Radu Cupcea*

 Captură foto: roma.repubblica.it

Cine își mai amintește de celebrul caz Mailat? Acesta a fost unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de război informațional purtat împotriva României, după cum a dezvăluit colegul nostru George Scarlat pe pagina LARICS. Foarte recent, la începutul lunii august 2020, s-a declanșat în Italia o altă campanie de dezinformare care are în centru România.

Despre ce e vorba?

O dezinformare pură

La Repubblica, Il Giornale și alte publicații considerate prestigioase în Italia infectează opinia publică din peninsulă cu știri false despre România. Mesajul jurnaliștilor italieni a fost rezumat de Gazeta Românească într-o singură propoziție: „CORUPȚIE la frontiera României cu R. Moldova, așa ajung moldovenii în Italia cu 100 de euro!”.

Dezinformare pură din partea jurnaliștilor italieni preluată de cei români. Știrea a fost tradusă de jurnaliștii de la Gazeta Românească, portal de știri în limba română din diaspora, preluată de Evenimentul Zilei și de alte site-uri în limba română. 

Italienii scriu că „vameșii de la frontiera Giurgiulești – Galați, dintre România și R. Moldova iau mită de la moldovenii care vor să ajungă în Italia”. „În ciuda interdicțiilor actuale care împiedică toți cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza nu mărului mare de infecții din Covid-19, să ajungă în Italia, situația scapă controlului”, scrie

Il Giornale citat de gazetaromânească.com.

Captură foto: ilgiornale.it

Il Giornale citează din cotidianul La Repubblica o persoană care descrie traseul parcurs, povestește faptul că se dă mită la vameși, fără să indice numele șoferului sau pe cel al sursei citate. Jurnalista Arianna di Cori, de la care a pornit toată această știre falsă, sugerează că din cauza corupției vameșilor români, cetățenii Republicii Moldova pătrund și traversează Spațiul Schengen fără să stea în carantină și merg la Roma, Milano, Padova, Treviso și Belluno și îi infectează pe italieni. Toată povestea este scuză pentru autoritățile locale sau o un atac la adresa României.

În continuare, vom explica de ce povestea italienilor nu are logică:

O poveste fără logică și fără nicio susținere

O dată pentru că cetățenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în data de 17 august 2020. Conform Guvernului României, cetățenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată, să meargă în România, dacă nu au rude, dacă nu dețin pașaport diplomatic, contracte de muncă, urgențe medicale sau permis de ședere. Cei care se încadrează în una din categoriile de mai sus, vor trebui să stea în izolare timp de 14 zile. Excepție fac elevii/studenții înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de pe teritoriul României, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior.

În acest sens, Ambasada României la Chișinău a publicat un comunicat conform căruia, „începând cu data de 21 iulie 2020, prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 (link) se certifică pandemia de COVID-19 declarată de Organizația Mondială a Sănătății la data de 11.03.2020 și se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Lista acestor țări este stabilită de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), se actualizează/revizuiește săptămânal, în fiecare zi de luni, și se publică pe site-ul www.insp.gov.ro.” Republica Moldova se regăsește pe lista respectivă.

De asemenea, despre asta a scris și „Ziarul de Gardă” de la Chișinău, care a publicat un articol intitulat „Condițiile în care cetățenii R. Moldova (nu) pot avea acces liber în România și Federația Rusă”, unde este foarte clar specificat că circulația nu este liberă cum insinuează presa italiană.

Nu România, ci Ungaria gestionează spațiul Schengen

Să admitem totuși căcetățenii Republicii Moldova ar trece de „vameșii corupți” ai României, așa cum scriu jurnaliștii italieni. Însă până în Italia mai sunt câteva filtre pe care aceștia nu vor să le vadă. Rămâne incert cum reușesc locuitorii Republicii Moldova, cu pașaportul moldovenesc, să treacă de vameșii din Ungaria când și acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2?

Captură foto: zdg.md

Denis Godorozea, jurnalist la un site auto din Republica Moldova, informa cititorii în data de 13 iulie 2020 asupra faptului că nici maghiarii nu acceptă cetățeni moldoveni pe teritoriul Ungariei. „La câteva zile după ce autorităţile italiene au impus restricţii de intrare în ţară pentru persoanele venite din Republica Moldova, cu o asemenea interdicţie au venit şi autorităţile maghiare, care au interzis intrarea în ţară pentru concetăţenii noştri. Restricţiile vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, în legătură cu situaţia pandemică provocată de coronavirus Covid-19 din regiune”, anunța jurnalistul. (Vedeți aici)

Povestea italienilor nu are sens și din cauza faptului că România nu face parte din Spațiul Schengen, iar de verificare la intrarea în Schengen se ocupă Ungaria.

Captură: piataauto.md

Pe unde să ajungă basarabenii în Italia?

Totodată, pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă există un anunț prin care locuitorii Republicii Moldova sunt informați că pot intra în Austria numai dacă „dețin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 4 zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ. În cazul în care certificatul medical nu poate fi prezentat, aceste persoane vor intra în izolare/carantină, într-o locație adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Dacă persoana nu poate face dovadă a deținerii unei locații adecvate accesul acestor persoane în Austria nu va fi permis.” 

Dacă șoferii de la Chișinău ar traversa nestingheriți toată România, fapt greu de crezut, și ar alege să ajungă în Italia prin Serbia, tot ar fi blocați la un moment dat în Croația sau în Slovenia. Nici prin Ucraina, apoi prin Slovacia nu ar avea prea multe șanse. Intrarea resortisanților străini pe teritoriul Republicii Slovace nu este permisă, fără anumite excepții și fără a aduce atingere obligației de a respecta carantina și alte măsuri ale Autorității de Sănătate Publică din Republica Slovacă. Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, inclusiv din Republica Moldova, cu excepția celor care au domiciliul permanent, reședința temporară sau un alt tip de permis de ședere valabil în Slovacia (Vedeți aici).

Dacă vorbim despre românii din Republica Moldova, care dețin cetățenia română, atunci e bine de subliniat că în cazul în care aceștia prezintă simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2, sunt obligați să stea pe o perioadă de 14 zile în carantină/izolare la locuinţa/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Sursa foto: Ambasada Italiei la Chișinău

Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Persoanele care fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de la măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Cetățenii români care vin din Republica Moldova și care doar tranzitează România vor fi verificați la intrarea în statul vecin, unde Guvernul de la Budapesta a prevăzut ca românii să fie supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, să nu li se va permită accesul.

În final, suntem obligați să menționăm că Italia interzice accesul persoanelor care în ultimele 14 zile au fost sau au tranzitat Republica Moldova. Conform Ambasadei Italiei la Chișinău, excepție de la interdicție fac:

  • cetățenii italieni, ai unui stat UE, ai unei țări părți la Acordul Schengen, ai Regatului Unit, Andorra, Principatului Monaco, ai Republicii San Marino sau ai statului Orașului Vatican și cu apropiații acestora (descendenți și rude coabitante în linia ascendentă, soțul, parte a unei uniuni civile, partener permanent), cu condiția ca acestea să fie rezidente în Italia până la data de 9 iulie 2020;
  • funcționarii și agenții Uniunii Europene, ai organizațiilor internaționale, personalul misiunilor și consulatelor diplomatice, personalul militar în exercitarea funcțiilor lor; (Vedeți aici)

România, stat membru al Uniunii Europene, procedează la fel cu proprii cetățeni, cu funcționarii și agenții Uniunii Europene, ai organizațiilor internaționale, personalul misiunilor și consulatelor diplomatice, personalul militar în exercitarea funcțiilor lor.

Până în acest moment presa italiană nu a prezentat niciun caz concret de român din Republica Moldova care a răspândit coronavirusul pe teritoriul Italiei sau declarația unui oficial italian despre acest lucru. Din aceste motive catalogăm toată povestea mediatică drept o pura fabulație!

O invenție de la A la Z!

*Radu Cupcea este cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” și doctorand al Universității din București.