Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI), în cadrul LARICS (Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică), în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, a lansat raportul de cercetare STOP CORONAVIRUS DISINFORMATION.

Raportul are ca obiectiv oferirea unei imagini de ansamblu asupra campaniilor de dezinformare legate de pandemia de COVID-19 și modul în care acestea au fost percepute de public. 

STOP CORONAVIRUS DISINFORMATION urmărește rolul publicului, dar și sursele de informare ale acestuia, analizează opinia publică la restricții, detaliază mizele și efectele Războiului informațional pe tema vaccinării împotriva COVID-19, nuanțează narațiunile de sănătate ale Chinei și ale Federației Ruse în raport cu Occidentul, explică cadrul propagandei Chinei și a Rusiei în pandemia de coronavirus și concluzionează de la general la particular.  

Moderată de jurnalistul Lucian Mîndruţă, dezbaterea pe tema campaniilor de dezinformare a fost susținută de:

  • Sandeep Paul, Press attache Ambasada Statelor Unite ale Americii în România
  • Prof. Univ. Dr. Alina Bârgăoanu, Expert în cadrul grupului la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false al Comisiei Europene și decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA
  • Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare
  • Prof. Univ. Dr. Dan Dungaciu, Director ISPRI
  • Conf. Univ. Darie Cristea, ISPRI, Director CCSL din cadrul LARICS
  • Dr. Lucian Dumitrescu, cercetător ISPRI, coordonator LARICS

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici.

Raport in format pdf