C. Ioana*
Sursa foto: https://www.theguardian.com/media/2016/nov/06/troll-armies-social-media-trump-russian
Pe 5 iulie 2019, Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European/PPE la șefia Comisiei Europene/2019, a afirmat pe Facebook că în spatele eșecului său de a fi numit președinte ale Comisiei Europene a existat o ”axă Macron-Orban”. Sursa ungară https://www.origo.hu (06.07.2019), sub titlul ”Așa râd ungurii de căderea lui Manfred Weber”, a relatat cu bucurie că ungurii au râs de Manfred Weber, care s-a plâns că “Macron și Orbán conlucrează împotriva principiilor democratice ale Europei”.
Sursa foto: https://www.facebook.com/manfred.weber.en/
Ca reacție la această afirmație, au urmat brusc peste 100 de comentarii în limba engleză și maghiară de la ungurii care s-au bucurat de eșecul lui Weber și de victoria lui Orbán. Doar câteva comentarii nelaudative la adresa lui Orbán au fost scrise de către străini. Este interesant cum, subit, peste o sută de unguri, toți scriind într-o limbă engleză depășind nivelul mediu, au reacționat pe pagina de Facebook a lui Manfred Weber. Toate acestea lasă loc suspiciunii că lucrurile nu s-au întâmplat spontan, ci ca urmare a unei reacții coordonate și controlate.
Ce se întâmplă, de fapt?
Context
Sursa foto: https://www.facebook.com/SzovetsegAzUjNemzedekertAlapitvany/
Fundația “Alianța pentru Noua Generație”/Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány, a fost înființată în 2012, de către Péter Ágh – parlamentar ungar, născut la data de 30.01.1982, în localitatea ungară Szombathely, care a avut calitatea de președinte al organizației de tineret Fidelitas, din cadrul partidului de guvernământ Fidesz, în perioada 2009-2015.
Pe platforma de socializare Facebook, există pagina comunității ”Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány”, cu acces liber la numărul de persoane care apreciază pagina – 275 și la persoanele care urmăresc pagina – 286.
La momentul înființării ”Alianței pentru Noua Generație”, publicația ungară pro-guvernământ ”Magyar Nemzet” a preluat și promovat obiectivul fundației, postat pe pagina de Facebook a comunității ”Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány”, acesta vizând: „Socializarea generației tinere în scopul de a deveni responsabilă pentru comunitățile maghiare mici și mari, pentru prezervarea, transferul culturii ungare și protecția mediului înconjurător, pe baza ideii solidarității creștine, a unei economii de piață bazată pe concurență loială și a unei națiuni ungare europene unite”. Totodată, a fost prezentat președintele curatoriului fundației, respectiv Cser-Palkovics András, primarul Fidesz din localitatea Székesfehérvár, Ungaria. Din articolul ”Magyar Nemzet” (22.09.2012), rezultă că fundația a participat la evenimentul Jövő Hídja/Podul Viitorului de la Budapesta, unde a distribuit exemplare ale publicației sale, Motiváló/Motivator, în care László Kövér, președintele Parlamentului ungar, a publicat un articol inspirat de ”tinerii talentați angajați în folosul familiilor și națiunii lor”.
De la data înființării, în mediul online nu au mai existat date despre activitatea fundației, exceptând cele două mesaje de pe contul comunității mai sus menționate, respectiv unul din 2013 și unul din 2014.
Cu toate acestea, potrivit unui anunț promovat de site-ul https://www.szoljon.hu (05.07.2019) și preluat de surse ungare regionale și naționale (06-11.07.2019), fundația a lansat un ”Program de burse” care se adresează ”studenților dedicați valorilor civice”, cărora li se oferă locuri de muncă part-time pentru a scrie articole, a se implica în activități comunitare și a contribui la organizarea de evenimente. Programul de burse, intitulat ”Fúzió”/Fuziune, va fi demarat la data de 01.08.2019 și va dura până în decembrie 2019. Participanților acceptați li se oferă un salariu lunar de 60.000 de forinți (circa 200 dolari).
Sursa foto: https://palyazat.fuziokozosseg.hu/
De asemenea, pe site-ul de promovare al Programului ”Fúzió” se specifică faptul că solicitanții eligibili trebuie să se încadreze în grupa de vârstă de 18-25 ani și să fie înregistrați la cursurile de zi ale următoarelor instituții de învățământ superior din Ungaria: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem/ Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta; Budapesti Corvinus Egyetem/ Universitatea Corvinus din Budapesta; Pázmány Péter Katolikus Egyetem/ Universitatea Catolică Pázmány Péter; Budapesti Gazdasági Egyetem/Universitatea de Economie din Budapesta; Eötvös Loránd Tudományegyetem/ Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta; Nemzeti Közszolgálati Egyetem/ Universitatea Națională de Servicii Publice; Pécsi Tudományegyetem/ Universitatea din Pécs; Szegedi Tudományegyetem/ Universitatea din Szeged; Debreceni Egyetem/ Universitatea din Debrețin; Széchenyi István Egyetem/ Universitatea Széchenyi István; Pannon Egyetem/ Universitatea Panonia; Miskolci Egyetem/ Universitatea din Miskolc; Szent István Egyetem/ Universitatea Szent István; Budapesti Metropolitan Egyetem/ Universitatea Metropolitană din Budapesta; Soproni Egyetem/ Universitatea din Sopron; Károli Gáspár Református Egyetem/ Universitatea Reformată Károli Gáspár. Solicitanții trebuie să beneficieze de un certificat de competențe lingvistice de nivel mediu și avansat pentru o limbă străină, emis de o instituție de stat și de o recomandare din partea unui lider de organizație civilă sau publică, precum și de abilități de comunicare.
Data limită de depunere a solicitărilor a fost stabilită pentru data de 07.07.2019. Pentru aplicarea la program se mai solicită completarea unui formular de cerere online, având ca atașamente următoarele: curriculum vitae cu fotografie, recomandare din partea liderului unei entități civile sau publice, copie după certificatul de atestare a competențelor lingvstice, o prezentare a activităților de voluntariat publice/civile de maximum 500 de caractere și alegerea unei teme de interviu de maximum 1500 de caractere, care să răspundă la următoarele întrebări: 1. Este mai importantă libertatea individuală sau interesul comunității?; 2. Poate fi înlocuită energia nucleară cu alte surse de energie?; 3. Cum vedeți viitorul Uniunii Europene în următorii 10 ani? Solicitanții vor fi notificați cu privire la decizia finală până la data de 23.07.2019, pe adresa de email indicată pe formularul completat.
Totodată, fundația va încheia un acord de finanțare cu titularii burselor care va conține reglementările privind relația dintre bursier și fundație. Date suplimentare pot fi obținute la adresa de email palyazat@fuziokozosseg.hu.
Este interesant faptul că în anunțul acestui program se menționează că motivul care a stat la baza înființării burselor ”Fúzió” este acela de a ”oferi o oportunitate tinerilor simpatizanți ai actualului guvern de a-și exprima ideile on-line/off-line cu privire la cele mai importante întrebări și probleme ale sociețății ungare”.
De asemenea, sursa ”Kolozsvári Szalonna”, descriind acest program de burse (06.07.2019), a concluzionat că scopul guvernului ungar este de a crea o armată de trolli care să-i răspândească mesajele politice. Cerințele pentru această activitate tind să susțină această suspiciune întrucât solicitanților li se cer abilități excelente de comunicare în scris și de utilizare a calculatorului și Internetului. De asemenea, faptul că beneficiază de abilități avansate de limbă străină reprezintă un avantaj în evaluarea solicitării bursei.
Sursa foto: https://www.szoljon.hu/eletstilus/polgari-ertekeket-vallo-egyetemistaknak-irnak-ki-palyazatot-1789016/
Sursa ungară Media 1, îi cataloghează drept “propagandiști voluntari ocazionali” pe cei care devin membri ai Comunității studențești ”Fúzió”.
Desigur, nu putem anticipa dimensiunea reală a acestui grup de propagandiști, însă după lista celor 16 universități de la care pot aplica doritorii, este posibil ca numărul acestor trolli guvernamentali să fie semnificativ.
Propagandă/dezinformare online
La sfârșitul anului 2017, când imixtiunea Rusiei în alegerile americane era un subiect predilect al presei internaționale, raportul Freedom House, intitulat “Freedom on the Net 2017 – Manipulating Social Media to Undermine Democracy” a arătat că cel puțin 30 de guverne din întreaga lume au angajat Keyboard Armies/”armate ale tastaturii” sau Opinion Shapers/”formatori de opinie”.
Michael Abramowitz, în calitate de președinte al Freedom House, a afirmat că “folosirea Paid Commentators/comentatorilor plătiți și a Political Bots/roboților politici pentru extinderea propagandei guvernamentale au fost inițiative ale Chinei și Rusiei, dar acum s-au răspândit la nivel global”.
Acest program de burse pare unul inedit. Deși este de necrezut ca Ungaria, aflată printre țările cu guverne angajate în activități de trolling, să solicite în mod deschis aplicanți pentru această activitate (cu siguranță au existat și înainte trolli guvernamentali), totuși până, în prezent, aparent, această activitate s-a derulat fără consemnări financiare în evidențele publice.
La 30.01.2018, sursa https://444.hu/, sub titlul ”Unul dintre soldații de pe Faceook ai Fidesz ne-a spus ce armată virtuală a creat”, a prezentat un troll Fidesz, care a oferit detalii despre modul în care primesc instrucțiuni de la sediul partidului și cum trebuie să consemneze în foile de calcul Excel că și au îndeplinit cotele, însă din material rezultă că aceste personaje au desfășurat o activitate neplătită, fiind, aparent niște entuziaști ai partidului care voiau să răspândească crezul acestuia și să îi mulțumească pe politicieni.
Așa cum reiese din materialele publice, acest nou program al fundației se suprapune pe perioada de campanie pentru alegerile autoguvernărilor locale din Ungaria, din octombrie 2019.
Sursa foto: https://index.hu/24ora/?cimke=sz%C3%B6vets%C3%A9g+az+%C3%BAj+nemzed%C3%A9k%C3%A9rt+alap%C3%ADtv%C3%A1ny
Unii comentatori din presa ungară consideră că e posibil ca grupul de trolli neremunerați ai Fidesz, care lucrează în cea mai mare parte pe Facebook, să nu fi fost considerați utili pentru menținerea municipalităților ungare sub controlul Fidesz. Astfel, propagandiștii Fidesz probabil doresc să atingă un nivel politic mai sofisticat, care ar putea fi asigurat de studenți. Organizatorii programului solicită aplicanți din toate universitățile din orașele mari, inclusiv din Budapesta, unde Fidesz ar putea întâmpina dificultăți în combaterea unei posibile creșteri a sentimentului antiguvernamental.
Așadar, acești “bursieri” sunt deocambată o armată care nu e clar în ce direcție merge de aici înainte. Este foarte posibil ca ea să fie pusă să lanseze materiale, comentarii și chiar publicații în limbi străine care să acopere problematici ungare, să se adreseze unor autorități străine sau să susțină, de ce nu, activități anti-românești, ajutați de abilitățile lingvistice deosebite.
Mai ales că azi-mâine vine „Centenarul Trianonului”.
Netografia
https://444.hu/2018/01/30/a-fidesz-egyik-facebook-katonaja-elmeselte-milyen-virtualis-hadsereget-hozott-letre-a-part, 10.07.2019, 20:27;
https://alchetron.com/P%C3%A9ter-%C3%81gh, 10.07.2019, 18:28;
https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2017, 10.07.2019,19:20;
https://kolozsvaros.com/2019/07/06/kitermelnek-az-orszag-fiatal-spiclijeit-benyaloit-hanyinger-es-hanyas/, 10.07.2019, 18:52;
https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/a-cel-hogy-a-kozossegekert-felelos-nemzedek-nojon-fel-4200677/, 10.07.2019,18:31;
https://media1.hu/, 06.07.2019;
https://media1.hu/cimke/szovetseg-az-uj-nemzedekert-alapitvany/, 10.07.2019,19:10;
https://palyazat.fuziokozosseg.hu/, 10.07.2019,18:42;
https://www.facebook.com/manfred.weber.en/,10.07.2019, 20:27;
https://www.facebook.com/SzovetsegAzUjNemzedekertAlapitvany/, 10.07.2019, 18:29;
https://www.france24.com/en/20171114-freedom-net-report-media-bots-trolls-manipulation-censorship, 10.07.2019,19:27;
https://www.origo.hu/nagyvilag/20190706-manfred-webert-kinevettek-es-elkuldtek-melegebb-eghajlatra.html, 10.07.2019, 20:27;
https://www.szoljon.hu/eletstilus/polgari-ertekeket-vallo-egyetemistaknak-irnak-ki-palyazatot-1789016/, 10.07.2019,18:35;
https://www.timpromanesc.ro/romanii-din-ungaria-se-pregatesc-de-alegeri/, 10.07.2019, 20:27.
Surse ungare care au reflectat subiectul în intervalul 06-11.07.2019:
https://media1.hu/; www.veszpresszo.hu/; https://magyarnarancs.hu; https://24.hu; https://kecsup.hu; https://168ora.hu; https://index.hu; https://444.hu; https://magyarhang.org; alfahir.hu; szegeder.hu; https://szeged.hu; https://merce.hu; https://nepszava.hu; https://boon.hu; https://hvg.hu; https://www.szoljon.hu/ 06.07.2019; https://fuggetlenhirek.info/11.07.2019.
*C. Ioana este expert LARICS pe problematica maghiară și studentă la Masterul de Studii de Securitate al Universității din București.