*Nicolae Țîbrigan
În materialul anterior am prezentat cum prin intermediul presei din România s-a încercat strecurarea dezinformării și instrumentalizarea unor mituri privind „conspirația pestei porcine africane” într-un mod insidios, prin intermediul unor bloguri, site-uri marginale și chiar ziare cu politică editorială destul de controversată. Miza acestei campanii în plină desfășurare constă în subminarea parteneriatului strategic al României cu SUA, inoculând oamenilor atitudini de neîncredere față de autoritățile naționale. În aceeași ordine de idei, utilizarea teoriilor conspirației reprezintă o tactică veche de manipulare și dezinformare folosită de strategii Kremlinului încă din perioada sovietică.
Rețeaua „românească” a propagandei pro-Kremlin
La o rapidă căutare pe Google.ro și Bing.com după cuvintele-cheie [pesta porcina virus cia] putem identifica întreaga rețea „românească” de răspândire a dezinformării Kremlinului despre „laboratoarele” americane (că aparțin acestea Pentagonului sau CIA, nici propagandiștii nu s-au decis).
De această dată, „pacientul zero” este veterinarul Antal Boncoi din Tulcea care publică un material despre pesta porcină africană (PPA) pe site-ul ziarului „Tulcea noastră”. Știrea este postată online pe 6 iulie 2018. Boncoi consideră că PPA fusese folosită ca „armă biologică” în Cuba în anii ՚70. Și de această dată este reluată propaganda Kremlinului precum că „CIA a plasat un container cu virusul” ajungând printr-un vas direct din Panama. Dezinformarea este distribuită pe rețele sociale de 1,9 mii de ori, ajungând chiar o știre virală pe Facebook.
Captură după articolul semnat de veterinarul Antal Boncoi (foto Facebook) și publicat pe site-ul www.tulceanoastra.ro
Sursa: Ziarul Tulcea noastră
Am căutat mai multe informații despre „dezastrul” provocat de PPA în cea mai mare insulă din Caraibe și am descoperit că narațiunea dezinformatoare fusese lansată de presa sud-americană cu state de plată la KGB încă în 1975, făcând trimitere la seria de investigații realizate în anii ՚70 de către Comisia Church din Senatul american. Evident că „presa” sud-americanilor a recurs doar la presupuneri, deoarece în raportul final al comisiei Church întins pe șase volume și publicat în 1976 nu se menționează nicăieri despre PPA (African swine fever – ASF). De fapt, n-a existat niciun container al CIA, ci PPA a ajuns pe insulă ca urmare a importului de carne crudă și uscată din Europa, în special din Spania, unde boala făcuse ravagii decenii întregi începând cu anul 1960.
Desigur că pesta sau „febra porcină africană” a putut fi lichidată în Cuba abia după măsuri drastice întreprinse de regimul Castro, ajungând chiar la sacrificarea a peste 400 000 de porci. Boala reapare pe insulă în 1980, și din nou este eradicată definitiv.
Povestea cu „laboratoarele” și virusul PPA creat de CIA este reciclat pe 30 august 2018 de Evenimentul zilei prin intermediul articolului „Legătura CIA cu pesta porcină africană! Dezastru planificat. Rolul Rusiei. BREAKING NEWS” semnat de Anca Andrei, urmând rostogolirea și preluarea rapidă a știrei de către mai multe site-uri marginale, sub forma jocului de ping-pong. Narațiunea trimite la un articol publicat de ziarul San Francisco Chronicle în 1977, fiind disponibil aici. În același articol vom constata că autorul citează publicația Newsday, dar autoarea de la EVZ.ro nu observă acest mic detaliu și folosește ca sursă primă a minciunii „publicația americană Newsday”. Aceasta demult nu mai există și cui servește să reactualizezi o „știre” cu o vechime de peste patru decenii pentru a explica un eveniment actual? Oare nu Kremlinului?
Însăși structura rețelei răspândirii dezinformării cu „CIA” și PPA în spațiul informațional de limbă română a urmat următoarea schemă:
Din graficul de mai sus vedem cum „ipoteza laboratoarelor americane” este diseminată intens pe diverse site-uri în decurs de câteva zile, la acestea adăugându-se și site-uri obscure pe teme ortodoxiste, anti-sistem și naționalist-conservatoare, cum ar fi OrtodoxINFO.ro sau Cuvântul Ortodox. La o simplă analiză ale acestor două site-uri îți dai seama că ai de-a face cu teorii ale conspirației, știri false, noutăți aberante: de la înființarea „comisariatului pentru antisemitism” (sic!) în Germania, legalizarea zoofiliei în România, și până la osanale pentru Putin și războaiele sale din Ucraina și Siria.
Colaj cu articole dezinformatoare culese de pe OrtodoxINFO și Cuvântul Ortodox
Surse: ortodoxinfo.ro / www.cuvantul-ortodox.ro
Câteva date factuale
Aceste narațiuni dezinformatoare nu se bazează pe niciun fel de date factuale, care ar corespunde cât de cât realității. Cazurile răspândirii PPA în România se află sub atenta supraveghere a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Potrivit ultimului comunicat emis de ANSVSA pe 27 septembrie în România virusul a evoluat în 233 de localități din 13 județe ale țării, cu un număr de 952 de focare (6,3% din totalul localităților din România afectate). Pentru a stopa răspândirea virusului, până în prezent au fost eliminați 323 754 porci infectați (7,89% din numărul total de 4,1 milioane porci crotalizați în România), multe mici gospodării au rămas fără animale, iar în urma crescătoriilor închise sute de persoane și-au pierdut locul de muncă. Cel mai afectat județ rămâne în continuare județul Tulcea, cu 42% din localități afectate de PPA; în timp ce în județul Satu-Mare cele 5 focare ale bolii au fost stinse, neînregistrându-se altele noi.
Totuși, jurnaliștii de investigații Mirela Neag și Cătălin Tolontan subliniază într-un material jurnalistic publicat pe TOLO.RO că România este afectată în proporție de 75% cu focare și restricții la vânzarea cărnii de porc. Potrivit investigației, specialiștii de la fostul Sanepid veterinar spun că extinderea la nivelul țării „e o chestiune de când, nu de dacă” și că autoritățile ar fi depășite de situație, acestea încercând să minimalizeze numărul real de focare ale PPA în România. Fermierii le reproșează autorităților că n-ar fi luat măsuri prompte și eficiente pentru a diminua răspândirea PPA și că dezinfectarea este făcută „de mântuială”.
Afiș al ANSVSA despre interzicerea aducerii în România a cărnii de porc din Ucraina și Republica Moldova
Sursa: ANSVSA
PPA, a fost semnalată inițial în Kenia și cunoscută la început sub denumirea de Boala Montgomery, după numele celui care a identificat-o pentru prima dată, în anul 1909. Denumirea latină de Pestis Africana Suum a fost tradusă în diverse limbi ca: Peste Porcine Africaine (franceză), Africanische Schweinepest (germană) și Pesta Porcină Africană (română).
PPA este o boală infecțioasă virotică specifică porcinelor domestice și sălbatice de toate vârstele, foarte contagioasă și foarte gravă – probabil cea mai periculoasă și păgubitoare boală a porcinelor, capabilă să producă în focare noi de boală la porcii domestici o mortalitate de până la 100%.
Virusul poate rezista câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre și se poate răspândi prin: contactul direct al porcilor bolnavi cu cei sănătoși, hrănirea cu resturi alimentare contaminate, contactul oamenilor cu mistreții contaminați și prin haine și echipamente.
De asemenea, trebuie de subliniat că PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
PPA și-a făcut apariția pe neașteptate în 2007, după o perioadă lungă de timp, în Georgia unde s-a răspândit foarte rapid, cuprinzând 56 din cele 61 districte ale țării. De aici virusul a ajuns în Rusia, precum și alte state. În 2018 boala fusese localizată în aproape toate statele Europei de Est, inclusiv în România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și regiunea Kaliningrad (Federația Rusă).
„Americanii e de vină”
Propagandiștii pro-Kremlin au tot bătut apa-n piuă că virusul PPA fusese „dezvoltat” într-un laborator (neapărat american) și că aici ar fi vorba despre celebrul Fort Detrick. Pe de-o parte, fiind vorba despre un obiectiv militar al Pentagonului, și despre viruși ale căror origini sunt de neidentificat, pe de alta, designerilor dezinformării nu le rămâne decât să construiască false narative, aruncând spre dezbatere diverse teorii ale conspirației. Toate acestea răspândite cu ajutorul unor „zeloși” propagandiști și „idioți utili” de pe Facebook:
Colaj cu „rețeaua românească” a răspândirii dezinformării cu „laboratoarele CIA” și PPA
Sursa: Facebook
Este ceea ce încearcă acum să facă „strategii” de la Sputnik.md în România, folosind minciunile „falsului expert” Hrolenko pentru a ne convinge că SUA testează „arme biologice” în regiunea Europei de Est și că astfel se pregătește un „al treilea război mondial biologic”. Materialele de pe Sputnik mai subliniază că Pentagonul ar „controla” (la distanță?) răspândirea PPA în Ucraina, R. Moldova și chiar România prin intermediul „rețelei” de presupuse laboratoare.
Folosirea teoriilor conspirației de către Kremlin reprezintă o veche tactică de manipulare și dezinformare încă din perioada sovietică. O „ipoteză” conspirativă similară despre răspândirea PPA fusese împrăștiată prin presa internațională încă în anii ՚70 ai secolului trecut. Atunci propaganda sovietică strecurase prin propriile „surse” povestea că CIA ar fi adus PPA în Cuba cu scopul de a submina economia cubaneză și a slăbi regimul lui Fidel Castro (vezi și materialul anterior). În prezent, strategii Kremlinului folosesc aceeași teorie a conspirației referitoare la PPA, cu o mică schimbare de nuanțe: pentru a adapta campania noilor realități geopolitice de pe teren, de vină pentru răspândirea bolii nu mai e CIA, ci Pentagonul.
În timpul Războiului Rece, anii ՚50, un alt zvon răspândit prin presa sovietică și cea din Republica Democrată Germană susținea că gândacii de Colorado ar fi fost introduși în Uniunea Sovietică și blocul comunist de către SUA pentru a distruge culturile de cartofi și a sabota industria alimentară a statelor din Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Campania de dezinformare era continuată de presa oficială, ajungând chiar la înaintarea unei note de protest ambasadorului american la Moscova, în ciuda faptului că răspândirea gândacului de Colorado a început în 1855 chiar în America de Nord, ajungând pe continentul european în anii 1876-1877, când Lenin avea doar 7 ani și încă nu se gândea la Uniunea Sovietică (apărută în abia 1922). Așadar, „gândacul din America” n-avea cum să fie folosit în calitate de „instrument de politică externă” și nici de „armă biologică” de către administrația americană de atunci.
Caricatură a propagandei sovietice semnată de Boris Efimov și care ilustrează „Clădirea Casei Albe” unde doi „Gândaci – de Colorado și american” se înțeleg pe fundalul hărții Europei
Sursa: propagandahistory.ru
O altă „poveste de adormit copiii” care captase imaginația conspirologilor de pretutindeni, fusese cea prin care SUA erau acuzate de crearea în laboratoare a virusului HIV/SIDA. Operațiunea „INFEKTION” fusese lansată prin intermediul unui ziar pro-sovietic din India „Patriot”, lansat de KGB încă în 1962 pentru a răspândi dezinformări, și a durat de-a lungul a trei ani (1983-1985). Strategii sovietici lansaseră astfel ideea că virusul HIV/SIDA ar fi „produsul unui laborator american de război biologic” localizat… tot în Fort Detrick, Maryland! Coincidență?! Nu prea cred.
Desigur că obiectivul pe termen scurt și mediu fusese încurajarea atitudinilor antiamericane în rândul populațiilor din diverse state (cu potențial strategic de a trece în tabăra pro-sovietică), dar acesta se plia perfect și pe intenția sovieticilor de a deturna atenția opiniei publice globale („maskirovka”) de la tentativa de asasinat la adresa Papei, unde se vehicula deja implicarea directă a agenților KGB. Desigur că dezinformarea fusese ulterior reluată de presa domestică, cum ar fi „Literaturnaya Gazeta” și „Pravda” însoțită de o caricatură unde un medic îi oferea unui general o eprubetă cu virusul HIV în schimbul unui teanc de dolari, iar în jurul lor se vedeau picioare desculțe ale celor morți de SIDA (Vladimir Volkoff, „Tratat de dezinformare. De la Calul Troian la Internet”, București, Antet, 2009, p. 105). Interesant e că virusul HIV fusese reprezentat imagistic de propaganda sovietică prin svastici naziste!
Caricatură publicată de ziarul „Pravda” pe 31 octombrie 1986 reprezentând ipoteza creării virusului HIV în „laboratoarele Pentagonului”. Svasticile naziste din eprubeta doctorului au fost cenzurate din rațiuni etice.
Sursa: vk.com/detivich
Același tipar al dezinformării l-am întâlnit și în cazul răspândirii fie a virusului H5N1 (gripa aviară), a antraxului, sau chiar a virusului Zika, ultimul caz fiind instrumentat propagandistic de însuși celebrul șef al inspecției sanitar veterinare a Federației Ruse, Ghenadii Onishchenko chiar la postul BBC în limba rusă. Acesta susținea că oamenii de știință ruși neprecizați ar fi identificat apariția virusului încă din 2012 la țânțari în regiunea separatistă georgiană Abhazia, aflată în prezent sub controlul direct al Kremlinului, militarizată și integrată în sistemul de securitate rus: „Acest lucru ne-a îngrijorat pentru că la 100 km de locul unde trăiește țânțarul se află un laborator microbiologic al armatei SUA”. De fapt, este vorba despre un laborator de control al bolilor epidemiologice construit în 2011 de către Agenția de reducere a amenințărilor în domeniul apărării (Defense Threat Reduction Agency – DTRA), și care este inclus în componența Centrului Național al Georgiei de control al Bolilor Infecțioase.
Captură după declarația lui Onishchencko: „Americanii pot infecta țânțarii cu virusul Zika”
Sursa: BBC News
De altfel, virusul Zika s-a răspândit exponențial în America de Sud, dar fără a se înregistra cazuri formale în restul lumii, cu atât mai puțin din 2012 și mai ales într-un areal din jurul Mării Negre (Iulian Chifu, Oazu Nantoi coord. „Război informațional: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse”, București, Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, 2016, pp. 63-64).
De ce utilizează Kremlinul tactica „reciclării” narațiunii dezinformatoare? Faptul poate fi explicat și prin referirea din decretul prezidențial din 31 decembrie 2015 cu privire la Strategia securității naționale a Federației Ruse unde la punctul 19 despre „un lanț de laboratoare biologice ale SUA amplasate în statele învecinate cu Rusia” – o referință care indică perpetuarea și dezvoltarea pe viitor a modelului de propagandă.
Câteva concluzii
Psihologii contemporani au ajuns la concluzia că și cele mai raționale persoane, cu un spirit critic destul de dezvoltat, pot cădea în tentaculele teoriilor conspirației, reacționând astfel la disconfortul psihologic dat de sentimentul de incertitudine și neputință de adaptare într-o lume modernă.
Ori, teoriile conspirației despre amenințările la adresa vieții sau existenței umane, cum ar fi bolile infecțioase sau virușii, sunt eficiente în cultivarea nemulțumirii, neîncrederii, a confuziei și chiar a fricii.
Utilizând tehnica „hoțul strigă hoțul” („wolf cries wolf” – eng.) mass-media controlate de Kremlin îi învinovățește pe americani de practici cu care serviciile de securitate din Federația Rusă sunt familiarizate demult.
Așadar, afirmațiile Kremlinului privind răspândirea deliberată a PPA de către CIA sau Pentagon ca „armă bacteriologică” împotriva Rusiei, distrag atenția publicului față de faptul că spionii asasini ruși au folosit arme radioactive și neurotoxice pentru a-i omorî pe foștii agenți Aleksandr Litvinenko (otrăvit cu poloniu radioactiv) și Serghei Skripal (otrăvit cu neurotoxina Novichok).
„Portavocele” propagandei pro-Kremlin din România vor continua să otrăvească discursul public cu teorii ale conspirației și campanii de dezinformări, urmând ca narațiunile false despre PPA să fie reciclate periodic, în funcție de evoluția situației și agenda publică de moment.
Drept dovadă, pe parcursul unei săptămâni, site-ul de propagandă Sputnik.md a mai publicat șase articole dezinformatoare pentru dosarul „Pesta porcină în România”. Așadar, operațiunea „PESTA” continuă.
*Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.