Autor: *Nicolae Țîbrigan
Cum putem face față acestei supraabundențe de informații de pe rețele de socializare, care efectiv ne copleșesc? Ne putem, oarecum, imuniza în fața dezinformării, propagandei și manipulării? Răspunsul e unul complex și depinde de calitățile fiecăruia dintre noi.
Tocmai prin această nouă secțiune a site-ului – LARICS EDU, ne-am gândit să venim în întâmpinarea cititorului pentru a-l familiariza mai îndeaproape cu conceptele de bază ale fact-checkingului (verificarea faptelor).
Conceptul în sine nu trebuie văzut drept o soluție magică în combaterea fake-newsului, dar e un prim pas în dezvoltarea unei rutine de a gândi critic și analitic ori de câte ori consumăm o informație – ceva ce ne-a lipsit tuturor din programa școlară. Experimentele sociale au mai demonstrat că, dacă ne vom face un obicei de a căuta fapte în spatele chiar și a unei singure afirmații, exact ca regula spălatului pe mâini după ce venim de afară, vom analiza mai critic și alte enunțuri.
Dacă data trecută am discutat despre metoda SIFT cu câteva trucuri de bază utile în selectarea și verificarea informațiilor (fact-checking) în contextul pandemiei de coronavirus, acum vom discuta despre câteva SFATURI generale de urmat atunci când avem de-a face cu știri în general.
Faceți click pe prezentarea Prezi AICI.
*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.