Autor: Andreea Pocotilă

Cafea solubilă și lămâie stoarsă. Bei asta zilnic și gata, scapi, „fără dietă, fără exerciții”, de kilogramele în plus, iar „prietenul tău va regreta”, promit zeci de clipuri cu tinere în ipostaze „înainte și după”. În multe dintre ele, dintr-o jumătate a ecranului ne zâmbește un presupus medic, care aprobă încântat de transformarea fizică a tinerelor.

În ultima perioadă circulă pe TikTok și pe alte rețele sociale zeci de filmulețe care îndeamnă la consumul de cafea și zeamă de lămâie, promițând o scădere în greutate spectaculoasă. Video-urile virale au ajuns și în feed-ul utilizatorilor din România, care sunt îndemnați să consume miraculoasa combinație.

Dar, ca orice metodă miraculoasă de slăbit, și aceasta ar trebui să-ți ridice semne de întrebare.

Nutriționiști din mai multe țări în care circulă aceste clipuri video au atras deja atenția că această combinație nu duce la o slăbire miraculoasă.

„E absurd. Nu există nicio explicație fiziologică prin care s-ar justifica faptul că amestecul de cafea și lămâie ar duce la scăderea în greutate”, a explicat pentru newsweek.com nutriționista Marcela Fiuza, membră al Asociației de Nutriție din Marea Britanie. 

Cum trendul a ajuns și în România, și nutriționiști români trag același semnal de alarmă.

„Un trend stupid, foarte stupid, extrem de stupid, mega stupid. Lămâie în cafea, really? Așa cum apa cu lămâie nu slăbește, nici cafeaua cu lămâie nu slăbește. Nu există un aliment sau băutură minune care să ardă grăsimea și bam, slăbim! Nu. Alimentația este cheia. Nu știu cum a apărut acest trend, îmi pare rău că a apărut, îmi pare rău că persoanele cred în așa ceva. În loc să căutăm soluții minune pentru a pierde în greutate, ar fi mult mai simplu să învățăm cum să ne hrănim”, a explicat dieteticianul Lorena Săroiu pe contul său de TikTok. 

De remarcat și faptul că în unele video-uri s-a folosit imaginea unui doctor real, dar acesta a transmis că nu are nicio legătură și că identitatea i-a fost furată.

Testimoniale mincinoase și doctori falși în promovarea unei cafele speciale

E bine să știi că trend a creat un teren propice pentru promovarea unor suplimente alimentare, neautorizate pentru vânzare în România, a căror trasabilitate este neclară. Astfel, au început să circule clipuri care nu recomandă doar să amesteci orice tip de cafea cu lămâie, ci o cafea specială, pe care să o comanzi de pe internet.

De exemplu, în acest video, un bărbat îmbrăcat într-un halat de doctor se arată impresionat de presupusa schimbare radicală a fizicului unei tinere. Afli că, dacă vrei să slăbești și tu, trebuie să dai click pe un link și să comanzi un produs numit „Enzyme Coffee for Weight Loss, Slimming Coffee”.

Produsul nu se regăsește pe lista de suplimente alimentare autorizate în România, asta înseamnă că nicio autoritate nu a verificat produsul.

Cel care recomandă produsul este „Dr. Nathan Elijah”, dar o căutare pe Google nu dă niciun rezultat din care să reiasă că acest specialist există. O căutare cu „google image reverse search” a fotografiei bărbatului duce către un articol din presa indoneziană, țară unde același medic vinde un produs similar, dar cu alt nume: „Slimming Coffee Asia”. Pe alte site-uri, același presupus doctor recomandă „L-Carnitine Instant Coffee For Weight Loss, Slimming Coffee”.

Denumirea se schimbă, metoda rămâne aceeași. Când dai de astfel de reclame la suplimente alimentare, primul pas este să verifici dacă ele se regăsesc pe lista aceasta de pe site-ul Institutului de Bioresurse Alimentare, instituție care le autorizează pentru vânzarea pe piața din România. Dacă nu sunt aici, deja ai un mare semn de întrebare cu privire la suplimentul respectiv.

Acestea nu sunt însă singurele indicii că nu ar trebui să ai încredere în aceste promisiuni. Reclama cafelei minune promite că au toate certificările. Dar fotografia cu presupusele certificate nu poate fi mărită și scrisul este ilizibil.

Pentru a convinge, reclama produsului prezintă o fotografie de tip „înainte și după” a unei tinere care ar fi slăbit consumând această cafea minune.

Dar, surpriză! O căutare cu „google image reverse search” a fotografiei găsește povestea unei tinere care împărtășește experiența ei cu kilogramele în plus, din care aflăm că a slăbit în urma unei intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului, deci nicidecum în urma consumului vreunui tip de cafea specială.

„Nu există nicio cale ușoară când vine vorba de scăderea dramatică în greutate”, spune tânăra, în povestea ei.

În concluzie, e bine să fii sceptic atunci când întâlnești astfel de soluții miraculoase și să-ți creezi niște reflexe înainte să iei o decizie de a consuma sau cumpăra ceva. Există adevărate rețele prin care se vând mii de suplimente alimentare, mai pe larg aici.

Caută ce a mai apărut despre produsul respectiv și fii atent la indiciile care arată că e vorba de o posibilă înșelătorie.

*Andreea Pocotilă este absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea București (2005), lucrează în presă din 2004. A fost reporter special la Evenimentul Zilei și România Liberă, reporter și editor la VICE România.