Radu Cupcea*
Premierul R. Moldova Ion Chicu (Sursa foto: Postnews.ru)
Ajutorul României pentru Republica Moldova, cel mai important dacă îl comparăm cu sprijinul oferit de alte state, s-a transformat într-o telenovelă din patru episoade a cărei regie a fost asigurată de către guvernarea coruptă, antieuropeană și incompetentă din acest stat.
Primul episod a fost despre locurile de cazare. 12 medici din personalul medical al Armatei Naționale Române au refuzat cazarea în căminele puse la dispoziție de Guvernul Republici Moldova din cauza condițiilor nesatisfăcătoare. Al doilea episod a constat în plicurile de câte 1000 de dolari oferite de Renato Usatîi medicilor care au ajutat la Bălți. Al treilea a fost despre întâmpinarea celor 20 de camioane cu medicamente și echipamente de protecție în valoarea de 3,5 milioane de euro sub un pod de la periferia orașului Chișinău. Iar al patrulea a constat în transformarea ajutorului medical „într-un schimb de experiență” pentru medicii din România, conform declarațiilor premierului socialist Ion Chicu.
Primele două episoade pot fi catalogate drept întâmplări nefericite. Sunt realități ale acestui stat. Căminele studențești au băi comune, iar condițiile de cazare asigurate de stat nu sunt din cele mai bune. Referitor la „atenția” lui Usatîi pentru medici, care în România este percepută drept mită, este și ea o cutumă împământenită în stânga Prutului. Lupta împotriva corupției aproape că nu există acolo. Arestările și condamnările pentru luare sau dare de mită sunt extrem de rare. Republica Moldova este un stat foarte corupt și din acest motiv gesturi precum cele ale primarului orașului Bălți sunt la ordinea zilei. (Un studiu în acest sens găsiți aici)
Foto: Renato Usatîi (Captură Youtube.com)
Ultimele două episoade, în schimb, nu sunt întâmplătoare. Ele au fost gândite și săvârșite în mod deliberat de către guvernarea socialistă. Igor Dodon n-a putut suporta ca România să puncteze în fața propriilor cetățeni de la Chișinău pentru că spulbera toată construcția propagandistică socialistă, conform căreia micuța sa republică săracă trebuie să mențină „șpagatul diplomatic Est – Vest” ca să vină ajutoare din ambele sensuri. Numai că sensul a rămas același. Ajutoarele vin din partea României, apoi din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite. Celorlalți nu le pasă și nu ajută. Iar dacă o fac pun condiții extrem de nefavorabile pentru cetățenii Republicii Moldova.
În acest sens, s-a spus foarte bine că „spaţiul public a fost umplut de naraţiuni alternative, cu scopul mai întâi de a semăna confuzia, de a acoperi elementele generale de mesaj şi relevanţa ajutorului din România”. Drept dovadă, Ion Chicu, marioneta președintelui Dodon, a încercat să minimalizeze importanța echipei medicale trimise de România. Tehnocratul socialist a catalogat prezența celor 42 de cadre medicale ale Armatei Române drept „un schimb de experiență” și că ar avea de învățat de la medicii din Republica Moldova unde sunt mai puține cazuri de infectare și deces cu coronavirus.
Declarația lui Chicu conținea mai multe minciuni evidente sau care au ieșit la suprafață mai târziu.
- Doctorii veniți să ajute știau deja foarte multe lucruri despre SARS-CoV-2. Medicii și asistentele din România au participat la o misiune umanitară în Italia și au fost căliți și instruiți să lupte cu acest virus. Aceștia nu aveau nevoie să vină în Republica Moldova ca să afle ceva nou sau să fie instruiți de doctorii basarabeni.
- Gestionarea virusului de către unitățile spitalicești din Republica Moldova nu este un exemplu pentru alte state, din păcate. La finele lunii martie cifrele arătau că 23% din numărul total de îmbolnăviri erau cadre medicale. Comparativ cu alte state – Italia, Spania, Franţa – unde existau foarte multe cazuri de infecție, procentul medicilor îmbolnăviţi varia între 9% și 12 %. România, cu foarte mulţi medici infectaţi la Suceava, nu depășea cota de 12% de îmbolnăviri în rândul personalului medical.
- Numărul deceselor cauzate de coronavirus în România și Republica Moldova sunt aproape egale. 60 de persoane decedate dintr-un milion se înregistrau în România ieri, 20 mai 2020, și 57 de persoane decedate dintr-un milion în Republica Moldova. Astfel, nici în acest caz nu se justifică afirmația arogantă a premierului de la Chișinău.
Sursa foto: Regtrends.com
Noi vedem cum de peste o săptămână, în Republica Moldova, numărul celor infectați crește alarmant. Cotidianul.md susține că săptămâna 11-17 mai, una în care tocmai expiraseră două săptămâni de stare de urgență, a fost cea mai neagră de la declanșarea pandemiei, înregistrându-se un total de 1.133 de infectări.
Jurnalistul Alexandru Cozer a făcut un top al statelor europene care au înregistrat cele mai multe infectări, raportat la populație, în săptămâna 11-17 mai 2020. Iată clasamentul:
- Belarus – 6.669 de cazuri la o populație de 9,5 de milioane de locuitori. 702 cazuri/1 mln locuitori;
- Rusia – 72.075 la o populație de 144,5 milioane de locuitori. 498 cazuri/1 mln locuitori;
- Marea Britanie – 24.335 de cazuri de cazuri la o populație de 67 de milioane de locuitori. 362 cazuri/1 mln locuitori;
- R. Moldova – 1.133 de cazuri la o populație de 3,5 milioane de locuitori. 323 de cazuri/1 mln locuitori;
- Spania – 11.734 de cazuri la o populație de 47 de milioane de locuitori. 249 cazuri/1 mln locuitori;
- Irlanda – 1.116 cazuri la o populație de 4,9 milioane de locuitori. 227 de cazuri/1 mln locuitori;
- Belgia – 2.199 de cazuri la o populație de 11,5 milioane de locuitori. 191 cazuri/1 mln locuitori;
- Portugalia – 1.455 de cazuri la o populație de 10,3 milioane de locuitori. 141 de cazuri/1 mln locuitori;
- Italia – 6.366 de cazuri la o populație de 60 de milioane de locuitori. 106 cazuri/1 mln locuitori;
- Danemarca – 489 de cazuri la o populație de 5,8 de milioane de locuitori. 84 de cazuri/1 mln locuitori.
Trendul crescut de infectare în primele trei zile ale acestei săptămâni poate conduce la nou record negativ de infectări. Ulterior, numărul mare de infectări va crește și rata deceselor. Pe cine va arunca vina și aroganța de acum încolo Ion Chicu și Igor Dodon? Pe Bill Gates probabil. Departamentul conspirații medievale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost deja reactivat.
Dar, atenție, presă română! Este vorba despre Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Moscovei, nu de Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.
Vom reveni.
*Radu Cupcea este cercetător la Institutul de Științe Politcie și Relații internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” și doctorand al Universității din București.