Înainte de pandemie, proiectul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române era lansarea unui Centru de studii ruse, în cadrul institutului. Pandemia ne-a schimbat planul. Fără să inventeze neapărat ceva nou, pandemia a scos la iveală și a exacerbat trendurile vechi – printre ele, ascensiunea Chinei, accelerată de pandemie într-un ritm care a încurcat nu doar Occidentul, ci și Beijing-ul.

Un Centru dedicat strict Rusiei devenise o chestiune (aproape) inadecvată, alăturea de trendurile mari care sugerau că viitoarea ordine mondială avea să se deseneze în jurul dubletului SUA-China, lăsând în urmă și ordinea Războiului Rece și pe cea a hegemoniei americane.

Pandemia ne-a arătat cu claritate că intrăm într-o nouă era a relațiilor internaționale.

Prin urmare, proiectul s-a transformat într-un Centru de studii sino-ruse, în cadrul ISPRI și sub egida Academiei Române. Îl lansăm acum și în paginile Adevărul, prin unul dintre proiectele sale constante, respectiv „China la zi – revista presei de limbă chineză”. Este un proiect unic în România, despre a cărui necesitate nu are rost să argumentăm prea mult. A ignora astăzi a doua superputere a lumii este nu doar un risc strategic, ci un gest de incultură academică crasă.

Începând de astăzi, săptămânal, vom prezenta publicului românesc principalele relatări – și tăceri! – ale presei chineze, urmând ca, lunar, cel puțin, plecând de la acestea, să organizăm o dezbatere televizată, cu experți ai Centrului, dar și din afară, dedicată realităților din China și nu numai, moderată de jurnalistul de televiziune Claudiu Lucaci, partener în acest proiect. Prima emisiune de acest fel se poate urmări aici.

Participanții la proiectele Centrului – care vor traduce, analiza, comenta – sunt cercetătorii și vorbitorii de limbă rusă din cadrul ISPRI, la care s-au alăturat vorbitorii de limbă chineză și specialiști (prezenți sau în devenire) pe acest dosar covârșitor. Toți, împreună, vor încerca să cupleze România la temele mari ale dezbaterii internaționale, încercând, în primul rând, să înțeleagă ce se petrece cu lumea noastră și, în al doilea rând, să așeze Bucureștiul pe harta importantă a capitalelor europene care au un asemenea institut de cercetare dedicat Chinei. În maximum cinci ani, vor avea toate!

Partenerul principal al proiectului este Fundația Universitară a Mării Negre „Mircea Malița”, care, prin Bursele anuale de studii Mircea Malița, a făcut posibil ca cercetătorii beneficiari ai acestor burse să devină cercetători asociați ai ISPRI și să fie părtași la proiectul China la zi, care se află doar la început. Nu e singurul din cadrul Centrului de studii sino-ruse: pe lângă revista presei chineze urmează prima enciclopediei (geo)politică a Chinei secolului XX publicată în România, conferințele internaționale anuale Mircea Malița – cu invitați din Statele Unite și China -, o colecție de volume de cercetări dedicate Rusiei de ieri, de azi și de mâine, reevaluări ale relației complexe SUA-(România)-China din timpul celui mai faimos „reset” din secolul XX etc.

Echipa de bursieri și traducători cuprinde, deocamdată, pe Paula Toma (cercetător ISPRI și coordonator proiect China la zi), Maria Diana Ghinea și Yu Zahn.

Tuturor celor implicați, nu în ultimul rând partenerilor noștri care au făcut posibilă apariția Burselor Mircea Malița, le mulțumim și pe această cale.

Începem astăzi cu revista presei chineze din perioada 1-16 septembrie 2021; cei care doresc să urmărească și evoluțiile anterioare (15-31 august 2021), se pot duce direct la site-ul FUMN (materialul aici).

(ISPRI ȘI FUMN)

Foto: Imagini de la filmarea primei emisiuni dedicată proiecutlui China la zi (emisiunea integrală se poate viziona aici[Ma1] ).

– 1 septembrie 2021-

Poziția oficială a Chinei față de anumite probleme

răspunsurile oferite de purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe –

Declarația 1

Reporter Bloomberg: Camera de Comerț Americană din Chengdu a fost închisă, dar nu se cunosc problemele care au stat la bază. De ce a fost închisă brusc această cameră de comerț? Ne-ar putea oferi mai multe informații Ministerul de Externe?

Wang Wenbin: Nu cunosc nimic despre o astfel de situație, de aceea, v-aș sfătui să vă adresați autorităților competente. Ceea ce vă pot spune însă este că, țara noastră este o țară bazată pe statul de drept, prin urmare toate organizațiile străine cu sediul în China trebuie să acționeze în cadrul legal al Chinei.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-09/01/content_77727965.htm?f=pad&a=true

Declarația 2

Reporter Global Times:  Potrivit știrilor, atacurile teroriste din apropierea aeroportului din Kabul din 26 august au rănit și ucis sute de oameni. Unii dintre răniți au dezvăluit că forțele SUA au tras asupra civililor după explozii, provocând și mai mai multe victime.Pe 29 august, forțele SUA din Afganistan au lansat atacuri cu drone asupra unei reședințe civile din motive de combatere a terorismului, ucigând zece civili. Cea mai tânără victimă avea doar doi ani. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Wang Wenbin: Partea chineză a luat act de știrile respective.Potrivit rapoartelor publice, uciderea persoanelor nevinovate de către SUA în Afganistan are loc în mod frecvent.

În 2002, Forțele Aeriene ale SUA au organizat un atac aerian la o nuntă în provincia Uruzgan. Zeci de civili au fost uciși și peste o sută de persoane au fost rănite. 

În 2008, trupele americane au atacat un sat din provincia Herat, ucigând aproape 100 de civili, inclusiv 50 de copii și 19 femei.

În 2010, forțele NATO au bombardat provincia Daykundi, luând viața a cel puțin 33 de vieți.

În 2015, o forță anti-stupefiante afgană aflată într-o misiune a fost atacată de avioanele de vânătoare NATO și au murit atunci 15 ofițeri.

În 2019, SUA a lansat un atac cu drone asupra provinciei Nangarhar, ucigând în mod eronat cel puțin 30 de fermieri afgani. Un fost soldat american și operator de drone a  mărturisit pentru Comitetul de experți al ONU că, grevele americane cu drone ucid pur și simplu de dragul de a ucide și că numărul deceselor civile din Afganistan cauzate de atacurile aeriene ale SUA depășește cu mult statisticile oficiale ale guvernului SUA. Statisticile arată că, din aprilie 2020, cel puțin 47.245 de civili afgani au murit în războiul din Afganistan lansat de SUA.

            Deși forțele SUA s-au retras din Afganistan, ar trebui investigată atent uciderea civililor de către forțele SUA și a aliațiilor lor din ultimii 20 de ani, iar ucigașii ar trebui aduși în fața justiției. Viața poporului afgan ar trebui protejată, iar drepturile omului ar trebui apărate în Afganistan. Este în joc justiția internațională și statul de drept și dezvoltarea mondială a drepturilor omului.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-09/01/content_77727965.htm?f=pad&a=true

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei/ Foto: Conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 1 septembrie 2021.

Declarația 3

Reporter Kyodo News: Potrivit știrilor, trimisul special al SUA pentru probleme climatice John Kerry a sosit la Tianjin. Ne-ați putea confirma dacă discuțiile dintre acesta și trimisul special al părții chineze pentru schimbările climatice, Xie Zhenhua au început? Care sunt așteptările Chinei în privința acestei discuții?

Wang Wenbin:  Presupun că ați observat informațiile publicate de Ministerul Ecologiei și Mediului din China, cât și Departamentul de Stat al SUA au publicat deja informații despre vizita lui Kerry, trimisul special al SUA pe probleme climatice în China.

La invitația părții chineze, Kerry va vizita China în perioada 31 august – 3 septembrie. În timpul vizitei, Xie Zhenhua, trimisul special al Chinei pentru schimbările climatice va purta discuții cu el la Tianjin și va face schimb de opinii  cu privire la cooperarea dintre China și SUA în domeniul schimbărilor climatice și cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (cu acronimul în limba engleză UNFCCC).

Cât despre cea de-a doua întrebare pe care mi-ați adresat-o , vă rugăm să urmăriți informațiile de pe site-ul nostru, vor fi publicate informații în timp util.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-09/01/content_77727965.htm?f=pad&a=true

Declarația 4

Reporter CCTV: Potrivit știrilor, pe 31 august, surse ale talibanilor afgani au declarat că discuțiile privind înființarea unui nou guvern afgan au fost încheiate și că vor anunța formarea noului guvern pe 3 septembrie. Ce are de comentat partea chineză pe această temă? Va recunoaște China noul guvern afgan?

Wang Wenbin:  Afganistanul deschide o nouă pagină în istoria sa, confruntându-se atât cu provocări, cât și cu oportunități. Poporul afgan se află acum într-un punct nou de plecare pentru pacea și reconstrucția națională. Comunitatea internațională acordă de asemenea, o atenție deosebită evoluțiilor situației din Afganistan, precum formarea unui nou guvern în Afganistan. China speră sincer că toate părțile din Afganistan vor respecta aspirațiile urgente ale poporului afgan și așteptărilor comune ale comunității internaționale, vor construi o structură politică deschisă și incluzivă, vor adopta politici interne și externe moderate și prudente, vor trage o linie între ei și grupurile teroriste și vor trăi în termeni buni cu alte țări, în special cu vecinii săi.

Președintele Mao a spus odată: „Afganistanul este o țară eroică. Nu s-a supus niciodată în istorie. China și Afganistan sunt țări prietene. China nu vrea să facă rău Afganistanului, iar Afganistanul nu vrea să facă rău Chinei. Cele două țări se sprijină reciproc”. China va susține în continuare o politică prietenoasă față de întregul popor afgan, va respecta suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Afganistanului și nu va interveni în afacerile interne ale țării.Vom continua să oferim ajutor pe cât de mult posibil Afganistanului pentru realizarea timpurie a păcii și reconstrucției.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-09/01/content_77727965.htm?f=pad&a=true

Declarația 5

Reporter NBC: Revenind la vizita lui John Kerry, mă întreb cum privește China vizita lui John Kerry? Ar putea avea o semnificație potențială pentru relațiile dintre China și SUA, dincolo de problemele legate de schimbările climatice? În opinia dumneavoastră, în ce alte domenii cele două părți pot beneficia de dialoguri directe ca acesta?

Wang Wenbin: China și SUA au diferențe în ceea ce privește unele probleme. În același timp, împărtășim interese comune într-o gamă largă de domenii, inclusiv schimbările climatice. Cele două părți ar trebui să mențină dialogul și comunicarea și să desfășoare o cooperare reciproc avantajoasă pe baza respectului reciproc, gestionând în același timp diferențele printr-o consultare echitabilă, pentru a readuce relațiile bilaterale pe urmele stabilității și dezvoltării.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-09/01/content_77727965.htm?f=pad&a=true

– 2 septembrie 2021-

Poziția oficială a Chinei față de anumite probleme

răspunsurile oferite de purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe –

Declarația 1

Reporter Ziarul Poporului:  Potrivit știrilor, OMS intenționează să livreze 100 de milioane de doze de vaccinuri Sinovac și Sinopharm până la sfârșitul lunii septembrie în Africa și Asia pentru prima dată. Ne puteți confirma acest lucru? Ați putea să ne oferiți mai multe informații despre furnizarea de vaccinuri prin Accesul Global la vaccinurile COVID-19 ( cu acronimul în limba engleză COVAX)?

Wang Wenbin:  China a sprijinit activ și a luat parte la COVAX . S-a angajat să promoveze disponibilitatea și accesibilitatea vaccinurilor COVID în țările în curs de dezvoltare. În prima jumătate a anului 2021, după ce vaccinurile Sinopharm și Sinovac au fost aprobate de OMS pentru folosirea de urgență, companiile în cauză au organizat și au coordonat garanțiile de producție, au avut consultări cu Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (acronimul în limba engleză GAVI) în privința aprovizionării cu vaccinuri, adăugând vaccinurile în portofoliul facilității COVAX în iulie. Conform acordurilor de cumpărare, cele două companii chineze vor furniza 110 milioane de doze către COVAX până la sfârșitul lunii octombrie, iar aceasta din urmă va stabili planul de distribuție specific după luarea în considerare deplină a cererii țărilor. Între timp, cele două părți au ajuns la un acord cu privire la aprovizionarea pe termen lung a vaccinurilor și sunt în discuții cu privire la momentul și planul specific de aprovizionare viitoare.

După cum am înțeles, primul lot de aproximativ 9 milioane de doze a fost livrat în Pakistan și Bangladesh la începutul lunii august. Încă aproape 30 de milioane de doze vor începe să fie expediate în curând către țările în curs de dezvoltare precum Algeria, Côte d’Ivoire, Niger, Kârgâzstan și Venezuela. Acesta este un alt pas concret pe care China l-a făcut pentru a-și îndeplini promisiunea  ca vaccinurile să fie un „produs public global” , de a promova distribuția echitabilă și de a stimula eforturile globale anti-epidemice.

La prima întâlnire a Forumului internațional privind cooperarea împotriva virusului COVID-19, care avut loc recent, președintele Xi Jinping a anunțat că partea chineză se va strădui să furnizeze întregii lumi 2 miliarde de doze de vaccin COVID-19 pe tot parcursul acestui an și să doneze 100 milioane dolari către COVAX pentru distribuirea vaccinurilor către țările în curs de dezvoltare. China va continua să-și aducă contribuția la realizarea unui acces echitabil la vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare. De asemenea, facem apel la țări capabile să sprijine numărul mare de țări în curs de dezvoltare și să le ajute să achiziționeze vaccinuri cât de repede posibil, contribuind astfel la o victorie timpurie a omenirii asupra pandemiei.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 2

Reporter Agenția de Știri Xinhua: Am observat că mass-media din Rusia susține că eforturile Chinei de a consolida reglementarea pieței vor contribui la promovarea unui mediu de afaceri stabil și favorabil pe termen lung și vor promova o creștere economică susținută și solidă și nu vor afecta atracția pieței chineze.Cum priviți acest lucru?

Wang Wenbin: De la începutul acestui an, China a continuat să consolideze și să extindă rezultatele prevenirii și controlului epidemiei și a dezvoltării socio-economice.  A realizat o redresare economică constantă, demonstrând rezistență și vitalitate puternice.Acest lucru a oferit un impuls puternic pentru economia mondială să revină pe drumul cel bun, să recâștige încrederea și să reia creșterea. În același timp, pentru a aborda problema proeminentă a extinderii necontrolate și dezordonate a unor companii de platformă, guvernul chinez a intensificat reglementarea anti-monopol și a întreprins acțiuni legale pentru a contracara comportamentele de monopol și concurență neloială.Eforturile de reducere a expansiunii dezordonate a capitalului au arătat rezultate inițiale, iar ordinea concurenței loiale s-a îmbunătățit constant.

Măsurile de reglementare a pieței luate în conformitate cu legislația de către guvernul chinez vor contribui la promovarea unui mediu de piață pentru o concurență loială, vor crea un spațiu larg pentru creșterea tuturor tipurilor de entități de piață, în special a întreprinderilor mici și mijlocii și vor proteja mai bine drepturile și interesele consumatorilor. Guvernul chinez se angajează să îmbunătățească mecanismele de concurență loială, să reformeze sistemul de reglementare a pieței, să consolideze reglementarea anti-monopol, să lucreze la construirea unui sistem de piață la standarde ridicate care să fie unificat și deschis cu o concurență ordonată și să încurajeze un mediu de afaceri orientat spre piață, legalizat și international. Aceste eforturi vor beneficia în cele din urmă de toți investitorii, operatorii și consumatorii.

Aș dori, de asemenea, să subliniez că hotărârea Chinei de a promova o deschidere la nivel înalt către lumea exterioară este de neclintit și ușa către lumea exterioară se va deschide din ce în ce mai mult. Ca destinație importantă pentru investițiile străine, China a atras anul trecut cu 4,5% mai multe ISD, în ciuda scăderii cu 40% a investițiilor străine la nivel global.

În prima jumătate a acestui an, utilizarea efectivă a capitalului străin de către China a crescut cu 28,7 de la an la an. Investitorii străini rămân optimiști cu privire la perspectivele pieței chineze. Vom continua să facilităm investițiile și operațiunile companiilor străine în China și să împărtășim dividendele reformei și dezvoltării Chinei.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 3

Reporter Bloomberg: South China Morning Post a raportat că John Kerry se va întâlni astăzi cu Yang Jiechi. Ne-ați putea confirma acest lucru, dar totodată ne puteți oferi mai multe informații despre? Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a adoptat miercuri un raport care a cerut Uniunii Europe să înceapă lucrul la un acord bilateral de investiții cu Taiwanul. De asemenea, a sugerat ca blocul să își redenumească biroul comercial din Taipei în „Biroul Uniunii Europene din Taiwan”. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă?

Wang Wenbin: În ceea ce privește prima întrebare, vă rugăm să urmăriți cu atenție. Vom publica informații în timp util.

Cât despre a doua întrebare, China a făcut deja o declarație. Așa-numitul raport „Relații politice și cooperare UE-Taiwan”, creat de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, încalcă grav normele de bază ale relațiile internaționale, principiul „O singură Chină” și angajamentul privind problema Taiwanului, asumat în mod deschis de UE la stabilirea relațiilor diplomatice cu China. Partea chineză condamnă cu tărie și se opune acestui lucru.

Îndemnăm comisia competentă și membrii Parlamentului European să-și corecteze imediat cuvintele și acțiunile greșite cu privire la Taiwan pentru a evita daune suplimentare încrederii și cooperării reciproce dintre China și UE. Uniunea Europeană este sfătuită să nu subestimeze hotărârea fermă a poporului chinez, voința neclintită și capacitatea puternică de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială și să înceteze imediat acțiunile provocatoare și de confruntare.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 4

Reporter RIA Novosti: Vice-ministrul rus de externe, Igor Morgulov a declarat ieri că Rusia intenționează să convoace o nouă întâlnire cu Statele Unite, China și Pakistan la Kabul după ce situația de acolo se va stabiliza. Partea chineză a discutat despre această întâlnire cu Rusia sau alte părți? Cine va reprezenta China acolo?

Wang Wenbin: O soluționare adecvată a problemei afgane este imposibilă fără participarea și sprijinul comunității internaționale.Există multe mecanisme multilaterale legate de Afganistan care se consolidează reciproc cu propriile caracteristici și priorități.China a menținut o strânsă coordonare cu părțile în cauză cu privire la problema afgană. China și Rusia rămân într-o comunicare și colaborare strategică profundă și puternică la toate nivelurile. În noile circumstanțe, China va continua să colaboreze cu comunitatea internațională pentru o atenuare timpurie a situației din Afganistan și Kabul și va ajuta împreună Afganistanul să pună capăt haosului, să restabilească ordinea și să realizeze pacea și reconstrucția.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 5

Reporter Beijing Youth Daily: Conferința mondială 5G 2021 a avut loc recent la Beijing. Oficiali, experți și academicieni și oameni de afaceri din mai multe țări au participat atât online, cât și offline la această conferință. Ne-ați putea oferi mai multe informații?

Wang Wenbin: În perioada31 august – 2 septembrie, a avut loc la Beijing Conferința mondială 5G 2021, sub tema „5G + By All For All”.Conținând cuvintele cheie „industrie”, „economie” și „inovație”, conferința s-a axat pe eforturile comune de dezvoltare a infrastructurii digitale, a ecologiei integrate și a mediului favorabil pentru a permite 5G să se integreze și să prospere împreună cu alte industrii. Acesta este, de asemenea, prima expoziție internatională găzduită la Beijing, după normalizarea prevenirii și controlului epidemiilor din Beijing.

Fiind o reuniune internațională proeminentă în sectorul 5G, Conferința mondială 5G a avut loc de trei ori din 2019 și a devenit o importantă platformă pentru schimburi stimulând dezvoltarea industrială globală și inovarea în scenarii de aplicare. În cadrul acestei conferințe,  peste 300 de invitați importanți din peste 20 de țări și regiuni au fost invitați să țină discursuri, inclusiv 45 de experți străini și trimiși diplomatici aflați în China.

Peste 80 de mass-media din întreaga lume au realizat o acoperire cuprinzătoare a conferinței. În cadrul conferinței au fost expuse peste 650 de articole de la peste 40 de companii chineze și străine, prezentând pe deplin progresul tehnologic la nivel de lanț industrial și inovația produselor în sectorul 5G.

În timpul conferinței, au fost lansate opt cărți albe tehnice și rapoarte de cercetare, au fost semnate peste 20 de proiecte de cooperare strategică și o serie de rezultate inovatoare și noi tehnologii și produse au fost lansate de companiile respective.

Fiind una dintre tehnologiile de vârf, 5G va schimba profund modul în care oamenii lucrează și trăiesc și va introduce o eră în care totul este interconectat. China acordă o mare importanță dezvoltării 5G. De când 5G a intrat în uz comercial în China în urmă cu doi ani, au fost construite 993.000 de stații de bază 5G și peste 392 de milioane de gospodării au fost conectate la terminalele 5G. China se mândrește acum cu cea mai mare rețea 5G din lume, cu tehnologie de vârf și cel mai mare număr de utilizatori. Cel mai mare sistem industrial 5G din lume prinde contur treptat.

Integrarea dintre 5G și alte tehnologii, cum ar fi Internetul, big data și AI, a dat naștere la noi modele de dezvoltare precum 5G + îngrijirea sănătății, 5G + internet industrial, 5G + video de înaltă definiție, care au devenit motoare noi pentru dezvoltarea de înaltă calitate a Chinei.

În dezvoltarea 5G, China s-a angajat întotdeauna să integreze, să coordoneze, să inoveze, să deschidă și să obțină rezultate câștigătoare. Vom continua să întărim schimbul cu ceilalți, vom desfășura cooperări în toate dimensiunile în standardul 5G, industrie, aplicații și securitate și vom crea împreună un mediu pentru inovație și afaceri deschis, corect, și nediscriminatoriu. Companiile din toate țările sunt binevenite să participe la lansarea 5G a Chinei cu produse și servicii de calitate pentru dezvoltarea socioeconomică. Sperăm, de asemenea, că toate părțile se vor opune actelor care abuzează de conceptul de securitate națională și perturbă și subminează cooperarea globală 5G, astfel încât împreună să putem avansa o cooperare internațională sănătoasă în acest sector pentru a oferi mai multe beneficii întregii omeniri.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 6

Reporter The Paper: Potrivit știrilor, la 31 august, Zhou Mengbo, fost secretar adjunct al China Railway Corporation a fost repatriat în China. Ne-ați putea oferi mai multe informații despre repatrierea acestuia?

Wang Wenbin: Zhou Mengbo, fost secretar adjunct al comitetului de partid al China Railway Engineering Group Co., Ltd., a fost suspectat de infracțiuni grave legate de muncă și a fugit în străinătate în mai 2019.

Recent, China a depus o cerere de cooperare în aplicarea legii către țara respectivă și a lucrat împreună cu agențiile străine pentru a-l putea aresta și a-l repatria în China.

Aducerea lui Zhou Mengbo în fața justiției este o realizare importantă în readucerea fugarilor din corupție și recuperarea bunurilor acestora prin cooperarea internațională în aplicarea legii. China și-a exprimat aprecierea și recunoștința față de țările în cauză pentru sprijinul și asistența lor puternică.

Corupția este un dușman comun al umanității. Combaterea crimelor legate de corupție este susținută de oameni din întreaga lume. Urmărirea fugarilor și recuperarea bunurilor lor este o parte integrantă a consolidării cooperării internaționale împotriva corupției. Guvernul chinez va continua să desfășoare o cooperare internațională judiciară și de aplicare a legii cu țările interesate în conformitate cu Convenția ONU împotriva corupției și tratatele și acordurile bilaterale. Vom combate corupția transnațională și nu vom permite niciodată persoanelor corupte să se refugieze în paradisuri sigure pentru infractori.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 7

Reporter Global Times: Global Times a raportat că autoritățile competente chineze au dezvăluit faptele penale ale lui Michael Spavor și Michael Kovrig, precum și informații detaliate despre detenția lor. Dar Canada a susținut că detenția acestor doi canadieni reprezintă o represiune pentru arestarea lui Meng Wanzhou. Ce aveți de comentat pe această temă?

Wang Wenbin: China și-a declarat în mod repetat poziția solemnă cu privire la cazurile lui Michael Spavor și Michael Kovrig. Informațiile dezvăluite de autoritățile chineze arată că dovezile infracțiunilor lor sunt incontestabile. Organele judiciare ale Chinei tratează cazurile în conformitate cu legislația pe baza unor probe solide. În acest proces, drepturile legale ale acestor două persoane au fost pe deplin protejate. Autoritățile în cauză le-au acordat, de asemenea, îngrijiri umanitare în măsura permisă de lege.

Trebuie să subliniez că incidentul de la Meng Wanzhou și cazurile lui Michael Spavor și Michael Kovrig sunt complet diferite. Pe de o parte, Canada a efectuat persecuție politică împotriva cetățeanului chinez în complice cu SUA, ignorând total scopurile politice americane.  Meng Wanzhou nu a încălcat nicio lege canadiană. Pe de altă parte, a făcut publicitate cazului canadian menționat mai sus și a calomniat China de detenție arbitrară și diplomație coercitivă.

Faptele au demonstrat încă o dată că ceea ce urmărește partea canadiană este de a confunda binele și răul și de a arunca vina asupra Chinei.

China respinge ferm și condamnă cu tărie acest lucru. Canada ar trebui să rezolve această problemă, să nu mai inducă în eroare opinia publică și să înceteze să mai calomnieze China. Între timp, ar trebui să-și îndrepte greșelile, să-l elibereze pe Meng Wanzhou și să-i asigure revenirea în siguranță în China.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Declarația 8

Reporter China News Service: Potrivit știrilor, președintele rus Putin a declarat în comentariul său recent asupra situației afgane că forțele SUA au promovat în esență normele și standardele SUA, inclusiv schimbarea structurii politice locale în prezența lor de 20 de ani în Afganistan. Dar acest lucru a adus pierderi și tragedii SUA în sine și poporul afgan. Rezultatul operațiunilor SUA în Afganistan este zero, dacă nu negativ. Ce aveți de comentat pe această temă?

Wang Wenbin: Opinia președintelui Putin ar trebui să provoace SUA să reflecte asupra acestor aspecte.Nu există o formă fixă de democrație în lume. Toate țările ar trebui să aibă dreptul la explorarea independentă a căilor de dezvoltare care se potrivesc condițiilor și realităților lor naționale. Situația din Afganistan a arătat că orice practică de transplantare și impunerea unui model străin de democrație va aduce doar haos și instabilitate, care în cele din urmă se vor încheia printr-un eșec

Democrația este o valoare împărtășită de întreaga omenire, nu un privilegiu al anumitor țări. Nu există un „lider al democrației” în lume și nicio țară nu are dreptul să dea lecții despre democrație. Promovarea „alianței democrațiilor” și promovarea narațiunii „democrație versus autoritarism” este în esență atacarea altora care sunt diferite sub steagul democrației. Este suprimarea celorlalți și avansarea propriilor strategii geopolitice cu ideologia și valorile ca instrument. Aceasta este o democrație falsă și o adevărată hegemonie. O astfel de retrogradare istorică ar duce doar la diviziuni și confruntări, care ar trebui protejate și respinse de toate țările.

Sperăm că SUA vor reflecta serios asupra acțiunilor lor și vor trage lecții din trecut. Ar trebui să nu mai vândă propriile ideologii și valori altora, să oprească intervenția militară în alte țări după bunul plac, să nu mai facă diviziuni și confruntări în lume sub stindardul drepturilor omului și să nu repete greșelile din Afganistan.

Sursă: http://bs.china-embassy.org/chn/zyxw/t1904097.htm

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei/ Foto: Conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 2 septembrie 2021.

Pe 3 septembrie, Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat, va participa la ceremonia de deschidere a Forumului de dezvoltare a energiei cu emisii scăzute din Taiyuan 2021 (Taiyuan Energy Low Carbon Development Forum 2021) prin videoconferință și va ține un discurs.

Pe aceeași dată, la invitația guvernului francez, premierul Li Keqiang va participa la ceremonia de deschidere a celui de-al 7-lea Congres Mondial de Conservare a Naturii  prin conferință video la Beijing și va ține de asemenea un discurs.

Acest Congres este organizat în comun de guvernul francez și Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (cu acronimul în limba engleză IUCN) sub tema „O natură, un viitor”.

– 3 septembrie 2021 –

Poziția oficială a Chinei față de anumite probleme

răspunsurile oferite de purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe –

Declarația 1

Reporter CCTV:  Astăzi se împlinesc 76 de ani de la victoria obținută de poporul chinez în Războiul de Rezistență împotriva agresiunii japoneze și de la cea a războiului mondial antifascist.Am observat că, în această dimineață, China și Rusia au desfășurat activități de comemorare la Muzeul Cetății Dongning din orașul Mudanjiang, provincia Heilongjiang, iar consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi și ministrul rus de externe, Sergey Lavrov au ținut discursuri. Ne-ați putea oferi mai multe informații despre acest eveniment?

Wang Wenbin: Victoria obținută de poporul chinez în Războiul de Rezistență împotriva agresiunii japoneze și victoria Uniunii Sovietice împotriva Japoniei au marcat o victorie finală a războiului mondial antifascist. Bătălia de la Cetatea Dongning a fost ultima bătălie a acestui război.După cum a spus și consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi la evenimentul de comemorare organizat astăzi la Muzeul Cetății Dongning, această bătălie este o importantă mărturie a modului în care poporul chinez și rus au luptat cot la cot.Victoria bătăliei arată că pacea și dreptatea vor zdrobi orice rău, oricât de puternic ar fi. Marea victorie obținută în urmă cu 76 de ani are o semnificație specială pentru China și Rusia, cât și pentru întreaga istorie a umanității. 

Sistemul internațional, a cărei bază este Organizația Națiunilor Unite și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional stabilit după război au jucat un rol de neînlocuit în ceea ce privește pacea, progresul și dezvoltarea omenirii.

Victoria obținută în urma războiului mondial antifascist ar trebui respectată cu seriozitate și susținută. Din păcate, chiar și în prezent, unii oameni încearcă să nege sau chiar să înfrumusețeze istoria agresiunii și să provoace serios conștiința umană și justiția internațională.

În această chestiune, cele două popoare (chinez și rus) nu vor fi de acord, și nici pacifiștii din întreaga lume. Ne vom uni cu toate țările din lume, inclusiv Rusia, pentru a ne opune cu hotărâre oricărui act eronat de inversare a istoriei, pentru a apăra cu hotărâre victoria celui de-al doilea război mondial, echitatea și justiția internațională, vom proteja cu hotărâre sistemul internațional și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional,  pentru ca pacea și liniștea să dăinuie în lume.

Sursă: https://mp.weixin.qq.com/s/UXrPRLihECMbbcI0-Fm8tw

Declarația 2

Reporter Sputnik: Aș dori să vă adresez două întrebări. Prima are legătură cu situația din Afganistan. Potrivit lui Al Jazeera, talibanii afgani au decis să lanseze atacuri în provincia Panjshir după ce negocierile cu forțele rebele locale au fost întrerupte. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?Cum va afecta acest lucru situația afgană?Mi-ar mai plăcea să aflu dacă, la cel de-al 13-lea summit BRICS, care va avea loc în luna septembrie, în India, , țările membre se vor consulta cu privire la situația afgană? Ne-ați putea oferi mai multe detalii cu privire la aceste două aspecte?

Wang Wenbin: Cu privire la prima întrebare, aș dori mai întâi să spun că,  partea chineză își dorește sincer ca toate părțile din Afganistan să respecte voința poporului afgan și deciziile luate să fie pe măsura așteptărilor comunității internaționale; să își rezolve toate problemele prin consultări pentru a asigura o tranziție lină a situației din Afganistan, astfel încât poporul afgan să se bucure de pace cât mai repede posibil.

Cât despre summit-ul BRICS, acesta este o platformă importantă de cooperare pentru piețele emergente și țările în curs de dezvoltare. Ca forță pozitivă, stabilizatoare și constructivă în afacerile internaționale, BRICS are tradiția de a menține comunicarea și coordonarea și de a declara poziții cu privire la problemele regionale și internaționale de interes comun.

Țările BRICS vor continua să organizeze astfel de întâlniri cu diverse ocazii. De fapt, recent, țările BRICS au comunicat și au coordonat problema afgană prin mecanisme precum reuniunea BRICS a consilierilor de securitate națională.

Sursă: https://mp.weixin.qq.com/s/UXrPRLihECMbbcI0-Fm8tw

Declarația 3

Reporter AFP:  Aș avea două întrebări, și anume, Organizația Mondială a Comerțului a decis să sprijine SUA în impunerea de restricții de import asupra panourilor solare din China. Ce are de comentat partea chineză pe această temă? În prezent, China își păstrează deschisă ambasada la Kabul, să fie acesta un semn că este gata să recunoască noul guvernul pe care îl vor institui în curând talibanii?

Wang Wenbin: Referitor la prima întrebare, China dorește să își exprime regretele pentru această decizie. Cât despre cea de-a doua întrebare, ambasada Chinei în Afganistan reprezintă un canal important pentru schimburile dintre cele două țări. Ambasada noastră funcționează normal și în prezent. China speră sincer că toate partidele din Afganistan vor da ascultare voinței poporului afgan și așteptărilor comune venite din partea comunității internaționale, vor construi o structură politică deschisă și incluzivă, vor adopta politici interne și externe moderate și prudente, se vor separa de organizațiile teroriste și vor trăi în relații bune cu toate țările, în special cu țările vecine. Noul guvern afgan n-a fost încă instituit, și noi urmărim îndeaproape noile schimbări ce vor avea loc.

Sursă: https://mp.weixin.qq.com/s/UXrPRLihECMbbcI0-Fm8tw

Declarația 4

Reporter NHK:  Prim-ministrul nipon, Yoshihide Suga a anunțat astăzi că nu va candida la viitoarele alegeri prezidențiale ale Partidului Liberal Democrat (PLD) care vor avea loc în această lună, ceea ce înseamnă că va avea loc o schimbare în ceea ce privește funcția de prim-ministru. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Wang Wenbin:  Am luat act de știrea respectivă, însă nu dorim să comentăm nimic deoarece acestea sunt afacerile interne ale Japoniei.

Sursă: https://mp.weixin.qq.com/s/UXrPRLihECMbbcI0-Fm8tw

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei/ Foto: Conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 3 septembrie 2021.

Mass-media străină: Lituania își recheamă ambasadorul de la Beijing

Platforma online Global Times: Reuters tocmai a raportat că Lituania a declarat pe 3 septembrie că își va rechema ambasadorul de la Beijing

Pe 10 august, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a făcut o declarație cu privire la decizia Chinei de a-și rechema ambasadorul din Lituania. Potrivit interviului, guvernul lituanian a anunțat recent că va permite autorităților din Taiwan să înființeze un „Birou de reprezentare a Taiwanului” , indiferent de negocierile cu partea chineză și consecințele menționate de aceasta. Această acțiune a încălcat flagrant spiritul comunicatului privind stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări și a subminat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Guvernul chinez și-a exprimat o fermă opoziție față de această acțiuni și a decis să-și recheme ambasadorul chinez din Lituania, cerând și Lituaniei să facă același lucru.

Partea chineză susține principiul „O singură Chină ” și că guvernul Republicii Populare Chineze este unicul guvern legal care reprezintă întreaga Chină. Principiul „O singură Chină” este norma universal recunoscută a relațiilor internaționale și consensul universal al comunității internaționale. Reprezintă baza politică prin care China își dezvoltă relațiile bilaterale cu alte țări, iar linia roșie de protejare a suveranității naționale și a integrității teritoriale nu trebuie atinsă. Îndemnăm Lituania să își îndrepte imediat greșeala, să ia măsuri practice pentru a elimina influențele rele și să nu continue să meargă pe un drum greșit. De asemenea, avertizăm autoritățile taiwaneze că „independența taiwaneză” este o fundătură, un drum care nu duce nicăieri, iar încercările de a se angaja în activități separatiste pe scena internațională nu vor avea niciodată succes.

Sursă:https://mbd.baidu.com/newspage/data/landingsuper?context=%7B%22nid%22%3A%22news_9854534046739654887%22%7D&n_type=-1&p_from=-1

– 6 Septembrie –

„Ne opunem preluării puterii prin lovitură de stat! Solicităm eliberarea imediată a președintelui Condé !”

declară Ministerul de Externe cu privire la situația din Guineea

            Pe 5 septembrie, un grup de militari rebeli din Guineea au anunțat că l-au reținut pe președintele Condé și că au desființat guvernul. Uniunea Africană și Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest au emis declarații în aceeași zi, condamnând preluarea puterii prin forță și cerând eliberarea imediată a președintelui Conte.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat pe 6 septembrie că partea chineză urmărește îndeaproape evoluția situației din Guineea și că a luat act de declarațiile făcute de Uniunea Africană și Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest. China se opune preluării puterii prin lovitura de stat și solicită eliberarea imediată a președintelui Condé.

            Sperăm că toate părțile își vor menține calmul și reținerea și că, pornind de la interesele fundamentale ale țării și ale poporului din Guineea vor fi rezolvate prin dialog și consultare toate problemele, menținând astfel pacea și stabilitatea în Guineea.

Sursă: http://www.news.cn/world/2021-09/06/c_1127833666.htm

Președintele Xi Jinping a avut o conversație telefonică cu Emomali Rahmon, președintele Tadjikistanului pe data de 7 septembrie

Xi Jinping a felicitat Tadjikistanul pentru cea de-a 30-a aniversare a independenței sale. Xi a subliniat că, în prezent, relațiile China-Tadjikistan se află la cel mai înalt nivel din istorie.

Cele două țări se sprijină ferm pe probleme care implică interesul și preocupările majore ale ambelor părți,  ceea ce demonstrează un nivel ridicat de încredere strategică între cele două țări.

China și Tadjikistan au avut o cooperare strânsă în ceea ce privește lupta împotriva pandemiei de Sars-Cov-2, dând dovadă de o relație de vecinătate bună, cele două părți bazându-se una pe cealaltă la nevoie. Anul viitor, China și Tadjikistan vor sărbători 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

China este dispusă să colaboreze cu Tadjikistan pentru a construi o comunitate bogată de dezvoltare și de securitate indestructibilă, pentru a proteja interesele comune ale celor două țări, cât și pentru a promova pacea și dezvoltarea regională.

Xi Jinping a subliniat că Cele două părți ar trebui să continue să se concentreze pe construcția comună de înaltă calitate a „Centurii și Drumului” , să promoveze cooperarea în domenii precum economia, comerțul, interconectarea și economia digitală. China încurajează companiile chineze să investească în Tadjikistan și este dispusă să crească importurile de produse bio și de înaltă calitate din Tadjikistan. Ambele părți ar trebui să joace pe deplin rolul mecanismului comun de prevenire și control la porturile de frontieră pentru a asigura fluxul eficient și lin al arterei de marfă China-Tadjikistan. China este dispusă să sprijine în continuare Tadjikistanul în lupta împotriva epidemiei și să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul medical.

            Președintele Xi a mai subliniat că, partea chineză apreciază foarte mult munca desfășurată de Tadjikistan de când a preluat președinția rotativă a Organizației de Cooperare de la Shanghai. Vom sprijini Tadjikistanul în îndeplinirea responsabilităților sale ca președinte și vom găzdui cu succes summitul comemorativ de 20 de ani al Organizației de Cooperare de la Shanghai, care va fi o oportunitate de a aprofunda solidaritatea și încrederea reciprocă a statelor membre. 

            La rândul său, președintele Tadjikistanului a spus că cele două țări sunt parteneri strategici, relațiile lor continuând să se dezvolte în diferite domenii. Acesta i-a mulțumit Chinei pentru ajutorul sincer oferit țării lui pentru o bună perioadă de timp, în special pentru vaccinurile acordate în timp util, susținând cu tărie lupta Tadjikistanului împotriva epidemiei. Tadjikistanul este dispus să își aprofundeze continuu cooperarea în domenii precum economia, comerțul, securitatea și cultură, astfel încât să ofere noi conotații parteneriatului strategic Tadjikistan-China.

Mulțumim Chinei pentru sprijinul său puternic acordat Tadjikistanului în îndeplinirea responsabilităților sale în calitate de președinte al Organizației de Cooperare de la Shanghai și dorim să menținem o strânsă coordonare cu China în ceea ce privește dezvoltarea OCS.

Cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire la situația din Afganistan și au convenit să continue aprofundarea cooperării în lupta împotriva combaterii terorismului și să mențină împreună securitatea și stabilitatea regională.

Sursă: http://www.news.cn/mrdx/2021-09/08/c_1310175192.htm

— 8 Septembrie –

A 8-a aniversare a inițiativei „Centura și Drumul”. Nivelul interconectării internaționale continuă să se îmbunătățească

Anul 2021 marchează a opta aniversare a inițiativei „Centura și Drumul”. Pe parcursul acestor ani, China a făcut progrese solide în ceea ce privește facilitarea conectării cu țările care iau parte la inițiativa „Centura și Drumul”, oferindu-le un adevărat sentiment de câștig.

Terminalul automat de containere nr. 7 și nr. 8 aflat în zona de operare sud, zona portului Dalanping, portul Qinzhou, Golful de Nord al Provinciei Guangxi este primul terminal automat din lume cu o structură de proces în formă de „U” și primul terminal automat de containere din China pentru transport maritim, cât și feroviar. În prezent, renovarea hidraulică a debarcaderului, renovarea curții de depozitare și construcția de locuințe se apropie de finalizare, iar partea de echipament intră în etapa de punere în funcțiune.

Guo Zhangquan, asistentul directorului general al departamentului de tehnologie al Beibu Gulf Port Co., Ltd., a prezentat: „Echipamenul principal îl constituie 5 macarale automate cu două cărucioare, 6 macarale pe șină, 16 IGV-uri , urmând să fie pus în curând în funcțiune. Urmatorul pas va fi finalizarea livrării și instalării ulterioare a echipamentelor rămase, precum și depanarea întregului software și hardware. Estimăm că punerea în funcțiune a întregului echipament va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.”

Noul canal terestru-maritim din China de Vest (西部陆海新通道) este un canal de comerț, creat prin cooperarea provinciilor de vest ale Chinei, Singapore și alte țări din Asia de Sud-Est. Acest canal face legătura cu trenurile expres China-Europa către și din Asia și Europa, contribuind pozitiv la construcția comună de înaltă calitate a „Centurii și a Drumului”.

Qinzhou este principalul oraș portuar al Golfului de Nord din Guangxi și , de asemenea, un nod important care leagă noul canal terestru-maritim din China de Vest. Pentru a asigura vămuirea rapidă a mărfurilor în noul canal terestru-maritim din China de Vestși funcționarea eficientă a sistemului de transport atât maritim, cât și feroviar, departamentul de administrare portuară Guangxi Qingzhou a introdus o serie de măsuri de reformă pentru a îmbunătăți continuu nivelul de facilitare a transmiterii.

Liang Tong, directorul asociat al Biroului de dezvoltare comercială și logistică și al Comitetului administrativ din zona portuară Qinzhou, Guangxi, zona de liber schimb, a spus: Stația portuară de Est din Qinzhou are acum peste 10 trenuri feroviare-maritime care funcționează în fiecare zi. Totodată, Portul Qinzhou are 48 de rute de linie pentru containere, realizând acoperirea completă a principalelor porturi din Asia de Sud-Est și Asia de Nord-Est și a porturilor de bază interne.

Din 2019, când China a promovat construcția unui nou canal terestru-maritim din China de Vest s-au desfășurat diferite sarcini. Mai ales din 2020, guvernele locale și întreprinderile conexe de-a lungul traseului au depășit efectele adverse ale noii epidemii, iar construcția coridorului a menținut un impuls puternic de creștere. În 2020, au funcționat în total 4.607 trenuri feroviare-maritime în Golful de Nord, ceea ce reprezintă o creștere de 105% față de anul precedent. Există 1.264 de trenuri transfrontaliere între China și Vietnam, ceea ce reprezintă o creștere de 23,2% de la un an la altul. Portul Golfului de Nord a finalizat un volum de containere de 5,05 milioane TEU, o creștere de 32,2% față de anul precedent; Portul Yangpu a finalizat un volum de containere de 1,02 milioane TEU, o creștere de 43,9% față de anul precedent.

În timp ce construcția noului canal terestru-maritim din China de Vestavansează activ, în ultimii ani, numărul trenurilor expres China-Europa a continuat să crească, iar rolul coridoarelor strategice a devenit mai proeminent. Datele arată că trenul de marfă China-Europa a acumulat peste 40.000 de trenuri, a deschis 73 de rute de operare, a ajuns în peste 160 de orașe din 23 de țări europene și a transportat peste 50.000 de mărfuri. Garantează în mod eficient stabilitatea și fluxul lin al lanțului internațional de aprovizionare a lanțului industrial. Promovează dezvoltarea comună regională și adaugă mai mult impuls construcției comune a inițiativei „Centura și Drumul”.

            Fostul secretar general al Organizației de Cooperare de la Shanghai, Rashid Alimov, a spus: Trenul expres China-Europa trece prin Asia Centrală și Rusia până la Rotterdam. Acest tren este sigur și fiabil, iar capacitatea de transport este eficientă.

În timpul epidemiei, a devenit un „canal de salvare” pentru economiile țărilor de-a lungul traseului. Cifrele pot dovedi acest lucru.

În 2020, care este cel mai dificil pentru noi, numărul trenurilor China-Europe Express este de aproape 12.500. Comparativ cu anul precedent, volumul total al transportului de mărfuri a crescut cu 56%, ceea ce reprezintă o mare îmbunătățire. De la izbucnirea epidemiei, China-Europe Railway Express a deschis și „canalul vieții”.Un total de 12,8 milioane de bucăți de materiale anti-epidemice și 99.000 de tone de materiale de prevenire a epidemiei au fost expediate către țările europene, contribuind pozitiv la cooperarea internațională anti-epidemică.

În ultimii opt ani, nivelul de conectivitate internațională din cadrul inițiativei „Centura și Drumul” a continuat să se îmbunătățească. În prezent, structura „șase coridoare, șase drumuri, mai multe țări și mai multe porturi” a prins un număr mare de proiecte de cooperare. Conectivitatea la infrastructură continuă să se aprofundeze. Proiectele de cale ferată, China-Laos, China-Thailanda, Ungaria-Serbia și calea ferată de mare viteză Jakarta-Bandung au înregistrat progrese pozitive.

Porturile de cooperare precum portul Gwadar și portul Hambanthota au fost bine construite și exploatate. Construcția conductei Puterea Siberiei progresează constant.

Facilitatea conectivității a permis de asemenea oamenilor din țările care fac parte din  inițiativa „Centura și Drumul” să simtă un adevărat sentiment de participare și câștig. În Kenya, calea ferată Mombasa-Nairobi construită de o companie chineză leagă capitala Nairobi de orașul port Mombasa și este cunoscută drept „proiectul secolului” al țării. Finalizarea căii ferate Mombasa-Nairobi a creat aproape 50.000 de locuri de muncă pentru zona locală, determinând o creștere economică cu 1,5%.

Mwencha, fost vicepreședinte Uniunii Africane și președinte al comitetului de construcții „Centura și Drumul” al UA, a declarat: În Africa, cea mai mare problemă a comerțului o reprezintă transportul. Costul transportului ajunge să fie până la 40% din produs. Dacă costul transportului scade la mai puțin de 10% din valoarea inițială, impactul asupra promovării comerțului în Africa va deveni evident. Acum este posibilă  transportarea mărfurilor din China către Europa pe cale terestră și feroviară, stimulând astfel economiile țărilor de-a lungul rutei. Africa dorește să devină o parte din ea.”

Sursă: https://www.imsilkroad.com/news/p/463027.html

– 10 Septembrie –

Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu omologul său american

În dimineața zilei de 10 septembrie, președintele Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu președintele american Biden. Cei doi lideri au purtat un dialog sincer cu privire la relațiile chino-americane și problemele de interes reciproc.

Xi Jinping și-a exprimat mai întâi condoleanțele față de Biden și de poporul american pentru victimele și pierderile de bunuri cauzate de uraganul Ida în multe zone din Statele Unite. Biden i-a mulțumit omologului său chinez pentru gestul făcut.

Președintele chinez a subliniat că, „de ceva timp, politica SUA față de China a provocat probleme serioase în relațiile sino-americane, ceea ce nu este nici în beneficiul intereselor fundamentale ale celor două popoare, nici al celorlalte țări. China este cea mai mare țară în curs de dezvoltare, iar SUA cea mai dezvoltată țară. Un răspuns bun este dacă cele două țări își pot gestiona bine relațiile pentru binele comun. Cooperarea sino-americană va aduce beneficii atât ambelor părți, cât și lumii întregi, în schimb, o confruntare sino-americană va conduce la dezastre atât în rândul celor două țări, cât și restului lumii. Normalizarea relațiilor sino-americane nu este o alegere, ci este o necesitate.

Citând dintr-un poem chinezesc din timpul dinastiei Song, Xi Jinping a subliniat ideea că atunci când o metodă eșuează, există o a doua care să rezolve problema –„Când munți și râuri sunt lanț ce mă-conjoară/ Și noaptea de năluci e plină/ Tai trecători înalte, fac punte peste ape/ Și ies și mai puternic la lumină!”. De la „spargerea gheții” a relațiilor bilaterale din 1971, China și Statele Unite au lucrat împreună pentru a aduce beneficii tangibile tuturor țărilor. În prezent, comunitatea internațională se confruntă cu multe probleme comune. China și SUA ar trebui să își asume mari responsabilități, să continue să facă progrese, să dea dovadă de curaj strategic și politic, să procedeze în așa fel încât relațiile sino-americane să revină cât de repede posibil pe calea cea bună a dezvoltării stabile, pentru ca popoarele celor două țări, cât și toate celelalte țări să se bucure de beneficii.

Xi Jinping a expus poziția Chinei cu privire la schimbările climatice și alte probleme, a evidențiat importanța pe care China i-o acordă ecologiei și dezvoltării pe o cale ecologică, cu emisii reduse de carbon. China a luat întotdeauna inițiativa de a-și asuma responsabilități internaționale în concordanță cu propriile condiții naționale.

Pe baza respectării reciproce a preocupărilor de bază și a gestionării corespunzătoare a diferențelor, departamentele celor două țări trebuie să se angajeze în dialog și să promoveze cooperarea privind schimburile climatice, prevenirea și controlarea epidemiei, redresarea economică și problemele majore internaționale și regionale. În același timp, trebuie căutate mai multe oportunități de cooperare și găsite aspecte mai pozitive în relația dintre cele două țări.

La rândul său, președintele american a spus că, lumea se confruntă cu mai multe schimbări bruște. Relația SUA-China este cea mai importantă relație bilaterală din lume, drept care, viitorul lumii depinde de modul în care cele două țări relaționează. În ciuda concurenței dintre cele două țări, nu trebuie să existe motive de conflict. Statele Unite sunt dispuse să aibă mai multe schimburi de dialog sincer și constructiv cu partea chineză pentru a stabili domeniile în care cele două părți pot coopera; să evite neînțelegerile și posibilele conflicte, aducând relația dintre cele două țări pe calea cea bună. Statele Unite  sunt dispuse să aprofundeze colaborarea cu China cu privire la aspecte importante, precum schimbările climatice.

Ambele părți au convenit că, pentru o bună dezvoltare a relațiilor sino-americane este foarte importantă o comunicare aprofundată între cele două țări și o bună cooperare în privința problemelor internaționale majore. De asemenea, au convenit menținerea unor contacte regulate sub diferite forme.

Sursa: http://www.news.cn/politics/leaders/2021-09/10/c_1127847695.htm

Imagine cu textul în limba chineză a relatării despre convorbirea bilaterală dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Xi Jinping, convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel

În seara de 10 septembrie (ora Chinei), președintele Chinei, Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel.

            Președintele chinez a subliniat: „De anul trecut, am menținut o bună și strânsă comunicare și colaborare, care a jucat un rol vital în dezvoltarea relațiilor China-Germania și China-UE și totodată a evidențiat gradul de încredere ridicat dintre cele două țări. Apreciez enorm modul în care cancelarul german a promovat cooperarea și schimburile prietenoase dintre Germania și Europa cu China. În ultimii ani, relațiile China-Germania au menținut o bună dezvoltare, iar cooperarea existentă în diverse domenii a arătat o rezistență puternică în perioada pandemică și a adus un sentiment de câștig tangibil celor două popoare. China și Germania au promovat finalizarea negocierilor acordului de investiții China-UE la termen, au susținut în comun multilateralismul, au protejat comerțul liber, au răspuns activ la schimbările climatice și s-au unit pentru a contribui pozitiv la menținerea păcii și stabilității mondiale. Succesul relațiilor China-Germania se datorează respectului reciproc, căutării unui punct comun, păstrând în același timp diferențele, concentrării pe o cooperare de tip câștig-câștig, promovând avantaje complementare. Atâta timp cât cele două părți persistă în consolidarea și aprofundarea încrederii reciproce, tratându-se reciproc ca de la egal la egal, punând mare accent pe cooperare, relațiile dintre China și Germania pot continua să se dezvolte cu succes. Sperăm că Germania va convinge UE să aibă o politică justă față de China, să trateze diferențele în mod obiectiv și rațional pentro o bună și sănătoasă dezvoltare a relațiilor China-UE”.

            La rândul său, cancelarul german Merkel a spus că „În ultimii ani, dezvoltarea relațiilor Germania-China și UE-China prezintă multe aspecte demne de rezumat. Sunt dispusă să mențin o comunicare strânsă cu China și să colaborez la reducerea diferențelor prin dialog și gestionarea corectă a lor între Germania, China și Europa. Acordul de investiții UE-China este benefic și de tip câștig-câștig pentru ambele părți și sper că poate fi aprobat cu succes și intrat în vigoare cât mai curând posibil. Germania speră să consolideze cooperarea în domeniul vaccinurilor cu China.

Merkel și-a prezentat punctele de vedere cu privire la situația actuală din Afganistan și și-a exprimat speranța de a consolida comunicarea și coordonarea cu China în cadrul Organizației Națiunilor Unite și a altor structuri multilaterale.

Xi Jinping a subliniat că partea chineză susține coexistența și învățarea reciprocă a diferitelor civilizații, se opune intervenirii în afacerile interne ale altor țări și este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională, inclusiv Germania, pentru pentru a realiza cu adevărat pacea și stabilitatea în Afganistan.

Sursa: http://www.news.cn/politics/2021-09/10/c_1127849889.htm

Dialogul dintre Partidul Comunist Chinez și partidele politice din Asia de Sud și Sud-Est

Dialogul dintre Partidul Comunist Chinez și partidele politice ale țărilor din Asia de Sud și Sud-Est, co-sponsorizat de Departamentul de relații internaționale al Comitetului Central al PCC și Comitetul Regiunii Autonome Guangxi Zhuang al PCC-ului, a avut loc la Nanning, capitala regiunii Guangxi. Tema acestei întâlnirii a fost „Consolidarea cooperării partidelor și dezvoltării economice”, peste 300 de lideri din peste 40 de partide politice, șefi de organizații de tineret și reprezentanți ai guvernelor din Asia de Sud și Sud-Est luând parte la această videoconferință, în timp ce, 30 de diplomați și trimiși speciali din țările din Asia de Sud și Sud-Est au participat fizic la întâlnire.

Song Tao, ministrul Departamentului de legătură internațională al Comitetului central al PCC, a pus accent pe realizările Chinei de la cel de-al 18-lea Congres Național al PCC-ului, sub conducerea fermă a Comitetului Central al Partidului, cu președintele Xi Jinping, în centru. Acesta a mai spus că, Partidul Comunist Chinez este dispus să ia acest dialog ca pe o oportunitate de a consolida comunicarea strategică cu partidele politice din diferite țări, de a se concentra pe linia principală de dezvoltare și de a juca rolul unei platforme precum „Centura și drumul” pentru bunăstarea localnicilor și, totodată pentru a ajuta regiunea în dezvoltarea economică, reducerea sărăciei, prevenirea epidemiei și interacțiunea dintre tineri.

Sursa:https://view.inews.qq.com/a/20210910A06WTJ00?uid=&chlid=_qqnews_custom_search_all&qimei=3430be64a6ece2592d82476610001ae1471b&devid=1fbaa67b2ca4de24

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian a răspuns la întrebările reporterilor cu privire la observațiile negative ale oficialilor Ministerului Apărării din Australia, legate de China

Pe data de 10 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării Naționale, Wu Qian a răspuns la întrebările reporterilor cu privire la observațiile negative ale oficialilor Ministerului Apărării din Australia, legate de China.

R. : Potrivit știrilor, P. Dutton, ministrul Apărării Naționale din Australia a declarat recent că mediul regional actual este mai complicat și mai imprevizibil decât în ​​oricare alt moment al celui de-al doilea război mondial, situația actuală semănând cu cea din anii ‘30 ai secolului trecut. „China a subminat suveranitatea altor țări și a contestat ordinea internațională bazată pe reguli”, susține Dutton. Într-un alt interviu acordat presei, Dutton a mai spus că „amenințarea chineză” devine din ce în ce mai serioasă și că dezvoltarea puterii militare a Chinei subminează puterea globală. Ministerul Apărării din Australia a anunțat că va continua să exercite libertatea de navigație și de zbor acordată de dreptul internațional. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

W.Q:  Oficialii Ministerului Apărării Naționale din Australia au susținut în mod public „teoria amenințării chineze” și au acuzat și atacat fără temei China, expunându-și pe deplin mentalitatea Războiului Rece și prejudecățile ideologice.  Ea se opune tendinței actuale de pace, dezvoltare și cooperare mondială, subminează pacea și stabilitatea regională și interesele proprii ale Australiei și este extrem de periculoasă și iresponsabilă. China își exprimă nemulțumirea și opoziția fermă față de acest lucru.

China aderă la calea dezvoltării pașnice și urmărește ferm o politică defensivă de apărare națională. Nu a provocat niciodată vreun război sau conflict, nu a ocupat niciodată un centimetru de pământ al altor țări și nici nu a reprezentat o amenințare pentru nicio țară. Faptele au dovedit în repetate rânduri că, dezvoltarea și creșterea Chinei reprezintă dezvoltarea și creșterea forțelor de pace ale lumii. China a fost întotdeauna un constructor al păcii mondiale, un contributor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale. Dezvoltarea Chinei aduce mai degrabă oportunități lumii, decât provocări, mai degrabă pace , decât turbulențe, mai degrabă progrese, decât regrese.

Lumea trebuie să fie echitabilă, nu dominatoare și nu trebuie să impună reguli făcute de una sau mai multe țări altora. Credem că există un singur sistem în lume, și anume sistemul internațional cu Organizația Națiunilor Unite ca bază; un singur set de reguli, și anume normele de bază ale relațiilor internaționale care se bazează pe scopurile și principiile Cartei ONU. China a susținut întotdeauna deschiderea și incluziunea și nu se angajează în practici închise și exclusive; respectă baza regulilor internaționale și nu se consideră centrul lumii; aderă la consultare și cooperare și nu se angajează în confruntări și conflicte, joacă un rol pozitiv în promovarea păcii și stabilității mondiale și regionale.

Construcția și dezvoltarea apărării naționale și a armatei chineze s-au concentrat întotdeauna pe nevoile de a proteja suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare și nu sunt împotriva niciunei țări. În ultimii ani, armata chineză a cooperat și a realizat schimburi cu militarii din diferite țări; a participat activ la menținerea păcii internaționale, la misiuni de escortare a navelor, de salvare umanitară și alte operațiuni; a cooperat la nivel internațional în lupta împotriva epidemiei și a răspuns amenințărilor și provocărilor comune de securitate; a devenit o forță fermă pentru menținerea păcii și a stabilității mondiale și a servit la construirea unei comunități umane cu un viitor comun.

China are o suveranitate incontestabilă asupra Insulelor Mării Chinei de Sud și a zonei. Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai sigure și mai libere zone marine din lume. Până în prezent, nu a existat nicio situație în care libertatea de navigație normală și de zbor să fie amenințată sau distrusă. În schimb, în numele „libertății de navigație”, Statele Unite, Australia și alte țări și-au sporit prezența militară în Marea Chinei de Sud, au creat tensiuni, au intervenit în afacerile regionale și au afectat grav interesele comune ale țărilor regionale.

Unii oameni din Australia se agață de mentalitatea Războiului Rece și de conceptul jocului cu sumă zero, fiind dispuși să fie „pionii” Statelor Unite în discriminarea Chinei. Au făcut multe speculații la adresa Chinei, au calomniat China și au efectuat operațiuni militare împotriva Chinei, au pus multe piedici în dezvoltarea relațiilor dintre armatele celor două țări (China și Australia) și au subminat grav eforturile țărilor din Asia-Pacific de a menține pacea și stabilitatea regională.

            Discriminarea Chinei nu îi poate face pe alții să pară nevinovați. Dorim să le transmitem unor australieni că poporul chinez iubește pacea și că se opune cu fermitate interferențelor străine, calomniei și provocărilor. Îi îndemnăm pe politicienii australieni să respecte faptele, să nu mai vadă China ca pe un dușman imaginar și să nu mai continue această „teorie a amenințării chineze”, să își corecteze imediat greșelile și să nu mai facă afirmații iresponsabile. În felul acesta, nu vor mai aduce prejudicii suplimentare relațiilor existente între armatele celor două țări, și implicit Chinei și Australiei.

Sursă: http://www.news.cn/2021-09/11/c_1127850433.htm

– 11 septembrie –

Wang Yi și viceprim-ministrul Vietnamului, Pham Binh Minh au co-prezidat cea de-a 13-a reuniune a Comitetului de coordonare a cooperării bilaterale China-Vietnam

În data de 10 septembrie 2021, a avut loc la Hanoi cea de-a 13-a ședință a Comitetului de coordonare a cooperării bilaterale China-Vietnam, care a a fost co-prezidată de consilierul de stat și ministrul de externe chinez, Wang Yi și viceprim-ministrul vietnamez, Pham Binh Minh.

Wang Yi a declarat că cele două părți au reușit să depășească dificultățile și să organizeze această întâlnire prin utilizarea metodelor atât online, cât și offline. Organizarea întâlnirii nu reprezintă doar o încercare utilă de a inova metode de comunicare în contextul epidemiei, ci demonstrează și disponibilitatea reciprocă a ambelor părți de a îmbunătăți schimburile dintre cele două țări.

            În fața unui secol în care omenirea se confruntă cu multe schimbări, dar mai ales cu epidemia provocată de COVID-19, solidaritatea și cooperarea reprezintă alegerea strategică inevitabilă a celor doi vecini socialiști, China și Vietnam și, de asemenea, contribuie la aprofundarea relațiilor bilaterale. De la începutul anului, președintele Chinei, Xi Jinping a vorbit cu secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong și președintele Nguyen Xuan Phuc pentru a elabora un plan strategic, care să aibă drept scop consolidarea unității și cooperării dintre China și Vietnam în situația actuală. Cooperarea dintre cele două țări în lupta împotriva epidemiei a fost una fructuoasă, cooperarea economică și comercială a crescut, iar relațiile bilaterale s-au dezvoltat constant. China este dispusă să colaboreze cu Vietnamul pentru a pune în aplicare consensul la care au ajuns liderii celor două părți, pentru a promova consolidarea relațiilor bilaterale, cât și pentru a oferi un sprijin puternic în dezvoltarea economică și socială a țărilor lor respective.

Pham Binh Minh a felicitat Partidul Comunist Chinez cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la fondare, a mulțumit Chinei pentru sprijinul dezinteresat, acordat în lupta Vietnamului împotriva epidemiei și a apreciat foarte mult realizările relațiilor bilaterale. Acesta a mai adăugat că, Vietnamul are mare încredere că partea chineză va obține mari realizări pe calea socialismului cu caracteristici chineze și că este dispus să colaboreze cu ea pentru a aprofunda și mai mult relațiile dintre cele două țări.

Wang Yi a subliniat că, aflate într-un nou punct de plecare istoric, cele două părți ar trebui să stabilească ferm un sentiment de comunitate cu un viitor comun, să nu uite angajamentul inițial al prieteniei tradiționale, să țină cont de idealurile și credințele comune, să coopereze pentru a apăra sistemul socialist și să dezvolte împreună cauza socialismului. China sprijină cu fermitate guvernarea fără probleme a liderilor partidului și guvernului din Vietnam și este dispusă să ofere în continuare sprijin în limitele capacității sale, în lupta Vietnamului împotriva epidemiei. Cele două părți ar trebui să se bazeze pe avantajele naturale ale conectării terestre și maritime pentru a consolida situația de conducere a economiei, comerțului și investițiilor, pentru a accelera cooperarea în cadrul inițiativei „Centura și drumul” și „Două coridoare și o centură” (este o inițiativă de conectivitate care implică Vietnam și China, n.n.) și pentru a realiza progrese mai mari în ceea ce privește volumul comerțului bilateral în 2021. Să consolideze încrederea reciprocă între cele două popoare și baza opiniei publice pentru relațiilor dintre cele două țări. Menținerea echității, justiției internaționale și a intereselor strategice comune, luarea unei poziții clare împotriva agresiunii unilaterale, promovarea intrării în vigoare a Acordului de parteneriat economic cuprinzător regional și colaborarea cu țările din regiune pentru a organiza împreună o serie de întâlniri ale liderilor cooperării din Asia de Est și summit-ul a 30 de ani de la stabilirea relațiilor de dialog  China și ASEAN.

Pham Binh Minh  a declarat că Vietnamul este dispus să mențină schimburile cu China la toate nivelurile, să aprofundeze în continuare cooperarea în domeniul vaccinurilor, să aprofundeze cooperarea în cadrul celor două inițiative „Cele două coridoare și o centură” și „Centura și drumul” și să promoveze dezvoltarea durabilă a cooperării pragmatice. Consolidarea culturii, educației, științei și tehnologiei, a schimburilor locale și neguvernamentale, aprofundarea cooperării în domeniul resurselor de apă Lancang-Mekong și continuarea cooperării strânse pe scena multilaterală.

Wang Yi a subliniat că cele două părți trebuie să prețuiască pacea și stabilitatea câștigate cu greu în Marea Chinei de Sud și să pună problemele maritime pe locul potrivit în relațiile bilaterale, să nu întreprindă acțiuni unilaterale care să complice situația și să aprofundeze disputele. Trebuie să fim vigilenți pentru a rezista intervenției forțelor extrateritoriale și pentru a trimite un semnal pozitiv comunității internaționale că oamenii din China și Vietnam au capacitatea și înțelepciunea de a gestiona diferențele și de a continua să se îmbogățească și să extindă sfera cooperării.

Pham Binh Minh  a declarat că Vietnamul este dispus să colaboreze cu China pentru a pune în aplicare consensul la nivel înalt la care au ajuns cele două țări, să mențină și să opereze mecanismul de cooperare existent și să consolideze cooperarea maritimă pragmatică.

Cele două părți au analizat și au rezumat progresele realizate în diferite domenii de la ultima ședință a Comitetului de Directori, au prezentat idei și sugestii cu privire la avansarea etapei următoare a cooperării și de a ajunge la un consens larg. Au fost de acord să se sprijine reciproc în promovarea cauzei socialismului, să consolideze coordonarea și cooperarea în afacerile internaționale și să promoveze o dezvoltare și mai bună a parteneriatului de cooperare strategică cuprinzătoare China-Vietnam.

Cele două părți au anunțat înființarea unui grup de lucru pentru comerțul liber și au semnat un nou memorandum de înțelegere pe cinci ani, cât și un acord de cooperare economică și tehnică între departamentele de afaceri din cele două țări.

Șefii a 9 ministere și comisii chineze, liderii relevanți din 4 provincii și regiuni, inclusiv Guangdong, Guangxi, Yunnan și Hainan, precum și șefii relevanți ai 9 ministere și comisii și 9 provincii din Vietnam au participat online sau offline.

Înainte de întâlnire, Wang Yi și Pham Binh Minh  au organizat o întâlnire mai restrânsă pentru a face schimb de opinii cu privire la situația internațională actuală și la problemele de interes comun.

Sursă: https://www.chinanews.com/gn/2021/09-11/9563081.shtml

– 13 septembrie –

Poziția oficială a Chinei față de anumite probleme

răspunsurile oferite de purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe –

Declarația 1

AFP: Președintele Republicii Democrate Congo (RDC) a solicitat revizuirea contractului minier semnat cu China în anul 2008, spunând că dorește să obțină un acord mai echitabil. Ce impact va avea acest lucru asupra investiției Chinei în R.S. Congo?

Zhao Lijian: Cooperarea „infrastructură pentru minerale” între China și RDC (The „Infrastructure–for-Minerals” Pachage Cooperation between China and the DRC) este un model de cooperare pragmatică între cele două țări. În ultimul deceniu, o astfel de cooperare nu numai că a promovat în mod viguros dezvoltarea industriei miniere, a crescut veniturile fiscale și a creat mai multe locuri de muncă în R.D.Congo, dar a oferit și investiții în proiecte de infrastructură precum autostrăzi, spitale și centrale hidroelectrice din R.D.Congo, aducând contribuții pozitive la dezvoltarea economică și socială a țării africane. Nu cu mult timp în urmă, stația hidroenergetică din Busanga, în cadrul de cooperare menționat mai sus, a început stocarea apei și a fost pusă în funcțiune. Devenind astfel cea mai mare centrală hidroenergetică din RDC, aceasta va furniza o sursă de energie importantă pentru dezvoltarea și infrastructura minieră a RDC în viitor.

Întreprinderile chineze din proiect își îndeplinesc în mod activ responsabilitățile sociale, dau înapoi comunității locale și îmbunătățesc bunăstarea populației locale. Recent, au semnat cu provincia Katanga un acord de ajutor de 11,5 milioane de dolari pentru a sprijini construirea drumurilor locale și a instalațiilor electrice și îmbunătățirea educației, îngrijirilor medicale și a mediului, care a fost primită cu căldură de către localnici.

Aș dori să subliniez faptul că RDC și China se mândresc cu o prietenie de lungă durată, iar cooperarea pragmatică bilaterală a dat rezultate fructuoase de câștig-câștig și se bucură de perspective largi. În luna mai a acestui an, președintele Xi Jinping și președintele Felix Tshisekedi au ajuns la un consens larg cu privire la aprofundarea cooperării în diferite domenii printr-o convorbire telefonică. În etapa următoare, ghidați de consensul la care au ajuns liderii celor două țări, cele două părți vor ridica parteneriatul strategic China-R.D.Congo de cooperare câștig-câștig la un nou nivel și vor aduce mai multe beneficii celor două popoare.

Sursă: http://gq.chineseembassy.org/chn/wjbxw/t1906645.htm

Declarația 2

Phoenix TV: Potrivit mass-mediei americane, administrația Biden ia în considerare în mod serios schimbarea numelui „Biroului de reprezentare economică și culturală Taipei din Washington” în „Biroul de reprezentare al Taiwanului”.  Ce are de comentat Ministerul chinez al Afacerilor Chineze pe această temă?

Zhao Lijian: Subiectul Taiwan reprezintă cea mai importantă și sensibilă problemă aflată la baza relațiilor dintre China și SUA. Principiul „O singură Chină” este fundamentul politic al relațiilor sino-americane. În Comunicatul comun China-SUA privind stabilirea relațiilor diplomatice, SUA au promis fără echivoc că „poporul american va menține relații culturale, comerciale și alte relații neoficiale cu poporul din Taiwan”. În timpul convorbirii telefonice cu președintele Xi Jinping, președintele Biden a declarat că SUA nu a intenționat niciodată să schimbe politica privind „O singură Chină”. Partea chineză și-a exprimat nemulțumirea puternică față de SUA cu privire la problema menționată mai sus raportată de mass-media. SUA ar trebui să respecte principiul „O singură China”și cele trei comunicate comune China-SUA, să își onoreze angajamentele prin acțiuni concrete, să oprească toate formele de schimburi oficiale sau să consolideze relațiile de fond cu Taiwanul, inclusiv să nu redenumească Biroul de reprezentare economică și culturală din Taipei în SUA „Biroul de reprezentare Taiwan” și să înceteze să mai trimită semnale greșite forțelor separatiste de „independența Taiwanului”.

SUA ar trebui să abordeze cu prudență problemele legate de Taiwan, ca nu cumva să submineze în mod serios relațiile China-SUA și pacea și stabilitatea de-a lungul strâmtorii Taiwanului.

Sursă: http://gq.chineseembassy.org/chn/wjbxw/t1906645.htm

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei/ Foto:

Conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 13 septembrie 2021.

Declarația 3

The Paper: Wang Yi, consilierul de stat și ministrul afacerilor externe al Chinei se află în vizită în patru țări din Asia. Acesta a încheiat recent vizite oficiale în Vietnam și Cambodgia. Ne-ați putea furniza mai multe informații cu privire la acest subiect?

Zhao Lijian:  În perioada 10-12 septembrie, consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi a vizitat Vietnam și Cambodgia.În timpul vizitei sale în Vietnam, consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi s-au întâlnit cu secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong și, respectiv, cu prim-ministrul Pham Minh Chinh, a co-prezidat cea de-a 13-a reuniune a Comitetului de coordonare a cooperării bilaterale China-Vietnam cu vice-prim ministrul vietnamez, Pham Binh Minh și a purtat discuții cu ministrul de externe vietnamez, Bui Thanh Son.Consilierul de stat Wang Yi a declarat că, atât China, cât și Vietnamul sunt țări socialiste aflate sub conducerea partidelor comuniste.Consolidarea și revitalizarea cauzei socialiste este de o importanță capitală în relațiile dintre China-Vietnam. Este cel mai important și fundamental interes strategic comun la care ar trebui să adere cele două țări.

În diplomația sa față de țările vecine, China a acordat întotdeauna prioritate în relația cu Vietnamul și este dispusă să colaboreze cu acesta pentru a menține impulsul dezvoltării solide, constante și globale a relațiilor bilaterale.

Vom colabora cu Vietnamul pentru a avansa ferm un cadru de cooperare regională axat pe ASEAN; pentru a accelera sinergia și cooperarea în cadrul inițiativei „Centura și Drumul” și strategia „Două coridoare și o centură”;  pentru a accelera ratificarea și intrarea în vigoare a acordului de parteneriat economic cuprinzător regional (cu acronimul în limba engleză RCEP) ; pentru a avansa activ consultările cu privire la un cod de conduită în Marea Chinei de Sud și pentru a susține în comun pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud.

Vietnamul a declarat că partidul, guvernul și poporul din Vietnam a acordat întotdeauna o mare importanță dezvoltării unor relații solide și stabile cu partidul, guvernul și poporul chinez. Vietnamul a considerat relațiile cu China drept principala prioritate a strategiei sale externe și este dispus să continue să mențină schimburile la toate nivelurile cu China și să lucreze pentru noi descoperiri în cooperarea pragmatică cu aceasta în diferite domenii. Vietnam a mulțumit Chinei pentru vaccinurile trimise și și-a exprimat disponibilitatea de a consolida coordonarea și cooperarea cu China în cadrul ONU, ASEAN și APEC și de a promova împreună negocierile COC (Codul de conduită privind Marea Chinei de Sud)  pentru a contribui la menținerea păcii regionale.

În timpul vizitei sale în Cambodgia, consilierul de stat și ministrul de externe Wang Yi s-a întâlnit cu prim-ministrul Cambodgiei, Hun Sen și, respectiv, cu vicepremierul Hor Nam Hong și a purtat discuții cu vicepremierul și ministrul de externe Prak Sokhonn. Consilierul de stat, Wang Yi a subliniat că cele două țări sunt prieteni buni, cu un nivel ridicat de încredere reciprocă și o comunitate cu un viitor comun. Cele două părți s-au ajutat reciproc, nu numai pentru a proteja interesele comune ale celor două țări, ci și pentru a susține echitatea,  dreptatea internațională, drepturile și interesele legitime ale țărilor în curs de dezvoltare.

China este dispusă să colaboreze cu Cambodgia pentru a accelera construcția comună de înaltă calitate a „Centurii și a Drumului”; pentru a accelera andocarea Noului Coridor Comercial terestru-maritim și a Centurii de Dezvoltare Economică Lancang-Mekong și pentru a aduce relațiile China-ASEAN la un nou nivel. China speră că, în timpul președinției ASEAN deținută de Cambodgia, China și țările ASEAN vor încheia negocierile COC, iar acordul de liber schimb China-Cambodgia va intra în vigoare, oferind beneficii cât mai repede posibil.

            Conform declarațiilor făcute de Cambodgia, China este cel mai de încredere frate mai mare al Cambodgiei și că nicio țară nu poate înlocui contribuția sa la dezvoltarea economică și socială a Cambodgiei.

            Reprezentanții Cambodgiei au mulțumit Chinei pentru sprijinul oferit în lupta pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Totodată, aceștia au declarat că vor respecta întotdeauna principiul „O singură Chină”, că nu se vor implica în afacerile interne ale Chinei, că vor continua să aprofundeze parteneriatul strategic cuprinzător dintre Cambodgia și China, că vor aprofunda cooperarea în diferite domenii la un nou nivel și că vor menține împreună pacea și stabilitatea regională.

Sursă: http://gq.chineseembassy.org/chn/wjbxw/t1906645.htm

Declarația 4

TASS: Potrivit știrilor, Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat vineri pe John Sullivan, ambasadorul SUA pentru a protesta amestecul SUA în alegerile din Rusia. Ce are de comentat Ministerul chinez al Afacerilor Externe pe această temă?

Zhao Lijian: Alegerile legislative pentru Duma de Stat reprezintă o agendă politică majoră în Rusia în acest an. Pe măsură ce alegerile se apropie, China, ca partener strategic global de coordonare a Rusiei, speră că alegerile vor avea loc fără probleme. China consideră că alegerile pentru Duma de Stat sunt în totalitate afacerile interne ale Rusiei și că forțele externe nu ar trebui să intervină.

Sursă: http://gq.chineseembassy.org/chn/wjbxw/t1906645.htm

Declarația 5

TASS:  Retragerea SUA din Afganistan a lăsat un  gol. Ar putea să amenințe asta securitatea Xinjiang-ului?

Zhao Lijian: Terorismul rămâne o amenințare comună pentru comunitatea internațională. China este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a aprofunda cooperarea împotriva terorismului, pentru a împiedica Afganistanul să devină un teren de reproducere sau un refugiu sigur pentru forțele teroriste și să mențină pacea și stabilitatea regională.

Retragerea iresponsabilă a trupelor SUA și NATO din Afganistan poate permite terorismului să se înmulțească și să se răspândească, reprezentând o provocare serioasă pentru securitatea și stabilitatea atât în Afganistan, cât și în regiune.

Talibanii afgani au promis că nu vor permite forțelor să folosească teritoriul afgan pentru a se angaja în acțiuni/ demersuri care pun în pericol alte țări. Talibanii afgani ar trebui să-și respecte angajamentele, să renunțe efectiv la toate forțele teroriste extreme și să ia măsuri eficiente pentru a-i reține și a preveni efectele de revărsare a terorismului.

Sursă: http://gq.chineseembassy.org/chn/wjbxw/t1906645.htm

Declarația 6

Shenzhen TV: Mohammad Eslami, vicepreședintele iranian și șeful Organizației pentru Energie Atomică din Republica Islamică Iran a purtat un dialog cu Rafael Grossi, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), pe 12 septembrie, în timpul vizitei acestuia din urmă la Teheran și a emis o declarație comună cu privire la problema monitorizării și verificării.Directorul general Rafael Grossi a prezentat, de asemenea, un raport pe acest subiect. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Zhao Lijian: China salută consensul la care au ajuns Iranul și AIEA prin dialog și cooperare privind garanțiile și monitorizarea programului nuclear iranian și speră că cele două părți vor continua impulsul solid al comunicării și vor rezolva în mod corespunzător problemele respective. De asemenea, facem apel la părțile în cauză să joace un rol constructiv în acest scop. China a susținut întotdeauna că sprijinirea și implementarea Planul comun de acțiune cuprinzător (cu acrononimul în engleză JCPOA) este singura modalitate corectă și eficientă de a rezolva criza nucleară iraniană. Părțile în cauză, în special SUA, ar trebui să ia o decizie politică hotărâtă cât mai repede posibil, să ia măsuri concrete pentru a avansa reluarea și progresul negocierilor privind respectarea acordului nuclear iranian. Sperăm că părțile în cauză vor adera la o poziție corectă și vor crea condiții și atmosferă favorabile pentru eforturile diplomatice.

Sursă: http://gq.chineseembassy.org/chn/wjbxw/t1906645.htm

– 16 septembrie –

Declarația 1

Poziția oficială a Chinei față de anumite probleme

răspunsurile oferite de purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe –

MASTV:  Aș dori să vă adresez două întrebări.

  1. Prim-ministrul Sloveniei, a cărui țară deține președinția UE, a criticat China pentru expulzarea ambasadorului Lituaniei într-o scrisoare adresată colegilor lideri ai UE.El a scris că aceste măsuri au afectat legăturile dintre China și UE și a cerut unitatea între țări pentru a se opune amenințării venite din partea Chinei asupra oricărui stat membru. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
  2. Mass-media indiană a raportat că țara urmează să testeze pe 23 septembrie zborul rachetei balistice intercontinentală Agni-V, cu o rază lungă de acțiune de aproximativ 5.000 km, ceea ce va aduce multe orașe din interiorul Chinei sub amenințare. Ce ați avea de spus pe această temă?

Zhao Lijian: Cu privire la prima întrebare pe care mi-ați adresat-o, problemele legate de Taiwan din partea Lituaniei sunt foarte clare, iar responsabilitatea îi revine exclusiv părții lituaniene. China îndeamnă Slovenia și Uniunea Europeană să adopte poziții corecte și obiective în ceea ce privește problemele legate de Taiwan și să nu se folosească de acest subiect pentru a crea noi probleme în relațiile dintre China și UE. Slovenia ar trebui să fie extrem de conștientă de natura extrem de sensibilă a problemei Taiwanului, să respecte principiul „O singură China”, să trateze cu prudență problemele legate de Taiwan și să evite crearea unor perturbări inutile între relațiile dintre China și Slovenia.

Cât despre cea de-a doua întrebare, menținerea păcii, securității și stabilității în Asia de Sud este în interesul comun al tuturor părților. China speră că toate părțile vor depune eforturi constructive în acest scop. În ceea ce privește răspunsul la întrebarea dacă India poate dezvolta rachete balistice capabile să livreze arme nucleare, Rezoluția 1172 a Consiliului de Securitate a stipulat clar.

Sursă: http://www.chinaembassy.org.ro/chn/fyrth/t1907464.htm

„Acțiunea SUA și a Regatului Unit de a ajuta Australia în dezvoltarea submarinelor cu propulsie nucleară este un act de proliferare nucleară în mod nedeghizat”, susține China

Pe data de 16 septembrie, Wang Qun, reprezentantul permanent al Chinei la Organizația Națiunilor Unite la Viena, a ținut un discurs în cadrul Consiliului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) prin care și-a exprimat poziția solemnă cu privire la anunțul SUA și al Regatului Unit de a ajuta Australia la dezvoltarea proiectelor submarine cu propulsie nucleară. Acesta a ținut să sublinieze că acest acțiune venită din partea SUA și a Regatului Unit este un act de proliferare nucleară.

Wang Qun a declarat că scopul „Tratatului de Neproliferare Nucleară”(cu acronimul în engleză NPT) este acela de a preveni proliferarea armelor nucleare și a tehnologiei nucleare, prin urmare, obligația principală a celor două țări menționate mai sus este de a îndeplini tratatul. Sprijinirea în mod deschis a Australiei, un stat care nu deține arme nucleare, de a construi submarine cu propulsie nucleară, va provoca în mod evident proliferarea(înmulțirea) materialelor nucleare și a tehnologiei nucleare. Asta nu numai că este contrar scopului și obligațiilor de bază ale TNP, ci subminează și mecanismul internațional de neproliferare nucleară și eforturile axate pe TNP. China protejează ferm regimul internațional de neproliferare nucleară și este profund îngrijorată de această tendință.

În același timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, în calitate de organizație internațională care îndeplinește obligațiile de neproliferare nucleară și salvgardare a TNP, are și responsabilitatea și obligația de a-și manifesta în mod public poziția solemnă împotriva acțiunilor Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei de a încălca obligațiile acestui tratat.

Wang Qun a adăugat că sprijinirea Australiei, stat care nu deține arme nucleare, de către SUA și Regatul Unit, țări care dețin arme nucleare este un act de proliferare nucleară în mod nedeghizat. Această acțiune va avea un impact negativ grav asupra rezolvării unor probleme fierbinți, cum ar fi problema nucleară din Peninsula Coreeană sau cea din Iran.

În prezent, Consiliul de administrație al AIEA și Adunarea Generală discută problemele nucleare nord-coreene și nucleare iraniene. Toate statele membre și organizațiile internaționale relevante, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie Atomică, trebuie să adopte o atitudine severă cu privire la dezvoltarea comună a submarinelor nucleare de către Statele Unite, Marea Britanie și Australia, astfel încât să promoveze ca toate țările să respecte pe deplin și eficient obligațiile internaționale de neproliferare nucleară.

Wang Qun a mai subliniat că exportul de tehnologii submarine nucleare extrem de sensibile de către Statele Unite și Marea Britanie către Australia dovedește încă o dată că adoptă o „dublă măsură” în problema exportului nuclear și îl utilizează ca instrument de joc geopolitic.

            Asta este extrem de iresponsabil. În același timp, Australia, ca stat non-armă nucleară semnatară a TNP și a Tratatului privind zona liberă nucleară din Pacificul de Sud, a introdus tehnologia submarinelor nucleare cu valoare militară strategică. Comunitatea internațională, (inclusiv țările vecine) are motive să pună la îndoială sinceritatea Australiei în respectarea angajamentelor sale de neproliferare nucleară.

            Această acțiune venită din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei a subminat grav pacea și stabilitatea regională, a intensificat cursa înarmărilor și a pus în pericol pacea și securitatea internațională. Wang Qun a subliniat în cele din urmă că partea chineză va acorda o atenție deosebită evoluțiilor și își va rezerva dreptul de a răspunde în continuare. De asemenea, China cere comunității internaționale să acționeze împreună pentru a opri acest demers periculos.

Sursa: http://www.news.cn/world/2021-09/17/c_1127870914.htm

Declarația 2

AFP(L’Agence France Presse): Aș dori să vă adresez două întrebări.

  1. SUA, Marea Britanie și Australia au anunțat un nou parteneriat militar care să ofere Australiei submarine cu propulsie nucleară. Unele persoane sunt de părere căaceastă acțiune este concepută pentru a contracara influența Chinei în regiunea Indo-Pacifică. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
  2. În al doilea rând, potrivit unei noi cărți, generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme din SUA au asigurat printr-un apel telefonic armata chineză că armata SUA nu va ataca China. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Zhao Lijian:  Cooperarea dintre SUA, Marea Britanie și Australia privind submarinele nucleare a subminat serios pacea și stabilitatea regională, a intensificat cursa înarmărilor și a subminat eforturile internaționale de neproliferare nucleară.Exportul de tehnologii submarine nucleare extrem de sensibile venit din partea SUA și Marea Britanie către Australia demonstrează încă o dată că folosesc exporturile nucleare ca instrument pentru jocul geopolitic și adoptă standarde duble, ceea ce este extrem de iresponsabil.Ca stat neposesor de arme non-nucleare în temeiul Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP) și parte la Tratatul privind zona liberă nucleară a Pacificului de Sud (cu acronimul în engleză SPNFZ), cunoscut sub numele de Tratatul de la Rarotonga, Australia introduce acum tehnologia submarinelor nucleare de valoare strategică și militară.Comunitatea internațională (inclusiv țările vecine ale Australiei) are motive depline să pună la îndoială sinceritatea Australiei în respectarea angajamentelor sale de neproliferare nucleară. China va acorda o atenție deosebită dezvoltării evoluțiilor acestor situații.

China a considerat întotdeauna că orice mecanism regional ar trebui să se conformeze tendinței păcii și dezvoltării vremurilor și să contribuie la consolidarea încrederii reciproce și a cooperării între țările regionale. Nu ar trebui să vizeze nicio terță parte sau să le submineze interesele. Căutarea „cercurilor mici” și grupurilor mici închise și exclusive contravine tendințelor vremurilor și aspirațiilor țărilor din regiune, negăsind niciun sprijin și neducând nicăieri.

Țările în cauză ar trebui să abandoneze mentalitatea de sumă zero depășită a Războiului Rece și percepția geopolitică îngustă, să respecte voința oamenilor din țările regionale și să facă mai mult pentru a contribui la pacea, stabilitatea și dezvoltarea regională. În caz contrar, vor ajunge să-și facă rău cu propria mână.

Cât despre cea de-a doua întrebare, nu cunosc nimic despre situația specifică pe care ați menționat-o. Ce vă pot spune este că, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și ai celor mai mari două economii din lume, China și SUA vor câștiga din cooperare și vor pierde din confruntare.

Sursă: http://www.chinaembassy.org.ro/chn/fyrth/t1907464.htm

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei/ Foto: Conferința de presă regulată a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 16 septembrie 2021.

Alte articole relevante

China nu va lăsa niciodată Rusia să lupte de una singură

În urma exercițiilor militare efectuate de 32 de țări în Marea Neagră, China și Rusia au anunțat că vor efectua exerciții militare în comun

Exercițiul militar efectuat în comun „Defender Europe 2021“, cel mai mare exercițiu militar american din Europa, tocmai a luat sfârșit. Mulți oameni au crezut că, pentru o vreme, comunitatea internațională se va opri, însă, la scurt timp, a început un alt exercițiu militar. Este vorba despre „Sea Breeze“, un exercițiu militar efectuat sub conducerea SUA și a Ucrainei, la care participă mii de soldați și zeci de nave și avioane din 32 de țări. 

            Efectuarea unui astfel de exercițiu pe scară largă în Europa vizează în mod clar Rusia. Dar Statele Unite sunt tot Statele Unite! În timp ce au unit 32 de țări împotriva Rusiei, ținta lor (China) a rămas aceeași, continuând să o suprime. În regiunea Asia-Pacific, SUA și Japonia au desfășurat împreună un exercițiu militar terestru, cunoscut drept cel mai mare exercițiu militar terestru din istoria Japoniei.

Nobuo Kishi, fratele mai mic al ministrului apărării Shinzo Abe (vezi foto), a spus că obiectivul acestui exercițiu militar este acela de a consolida alianța SUA-Japonia și, că cele două părți au lucrat împreună pentru îmbunătățirea securității înconjurătoare a Japoniei, a cărei situație devenea din ce în ce mai îngrijorătoare. Deși declarația făcută nu a fost una explicită, este absolut evident că „amenințarea” la care a făcut referire Japonia nu poate veni decât din partea Chinei.

Așa-numitele exerciții militare ultra mari au fost lansate în Europa și Asia în același timp. Mai mult, pentru exercițiul european, Statele Unite au planificat să invite pentru prima dată, țări asiatice precum Japonia și Coreea de Sud. În ceea ce privește exercițiile din regiunea Asia-Pacific, țări precum Statele Unite, Japonia, Franța, Australia și India au efectuat sau au planificat o serie de exerciții militare comune, ca să nu mai vorbim de portavionul britanic care se deplasează în continuare în direcția Asia-Pacific.

Până în prezent, este evident care este planul SUA– să-i lase pe aliații din regiunea Asia-Pacific să participe la confruntarea cu Rusia, iar pe cei europeni să participe la îngrădirea Chinei. Se pare că administrația Biden intenționează să-și reunească aliații eurasiatici pentru a construi o alianță militară super mare între regiuni, în vederea formării unui control mai eficient împotriva Chinei și a Rusiei.

Deși planul sună foarte bine, Statele Unite nu au reușit însă, să-l și pună în practică. Chiar dacă cooperarea le poate aduce mari beneficii, niciuna dintre țări nu este naivă. Multe sunt conștiente că alegerea înțeleaptă este evitarea luptei și păstrarea intereselor proprii.

Un astfel de om înțelept este președintele sud-coreean, Moon Jae-in (vezi foto), un idealist din politica sud-coreeană care a sperat dintotdeauna ca țara sa să scape de sub dependența SUA. De exemplu, de data aceasta, acesta a respins categoric invitația de a lua parte la exercițiul militar efectuat de SUA.

Singura problemă este că, Moon Jae-in nu este în măsură să se protejeze pe sine însuși. Posibilitatea ca partidul de guvernământ să fie reales anul viitor este foarte redusă și cel mai probabil, forțele pro-americane vor recâștiga puterea. Poate că Statele Unite au văzut clar acest lucru și de aceea au ignorat nesupunerea Coreei de Sud.

Acum, întorcându-ne la SUA, Biden are în realitate doar câțiva ași în mânecă. Țările care au provocat China și Rusia sunt doar câteva. În acești ani de luptă, este binecunoscută puterea Alianței Militare Nord-Atlantice. Capacitatea Statelor Unite de a lupta împotriva Rusiei sau împotriva Chinei poate fi suficientă, însă dacă vor să lupte împotriva celor două țări în același timp, cu siguranța nu le va fi deloc ușor.

Și, după cum era de așteptat, China și Rusia nu aveau să le lase să obțină ceea ce-și doresc, de aceea au efectuat o serie de contraatacuri. De exemplu, Armata Chineză din zona estică a efectuat exerciții de muniție în Marea Chinei de Est, iar Armata Rusă a desfășurat exerciții militare la scară largă în Insulele Kuril de Sud, pe care le tot dispută cu Japonia. De asemenea, a efectuat exerciții militare și în Pacific, pentru a răspunde într-un fel la acțiunile anterioare ale Statelor Unite.

Având în vedere faptul că luptele singure nu ar putea conduce la obținerea celor mai bune rezultate, China și Rusia au decis să se alieze ca să „se joace cum trebuie” cu Europa și Statele Unite. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, China și Rusia vor efectua exerciții militare în comun, după cum au planificat în a doua jumătate a acestui an.

Ceea ce dorește China să transmită lumii întregi este că, atâta timp cât Statele Unite urmăresc să creeze probleme, China nu va lăsa Rusia să lupte de una singură. În prezent, China și Rusia s-au aliat pentru a confrunta împreună amenințările. Dacă Europa și Statele Unite îndrăznesc să creeze probleme, China și Rusia nu le vor permite acest lucru.

Sursa:https://view.inews.qq.com/a/20210710A05MCC00?uid=&chlid=_qqnews_custom_search_all&qimei=3430be64a6ece2592d82476610001ae1471b&devid=1fbaa67b2ca4de24

Drumul verde de la Paris la Kunming

Începând cu anul 1995, Organizația Națiunilor Unite a organizat o conferință anuală a părților numită ,,Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice” (denumită în continuare ,,Convenția”). Scopul acestei conferințe este acela de a obține consensul tuturor părților implicate pentru a răspunde schimbărilor climatice globale și pentru a explora calea către dezvoltarea durabilă în era postindustrială. În anul 1997,  „Protocolul de la Kyoto” care viza limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră în țările dezvoltate a fost atins după nenumărate runde de negocieri, dar Statele Unite au refuzat aprobarea lui, și drept consecință, Canada a anunțat retragerea acestuia în 2011. În 2009, din cauza diferențelor majore legate de obiectivele de reducere a emisiilor dintre țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare,Conferința de la Copenhaga pentru climă nu a avut rezultate satisfăcătoare.

Din luna noiembrie până în luna decembrie a anului 2015 s-a ținut cea de-a 21-a Convenție a Conferinței Partidului la Paris. La ceremonia de începere, președintele Xi Jinping a citat din înțelepții chinezi declarând că ,,totul își are propria viață și fiecare primește propria creștere”, invitând toate țările să își consolideze încrederea și să lucreze împreună pentru a construi un mecanism de guvernare al schimbărilor climatice corect și rezonabil. În timpul acestei întâlniri, China a preluat inițiativa de a comunica îndeaproape cu țărilor dezvoltate importante precum Statele Unite, Uniunea Europeană, precum și cu alte țări dezvoltatepentru a coordona pozițiile politice cheie. Prin intermediul grupurilor de negocieri cum ar fi ,,Cele patru țări de bază” („BASIC countries”, un bloc format din cele patru mari țări nou industrializate – Brazilia, Africa de Sud, India și China, format printr-un acord la 28 noiembrie 2009, n.n.) ,,Țări în curs de dezvoltare care adoptă poziții similare”, „G77+China” s-a dorit consolidarea unității și cooperării între țările în curs de dezvoltare.

În cele din urmă, comunitatea internațională a atins ,,Acordul de la Paris” care acoperă 29 de elemente, inclusiv obiective, mitigație, adaptare, pierdere și defectare, capital, tehnologie, consolidarea capacităților și transparență, furnizând o importantă conformitate legală pentru răspunsul global la schimbarea climatică de după anul 2020. Acțiunile pozitive ale Chinei au jucat un rol cheie în promovarea hotărârii istoricului „Acord de la Paris”. Fabius, președintele conferinței de atunci a menționat: ,,Deseori sunt întrebat care este motivul succesului obținut în urma Conferinței de la Paris pentru schimbarea climatică și mereu subliniez faptul că, fără ajutorul activ al Chinei, Acordul de la Paris nu ar fi putut fi atins. De asemenea, China joacă un rol important în implementarea Acordului de la Paris.“

Acordul de la Paris a devenit unul dintre cele mai rapide acorduri care au intrat în vigoare din istorie. Luo Shili, coordonatorul Organizației Națiunilor Unite din China a specificat faptul că Republica Populară Chineză a jucat un rol important în îndeplinirea contractului și angajamentului, iar conducerea Chinei a fost esențială pentru îndeplinirea obictivelor acordului.

Munții verzi sunt munți de aur.”, afirmă președintele Chinei, Xi Jinping.

Pe data de 22 septembrie 2020, președintele Xi Jinping a ținut un discurs important la dezbaterea generală a celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU.

Cultura ecologică a Chinei are obiective înalte, acțiuni hotărâte și multe realizări excepționale. Raportul Organizației de alimentație și agricultură a UN arată că între 1990 și 2020, un total de 420 milioane hectare de pădure au fost distruse la nivel global, însă zona de pădure și pajiște a Chinei a schimbat trendul, mărindu-și suprafața cu 33 milioane de hectare.

Conform datelor NASA, China a contribuit la un sfert din noua zonă verde a lumii încă de la începutul secolului 21. Astăzi, China a devenit cea mai mare țară care conservă energia și utilizează energie regenerabilă, investițiile în energia curată fiind primele din lume în ultimii ani. Încă din 2021,  capacitatea de instalație a energiei regenerabile a Chinei a crescut cu 800%. O treime din centralele solare și turbinele eoliene din lume se află în China, iar jumătate din vehiculele electrice pentru călători sunt pe străzile chinezești. Se estimează că, până în anul 2035, vânzările de vehicule electrice noi vor reprezenta mai mult de 50% din piața chinezească, iar vânzările de vehicule pure vor reprezenta mai mult de 95% din vehiculele electrice.

În spatele tuturor acestor reușite se regăsește filozofia consistentă a Chinei legată de dezvoltarea verde precum și o serie de acțiuni intense de protecție a mediului. Cultura ecologică a fost introdusă în ,,Constituția Republicii Populare Chineze și în cea a Partidului Comunist Chinez”. Construcția culturii ecologice este inclusă în aspectele generale ale ,,planului integrat în cinci domenii de activitate”. În septembrie 2020, președintele Xi Jinping a anunțat la dezbaterea generală a celei de-a 75-a Adunare Generală a Națiunilor Unite că se vor depune mari eforturi pentru ca emisiile de dioxid de carbon ale Chinei să atingă un maxim până în 2030, iar până în 2060 să fie atinsă neutralitatea carbonului. Angajamentul Chinei a reaprins noi speranțe în ceea ce privește răspunsul la schimbările climatice și a devenit un catalizator pentru politicile ecologice globale. În martie 2021, la cea de-a patra sesiune a celui de-al 13-lea Congres Popular Național din China a  fost revizuit și aprobat al 14-lea plan cincinal și schema obiectivelor pe termen lung pentru 2035. „Promovarea dezvoltării ecologice și promovarea coexistenței armonioase a omului și naturii” este inclusă ca un capitol separat. În era post-epidemiologică, China nu numai că va conduce redresarea ecologică a economiei globale, ci va contribui și mai mult la guvernarea climatică globală.

            Folosește natura pentru a crește viața tuturor lucrurilor. În luna octombrie a acestui an va avea loc cea de-a 15-a Conferință a Partidului la Convenția privind diversitatea biologică în Kunming, China. Conferința se va concentra pe „Cultura ecologică: construirea unei comunități de viață pe pământ”, unde se vor discuta noi strategii pentru conservarea biodiversității globale și de unire a omenirii, reprezentând un nou consens privind trăirea în armonie cu natura.

Prosperitatea ecologiei duce la prosperitatea civilizației, iar declinul ecologiei duce la declinul civilizației. De la Paris, Franța la Kunming, China, practica dezvoltării ecologice în China a fost constantă, pas cu pas. Situată la intersecția istorică a atingerii celor „două obiective centenare”, China va continua să coopereze cu alte țări din lume pentru a explora împreună coexistența armonioasă a omului și a naturii și, pentru a lăsa ca frumusețea poetică „Pe apele albastre păsările par albe ca zăpada/ Pe munții înverziți, florile par în flăcări” să nu dispară niciodată.

Sursa: https://mp.weixin.qq.com/s/usGONEQTvgNh4m6FBttv0g

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Maria Diana Ghinea și Yu Zahn.