Fordítás román nyelvből.

—————————————————————————————————————————-

C. Ioana*

2021.12.30-án Szijjártó Péter Magyarország külügyminisztere az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztésére vonatkozó tevékenységéért Szergej Lavrov orosz kollégájától, átvette a „Barátságért” kitüntetést. Ez a legmagasabb kitüntetés, amelyet egy nem orosz állampolgár kaphat.

A 2022 áprilisi választások alkalmával, amely nem csak Magyarország, hanem Románia és az Európai Unió számára is fontos, a LARICS egy terjedelmes, több epizódból álló sorozatot indított útjára a szomszédos ország politikai valóságáról. Megpróbáljuk megérteni a közelmúlt magyarországi fejleményeit, a főszereplőkre és a körülöttük lévő csapatra összpontosítva. Ebben a számban kiegészítjük a Budapesti és moszkvai kapcsolatokról szóló dokumentációt, felidézve ennek az egyre mélyülő együttműködésnek a sorozatunkban eddig megnyilvánulókon túlmenően más dimenzióit is. Ennek a sorozatnak az első része itt, a második itt, a harmadik itt, a negyedik itt, az ötödik itt, a hatodik itt, a hetedik itt olvasható. A sorozat angol nyelvű változata ITT olvasható, a magyar nyelvű változata pedig ITT. (Információs Hadviselést és a Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium – LARICS).

 1. Orosz beavatkozás a magyarországi pénzügyi rendszerbe
 2. Oroszország Nemzetközi Beruházási Bankja/International Investment Bank

2019.03.15-én Újhelyi István magyar EP-képviselő (a Magyar Szocialista Párt/MSZP részéről), számos kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az Oroszországi Nemzetközi Beruházási Bank / IIB Moszkvából Budapestre történő áthelyezésével kapcsolatban. A magyar tisztségviselő megindokolta a kérelmet, rámutatva a IIB-vel kapcsolatos, számos biztonsági vonatkozású kérdésre:

 • A magyar kormány javaslata szerint az IIB teljes mértékben mentesül minden pénzügyi felügyeleti ellenőrzés, a hatósági nyilvántartásba vétel, a jelentéstételi előírássok, a vámok és adók megfizetése, az export-import korlátozások és a magyar igazságszolgáltatás minden jogi eljárása alól;
 • a magyar hatóságok csak a bank kifejezett beleegyezésével léphetnek be az IIB épületébe;
 • a bank munkatársai teljes diplomáciai mentességet élveznek, és az IIB „vendégek” megfelelő ellenőrzés nélkül léphetnek be az országba;
 • a biztonsági szakértők egyetértenek abban, hogy Oroszország a bankot fedezetként fogja használni az orosz hírszerzés tisztviselői – látszólag banki alkalmazottak – számára, hogy beléphessenek az EU-ba, és a mentelmi jog védelme alatt működjenek;
 • Nyikolaj Koszov, az IIB igazgatótanácsa elnökének az édesapja 1991-ig a budapesti KGB iroda vezetője volt mindaddig, amíg a szovjet csapatok jelen voltak Magyarországon.

Ezzel összefüggésben Újhelyi István EP-képviselő a következő válaszokat kérte (cerut) az Európai Bizottságtól:

 • van-e tudomása a bank tervezett Budapestre történő áthelyezéséről? ha igen, milyen garanciákat várnak el Budapesttől annak biztosítása érdekében, hogy a bank áthelyezése ne jelentsen biztonsági kockázatot az EU számára?
 • van-e tudomása más olyan uniós pénzintézetekről, amelyekben az IIB hasonló kiváltságokat élvez?
 • megvizsgálja-e a jelentett problémát, különös tekintettel a bank Budapestre költöztetésének lehetséges biztonsági vonatkozásaira?

Ezzel összefüggésben meg kell említeni, hogy Románia, Csehország és Szlovákia csoportosan kilépett a BII részvényesei közül.

 • Az orosz bankóriás, a VTB

 2018 júliusában a nemzetközi média bejelentette (anunțau), hogy az oroszországi VTB Bank közös entitást kíván létrehozni az Alibaba kínai óriáscéggel. A VTB érdeklődését fejezte ki egy digitális platform létrehozása iránt, hogy lépést tartson az ágazatot uraló orosz állami tulajdonú bankkal, a SberBankkal. A kínai Alibaba cég számára az orosz bankkal közös vállalkozás jelentheti (reprezenta) a szakértők szerint a határon átnyúló kereskedelem olyan adójának elkerülését, amelyet a versenyképesség növelésére készítene elő a kormány.

A magyar média felhívta a figyelmet arra, hogy Andrej Kosztin, a VTB elnöke rendszeresen jelentést készít Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és régóta barátja Nyikolaj Koszovnak, az IIB elnökének.

A VTB ezenkívül azon orosz vállalatok közé tartozik, amelyek ellen az Egyesült Államok és az EU szankciói sújtották Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban, és a jelek (indicii)szerint a VTB érintett az BII egyes tranzakcióiban.

Ugyanakkor, a VTB érintett volt a Panama Papers botrányban. A botrány kapcsán feltárt dokumentumok azt mutatják, hogy Vladimir Putyinhoz közli emberek dollármilliárdokat mozgattak meg fantomcégeken keresztül, az International Consortium of Investigative Journalists/Nemzetközi Nyomozó Újságírók Konzorciumának egyik cikke (articol) szerint a VTB által támogatott (susținută) ciprusi bank fontos szerepet játszott a tranzakciókban.

A Paradise Papers dokumentumai szerint nemzetközi források rámutattak arra is (2017), hogy Oroszország a Gazprom óriáscég pénzügyi részlegén és a VTB állami bankon keresztül finanszírozta a Facebookot és a Twittert.

A dokumentumok ugyanakkor azt mutatják, hogy a VTB bank 2011-ben 191 millió dollárt fektetett be a Twitterbe. Andrej Kosztin, a VTB elnöke egykori kém, és többször kitüntetést kapott Vlagyimir Putyintól, orosz elnöktől. A Twitterbe és a Facebookba történő befektetések egy orosz technológiai mágnáson, Jurij Milneren keresztül, akinek közös vállalata van (deține) Kushnerrel, Donald Trump vejével és a Fehér Ház egykori vezető tanácsadójával. Itt érdemes megemlíteni az amerikai sajtóban elterjedt vádakat és nem azt a nevet, amely szerint Donald Trumpnak sikerült megnyernie a választásokat az USA-ban a VTB által finanszírozott Twitter segítségével.

 • SberBank Magyarország Zrt. – orosz leányvállalat

A SberBank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe Group leányvállalata (subsidiară), az oroszországi Sberbank tulajdonában lévő bécsi székhelyű csoport.

A FinCEN Files dokumentumokból (amelyek a Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorcium/ICIJ oknyomozó újságírói birtokába kerültek, és 2020. 09. 20-án jelentek meg) az látszik, hogy 4 magyar bank érintett nemzetközi pénzmosási botrányban. A dokumentumok szerint gyanús pénzátutalások történtek Tanzániából Indián keresztül Oroszországba magyar számlákról. Ebben az összefügésben a SberBank Magyarország Zrt.-t és az Erste-t egyenként 19 millió forintra bírságolták (amendate) a pénzmosás megelőzésére vonatkozó felügyeleti gyakorlat hiányosságai miatt. A jelentések szerint 1999 és 2017 között több mint 200 000 gyanús pénzügyi tranzakcióra került sor, több mint kétmillió dollár értékben több globális pénzintézetben. A gyanús tranzakciók a következő bankokon keresztül történtek: a Habib Bank zürichi fiókja, az Uralsib Bank, az orosz Sberbank, az Egyesült Arab Emírségek Ras Nemzeti Bankja és a romániai Raiffeisenbank..

 1. Kormánytisztviselők Moszkva szolgálatában

Szijjártó Péter hivatalosan Oroszország barátja.

2021.12.30-án Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Moszkvában „Barátságért” kitüntetést vett át orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztésében végzett munkájáért. Ez a kitüntetés a legmagasabb elismerés, amelyet egy külföldi állampolgár kaphat Oroszországtól. Az 1994-ben alapított „Barátságért” kitüntetést az Orosz Föderáció elnöke ítéli oda (acordat) külföldi állampolgároknak a nemzetek közötti kölcsönös együttműködésben elért eredmények (realizărilor) alapján.

Szijjártó Péter gyakori oroszországi látogatásai, amint az a Moszkvai Magyar Nagykövetség képgalériájából is kitűnik:

Szijjártó Péter legutóbbi moszkvai látogatásai:

 • 2021.01.22 – Moszkvában találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, ahol kijelentette (declarat), hogy „Magyarország kétmillió adag koronavírus-oltóanyagot vásárolt Oroszországtól egy millió ember beoltására”;
 • 2021.10.13 – részvétel az oroszországi Energiahéten, megbeszélések Alexander Zakana (oroszországi) és Zorana Mihajlovic (szerbiai) energiaügyi miniszter-helyettesekkel, Oleg Matyicin orosz sportminiszterrel és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel, akivel megállapodott abban (convenit), hogy Magyarország a közeljövőben megkapja az orosz Szputnyik V vakcina előállításához szükséges technológiát. A magyar tisztségviselő szerint az előrehaladott tárgyalások szerint 2022 végétől Magyarországon is előállítható lesz az orosz vakcina;
 • 2022.01.31 – a moszkvai találkozón (întâlnirea) Szergej Lavrov partnerrel, energetikai és gazdasági kérdések voltak a megbeszélések témái: az orosz-magyar hosszú távú gázvásárlási szerződés esetleges meghosszabbítása; a paksi atomerőmű bővítése, élelmiszer- és űrproblémák, együttműködés a légi és vasúti közlekedésben stb.

Figyelembe véve, hogy Szijjártó Péter miniszter, mint már említettem ebben a sorozatban, a titkosszolgálat vezetője is, az alapvető kérdés, amelyet sürgetően fel kell tenni Bukarestben, Brüsszelben vagy Washingtonban, az a következő: milyen minőségben jár olyan gyakran és találkozik moszkvai illetékesekkel Szijjártó Péter úr?  

Külügyminiszterként vagy a titkosszolgálat vezetőjeként?

(folytatása következik)

*C. Ioana a bukaresti Egyetem Biztonságpolitikai tanulmányok mesterképzésén végzett, és a LARICS magyar problémák szakértője.

—————————————————————————————————————————-

Alulírott HEGYELI Attila Károly, román-magyar hivatalos fordító és tolmács, a romániai Igazságügyi Minisztérium által 2003. július 24-én kibocsátott, 9363-as számot viselő fordítói engedélyem alapján igazolom ezen román nyelvről magyar nyelvre fordított dokumentum megfelelőségét. A dokumentumot teljes egészében lefordítottam, kihagyások nélkül, a fordítás révén nem változott meg a dokumentum tartalma és értelme.

Hegyeli Attila Károly,

Fordító