*Nicolae Țîbrigan

Nu e prima dată când oamenii atribuie în mod eronat niște citate unor personalități notorii. Cel mai cunoscut exemplu de la noi e atribuirea eronată a celebrei fraze lui Ștefan cel Mare: „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri și a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor”. De fapt, acest discurs aparține doar personajului literar Ștefan cel Mare din piesa de teatru „Apus de Soare” a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea (vezi AICI), iar citatul în sine e doar o mică parte din mulțimea de clișee care pivotează în jurul mistificării imaginii voievodului.

Dar acum vom vorbi despre un alt autor căruia i s-a atribuit pe nedrept un citat care n-are nicio legătură cu opera sa literară. E vorba despre scriitorul britanic C.S. Lewis, cunoscut publicului larg mai ales datorită „Cronicilor din Narnia” scrise în anii 1950.

Totul a început de la o postare pe Facebook a contului Anca Chiser pe 25 iunie, cu câteva pasaje prezentate a fi extrase din cartea „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” publicată de C.S. Lewis în 1941. De fapt, cartea fusese publicată în 1942, iar denumirea originală a acesteia este „The Screwtape Letters”!

Textul postării este însoțit de o poză a coperții unei ediții Humanitas din 2007, iar pasajele vorbesc despre un dialog între un diavol bătrân și unul tânăr:

Un tânăr diavol:- Cum ai trimis în iad atâtea suflete?

Bătrânul diavol:- Prin frică!

Cel tânăr:- Bravo! De ce le era frică? Război? Foamete?

Bătrânul:- Nu…De o boală!

Apoi postarea continuă cu explicația special fabricată prin care să contextualizeze pandemia de SARS-CoV-2 din prezent, cu un număr mare de puncte de suspensie, departe de stilul unei cărți publicate de un scriitor care se respectă:

Bătrânul:- Au crezut din greșeală că singurul lucru pe care trebuie să-l păstreze cu tot prețul este VIAȚA!!! Nu s-au îmbrățișat….Nu s-au salutat…S-au îndepărtat unul de celălalt! Au renunțat la toate contactele umane…La tot ce este uman! Au rămas fără bani. Și-au pierdut locul de muncă. Dar au să se teamă pentru viața lor chiar dacă nu mai aveau nici măcar pâine. Au crezut tot ce-au auzit, au citit ziare și au crezut orbește tot ce au citit. Au renunțat la libertate. Nu au mai plecat de acasă. Nu au mers nicăieri. Nu și-au vizitat rude și prieteni.

Lumea s-a transformat într-un mare lagăr de concentrare, cu prizonieri voluntari. Au acceptat totul!!! Doar pentru a supraviețui unei alte zile mizerabile… Nu au trăit, au murit în fiecare zi! A fost ușor să le iau sufletele mizerabile… ”.

Sunt cam aceleași lozinci scandate de protestatarii negaționiști ai COVID-19 din Piața Victoriei, doar că de data aceasta mesajele contestatare a măsurilor de protecție sanitară se vor întărite de o carte a lui C. S. Lewis publicată acum 80 de ani: „C. S. Lewis – “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” – carte scrisă în 1941 (sic!)”.

Captură după postarea Ancăi Chiser din 25 iunie cu pasajele fake extrase, chipurile, din cartea lui C. S. Lewis „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr”, 1942

Sursa: Facebook

Am vrut să găsesc aceste pasaje, sau măcar parafraze, în această carte disponibilă online AICI, folosind cuvinte-cheie: [război, foamete, frică, lagăr de concentrare, contactele umane]. Orice încercări de a identifica măcar un dialog cât de cât parafrazat a fost în zadar. Scriitorul britanic pur și simplu nu a scris așa ceva, dincolo de faptul că forma romanului este una epistolară, fără dialoguri!

Chiar dacă administratoarea contului Anca Chiser fusese atenționată, prin comentarii, că respectivele pasaje nu se regăsesc în carte, postarea încă mai este redistribuită în grupurile de discuții pe diverse teme conspiraționiste, fiind la un moment dat chiar virală datorită celor peste 600 de reacții și 741 de redistribuiri.

Din păcate, aceste pasaje fake ale lui C. S. Lewis au ajuns să fie preluate inclusiv de portalul de știri DC News, iar fake news-ul fiind apoi redistribuit în alte grupuri cu un potențial impact de peste 280 mii de urmăritori. Și asta în condițiile în care „știrea” de pe DC News a generat și ea peste 4900 de reacții, 571 de comentarii și circa 7000 de redistribuiri, alimentând și mai mult scepticismul publicului față de existența sau pericolul reprezentat de noul coronavirus.

Impactul estimativ pe social-media al „știrii” despre pasajele fake ale lui C. S. Lewis

Sursa: DC News

De altfel, astfel de postări au fost sesizate de Reuters și Snopes mai demult, încă din 12 martie, numai că de data aceasta autorului britanic îi erau atribuite alte fragmente în limba engleză. Apoi au urmat diverse postări cu „Citate celebre” de-ale lui Lewis, unde se prezintă o expunere a satanei, unde acesta descrie într-o manieră plastică frica și anxietatea pe care le provoacă deliberat în rândul societății, urmând răspunsul și intervenția pozitivă a lui Isus în societate. Din imaginea respectivă ar reieși că Lewis ar fi scris aceste rânduri în contextul celui de al Doilea Război Mondial.

Sursa: Facebook

Pentru a exclude orice posibilitate ca respectivele pasaje să fi fost reale sau măcar apropiate ca parafraze, jurnaliștii de la Reuters au verificat cu atenție și celelalte cărți publicate de C. S. Lewis în 1942, cum ar fi „The Case for Christianity”, „A Preface to Paradise Lost” și „Broadcast Talks”, fără a identifica nici măcar un paragraf similar cu citatul respectiv. De asemenea, dialogul cu pricina nu apare publicat nici măcar în celebra culegerea de citate ale lui Lewis (aproximativ 1500) – „The Quotable Lewis”.

Cel mai probabil că, principala sursă de inspirație a pasajelor în limba română fusese tocmai aceste citate fake atribuite lui C. S. Lewis de diverși utilizatori Facebook, numai că acestea, la rândul lor, au fost treptat adaptate, preluate și redistribuite în contextul situației actuale de criză sanitară.

Totuși, aceste „pasaje” fake au fost împachetate abil, astfel încât să trimită instant la titlul romanului epistolar „The Screwtape Letters”, deoarece acolo chiar e vorba de un dialog între doi diavoli prin intermediul căruia Lewis își propunea să expună și să examineze dezbaterea teologică despre ispită. În carte vom găsi, într-adevăr, un demon bătrân pe nume Screwtape (Zgândărilă) care-i trimite scrisori de încurajare și sfaturi practice nepotului său în încercarea sa de a câștiga sufletul unui tânăr (pacientul). La cinci ani de la apariția cărții în librăriile americane, Lewis apare pe coperta revistei TIME, fiind reprezentat cu un diavol pe umăr, iar romanul va deveni în scurt timp una dintre cele mai populare opere ale sale.

C. S. Lewis pe coperta revistei TIME (septembrie 1947)

Sursa: TIME Magazine

Pe lângă asta, atribuirea autorului britanic a unor citate eronate a devenit deja un fenomen online, atrăgând atenția inclusiv a Fundației C. S. Lewis, care fusese nevoită să creeze și o secțiune dedicată pentru a demonta falsele citate, cu redirecționare pe blogul lui William O’Flaherty – un mare cunoscător al operei scriitorului.

Chiar într-un studiu publicat de O’Flaherty la Taylor University în 2014, acesta ajunsese la concluzia că motivele pentru care oamenii folosesc citate false, atribuite ulterior lui C. S. Lewis, sunt multiple și că acestea țin de „biasul de confirmare”: „Oamenii sunt în căutarea informațiilor adaptate propriilor convingeri, și tocmai de aceea au nevoie de o sursă pentru întărirea încrederii”. A folosi o celebritate, precum e C. S. Lewis, pe post de paratrăsnet pentru a confirma propriile convingeri și informații este nu numai una comodă, dar și extrem de eficientă, după cum arată și impactul acestor tipuri de fake news la nivel de social-media. Doar în 2017, Christianity Today a reușit să demonteze 10 cele mai populare citate atribuite greșit lui C. S. Lewis, sau parafraze total aberante.

Recomandarea noastră e să verificați de două ori sursa oricăror postări, mai ales atunci când aspectul textului vă trezește niște dubii. Fake news-urile folosesc excesiv majuscule sau semne de punctuație, sau vă trezesc anumite emoții de suspiciune sau ură. De asemenea, încercați să apelați la site-uri de fact-checking și să verificați dacă postarea/știrea n-a fost demontată deja.

Informați-vă din surse sigure și de calitate. Think Before You Share!

*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.