(fake news, teorii ale conspiratiei,Bill Gates)

 Autor: Scarlat Lidia Gabriela

 

Despre fake news

    Fake news-ul nu este un fenomen cu contururi clare. Este suficient să spunem că până în prezent au fost identificate până la 7 moduri de a face dezinformare: de la știri reale, dar manipulate, la cele complet inventate.

Ce este fake news?

   Termenul de Fake news este folosit pentru a indica știri false, articole scrise cu informații inventate, înșelătoare și distorsionate  difuzate în mass-media. Până la apariția noilor mijloace de comunicare și social media, Fake news a avut o răspândire mai lentă pe care astăzi, totuși, o putem defini virală. Intenția știrilor false este de a dezinforma și manipula cititorul, în scopuri financiare sau politice.

  În marele „cazan” al Fake news ajung știri cu caracteristici diferite: de la farse inventate, la articole satirice, de la teorii ale conspirației  si la răspândirea știrilor neverificate.

 Cele șapte moduri de a face dezinformare sunt:

 • prin linkuri înșelătoare, atunci când titlurile, imaginile sau subtitrările diferă de conținut;
 • printr-un context înșelător: aici conținutul real este însoțit de informații contextuale false;
 • printr-un conținut manipulat, atunci când informațiile reale sunt manipulate;
 • prin manipularea amuzanta, atunci când conținutul satiric este folosit pentru a înșela;
 • prin conținut înșelător, cand în aceste articole se face o utilizare înșelătoare a informațiilor;
 • printr-un conținut înșelător, în acest caz conținutul este transmis ca provenind din surse cu adevărat existente;
 • prin conținut 100% fals.

Cum se raspandesc?

   La început, știrile false au fost prerogativa știrilor și ziarelor televizate, în timp ce astăzi, în special cu partajarea în social media, răspândirea știrilor false nu este doar mai rapidă, ci și mai largă. Pentru a promova difuzarea fake news, sunt evidentiate patru modalitati:

 • împărtășirea din neatenție de către persoanele care relansează știrile false;
 • conținut amplificat de jurnaliștii care difuzează informații care au apărut de pe web și de pe rețelele de socializare;
 • grupuri care încearcă să influențeze opinia publică;
 • campanii sofisticate de dezinformare prin intermediul roboților și trolilor.

Cum putem recunoaste si impiedica raspandirea stirilor false:

    Am văzut ce este fake news-ul și cât de periculos este. A venit timpul să ne întrebăm dacă și ce putem face pentru a le recunoaște și a evita răspândirea lor.

Când citiți o știre, trebuie să vă exercitați gândirea critică și să consultați diferite surse de informații.

Cum să le recunoști?  Având în vedere că unul dintre mijloacele privilegiate de răspândire a știrilor false este social media, Facebook a lansat și un ghid pentru recunoașterea știrilor false. Pentru a recunoaște un fake news și a-l verifica, putem:

 • să evaluam sursa de la care provine și să verificam autorul acesteia;
 • să aprofundam știrile care se pot intersecta cu  informațiile din alte surse;
 • verificam data,  si avem incredere in intuitia proprie.

Fake news si teoriile conspiratiei.

   Există două categorii de știri false legate de Covid: cele despre teoriile conspirației și leacurile false,  și cele despre vaccinuri. În primul caz găsim vestea că virusul a fost furat dintr-un laborator canadian de spioni chinezi, că a fost brevetat de un grup finanțat de Bill Gates, că pandemia este legată de tehnologia 5G, că este tratat cu usturoi sau cu doze masive de vitamina C și că purtarea unei măști poate provoca un exces de dioxid de carbon în sânge. În al doilea caz, aflamcă vaccinurile modifică ADN-ul uman,  ca ele pot provoca cancer, sau infertilitate.

   În ultimii ani, teoriile conform cărora lumea este condusă de șopârle extraterestre sau că Ordinul Cavalerilor  Templieri guvernează banca mondială, au căpătat o relevanță din ce în ce mai centrală în politică. Oricât de absurde(dacă nu chiar ridicole) pot ficonspirațiile, ele au consecințe reale asupra vieții oamenilor sau chiar asupra guvernării națiunilor și, din acest motiv, este important să le studiem și să le înțelegem. Pandemia de coronavirus le-a oferit celor care critică mereu informațiile oficiale ocazia perfectă de a se lansa în cea mai extremă conspirație, cu rezultate uneori aproape amuzante și uneori dramatice, care au compromis progresul cercetării științifice sau gestionarea corectă a contagiunii.

   Printre cele mai absurde teorii se numără faptul că Bill Gates, fondatorul Microsoft și filantropul cunoscut pentru angajamentul său față de răspândirea vaccinurilor cu Fundația Melinda & Bill

Gates și al doilea mare finanțator al OMS, este creierul din spatele pandemiei. Există diverse idei conspiraționiste despre Bill Gates: unii susțin că el este adevăratul creator al virusului, alții pe care îl știa deja despre el de ani de zile și că l-ar fi ținut ascuns pentru a dezvolta mai întâi vaccinul. Esența este că, în orice caz, Gates ar fi deformat pandemia cu intrigile sale întunecate și apoi s-ar fi îmbogățit în continuare cu afacerea cu vaccinuri.

Multe știri false aflate în circulație despre declarațiile ipotetice ale lui Bill Gates cu privire la coronavirus.

   Într-un context incert precum cel cu care ne confruntăm, cauzat de teribila urgență sanitară globală, există cei care profită de ea fără reținere, profitând de temerile populației și răspândind știri false periculoase despre coronavirus. De la cei care leagă răspândirea coronavirusului de 5G de cei care sfătuiesc să facă gargară cu înălbitor, iată încă o farsă pe web, de data aceasta în ceea ce-l privește pe fondatorul Microsoft Bill Gates.

Bill Gates și vaccinurile împotriva coronavirusului

   Legătura dintre Bill Gates și vaccinurile împotriva coronavirusului există, dar nu este ceea ce ați citit pe site-urile conspiraționiste sau în chat-urile WhatsApp. Acest lucru trebuie clarificat și, mai presus de toate, declarațiile făcute de filantropul american în interviul cu TED trebuie contextualizate. Conform teoriei conspirației, Bill Gates, la minutul 33.45 al conferinței, ar fi spus: “Pentru a fi clar, încercăm – prin închiderea din Statele Unite – să avem mai puțin de un procent din populația infectată”, o declarație potrivit căreia, potrivit teoreticienilor conspirației, s-ar fi manifestat ca o adevărată mărturisire a intenției sale, adică să nu avem oameni imunizați natural,  dar în pericol de a fi infectat în așa fel încât să poată administra vaccinurile pe care el însuși le finanțează.

   Grupuri de oameni de știință urmăresc răspândirea de informații false despre COVID-19 în massmedia și rețelele sociale în speranța de a le putea ține sub control, deoarece într-o criză sanitară globală farsele și teoriile conspirației nu se limitează la a induce în eroare, ci ar putea fi, de asemenea, o chestiune de viață și de moarte.

   În primele luni ale anului 2020, pe net au apărut teorii ale conspirației neînfrânate despre Bill Gates și noul coronavirus. Potrivit unuia dintre ei, miliardarul Gates, co-fondator al Microsoft și filantrop care a finanțat proiecte pentru a găsi terapii, vaccinuri și tehnologii cu care să se ocupe de virus, este de fapt creatorul său. Potrivit unei alte teorii, el a brevetat-o, în timp ce o treime susține că folosește vaccinuri pentru a ține oamenii sub control. Tezele false au proliferat în liniște în rândul grupurilor predispuse să răspândească mesajul: oameni care se opun vaccinurilor, globalizării sau încălcărilor vieții private permise de tehnologie.

Construirea teoriei

    Pe 19 martie, site-ul Biohackinfo.com a susținut în mod incorect că Gates intenționează să folosească un vaccin împotriva coronavirusului ca un truc pentru a monitoriza oamenii prin injectarea lor cu un microcip sau prin intermediul unui software de spionaj bazat pe puncte cuantice.

Două zile mai târziu, pe YouTube, un videoclip dedicat acestei idei a început să atragă trafic, ajungând la aproape două milioane de vizualizări. Ideea i-a venit lui Roger Stone – fost consilier al președintelui american Donald Trump – care în aprilie a discutat teoria într-o emisiune radiofonică, adăugând că nu va avea niciodată încredere într-un vaccin împotriva coronavirusului finanțat de Gates.

    Odată cu izbucnirea pandemiei, Bill Gates și-a asumat,- pentru teoreticienii conspirației din întreaga lume- rolul pe care ei în trecut, mai ales de la izbucnirea crizei migranților, l-au atribuit lui George Soros, un antreprenor evreu născut în Ungaria, dar îmbogățit în SUA, la fel ca Gates, care a devenit filantrop în sprijinul cauzelor liberale; figura “păpușarului”,  “capitalistul nemilos” capabil să dirijeze soarta lumii după bunul plac al său pentru interese personale. Această narațiune despre Soros, îmbrățișată atunci de mai multe partide de dreapta și în Europa, potrivit unei investigații a

BuzzFeed s-ar fi născut în Ungaria din ideea a doi consultanți politici americani ai lui Viktor Orbán

– pentru ironiile istoriei, tot de origine evreiască precum Soros – după victoria Fidesz în alegerile din 2010.

Dar cum și când au apărut teoriile conspirației despre Bill Gates? Cu mult înainte de coronavirus, dar cu un fir comun care durează aproape zece ani: vaccinurile.

Bill Gates, vaccinuri și “eugenie pentru depopularea lumii”

   Totul a început în mai 2002. Wall Street Journal a dezvăluit prima achiziție a Fundației Bill & Melinda Gates,( născută cu doi ani mai devreme pentru a susține educația și sănătatea în lume), de

205 milioane de dolari în acțiunile a nouă companii farmaceutice.

  Articolul a relatat că până atunci fundația Gates a jucat un rol intermediar între producătorii de medicamente și țările mai sărace și a subliniat că magnatul a fost un susținător al proprietății intelectuale a vaccinurilor (într-un mod similar cu ceea ce a făcut cu software-ul Microsoft), singura modalitate în opinia sa de a continua să investească în căutarea de leacuri.

  Între 2002 și 2006, articolul a dat naștere unor speculații ale antivacciniștilor americani,d espre noua afacere a lui Gates și despre “intențiile sale aparent bune cu rezultate dezastruoase, având în vedere ceea ce știm deja despre vaccinuri”. Adică – aceasta este teza de bază nefondată a no vax- ilor – că sunt rele pentru sănătate.

   În 2010, se răspândește prima teorie a conspirației despre fundația lui Gates. Vorbitorul de radio american Alex Jones, care la acea vreme avea o emisiune ascultată de 2 milioane de oameni pe săptămână – un personaj colorat și supra-top, definit de Rolling Stones drept “cel mai paranoic om al Americii”,- a spus ca Bill Gates a vrut să “folosească vaccinuri pentru a steriliza și depopula planeta, o tactică care face parte dintr-o mare conspirație a elitei globale de a prelua controlul asupra tuturor lucrurilor”.

   Alex Jones a avut această idee ascultând un Ted Talk de Bill Gates în luna februarie a aceluiași an. În discursul său privind schimbările climatice, magnatul a susținut, printre altele, că planeta a fost suprapopulată în comparație cu resursele disponibile: “Lumea de astăzi are 6,8 miliarde de locuitori. Ne  îndreptăm spre 9 miliarde.  Dacă facem o treabă bună cu noile vaccinuri – este fraza critică – sănătatea, sănătatea reproducerii, o putem scădea poate cu 10-15%».

  Potrivit lui Jones, Bill Gates ar fi, prin urmare, un susținător al teoriilor eugenice crude, care doresc să reducă populația lumii prin vaccinuri care ar provoca moartea sau sterilitatea oamenilor.

   De fapt, Gates se referea la o teorie despre comportamentul uman și despre ceea ce îi determină pe părinți să facă (sau să nu facă) copii: rănirea oamenilor, uciderea lor sau infertilitatea lor, nu are nimic de-a face cu ea. În discursul său din 2010, Gates a vorbit despre așa-numita  “ipoteza supraviețuirii fiului”, o teorie demografică în vogă în anii șaptezeci: el vorbise deja despre asta în scrisoarea anuală din 2009 a fundației sale. Gates a scris în scrisoare: “Părinții aleg să aibă mulți copii pentru a crește probabilitatea ca unii dintre ei să supraviețuiască, astfel încât să poată fi ajutați  atunci când sunt bătrâni”. Punând la dispoziție mai multe vaccinuri, Gates vrea de fapt să reducă mortalitatea infantilă și să facă mai mulți oameni să supraviețuiască.

   Astfel, urmând această teorie, “dacă probabilitatea ca copiii să supraviețuiască la vârsta adultă crește, părinții își pot atinge scopul fără a fi nevoiți să aibă mulți copii”, a explicat Gates în scrisoarea din 2009. În acest fel, prin urmare, ar avea ca efect reducerea ulterioară a populației sau cel puțin stabilizarea acesteia.

   Această teorie, susținută și de experimentele sociale ale Organizației Națiunilor Unite și citată într-o colecție de surse documentare despre copilărie scrise de UNICEF în 1990, este încă dezbătută astăzi în lumea științifică și, pe scurt, nu se spune că funcționează. Un studiu publicat în Science în 2014, se îndoiește că există o legătură între mortalitatea infantilă mai scăzută și o rată redusă de creștere a populației. Alte fenomene, cum ar fi nivelul de educație al femeilor și răspândirea contracepției, ar putea avea mai mult efect.

   Indiferent dacă teoria este valabilă sau nu, Bill Gates a fost luat in vizor  de cei ce iau  partea activiștilor anti-vaccin. De atunci, ei au dezvoltat noi și fanteziste teorii ale conspirației, de exemplu la izbucnirea epidemiei Zika în Brazilia în 2016. Potrivit unuia dintre acestea, raportate de către New York Times -,, în spatele acestui virus ar fi existat “mâna ascunsă a Big Pharma pentru a răspândi boala pentru profit”. Aceiași teoreticieni ai conspirației spun, de asemenea,,, că miliardari precum Bill Gates sunt susținători ai eugeniei și vor să lupte împotriva suprapopularii prin promovarea vaccinurilor otrăvitoare pentru copii”. Prin urmare, cu ani înainte de coronavirus, Bill

Gates a fost acuzat – fără nicio dovadă – că a fost implicat în izbucnirea unei epidemii în Brazilia.

 În 2020 istoria se repetă.

“Bill Gates a prezis coronavirusul și are brevetul pentru vaccin”

   Știrile false despre Bill Gates și coronavirus au început să circule în Europa când încă nu existau cazuri înregistrate în Italia. Potrivit primului dintre acestea care s-a răspândit in vechiul continent, fundația Bill & Melinda Gates a “prezis coronavirusul”: într-un post pe Facebook, care a devenit și un articol publicat de unele “site-uri de contrainformații”, s-a susținut că fundația de la sfârșitul anului 2019 a simulat pandemia de coronavirus într-un exercițiu virtual numit “Evenimentul 201” desfășurat la New York,  în care s-a vorbit despre un virus care ar “provoca 65 de milioane de decese”.

   Conferința a avut loc într-adevăr, dar intenția declarată a reuniunii a fost de a încuraja cooperarea globală pentru a contracara impactul economic și social al pandemiilor grave. Faptul că se vor dezvolta noi pandemii, mai devreme sau mai târziu, era, de fapt, deja bine cunoscut de comunitatea științifică. In timpul acelui eveniment din New York nu s-a răspândit niciun virus (spre deosebire de ceea ce presupunea titlul acelui post) și nu s-a făcut nicio predicție cu privire la posibilele victime.

   În aceeași știre falsă s-a spus că Bill Gates a finanțat Institutul Pirbright, un centru britanic de cercetare care se ocupă în principal de bolile animalelor, care “deține brevetul pentru virusul mortal”. Acest lucru este, de asemenea, fals: Institutul Pirbright deține două brevete privind virusurile Sars care afectează animalele și care nu au nimic de-a face cu Covid-19.

   Bill Gates nici măcar nu a “prezis coronavirusul”. În schimb, de ani de zile – după cum reiese din celebrul Ted Talk de la Munchen din 2015, intitulat “Nu suntem pregătiți pentru următoarea epidemie”, peste 35 de milioane de vizualizări în ultimele luni – el a avertizat cu privire la riscurile unei posibile răspândiri a unui virus în această epocă, crezând că agenții patogeni ai unor boli precum Sars și Mers nu au ajuns în zonele urbane prin pur noroc. Din acest motiv, el a solicitat pregătirea unui sistem de sănătate capabil să lupte împotriva unei epidemii grave la nivel global, inclusiv prin dezvoltarea de vaccinuri. Virusul care provoacă boala Covid-19 s-a dovedit a fi foarte asemănător cu virusul “aeropurtat” imaginat în 2015 de Gates.

https://youtu.behttps://youtu.be/6Af6b_wyiwI/6Af6b_wyiwI

   Planurile malefice ale lui Bill Gates, în fruntea unei elite globale care a creat coronavirusul pentru a profita personal de pe urma vaccinului și a folosi pandemia pentru a supraveghea populația globală.

 Iată teoriile conspiraționiste bizare despre Gates și coronavirus,  care explica ca,Bill Gates a prezis pandemia de coronavirus în 2015 și a alocat 250 de milioane de dolari pentru a găsi un vaccin. Aceste două elemente, alături de faptul că este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, l-au plasat în centrul unor teorii conspiraționiste  despre coronavirus.

   Potrivit acestora, Bill Gates este responsabil pentru pandemie,ca este  șeful unei elite globale care s-a reunit pentru a crea coronavirusul pentru a profita personal de pe urma vaccinului și pentru a folosi boala ca pretext pentru a monitoriza populația globală.

  Teoriile conspirației despre Bill Gates, creatorul coronavirusului, au devenit atât de populare încât au depășit chiar și o altă mare teorie a acestei perioade, și anume că 5G este cauza coronavirusului.

De ce Bill Gates ar crea coronavirusul

  Legătura dintre Bill Gates și răspândirea coronavirusului în întreaga lume nu este cu totul nouă. Deja la sfârșitul lunii ianuarie2020, în cercurile ultraconservatoare și în rândul teoreticienilor conspirației,  a luat amploare teoria  care susținea că co-fondatorul Microsoft știa de mult că va veni pandemia. Într-un articol s-a raportat că Fundația Bill și Melinda Gates au organizat o simulare a pandemiei la sfârșitul anului 2019. De aici am încercat apoi să găsim legături între investițiile mari ale Fundației Gates în lupta împotriva pandemiilor globale și o presupusă cunoaștere a virusului de către Gates.

 TEDTalk -ul  din 2015, cand  antreprenorul a avertizat că cel mai mare pericol pentru omenire nu este războiul nuclear, ci un agent patogen care ar putea amenința viețile a milioane de oameni., i-a  convins pe  teoreticienii conspirației că antreprenorul miliardar a planificat izbucnirea pandemiei pentru a obține controlul asupra sistemului global de sănătate.

Teoriile împotriva lui Gates favorizează no-vax

  Bill Gates a refuzat să comenteze teoriile amuzante împotriva sa, dar Mark Suzman, directorul executiv al Fundației Bill & Melinda Gates, a declarat că “este dureros că există oameni care răspândesc dezinformare într-un moment în care ar trebui să colaborăm cu toții și să salvăm vieți”.

Concluzie 1.

  Conspirația despre Bill Gates durează de aproape douăzeci de ani. Pentru a duce mai departe teoriile împotriva magnatului au fost inițial no vacsii, care au interpretat greșit – cu bună sau reacredință – teoriile sociologice privind reducerea populației susținute de Gates. Angajamentul său față de răspândirea vaccinurilor a dus la convingerea că al doilea cel mai bogat om din lume dorește să dăuneze sănătății oamenilor de dragul puterii sau al câștigului. Aceștia l-au acuzat deja că a fost implicat în explozia epidemiei Zika, în 2016, iar în ultimii doi ani,  îi văd mâna chiar și în spatele pandemiei de coronavirus.

Marea resetare si 5G -ul

  Niciun teoretician serios al conspirației nu ar putea crede vreodată că un eveniment colosal precum pandemia de Covid-19 este rezultatul întâmplării (sau haosului) și că nimeni nu a avut control direct asupra ei. De fapt, potrivit teoreticienilor conspirației, pandemia a fost orchestrată direct de figuri precum Bill Gates, George Soros și mai puțin cunoscutul fondator al Forumului Economic Mondial Klaus Schwab. Ei au fost cei care au planificat răspândirea Covid-19, pentru a decima populația, pentru a arunca lumea într-o stare de urgență constantă și, astfel, pentru a prelua controlul asupra planetei. Dând viață – desigur – Noii Ordini Mondiale.

Covid, vaccinuri și 5G

  Direct legată de cea anterioară, există teoria conspirației că nu numai că pandemia a fost orchestrată, dar, desigur, și vaccinurile care servesc la contracararea acesteia sunt de fapt o armă în mâinile inamicului. După cum știți cu siguranță, în interiorul acestor vaccinuri ar fi introdus, de fapt, un incredibil “cip pentru 5G”, datorită căruia este posibil să se controleze mental la distanță fiecare persoană care a fost vaccinată. Scopul? Întotdeauna obișnuit: dominația mondială.

   Cei vaccinați ar deveni, de fapt, miei docili manevrați ca niște marionete și acum incapabili să se opună planurilor puterilor puternice. Evident, teoriile conspirației despre vaccinuri sunt mult mai variate și nu se referă întotdeauna la 5G (care este cea mai recentă tehnologie de transmisie a datelor mobile).

Scurt rezumat al odiseei lui Bill Gates in era Covid

  În  acelasi ianuarie2020, când coronavirusul a început să se răspândească în China, Fundația Bill & Melinda Gates a alocat 10 milioane de dolari pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății din China și Africa. În februarie, Gates a tras un semnal de alarmă într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, spunând că COVID-19 se comportă ca o posibilă pandemie, una care se întâmplă o dată la o sută de ani. Astăzi, Gates și fundația sa, care este cel mai important finanțator privat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), își concentrează eforturile exclusiv pe COVID-19.

   Interesul magnatului american pentru sănătate și lupta împotriva pandemiei a facut in asa fel  ca 

Bill Gates i-a luat locul lui George Soros în imaginația colectivă a teoreticienilor conspirației și a extremei drepte. Filantropul, multimilionarul, co-fondatorul Microsoft a fost subiectul unor minciuni ai no-vacsilor, membri ai alt-dreptei și suveraniști europeni, cu acuzații calomnioase, de la crearea coronavirusului pentru a câștiga bani cu vaccinul, până la orchestrarea unui plan diabolic de exterminare a milioane de oameni cu scopul de a rezolva problema suprapopularii planetei. Din nou, când vorbim despre teorii ale conspirației, limita este dictată de fantezia umană.

  Teoriile conspiraționiste actuale despre Gates se învârt în jurul credinței că multimilionarul își folosește banii și influența pentru a prelua controlul asupra planetei. De fapt, dacă te gândești la asta, este aceeași poveste ca întotdeauna: un amestec masonic tip Illuminati, un complot masonic evreiesc și o nouă ordine mondială, în care rolul de “păpușar suprem” jucat cândva de Rockefeller sau Soros, trece acum la Bill Gates.

Surse: