Mădălina Mihalache*

f1

 Pe 17 ianuarie 2018, premierul suedez făcea o declarație prin care își manifesta îngrijorarea față de creșterea violențelor între diverse clanuri de imigranți, afirmând că  intervenția militară nu este prima opțiune, dar că Suedia ,,va apela la orice măsură pentru a pune capăt acestora” și, evident, înainte vor fi ,,analizate și alte metode”. În acest context, câteva zile mai târziu, pe 23 ianuarie 2018, Russia Today (RT) titra: ,,Armata în ghetourile suedeze? Cum încearcă Europa să se adapteze migrației în loc să o soluționeze”.

Rusia dă lecții de democrație europenilor

Titlul articolului începe cu o întrebare, acest tipar stârnind cel mai mult curiozitatea publicului. Deși pare a fi una tipică sondajelor lăsând răspunsul la atitudinea publicului, de fapt este una retorică, concluzia fiind deja stabilită de propaganda rusă: iată ce soluție absurdă a găsit Uniunea Europeană.

Conținutul articolului debutează cu o reacție ironică din partea Russia Today față de afirmația premierului suedez privind posibilitatea folosirii armatei pentru a menține ordinea, catalogând-o drept ,,grotească” și punându-i la îndoială eficiența. Însă ironia nu se oprește aici, pentru că autorul articolului continuă să interpreteze această opțiune despre care spune că a fost adusă în discuție doar ca ,,guvernul să fie văzut că face ceva”, ca fiind  ,,dusă la o extremă atât de macho, încât este comică”, adăugând că este chiar absurd ca Lofven să creadă că o astfel de soluție ar fi eficientă pe termen lung.

Deși debutul este ușor zeflemist, firul narațiunii dobândește pe parcurs un ton serios, avertizând asupra ,,sinceritatății intențiilor lui Lofven” de a-și pune în aplicare planul, menționând că  acesta ,,flirtează cu retorica de dreapta” și că, de fapt, ideea de a folosi armata pentru instaurarea ordinii a fost inspirată de la  Democrații Suedezi, un partid populist, pe care, nu demult, premierul l-a acuzat ca fiind ,,nazist”. Russia Today a ținut cu tot dinadinsul să specifice și să reamintească totodată acest aspect, și asta pentru că știe că reprezintă un concept sensibil cu impact major asupra opiniei publice. Folosirea acestei etichetări nu urmărește decât să discretizeze imaginea premierului, fiind un atac la adresa acestuia cu scopul de a-i submina autoritatea și legitimitatea, fiind stabilită o eroare logică: dacă ideea a fost preluată de la un partid considerat nazist, înseamnă că și el este un nazist.

Adevărata intenție a articolului este dezvăluită atunci când critica adusă modului în care premierul Lofven vrea să stopeze violențele, se extinde la nivelul  Uniunii  Europene. Și asta pentru că, Suedia, consideră editorul, este oglindirea manierei proaste  în care liderii occidentali gestionează criza migrației.

Suedia = Europa = eșec și teroare

Revenind la intenția articolului, aceasta este aceea de a produce panică, de a perpetua starea de angoasă în rândul cetățenilor europeni și, evident, de a genera o aversiune față de instituțiile europene.  Pentru  a fi sigur  de rezultatul scontat și pentru un plus de verosimilitate, în text este descris peisajul parizian de după atentatele din 2015, atunci când patrulele militare efectuau misiuni de verificare pe străzile pustii  din capitala Franței, ca urmare a instituirii stării de urgență. Imagini despre care, spune autorul, ar fi fost de neconceput în urmă cu 20 de ani în Occident.

Atacul ironic la adresa premierului este reluat spre finalul articolului, când este citat Olof Palme, fost lider al Partidului Social Democrat din Suedia, dar și fost premier. Acesta a susținut în 1965 un discurs memorabil poziționându-se în favoarea refugiaților și a migrației,  afirmând, printre altele, că ,,succesul unei societăți se definește prin modul în care își tratează migranții”. Strategia aceasta a urmărit prezentarea contradicției dintre atitudinea  adoptată de Lofven în prezent, și cea a lui Palme în urmă cu câteva decenii, cu toate că cel din urmă a făcut parte din același partid ca și preierul suedez actual, inducând ideea, cel puțin teoretic, că ar trebui să împartă aceleași idealuri.Însă de ce a fost invocat Olof Palme de Russia Today? Pentru că, printre altele, acesta este recunoscut pe plan internațional ca o figură politică binecunoscută  în urma criticilor sale virulente aduse Statelor Uunite în legătură cu Războiul din Vietnam.

Russia Today  încheie articolul printr-o abordare filosofică, reluând pe scurt problema, respectiv incapacitatea liderilor de a ajunge la un numitor comun privind tema migrației, și apoi venind cu soluția, și anume unitate politică occidentală. Astfel apare mitul Salvatorului, întruchipând Rusia în rolul de salvatoare, în opoziție cu Occidentul reprezentat de Uniunea Europeană decăzută moral.

De ce propagandă pe tema migrației din Suedia?

Cele mai importante implicații ale migrației sunt cele de ordin geopolitic, fapt ce o transformă într-o temă atractivă pentru propaganda rusă și numai bună de exploatat pentru a susține interesele geopolitice ale Kremlinului. Iar în ceea ce privește Suedia, să nu uităm că aceasta găzduiește cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din lume, lucru ce a transformat-o într-o țintă ușoară pentru cei ce încearcă să descrie degradarea Occidentului liberal. Astfel, subiectul se dovedește a fi ideal pentru a perturba unitatea europeană și pentru a influența în mod negativ încrederea cetățenilor în instituțiile europene. După cum s-a specificat mai sus, obiectivul articolului este acela de a produce teamă și de a genera panică, însă nu doar în rândul suedezilor, ci și în al europenilor, ilustrând la nivel de imaginație o societate occidentală oarecum apocaliptică în care vom fi nevoiți să ne obișnuim cu armata patrulând pe străzi, și asta doar din cauza Uniunii Europene care nu dispune de instrumentele necesare pentru a gestiona această problemă aflată pe agenda europeană.

Însă migrația internațională nu reprezintă un subiect de interes doar pentru Rusia, ci a devenit și tema preferată a forțelor politice populiste și anti-europene, iar Suedia nu putea fi o excepție. De o importanță majoră este faptul că 2018 reprezintă an electoral pentru aceasta, pe 9 septembrie fiind programate alegerile parlamentare. Dacă inițial marea competiție se preconiza a fi între social democrați și liberali, noile sondaje arată o urcare spectaculoasă a populiștilor reprezentați de Partidul Democraților Suedezi Acest lucru nu poate decât să bucure propaganda, care, se pare, are succes cu mijloacele sale pentru a susține narațiunea acestei grupări anti-europene și populiste.

Rămânând tot în aria electorală a Suediei, o mare importanță o reprezintă și analizarea contextului internațional din perioada publicării acestui articol de către Russia Today. Cu aproximativ două săptămâni înainte, mai precis pe 9 ianuarie 2018, în cadrul unei conferințe pe tema securității,  premierul suedez s-a arătat în îngrijorat față de posibilele implicații ale  Rusiei  în următoarele alegeri electorale și, drept urmare, va pune în funcțiune o ,,unitate de apărare psihologică”.

f2

f3

 

                 

În asemenea condiții, articolul supus atenției ar putea fi considerat a fi și o ripostă venită din partea Rusiei la adresa acuzelor premierului.

Astfel, indubitabil criza migrației din 2015 a  devenit un subiect relevant la nivel global, discutarea căruia se caracterizează de cele mai multe prin folosirea de știri false, dezinformare și teorii conspirative. Și asta pentru că migrația s-a dovedit a fi o temă pe care propaganda o poate transpune cu ușurință în povestiri false, cum ar, de exemplu, acele articole deja cunoscute care prezentau Suedia ca având cea mai mare rată a violurile săvârșite în Europa, majoritatea tratând legătura dintre refugiați, viol și infracțiuni, ca fiind complet naturală. Scopul unor astfel de articole este acela de reduce verosimilitatea Uniunii Europene, ilustrând o Rusie pașnică și prosperă și un Occident neputincios în fața crizelor.

Tehnicile de dezinformare

Cu privire la tehnicile de dezinformare folosite, conținutul articolului urmărește influențarea publicului prin intermediul a mai multor metode:

  • decontextualizarea declarației premierului suedez;
  • catalogarea eronată a acestuia drept „nazist”;
  • exagerarea și extrapolarea unor evenimente necesare acțiunii propagandistice și concomitent, eludarea altora;
  • termenii și asocierile predominante se referă la armată/migrație, Uniunea Europeană/Suedia, respectiv extrapolări excesive, abuzive și menită mai degrabă să genereze emoții și respingere decât o prezentare clară a subiectului.

Important este și reamintirea a unor detalii cu privire la Russia Today. Aceasta este prima televiziune de știri în limba engleză din Rusia ce-și are sediul la Moscova, fondată în luna decembrie a anului 2005, deținută de ANO TV- Novosti și care operează sub sloganul insidios ,,Întreabă mai mult”.

Toate articolele sau mesajele de propagandă urmăresc, plecând de la elemente relativ exacte, să îndrepte publicul, prin extrapolare și exagerare, spre piste falsificate de către scenariul inițial în care este prezentat cazul. Materialul pe care l-am prezentat mai sus nu face decât să ilustreze utilizarea acestei strategii.

 

*Mădălina Mihalache este membră a programului de Internship LARICS 2018.