Captură știre Digi24

Autor: Andreea Pocotilă*

UPDATE: Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu a anunțat că secția de poliție din Călugăreni s-a sesizat din oficiu în acest caz, și că s-a deschis un dosar penal în cazul episcopului de Giurgiu.

„Nu vă speriaţi nici de Covid, nu vă grăbiţi să vă vaccinaţi, lăsaţi-i pe ei să se vaccineze întâi, întâi toţi parlamentarii şi toţi senatorii şi deputaţii şi la urmă, de o mai rămâne vreun vaccin din astea 120 de milioane cumpărate de Cîţu, abia atunci să vă vaccinaţi, că sunt expirate şi încearcă să le vândă în străinătate.

Vedeţi, dau foc românilor în spitale! Cum se poate? S-a întâmplat la Bucureşti, pe urmă s-a întâmplat la Iaşi, la Constanţa, ard de vii în spitale! Sigur că e o făcătură! (…) Vor să promoveze mai mult spitalele private?”

Aceste afirmații îi aparțin Episcopului Giurgiului, Preasfințitul Ambrozie, și au fost făcute la finalul slujbei de Sfânta Parascheva. Predica sa conține mai multe informații false. Să le luăm pe rând.

„Vaccinurile sunt expirate”

În ultima perioadă, autoritățile din România au fost nevoite să dea asigurări că în România nu se administrează seruri anti Sars COV-2 expirate, după ce această dezinformare a luat avânt în spațiul public, mai ales pe rețele de socializare. Pe 14 octombrie, această informație falsă a coborât de pe Facebook și a intrat într-o biserică din Adunații Copăceni, prin vocea Episcopului Giurgiului, PS Ambrozie.

Printscreen știri Digi24

Nu a contat că ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, dăduse, cu doar câteva zile înainte, asigurări că vaccinurile nu sunt expirate: 

„Nu sunt vaccinuri expirate care să fie distribuite la centrele de vaccinare. Niciunul din vaccinurile astăzi aflate la centrele de vaccinare din România, indiferent despre ce centru vorbim, în orice colț al țării, niciunul nu este expirat, astfel încât siguranța, din acest punct de vedere, este categoric garantată”, a spus ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, la jumătatea lunii octombrie.

Serurile au, însă, termen de expirare. Tocmai pentru a fi folosite înainte de expirare, țările vând sau donează altor state.

„E un ciclu, o speranţă de viaţă, să îi spun aşa, firească pentru toate vaccinurile, nu doar pentru cele care sosesc în România, ci toate cele care sunt distribuite la nivel european. De aici şi importanţa unui management eficient al stocurilor. (…) Pentru Danemarca – 1.170.000 de doze de vaccin care au fost vândute, după care avem pentru Republica Moldova – peste jumătate de milion de doze şi pentru Ucraina – 100.800, pentru Argentina – 30.000 de doze şi Serbia – 50.400. Acestea sunt acordurile finalizate până în acest moment”, explica secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, la finalul lunii iulie.

În cazul în care vaccinurile nu pot fi trimise în alte țări, vaccinurile sunt distruse sau sunt retrase din circuit. 

De menționat și faptul că Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat extinderea perioadei de valabilitate pentru vaccinul BioNTech/Pfizer cu încă trei luni, dar numai dacă este stocat la temperaturi cuprinse între -90 de grade şi -60 de grade. 

„În niciun caz nu se aplică pentru vaccinurile care au fost scoase din acest lanţ de frig sau pentru care s-a întrerupt, într-un fel sau altul, lanţul de frig”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Gestionarea stocurilor de vaccinuri prin vânzare sau donare nu este ceva ce se întâmplă numai în România, ci la nivel mondial. Țările trimit dozele acolo unde pot fi folosite înainte de expirare.

Până la finalul lunii septembrie, România donase sau vânduse aproape 5 milioane de doze de vaccin.

„Mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute”, spunea în septembrie Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)

La finalul lunii septembrie, România cumpărase 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin.

„Vedeţi, dau foc românilor în spitale! (…) Sigur că e o făcătură!”

În mai puțin de un an, în România au avut loc zece incendii în spitalele din România, iar cele mai mari tragedii au fost în secțiile care tratează pacienții cu COVID în stare gravă. Cauzele izbucnirii focului au fost scurt circuite electrice, infrastructura spitalicească veche, suprasolicitarea instalațiilor electrice în urma folosirii sistemului de oxigen medicinal pentru pacienții intubați. În niciunul dintre incendii nu a fost vorba de o mână criminală, așadar acuzațiile episcopului, că „sigur e o făcătură”, sunt nefondate.

Iar supoziția că „vor să promoveze mai mult spitalele private” nu este este nici ea susținută de vreo dovadă.

De exemplu, dacă ne referim la bolnavii de COVID, aceștia sunt tratați aproape exclusiv numai în sistemul medical de stat. Potrivit agenției de știri Mediafax, de la începutul pandemiei, doar trei spitale private au fost incluse în lista de unități spitalicești suport COVID: Spitalul Metropolitan Monza, Spitalul Polaris din Cluj, Spitalul Pelican al Medicover, din Oradea. În prezent, doar ultimul se mai află pe listă. Celelalte au fost scoase din cauza costurilor mari, pentru că tratamentul bolnavilor de COVID-19 a fost și aici suportat de stat.

Ca urmare a reacțiilor stârnite de slujba episcopului, Episcopia Giurgiului a încercat să nuanțeze afirmației înaltei fețe bisericești. Într-un răspuns transmis Digi24, Episcopia a precizat că nu este împotriva vaccinării, dar susține orice soluție medicală dublată de o informare completă.

Adunații Copăceni, comuna în care Episcopul Giurgiului a ținut slujba cu puternice accente antivacciniste, are o incidență de peste 13 cazuri la mie și o rată de vaccinare de sub 18 la sută.

*Andreea Pocotilă este absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea București (2005), lucrează în presă din 2004. A fost reporter special la Evenimentul Zilei și România Liberă, reporter și editor la VICE România.