În perspectiva Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), ISPRI – Academia Română și Universitatea din Oradea au organizat la @Casa Oamenilor de Știință din București dezbaterea „La 100 de ani după Trianon, românii din Ungaria au dispărut. Care sunt efectele pentru relația București-Budapesta?”

Au participat la dezbatere și au răspuns numeroaselor întrebări venite din partea publicului (academicieni, diplomați, studenți, masteranzi): prof univ. dr. Gabriel Moisa, Universitatea din Oradea; Petrișor Peiu, Director, FUMN; conf. univ. Darie Cristea, prodecan al Facultății de Sociologie; prof. Cristian Barna, Master Studii de Securitate, Universitatea din București; prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Director ISPRI (moderator).

Inițiativa dezbaterii are ca punct de plecare volumul Românii din Ungaria Trianonică (1920-2020), coordonat de prof. Gabriel Moisa, care consemnează dispariția inevitabilă a minorității române din Ungaria.

Discursurile distinsilor vorbitori și concuziile dezbaterii „La 100 de ani după Trianon, românii din Ungaria au dispărut. Care sunt efectele pentru relația București-Budapesta?” sunt disponibile aici: https://fb.watch/kTcxkJV23m/

Mulțumim partenerilor evenimentului: Fundaţia Universitară a Mării NegreAnna Lindh Foundation România.