile prezentate în articole nu sunt total false, sensul unora fiind denaturat prin scoaterea din context. Informațiile sunt utilizate în scopul dezinformării și alimentării neîncrederii populației în legătură cu vaccinul anti-Covid-19. Procedeul involuntar utilizat de majoritatea canalelor de mass-media anti-vaccin, poartă denumirea de framing, adică perspectiva în care este încadrată informația transmisă, în favoarea sau defavoarea subiectului. (Scheufele, 1999) De exemplu, ne este prezentat faptul că aproximativ 180.000 de persoane vaccinate au fost depistate ca fiind contaminate cu virusul, însă nu ne este menționat că doar

18% din totalul confirmaților erau vaccinați și că că 82% dintre confirmați nu erau vaccinați. Astfel prin prezentarea numărului de 180.000 de persoane, situația pare defavorabilă pentru eficacitatea vaccinului, însă gândindu-ne că 82% dintre confirmați nu erau vaccinați, balanța pare a se înclina spre faptul că vaccinul este eficient. Acest fenomen de framing este des utilizat pentru a evidenția partea favorabilă a mesajului care este dorit să se transmită către publicul țintă. Un canal de mass-media care dorește promovarea vaccinului va evidenția mai degrabă efectele favorabile ale vaccinului, menționând predominant numărul mare de cazuri confirmate și decese ale persoanelor nevaccinate, în timp ce un canal de mass-media care dorește denigrarea vaccinului va prezenta doar cazurile și decesele persoanelor vaccinate. Același fenomen se întâmplă și în cazul promovării siguranței vaccinului, canalele pro-vaccin evidențiază reacțiile adverse ușoare și rar întâlnite, în timp ce cele contra-vaccin prezintă predominant efectele secundare grave și numărul efectelor adverse, fără a prezenta și un procent al acestora.  

 Pe lângă fenomenul de framing utilizat în scopul manipulării populației într-o anumită direcție, există și practica de a evita prezentarea anumitor informații sau punerea unor îndoieli legate de informațiile oferite de sursele oficiale.  Canalele care promovează vaccinul tind să ofere toate informațiile, atât cele favorabile, cât și cele nefavorabile, punându-le în lumină pe cele favorabile, în timp ce cele contra-vaccin folosesc adesea evitarea totală a informațiilor sau punerea unor întrebări retorice. Astfel, nu ne sunt prezentate informațiile favorabile vaccinării, dar sunt puse întrebări retorice sau afirmații precum „…morți fără legătură cu vaccinul…cum se manipulează datele”. Detaliile date de canalele contra-vaccin nu sunt neapărat greșite, ci distorsionate cu scopul dezinformării și manipulării populației vulnerabile. 

Unele  știri reprezintă o satiră adusă la adresa canalelor și persoanelor anti-vaccin, precum cele de pe website-ul dw.com. Acesta conține o secțiune intitulată Fake News 2021, alocată subiectului societate, iar printre cele mai des întâlnite știri false ale anului se află dezinformări legate de vaccin. Proveniența acestor fake news-uri nu este cunoscută, dar sunt preluate de multe persoane din România. Autorii articolului prezintă aceste dezinformări și le infirmă.

Figura 5. Captură de ecran a titlului articolului de pe website-ul dw.ro

 Primul fake news este „Vaccinul le face pe femei infertile”.Conform articolului, aceasta dezinformare a pornit de la un videoclip care susținea că anticorpii formați după vaccinare se pot atașa de o proteină care este legată de placentă. Această afirmație a fost infirmată de un studiu de la Spitalul Universitar din Jena (Germania), care a demonstrat faptul că asemănarea dintre proteinele de care se atașează anti-corpii și proteina placentei este mult prea mică. (dw.com, 2022)

 Un alt fake news  este afirmația că vaccinurile cauzează mutațiile virusului. Având în vedere atât că mutațiile virusului au avut loc și înainte de vaccin, dar și rezultatele studiilor care arată că mutațiile sunt date de persoanele nevaccinate, cu sistemul imunitar scăzut, această afirmație este infirmată. De asemenea, anumiți indivizi consideră că vaccinurile ARN mesager (Pfizer Biontech, Moderna) modifică ADN-ul uman. Pentru ca ARN-ul unei persoane să fie modificat, substanța activă a vaccinului trebuie să pătrundă în nucleul celulelor, însă ARN mesager nu pătrunde atât de adânc. (dw.com, 2022)

 Nu în ultimul rând, dezinformarea populației este legată de faptul că persoanele care au descoperit vaccinurile sau conducătorii de stat nu se vaccinează. Atât fondatorul BioNTech, cât și majoritatea conducătorilor de stat s-au vaccinat. În cazul României, persoanele care se află la conducerea țării s-au vaccinat în etapa a 2-a a vaccinării, după persoanele din prima linie, cadrele medicale, care s-au vaccinat primele. De asemenea, au existat o serie de discuții și comentarii privind stabilirea vaccinării cu prioritate a unor persoane în detrimentul altora care prezintă comorbidități și se află în rândul persoanelor vulnerabile la infectarea cu SARSCOV-2. (dw.com, 2022)

 Unul dintre alte mituri legate de vaccin, care a luat amploare în anul 2020 este legat de implantarea unui cip prin vaccin. O parte dintre cetățeni susțin, fără niciun fel de dovezi, că scopul vaccinării este de a-ți pune un cip pentru a fi urmărit ulterior de către diverse grupări. Controversa legată de cip a luat naștere încă de la începutul pandemiei când anumite persoane  nu doreau să poarte mască de protecție deoarece aceasta conținea cip. În ultima perioadă informația care susține că măștile conțin cip s-a dispersat, însă a luat amploare controversa cipului implementat prin vaccin. 

 Dezinformarea indivizilor pornește în principal de la lipsa capacității acestora de a diferenția știrile false de cele științifice, dovedite. În multe dintre cazuri aceștia aleg să ofere credibilitate articolelor care par în avantajul credințelor lor inițiale, fără a se informa dacă acestea sunt și corecte din punct de vedere științific. Capacitatea indivizilor de a diferenția fake news-urile de știri reale, dovedite, și implicit combaterea dezinformării se poate realiza doar prin educarea populației în legătură cu aceste subiecte, încă de la vârste fragede. Din păcate, foarte multe website-uri de știri aleg să publice multiple fake news-uri, care duc la dezinformarea cititorilor, informațiile false sau distorsionate oferite fiind, de obicei, prezentate pe mai mult de un website. În momentul în care individul găsește sau aude aceeași informație de mai multe ori aceasta capătă credibilitate, indiferent de sursa de unde provine informația și fără a verifica dacă există vreun studiu sau articol științific sau oficial care să infirme informația. În momentul în care individul oferă credibilitate nejustificată unei informații, acesta o transmite mai departe, realizând involuntar un lanț al dezinformării.

 Putem observa cum articolele anti-vaccin conțin majoritar comentarii ale utilizatorilor internetului care susțin ipotezele și informațiile enunțate în articol, în timp ce indivizii care nu sunt de acord cu informațiile false furnizate preferă să le ignore. În cazul știrilor pro-vaccin, științifice sau nu, majoritatea celor care comentează sunt de asemenea, persoane care susțin informațiile anti-vaccin, aducând în pricipal în discuție nocivitatea nedovedită a vaccinului și dorința guvernului de a manipula.  

 Dezinformarea populației este un fenomen nociv „O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată”. (ȘtiriOficiale, 2022)

Bibliografie

ActiveNews, (2021). 1889 de morți după vaccin „fără legătură cu vaccinul” Covid și peste

179.000 de infectați după vaccinare au fost recunoscuți de INSP în România. Cum se manipulează datele. [Online] 

Available at: https://www.activenews.ro/stiri/1889-de-morti-dupa-vaccin%E2%80%9Efara-legatura-cu-vaccinul-Covid-si-peste-179.000-de-infectati-dupavaccinare-au-fost-recunoscuti-de-INSP-in-Romania.-Cum-se-manipuleaza-datele-

170550

[Accessed 20 01 2022].

dw.com, (2022). Fake News 2021. [Online]  Available at: https://p.dw.com/p/44kXC [Accessed 21 01 2022].

Guvernul României, (2022). Vaccinare Covid. [Online] Available at: https://vaccinarecovid.gov.ro/raportari/  [Accessed 20 01 2022].

Scheufele, D., (1999). Framing as a theory of media effects, 49(1), pp. 103-122.

SRI, (2021). Fake News #Awarness. [Online] 

Available at: https://www.sri.ro/assets/files/publicatii/awareness-fake-news.pdf [Accessed 20 01 2022].

Știri Oficiale, (2022). Informații din surse sigure. [Online] Available at: https://stirioficiale.ro/informatii  [Accessed 20 01 2022].

Worldometers, (2022). Coronavirus Cases-Romania. [Online] Available at: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/ [Accessed 20 01 2022].