George Damian

Hackerii ucraineni au scos la iveală din computerul unui activist pro-rus de la Minsk un plan de șapte pagini pentru crearea unei trupe de șoc în mediul virtual cu misiunea de a răspândi teze propagandistice pro-ruse în Republica Moldova.

Cel mai probabil planul (care datează din anul 2015, detalii suplimentare aici http://moldnova.eu/ro/planul-fabricii-de-trolli-prorusi-de-la-chisinau-directiile-propagandei-moscovite-in-republica-moldova-13390.html/) nu a fost pus în aplicare exact așa cum a fost propus – de altfel ar fi fost și imposibilă atingerea obiectivului de crearea la Chișinău a unei comunități de 200 de bloggeri care să răspândească în mod coordonat un set de mesaje. Cine cunoaște mediul publicistic online din Republica Moldova știe foarte bine că pur și simplu nu există 200 de persoane care să creeze, redacteze și mențină fiecare un blog pe teme politice, atractiv și actualizat permanent în Republica Moldova. Blogosfera de la Chișinău este extrem de redusă – atât ca dimensiune cât și ca influență – și până la urmă reflectă dimensiunile și caracteristicile spațiului în care există. Stabilirea unui obiectiv irealizabil arată de fapt că autorii planului propagandistic din 2015 nu cunosc foarte bine realitățile din Republica Moldova.

O altă slăbiciune majoră a planului în cauză este reprezentată de ignorarea factorului lingvistic. Planul nu menționează în ce limbă vor fi transmise mesajele preconizate și pare să pornească de la ipoteza că limba de comunicare va fi rusa – o altă eroare în condițiile în care dezbaterile politice de la Chișinău sunt dominate evident de limba română. Nu în ultimul rând trebuie observată dimensiunea cvasi-militară a planului: instruirea unei trupe care să răspundă la comenzile unui centru de coordonare conform unui set de teze ideologice fixe – o altă dovadă a faptului că autorii, în ciuda biografiei afișate (un istoric, un ziarist și un blogger) nu prea înțeleg publicistica online de factură occidentală sau că și-o închipuie ca fiind în mare măsură asemănătoare cu cea din Rusia.

Dacă pe de o parte este vizibil faptul că nu au apărut din anul 2015 încoace cei 200 de blogeri preconizați, totuși setul ideologic din planul amintit este cât se poate de prezent în spațiul public de la Chișinău. Semnificativ este faptul că actualele relee de re-transmisie a tezelor propagandistice pro-moscovite au fost incluse în planul din 2015: Igor Dodon (ales între timp președinte) și Partidul Socialiștilor, „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi, organizația „Garda Tânără, Mitropolia Moldovei, autoritățile și societatea civilă din regiunea găgăuză.

Merită enumerate tezele propagandistice ale proiectului amintit:

  1. România dorește să asimileze și să distrugă identitatea politică și culturală moldovenească; în perioada în care au făcut parte din România moldovenii au fost lipsiți de orice fel de drepturi, Moldova este mult mai apropiată de Rusia ortodoxă decât România care s-a aflat sub jugul turcesc; în epoca modernă au apărut mai multe diferențe decât asemănări între cele două țări.
  2. În Al Doilea Război Mondial, România a fost aliata Germaniei naziste, în vreme ce Moldova sovietică a fost anti-fascistă
  3. Găgăuzia este un ”butoi cu pulbere” pentru Moldova pro-românească, o regiune autonomă care a votat la referendum pentru integrarea eurasiatică. Precedentul Crimeea și Donbas demonstrează ce poate păți un guvern care își duce țara în Uniunea Europeană.
  4. Transnistria se va reapropia de Chișinău doar în cazul în care aici va exista o guvernare stabilă pro-rusă.
  5. Statutul limbii ruse: trebuie creată o platformă care să acționeze în direcția declarării limbii ruse drept limbă oficială în Republica Moldova.
  6. Exemplul ucrainean, ce s-a întâmplat în Ucraina după lovitura de stat de la Kiev și apropierea europeană, cu rezultatele cunoscute de toată lumea.
  7. Moldova ar trebui să fie un stat social. Scandalul de corupție trebuie să elimine Partidul Comuniștilor, iar toate forțele politice orientate social să se supună Partidului Socialiștilor.
  8. Conform datelor oficiale, cca 500.000 de moldoveni muncesc în Rusia, aceștia putând deveni agenți de influență.

În esență se dorea pictarea unui tablou de ansamblu în care Republica Moldova este un stat asediat de un vecin hrăpăreț (România!) cu care nu are nici o afinitate istorică, lingvistică și culturală; contraexemplul dezastrului din Ucraina pentru care este învinovățită Uniunea Europeană; posibilitatea unei evoluții asemănătoare în regiunea găgăuză și Transnistria, apropierea cu orice preț a Republicii Moldova de spațiul cultural și economic controlat de Rusia. Tezele propagandistice de mai sus conțin în egală măsură amenințări și recompense care îngrădesc un drum cu o singură direcție – către est – sub conducerea Partidului Socialiștilor.

Fiecare din aceste teze poate fi demontată cu ușurință – însă nu asta este important, ceea ce contează este asigurarea unei frecvențe ridicate a transmiterii acestor mesaje asupra unei plaje cât mai largi de populație. Cum spuneam, cel mai probabil planul din 2015 nu a fost pus în aplicare așa cum a fost preconizat, însă tezele enumerate aici au rămas valabile până în ziua de azi pentru propaganda pro-rusă desfășurată la Chișinău.

George Damian este membru al Consiliului de experți LARICS.