Tudor Cîrligeanu*

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoșenko cu privire la situația economică a ucrainenilor, site-ul rus de știri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situația economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

Titlul articolului este destul de sugestiv: „Ucraina nu poate evolua din cauza Poloniei”.

Dar cum și de unde au tras cei de la Sputnik această concluzie? Aceștia s-au folosit de anumite pasaje dintr-o postare a fostului premier Iulia Timoșenko (și candidata la președenția Ucrainei cu cele mai mari șanse în sondaje deocamdată) pentru a denatura adevărul. Practic, au folosit cuvintele ei pentru a spune altceva față de ce a declarat cu adevărat fostul premier.

C:\Users\Tudor\Desktop\Untitled.png

Timoșenko a început postarea prin a spune că cetățenii ucraieneni care lucrează în Polonia au trimis în țara de origine aporximativ 800 de milioane de dolari în trei luni. Tot ea declară că acești bani trimiși veniți din Polonia îi ajută pe cei care au rămas în Ucraina să supraviețuiască.

Nimic defăimător până aici la adresa Poloniei sau la adresa propriilor cetățeni. Din contră, Iula Timoșenko îi consideră că pe ucrainenii care trimit bani din Polonia, „factorul economic” ce le asigură supraviețuirea celor rămași în Ucraina.

Totuși, de ce s-au agățat cei de la Sputnik pentru a putea realiza dezinformarea? În al treilea paragraf, Timoșenko a declarat că: „Între timp, în satele ucrainene, acum a început să ia mere de la parcele grădină și grădini. Prețul este fenomenal: 30-40 de cenți pe kilogram. Sclavii din Egiptul Antic, la vremea lui Tutankhamun, aveau câștiguri mai mari”.

Cu referire la acest paragraf începe și articolul celor de la Sputnik care atribuie următoarele vorbe lui Timoșenko: „autoritățile ucraienene își bat joc de cetățeni”, vorbe care nu se regăsesc și în postarea ei. Practic, cei de la Sputnik au interpretat cum au vrut ei ceea ce a declarat fostul prim-ministru ucrainean pentru a realiza un scenariu care prezintă viața extrem de dificilă a cetățenilor ucraieni

Tot în cadrul acelui articol apare un paragraf care de fapt este realizat din diferite propoziții din postarea Iuliei Timoșenko de pe Facebook din care se deduce faptul că cei apți de muncă din Ucraina pleacă din propria țară pentru un trai mai bun în state străine (cu referire în special la Polonia).

C:\Users\Tudor\Desktop\Untitled 3.png

Cei de la Sputnik au trunchiat anumite paragrafe din postarea lui Timoșenko și le-au îmbinat în așa fel încât să rezulte că acei 800 de milioane de dolari (veniți bineînțeles din Polonia) sunt trimiși de forța de muncă care ar putea lucra în Ucraina fără să crească economia altor state. Ei nuanțează în așa fel cele spuse de Iulia Timoșenko în postarea de pe Facebook să sune precum că e necesar a găsi soluții pentru a ieși din această „situație” în care ucraienii se duc să lucreze în străinătate.

La o analiză atentă între ce a spus Timoșenko în postarea ei pe Facebook și ce a relatat Sputnik utilizându-se de declarația acesteia, vedem clar că în articol îi sunt întoarse vorbele fostului prim-ministru pentru a pune Polonia în poziția unui stat malefic care îi atrage pe cetățenii din Ucraina să își părăsească țara pentru salarii mari și un trai mai bun față de țara de origine, utilizându-se de argumentul banilor trimiși din Polonia care le oferă supraviețuirea celor are au decis să nu plece din țară.

Într-adevăr, Timoșenko a declarat că trebuie luate măsuri pentru ca cetățenții din Ucraina să nu mai părăsească țara, dar într-o manieră pozitivă, pentru îmbunățățirea condițiilor de trai în această țară nu pentru a face bani altor state.

Manipularea prin apel la „expertiză neutră”

Pe lângă faptul că s-au folosit de vorbele lui Timoșenko pentru a propaga un mesaj fals, cei de la Spuntink au apelat în cadrul articolul cu pricina la o strategie de manipulare veche și deja clasică, respectiv la declarația unui expert, pe numele lui Andrii Zolotarev (directorul Centrului Analitic Ucrainean). C:\Users\Tudor\Desktop\conflict-752x440.jpg

Andrii Zolotarev (Sursă foto: http://lyberti.com)

Acesta susține că din cauza costurilor ridicare de trai, a pensiilor și salariilor mici în raport cu taxele și impozitele îi plasează pe cei care locuiesc în Ucraina la limita supraviețuirii. Acesta susține declarația lui Timoșenko cu privire la probleme sociale din Ucraina.

În articolul de pe Spuntik este menționat că declarația dată Andrii Zolotarev (Andriej Zołotariew) ar fi fost relatată strict pentru această publicație.

C:\Users\Tudor\Desktop\Untitled 6.png

Este greu de determinat din motive obiective dacă acestă declarație a lui Andrii Zolotarev chiar a fost pentru publicația Sputnik sau, la fel precum în cazul lui Timoșenko, au fost preluate și manipulate diverse declarații pentru a denatura adevărul.

Acest Andrii Zolotarev nu se află la prima declarație de acest gen, menționând de mai multe ori despre situația dificilă în care se află Ucraina și care îi determină pe cetățenii acestei țări să se orienteze către alte state. Oricum situația cu privire la migrația ucrainenilor în Polonia este reală, deci nu poate fi vorba de o înscenare cu privire la acest fenomen.

Care au fost motivațiile?

Revenind la articolul celor de la Sputnik cu privire la faptul că „Ucraina nu se poate dezvolta din cauza Poloniei”, trebuie determinate care sunt motivele pentru care a fost scris un astfel de material.

În primul rând, câteva cuvinte despre acest site, ca să știm de unde plecăm. Deși acest articol a apărut în ediția poloneză a site-ului Sputnik (pl.sputnik.com), la o căutare mai atentă pe internet observăm că de fapt, IP-ul și adresa publicației se află în… Moscova.

C:\Users\Tudor\Desktop\Untitled4.png

Un articol scris de ruși, pe un site de propagandă, despre Ucraina, scris pentru polonezi. Oare ce doresc rușii printr-un asemenea articol? În primul rând doresc să creeze tensiuni între Ucraina și Polonia, foste state din lagărul comunist, dar dintre care ultima este acum membră UE și NATO. Statul membru NATO și UE este portretizat ca statul care persecută și oprimă cetățenii celuilalt stat.

Tensiunile pot apărea prin faptul că articolul induce ideea că Polonia „ar fura” forța de muncă care ar putea aduce prosperitate Ucraieni. În oglindă, poate fi indusă ideea că cei din Ucraina vin să ia locurile de muncă polonezilor. De asemenea, trunchierea mesajelor lui Timoșenko și insinuarea faptului că ucraineii duc o viață extrem de grea în țara lor (cu referire la ideea că sclavii Egiptului erau mai bine plătiți) pot conduce la niște dispute/tensiuni interne în Ucraina, mai ales în preajma alegerilor prezidențiale, scenariu extrem de favorabil Federației Ruse mai ales în contextul conflictelor actuale din Donbas și Marea Azov.

Nu ultima lovitură de ciocan distruge piatra

Este evident imposibil ca doar de la un articol precum al celor de la Sputnik să apare conflicte militare, etnice, economice între cele două state având în vedere că Polonia are un număr mare consulate în Ucraina și că există o înțelegere de liberalizare a trecerii frontierei între regiunile de graniță dintre statele în cauză. Plus că este în interesul Ucrainei să nu fie în conflict cu o țară membră UE, respectiv NATO.

Dar Rusia știe că manipularea este o chestiune de durată lungă și că persistența în proiect e esențială. De aceea perseverează. Nu ultima lovitură de ciocan distruge piatra, ci lovitura anterioară. De aceea loviturile manipulării trebuie aplicate sistematic, consecvent, căci undeva se vor acumula efectelel lor.

De aceea astfel de încercări de dezinformare, mai ales prin utilizarea declarațiilor unor lideri politici precum Iulia Timoșenko trebuie combătute pentru a preveni și educa publicul țintă, în cazul nostru persoane din diferite categorii socio-economice, dar de obicei cu nivel mediu de educație ce pot fi supuse ușor dezinformării.

Trolii sunt permanent prezenți

Pe final vreau să pun în evidență câteva din comentariile celor care au citit articolul de pe Sputnik:

În rubrica de comentarii a articolului cu pricina, găsim un anume „keram” care susține că „A trăi pe «cheltuiala altcuiva» este întotdeauna costisitoar și fără viitor”, cu referire cel mai probabil la banii trimiși de către ucrainenii din Polonia rudelor rămase în țară. Probabil pe el în deranjează cei 800 de milioane de dolari trimiși de compatrioții lui (dacă e cazul) în țară.

C:\Users\Tudor\Desktop\fff.png

Un comentariu pe Facebook de această dată susține printr-o întrebare (de baraj), respectiv dacă ucrainenii ar recâștiga cele trei regiuni poloneze (Przemyśl, Chełm și Cracovia), aceștia s-ar putea pune pe picioare? Acest comentariu duce clar cu gândul la un eventual conflict pentru cele trei regiuni între cele două țări.

C:\Users\Tudor\Desktop\Untitled444444.png

Comentariul este venit bineînțeles din partea unui „utilizator” facebook care nu-și asumă nicio identitate și care distribuie la greu pe pagina lui articole propagandiste. Ce coincidență…

Pe lângă astfel de comentarii le mai adăugăm și pe cele care menționează că „Nu vrem ucraineni!” spuse tot de indivizi ciudați care au conturi deloc credibile.

C:\Users\Tudor\Desktop\Untitled444444444444.png

Un ultim comentariu extrem de interesant vine tot de la un „utilizator”(pe care l-am mai văzut dând comentarii de genul și la alte articole scrise de Sputnik) a cărui pagină de Facebook este plină de tot felul de articole dubioase și care susține că „cea mai mare dezvoltare economică a regiunii ucrainene a avut loc în timpul Rusiei țariste și al URSS.” Un adevărat „nostalgic” după vremurile umbrite de Cortina de Fier.

*Tudor Cîrligeanu este student la Masterul de Studii de Securitate al Universității din București și participant la programul de Internship al LARICS.