Autor: Mincu Adina Diana Mihaela

Apariția coronavirusului este conturată de un incipient neclar și o desfășurare incertă a pandemiei acestuia. Această problematică medicală ajunsă la nivel mondial a adus cu sine rumoare în rândul populației. Subiectele de discuție și știrile constante despre această temă sunt puse sub semnul incertitudinii, scepticismului și a dezinformării maselor. Propaganda de știri false despre coronavirus poate avea efecte nocive, periculoase sau chiar catastrofale. Astfel de efecte atentează la siguranța și încrederea populației în umanitate și a organelor de lege abilitate.

Cele mai populare versiuni are știrilor false, care au circulat din 2020 până în prezent, aveau ca punct de pornire conspirațiile. Ciparea prin intermediul vaccinului, planul de exterminare sau efectele de malformare asupra organismului datorate vaccinului sunt doar câteva discuții care puneau în lumină complotul unei suveranității. Conspirațiile din jurul virusului au ca actori principali umanitatea globală- cu precădere anumite state slab dezvoltate, și deținătorii puterii absolute. Puterea absolută este definită în spațiul public de următoarele atribuții: “oculta mondială”, “bogații”, Masoneria sau Illuminati. Scopul acestei uneltiri secrete o reprezinta instituirea unei  “noi ordine mondiale”.

Una dintre știrile false are în prim-plan conspirația Jocurilor Olimpice de vară din 2012 de la Londra. Prima menționare este datată chiar la începutul epidemiei, 23 aprilie 2020 pe site-ul activenews. Notorietatea subiectului a rămas până în prezent, deoarece pe rețeaua de socializare Facebook încă este distribuită, dezbătută și actualizată. Varianta actuala este compusă din două materiale neprofesionale: din partea video- colaj de imagini și videoclipuri, și suport audio- narațiunea și explicarea unei conspirații certe.

Tema acestor articole o constituie festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice din anul 2012 sustinute la Londra, Marea Britanie. Spectacolul artistic intitulat Isles of Wonder în mai multe acte este epicentrul problematicii disputate. Momentele artistice principale au reprezentat la acel moment Revoluția industrială din Marea Britanie, Serviciul Național de Sănătate (NHS), patrimoniul literar, muzical și alte elemente din cultura populară britanică. Punerea în scenă a spectacolului a denotat premeditarea și expunerea unei conspirații. Compoziția muzicală și vizuală a fost percepută ca modalitate de transmite a unor mesaje subliminale, simboluri și imagini sugestive zilelor din criza epidemiologică a anului 2020.

Ştirea pusă în lumină ca fiind falsă poate fi găsită pe website-ul Active Newsștiri necenzurate. Numele articolului este “Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 a profețit pandemia de coronavirus?”, publicat joi, 23 aprilie 2020, iar autoarea este Ștefania Brândușă. Conținutul articolului este sumar, insuficient din punct de vedere informaţional şi neconcludent. Cititorii sunt informați de evenimentul artistic grandios si posibila conspirația direcţionată de Illuminati.

O variaţie a acestei ştiri o reprezintă un colaj video neprofesionist şi fără autor. Materialul are o rată de distribuire mare pe rețelele de social media, astfel ca sursa de provenienţă sau autorul sunt greu de punctat. Conţinutul acestei postari este mult mai detaliat si este o analiza a mai multor elemente din spectacol. Intenția generală este de dezvălui şi demonstra strânsa legătură a punerii în scenă cu uneltirea premeditată a răspândirii virusului SARS COV 2 în lume.

Primul element din componenţa spectacolului analizat este imaginea paturilor de spital şi dansul asistenților medicali. Imaginile de la Londra sunt suprapuse cu videoclipuri recente cu cadre medicale si subliniază folosirea acelorași mișcări de dans. Căutând secvențele prezentate, aflăm ca dansul practicat de cadrele medicale la începutul epidemiei era un ritual alături de pacientul vindecat de boala şi realizat în momentul externarii acestuia. De menţionat este faptul că posibila similitudine a dansurilor este dată de simplitatea pașilor de dans, nefiind unii specifici sau greu de realizat.

Unul dintre scopurile ceremoniei a fost de omagiere a Serviciului Național de Sănătate al Marii Britanii și a culturii britanice. Prezentarea artistică a segmentului de literatură a constat în vizualizarea binelui şi răului. În timp ce autorul Harry Potter JK Rowling a citit deschiderea clasicului Peter Pan al lui JM Barrie, scena cu copii în paturi de spital a fost invadată de răufăcători literari. Personaje consacrate, precum: Căpitanul Hook, Cruella De Vil, Regina Inimilor și Voldemort, înfățișează răul în timp ce un grup de bone zburătoare nu ajung la timp pentru a alunga personajele de coșmar din proximitatea copiilor. bonele reprezentau binele şi făceau trimitere la personajul Mary Poppins.

Desfăşurarea forţelor în antiteză a avut o explicaţie denaturată şi exagerată a autorului textului din știre. Personajele negative erau întruchiparea bacteriilor si a virusului. O trăsură cu o cuşcă triplă ilustează primele trei valurii de îmbolnavire. Mișcarea acrobaţilor în aer simbolizează calea prin care se contacteaza virusul.

O construcție din decorul evenimentului face apel la conspirația 5G şi a controlului banilor. Simbolistica explicată în videoclip face apel la asemănarea decorului cu un element al bancnotei de 20 de lire. Acest aspect este explicat ca avand legatura cu îndrumările pentru reducerea raspandirii viruşurilor, adică utilizarea cardului bancar în detrimentul banilor fizici.

Un alt apel făcut la prezenţa unei conspirații îl constituie un gest al codului tacerii- omerta. Autorul sugerează respectarea tăcerii si a secretului de către cadrele medicale asupra uneltirii în secret. Însă, gestul dansatorilor din scena este un simplu şi cotidian anunț nonverbal de a face linişte, scopulul fiind adormirea copiilor. Totodată, importanța acestui gest este pusă în evidență de imagini ale unor persoane politice sau celebrităţi care sunt surprinse în aceeași ipostază. În funcție de fiecare personalitate şi poza aleasă este ușor de detectat faptul de nu exista o legatura şi o semnificație a unui gest banal, devenit comun cu o lege a mafiei sau a societăților secrete.

Încheierea videoclipului este caracterizată de sfaturi şi îndrumări de ordin religios. Utilizarea informațiilor şi a pasajelor din Biblie au ca scop sensibilizarea şi atacarea scepticismului.

Directorul artistic al spectacolului din 2012 a fost Danny Boyle. Notorietatea lui în sfera cinematografică este dată de regizarea filmului “Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar)”, pelicula care a obținut opt premii Oscar. Regizorul a transformat stadionul în secvențe cotidiene a britanicilor: un sat medieval, o hală imensă sau o discoteca in aer liber. Toate acestea sub amprenta legendelor culturale, a muzicii şi a filmului englezesc. Declaraţia lui, la acea vreme, despre eveniment a fost: “Trebuie să fie un spectacol pentru toată lumea! Celebrăm creativitatea, exuberanţa şi, în mod special, generozitatea britanicilor.”.

Ştirea prezentată întrunește caracteristicile definitorii unei conspirații false pentru propagandele online. Menţionarea grupului de conspiraționiști în acest caz este societatea secretă Illuminati. Scopul este pretins ca fiind anticiparea sau anunţarea unei catastrofe medicale şi sociale cu aproape opt ani înainte. Teoria divizează omenirea în supuşi ai regulilor şi formatori ale acestora. Cel mai important baza teoriei sta pe dovezi neclare, închipuite şi exagerate.

În situaţii de criză, precum cea contemporană a epidemiei de coronavirus, impactul informaţional este unul considerabil asupra unei societății fragile. Fluxul de articole, ştiri, date etc. este greu de urmărit şi filtrat. Calitatea informaţiilor este dată de capacitatea de selecţie a acestora.Informațiile înșelătoare, afirmațiile false, teorii ale conspirației, dezinformarea şi propagarea de ştiri false în spaţiul public conduc la punerea în pericol  a siguranței, securității şi sănătăţii personale şi publice.

Referinţe:

Videoclip conspirație:

https://www.facebook.com/100075343557066/videos/4239002986201355 Știrea:

https://www.activenews.ro/externe/Ceremonia-de-deschidere-a-Jocurilor-Olimpice-de-la-Lon dra-din-2012-a-profetit-pandemia-de-coronavirus-161151