Autor: Ilie Marius-Alexandru

Analiza de față are în vedere observarea aparitiei si evolutiei teoriilor conspiraționiste ce vizează atât coronavirus cat și implicarea lui Bill Gates în aceasta. Conspirația conform careia Bill Gates este direct implicat în răspândirea virusului sau dorește sa foloseasca virusul pentru controlul populației a fost propagata cel mai eficient în mediul digital, cu precădere pe facebook și alte rețele de socializare. Analiza anumitor cuvinte cheie în căutările de pe google arată faptul ca “bill gates” coincide cu alte cautari din sfera covid.

Astfel, pentru început am încercat să observ dacă există corelație a mai multor căutări pe google utilizând google trends de la începutul 2020 pana la începutul anului 2022.

Menționez faptul că pentru anumiți termeni am extins căutarea pe ultimii 5 ani

Primul termen căutat este “coronavirus”, care a atins relevanță maximă în intervalul 8-14 martie 2020. Următorul termen căutat este “covid-19”, ce a atins relevantă/interes maxis în intervalul 15-21 martie 2020. Alt termen căutat este cel de “covid”, atingand interes maxim în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2021. Apoi au fost cautati termeni ce sunt adesea cuprinsi in retorica conspirationista din mediul online referitoare la coronavirus și Bill Gates.

Primul termen din aceasta categorie a fost “Bill Gates”, atingand o cotă de interes maxim în intervalul 10-16 mai 2020, însă rămânând relativ irelevant până în intervalul 2-8 mai 2021 atingând jumătate din interesul maxim. Alt termen căutat ce a fost intalnit in mai multe mesaje cu trimiteri conspirationiste a fost cel de “microcip”. Inițial consideram această căutare ca fiind posibil irelevanța întrucât este un termen ce tinde să fie căutat în contextul microciparii animalelor de companie. Totuși a fost observată o creștere semnificativă a căutărilor pe google ale acestui termen în perioada 26 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022, atingand punctul maxim înregistrat în anul trecut. Însă, punctul maxim înregistrat din ultimii 5 ani a fost atins în intervalul 4 – 10 aprilie 2021. Cu toate acestea, nu au fost găsite legături semnificative între termenii căutați pe google trends. Un aspect ce merită menționat este acela că termenul “Bill Gates” a înregistrat cel mai mare interes din ultimii 5 ani în anul 2020.

Există o diferență între termenii de informație greșită, dezinformare și zvon, în sensul în care informația greșită este prezentată în mod neintenționat ca fiind fapt, pe când dezinformarea reprezintă procesul de diseminare de informații înșelătoare în mod deliberat. Zvonul se bazează pe speculații (Del Vicario et al., 2016). Spațiul digital joacă un rol crucial în capacitatea indivizilor sau a diferitelor entități de a disemina informații incorecte (Del Vicario et al., 2016).

Disponibilitatea largă a conținutului provenit de la utilizatori, mai ales în cadrul rețelelor de socializare, facilitează agregarea oamenilor în jurul unor narrative, perspective și interese comune. Astfel, rețelele de socializare reprezintă un mediu propice pentru difuzia masivă a zvonurilor neverificate. Difuzia masivă de informații prin intermediul sistemelor specifice mediului digital creaza o cale directă între producătorii și consumatorii de conținut, astfel facilitand dezintermedierea și schimband felul în care utilizatori se informează, dezbat și își formează opiniile (Del Vicario et al., 2016). Acest mediu facilitează confuzia despre cauzalitate, astfel incurajand speculații, zvonuri și lipsa de încredere. Acceptarea unei afirmații, fie aceasta fundamentată sau nu este influențată în mod direct de normele sociale și de coerența afirmației cu sistemul de credințe al individului. Informațiile false adoptate de către individ sunt rareori corectate (Del Vicario et al., 2016).

Un lucru ce a ajutat la raspandirea dezinformării și zvonurilor în mediul digital este expunerea la conținut selectiv ce generează formarea de clustere omogene sau “camere de ecou” (Swire-Thompson & Lazer, 2020). În jurul acestor clustere omogene se formează comunități cu interese conspiraționiste ce își confirmă propriile prejudecăți. Conspirația poate fi înțeleasă ca fiind un complot între doi sau mai mulți indivizi/entități. Conspiratiile au ca scop uzurparea puterii economice sau politice, încălcarea drepturilor, încălcarea acordurilor stabilite, ascunderea de secrete vitale sau modificarea unor instituții de bază (Swire-Thompson & Lazer, 2020). Teoriile conspiraționiste reprezintă încercări de a explica cauzele fundamentale și circumstanțele unor evenimente sociale sau politice semnificative prin posibile comploturi secrete ale două sau mai multe persoane sau entități influențe. Teoriile conspiraționiste fac adesea referire la corpuri guvernamentale însă pot fi vizate și grupuri ce sunt percepute ca fiind puternice și cu intenții rele. În esență, conspirația se referă la un lanț cauzal de evenimente ce poate fi adevărat (Del Vicario et al., 2016).

Motivele pentru care indivizii adoptă teorii conspiraționiste sunt numeroase. Teoriile conspiraționiste au tendința de a promite satisfacerea unor nevoi sociale și psihologice importante ce pot fi caracterizate prin dorința de înțelegere, acuratețe și certitudine subiectivă, totodată dorința de control și securitate iar din punct de vedere social, dorința de a menține o imagine pozitivă a sinelui sau grupului. Totuși, nu este necesar ca oamenii sa fie conștienți de aceste motive (Del Vicario et al., 2016).

Conspiratiile ce îl au în prim plan pe Bill Gates sunt numeroase și nu deloc recente. O știre din 2010 raporteaza faptul ca Bill Gates dorește un vaccin pentru reducerea populatiei. Articolul “Bill Gates vrea un vaccin pentru reducerea populației (Video)” (Dimitriu, 2010) are 38000 de accesari (citiri) speculează ce anume poate reprezenta acest vaccin, folosind termenul “un vaccin dedicat sterilizării populatiei”. Așadar, se poate observa faptul că teoriile legate de Bill Gates și vaccinuri ce sterilizeaza nu sunt produse recente cauzate de pandemia de covid-19. Aceste teorii au circulat în mediul online pentru o buna perioada de timp. Tot de la aceeași redacție se regasesc știri din anul 2017 (34587 accesari) si 2020 (4000 accesari) ce au ca subiect bill gates si vaccinuri. În primul articol menționat, cel din 2010, se face referire la o conferința la care a participat Bill Gates și în care se discută despre posibilele probleme ale suprapopulatiei și impactul asupra încălzirii globale (Dimitriu, 2010). Printre alte teme abordate se numără reducerea pericolului suprapopulatiei prin asigurarea de tehnici medicale mai bune. Aceste teme au fost în mod intenționat interpretate eronat pentru a promova o conspirație cu privire la reducerea populatiei printr-un vaccin menit sa sterilizeze.

Temerile oamenilor legate de relația dintre vaccinare și sterilizare nu sunt noi și nu sunt specifice unui singur tip de vaccin. Se poate regasi între persoanele ce tind sa creada conspiratiile Bill Gates sa creada și în conspirații anti-vaccinare.

Un exemplu al acestei temeri se regaseste în cazul menționat în articolul “vaccinul care nu a străpuns”, în care sunt ilustrate temerile oamenilor cu privire la vaccinul HPV și posibila relația dintre acesta și sterilizare (mai exact exista teama ca vaccinul de HPV poate cauza infertilitate) (Laslo, 2018). Conspiratiile din jurul lui Bill Gates, cel puțin cele recente și din

România, au printre cauze temerile oamenilor cu privire la vaccinare. Conform g4media (Hațegan, 2021), există reviste ce propagheaza știri false cu privire la vaccin. Aceste reviste sunt adesea publicatii cu tenta religioasa.

Facebook a reprezentat principalul canal de răspândire a dezinformării cu privire la pandemia de covid 19, și prin consecință și la teoriile conspirationale ce îl vizau pe Bill Gates.Un aspect interesant este reprezentat de reacțiile oamenilor în comentariile din postarile care îl menționează pe Bill Gates este trimiterea constanta la termeni și tematici religioase. La o postare din 15 martie 2020 în care este prezentată apariția lui Bill Gates la o conferinta TED (TED, 2010) și la care vorbește despre potențialul pericol al unei pandemii, ce a avut aproape 3 milioane de vizualizari, cele mai relevante și apreciate comentarii sunt cele ce fac trimitere la o posibila conspirație fie cele care îl critică. Totodată, cele mai relevante comentarii se referă la acesta ca fiind “om al diavolului”

Ce poate fi observat este ca principala sursă la care oamenii fac referire cu privire la implicarea lui Bill Gates la răspândirea epidemiei este videoclipul cu conferinta TED la care a participat în anul 2010 (TED, 2010). Conspiratiile cu Bill Gates nu sunt restranse doar în mediul online românesc. O alta sursa în care poate fi depistată afirmația ca Bill Gates susține reducerea populatiei prin vaccinuri se regaseste pe un website numit certitudinea (Certitudinea.ro, 2014) ce citează ca sursă principală un videoclip de pe youtube din anul 2010 cu 645000 de vizionari în care sunt scoase din context afirmațiile lui Bill Gates de la aceeași conferință TED din 2010. Articolul menționat continuă să speculeze cu privire la felurile în care vaccinurile pot reduce populatia și la implicarea lui Bill Gates in crearea și distribuirea acestor vaccinuri. În acest articol este menționată posibila reducere a fertilității prin intermediul vaccinurilor sau posibila creștere a ratei de deces în “cazul unei viitoare pandemii”, în sensul în care este speculata posibila eliberare deliberată a unui patogen.

Articolul are 32549 afisari și a fost postat în anul 2014. Totodată, printre sursele citate se numără și website-ul infowars.com. Un lucru ce merită analizat este ca conspirația cu privire la legătura dintre vaccinuri și eliberarea deliberată a unui patogen ce își are rădăcinile de dinainte de pandemia de sars cov 2. Zvonurile cu privire la Bill Gates au fost propagate prin interpretarea eronată și deliberată a declarațiilor acestuia. Astfel, nu este surprinzătoare răspândirea acestei conspirații odată cu apariția pandemiei, aceasta fiind văzută într-o oarecare masura ca fiind o confirmare adusă la o conspirație mai veche.

Alta sursa ce menționează discursul ținut de către Bill Gates la Ted Talk în 2010 ca reprezentând o dovada a dorinței sale de a controla numărul populatiei prin măsuri drastice (sterilizare) este website-ul contramundum (Contra Mundum, 2020). Acest articol din 2020, este scris la începutul răspândirii pandemiei.

Discursul din 2010 are ca subiect principal incalzirea globala și potențialele crize ce apar ca consecințe. În acest discurs este într-adevăr menționat faptul ca prin îmbunătățirea serviciilor medicale, prin vaccinare și îmbunătățirea serviciilor medicale de reproducere poate scădea numărul de oameni (în sensul de reproducere nesustenabila) iar în consecință reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Partea aceasta a discursului poate fi foarte ușor de interpretat ca reprezentând o dorință de control a populației (Reuters Fact Check, 2021).

Astfel nu este surprinzător că video-ul acesta reprezintă principala sursă a conspirațiilor legate de vaccin și implicarea lui Bill Gates. Astfel, analizată în afara contextului discursului, aceasta parte legata de controlul populatiei si rolul vaccinurilor reprezinta pentru anumiți indivizi o dovada incontestabila.

Totuși, în acel discurs nu era sugerată uciderea sau sterilizarea oamenilor pentru reducerea populatiei ci mai degrabă că prin îmbunătățirea serviciilor medicale și prin utilizarea vaccinurile poate scădea mortalitatea și astfel poate scădea creșterea excesivă a populatiei (Reuters Fact Check, 2021). Acest comentariu a fost făcut în baza anumitor date ce sugerau faptul ca o’data cu scaderea mortalitatii, scade și natalitatea. Însă explicarea contextului afirmațiilor din discursul din 2010 a fost făcute după ce a început apariția unei reacții negative.

Una dintre cauzele raspandirii conspirațiilor din jurul lui Bill Gates este de asemenea și implicarea acestuia in sustinerea financiara si demararea de proiecte legate de vaccinuri. Aceasta implicare nu este recentă și nu este specifica epidemiei din 2020. O alta cauza poate consta în faptul că acesta a luat o poziție pro-vaccinare fapt ce poate confirma în viziunea lor, teoriile indivizilor ce sunt antivaccin. Rețelele de socializare au reprezentat canalele principale de diseminare a acestor conspirații. Aceste conspirații au profitat de frisca si reticienta deja existente a oamenilor asupra vaccinarii si astfel s-a creat o narațiune ce a avut efecte adverse asupra ratei de vaccinare.

La începutul pandemiei circulau zvonuri cu privire la microciparea indivizilor odată cu vaccinul de covid, însă nu am reușit să găsesc sursele de la care a pornit aceasta dezinformare. Rețelele de socializare, precum facebook, au început să șteargă dintre aceste postările inițiale în care erau sugerate astfel de conexiuni. Un lucru ce se poate dovedi ca fiind dăunător este ștergerea sau ascunderea discursurilor ce critică eforturile de vaccinare sau validitatea vaccinului în sine intrucat ștergerea unei postari de acest fel nu reprezinta nimic altceva pentru un individ ce deja crede în lucrurile acestea decat ca fiind o confirmare.

Pe majoritatea retelelor de socializare precum facebook, instagram si chiar si youtube, se poate observa în cadrul postărilor sau videoclipurilor ce discuta pandemia sau vaccinurile împotriva covid apar link-uri către surse menite să clarifice dezinformarea sau informațiile eronate. Acest lucru, deși pozitiv, din nou, poate avea ramificații negative intrucat poate fi perceput ca un control asupra opiniei oamenilor. Astfel un control mai puternic asupra informațiilor ce circula și reducerea la tăcere până și a celor mai absurde teorii poate avea efecte contraproductive în sensul in care este creata o mentalitate de genul “vor sa ascundă ceva”/”spunem adevărul si nu le convine”

Acest fapt este observat la o postare recentă pe canalul de youtube al lui Bill Gates, în care se discuta cum poate fi prevenita următoarea pandemie. Comentariile de la acest videoclip sunt dezactivate. Totuși, pot exista motive legitime pentru dezactivarea comentariilor la acest videoclip (Gates, 2020), acestea nereprezentand în mod neapărat intențiile echipei ce gestionează canalul. Există două posibilități, fie comentariile au fost dezactivate de către echipa care gestionează contul, fie de către youtube (există anumite

situații în care comentariile sunt dezactivate direct de către platforma)

Pe data de 14 mai 2020 a fost publicat un articol pe evz.ro cu titlul “A început microciparea în masă a europenilor! Chiar sunt numai avantaje?” (Gaci, 2020). Articolul începe printr-o comparație sumbră între detinuținuții de la Auschwitz cu numere tatuate pe brațe și oamenii din ziua de azi ce urmează a fi microcipați. Articolul continuă să speculeze cu privire la viitorul apropiat în care implantarea de microcipuri va ajunge practica comuna. Însă singura menționare a covid-19 este făcută pentru a sublinia faptul că există aplicații apărute în urma epidemiei de urmărire a oamenilor iar cipul este pasul următor. Un lucru interesant la acest articol este titlul alarmant și începutul acestuia.

Teoria microciparii populației pentru urmarire și teoriile legate de intentile maligne ale lui Bill Gates s-au contopit pentru apariția unei alte conspirații. Mai exact, prin intermediul vaccinurilor sunt implantate cipuri în corpurile oamenilor. Teoria este interesantă, și urmărește următorul fir logic: Bill Gates este co-fondatorul Microsoft urmată de asumpția eronată că Microsoft produce microcipuri astfel pandemia este folosită ca pretext pentru introducerea de microcipuri în vaccinuri

Teoriile microcipari au continuat odată cu anuntul ca Bill Gates s-a vaccinat, iar de la aceasta informație au pornit doua fire narative conspiraționiste, mai exact, prima conspirație afirmă că acesta și-a injectat apa și nu i-a fost administrat vaccinul propriu-zis (deoarece în gandirea conspiraționistă acesta are efecte negative severe) fie și-a injectat vaccinul în care era și microcipul (Digi24, 2021). Una dintre sursele ce au raportat asupra acestor conspirații incercand sa le demonteze este digi24.

Într-un articol este menționat faptul că teoria microcipurilor în vaccin este imposibilă întrucât acest lucru nu este permis de tehnologia actuală (Digi24, 2021). Nu poate fi creat un cip de dimensiuni suficient de reduse pentru a circula prin sange si a ajunge în cele din urma în creierul uman (una dintre teorii presupunea aspectul acesta).

Însă alte teorii ale microcipului susțin ca aceste microcipuri ar fi implantate și menite doar pentru urmarirea oamenilor iar dimensiunea acestora nu conteaza. “minciuna devine un adevăr în sine, care are viața proprie” (Digi24, 2021). După cum am mai menționat, eforturile de combatere a teoriilor conspirationiste nu vor fi niciodată intrutotul eficiente, deoarece însăși încercarea de combatere a unei teorii reprezenta pentru adepții acesteia o confirmare în sine.

Un alt aspect interesant menționat în articolul de la digi face referire la relația dintre religiozitatea radicală și răspândirea unei astfel de teorii. O parte de adevăr este aceea că la momentul actual sunt cercetate microcipuri ce se pot implanta sub piele. Astfel, un adevăr poate ajunge în mod ușor la o conspirație (Digi24, 2021). Conspiratiile, fiind propagate, tind sa le fie adaugate sau retrase anumite atribute, în special în mediul online. De la un adevăr sau o potențială teorie banală se poate ajunge la anumite afirmații cu totul absurde.

O altă legătură cu teoriile conspirationiste din jurul covid este cea a teoriilor legate de 5G. De exemplu, stereotipul omului care spune că 5G-ul cauzează decese, sau răspândește covid. Mitul 5G este unul dintre conspiratiile inițiale principale din jurul covid 19. O alta teorie din spațiul digital care îl vizează pe Bill Gates în contextul covid făcea de asemenea referire la rețelele 5G care ar ajuta la răspândirea pandemiei și prin urmare fiind folosită ca pretext pentru implantarea microcipurilor asigurate de Bill Gates (Mediastandard, 2021).

Teoria microcipului si conexiunea cu Bill Gates datează din 18 martie 2020 cand acesta prezis într-o declarație că la un moment dat oamenii vor avea certificate electronice pentru datele de sanatate sau statusul de vaccinare, nefiind făcută nicio mențiune a unui microcip (chapmaner, 2021). Ulterior, un website din Suedia a preluat declarația și a creat un articol cu titlul “Bill Gates va folosi implanturi de microcipuri pentru a combate coronavirus”.

Apoi un preot din Florida a postat un videoclip în care vorbea despre aceste microcipuri si despre intențiile lui Bill gates de a depopula planeta, acumulând astfel 1,6 milioane de vizualizari, așadar, aceasta teorie a prins avânt și a fost răspândită (chapmaner, 2021).

În concluzie teoriile conspirationiste ce îl vizează pe Bill Gates sunt numeroase și nu au apărut ca consecință a pandemiei de covid. Pandemia de covid a reprezentat un factor ce a facilitat răspândirea și consolidarea teoriilor conspirationiste legate de Bill Gates. A fost observat faptul că teoriile cu privire la Bill Gates au apărut în mediul digital din România încă din anul 2010 și au avut ca subiect principal vaccinarea.